🟥 اندیشکده مطالعات ایران پژوهشکده تمدنی شهید صدر (ره) دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار می کند:
🔸 «نشست های تخصصی کتاب شناسی انتقادی مطالعاتِ ایران»
🔸نشست دوم: ارائه و نقد کتاب « ابن سینا و خرد ایرانی» نوشتۀ قاسم پورحسن
❇️ سخنران:
▫️ دکتر قاسم پور حسن (هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و نویسنده کتاب)
❇️دبیر نشست:
▫️ دکتر رضا پارسامقدم
(پژوهشگر پژوهشکده تمدنی شهید صدر)
⏰ زمان : سه شنبه 16 بهمن ماه ساعت ۱۰ الی ۱۲
📌 مکان: پژوهشکده تمدنی شهید صدر(ره)
لینک مجازی نشست
https://www.skyroom.online/ch/sadr/andishkadeiran
▫️دانشگاه جامع امام حسین (ع)
🌐 https://Www.ihu.ac.ir
▫️پیامرسان بله، ایتا و روبیکا:
🆔 @ihu_ac_ir
🔻چکیده مقاله علمی- پژوهشی پذیرش شده در فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی🔻
دیرینه شناسی تعیّن نظم گفتمانی باستانگرایانه در سیاستهای فرهنگی پهلوی اول با تأکید بر سازمان پرورش افکار و سازمان پیشاهنگی ایران
چکیده
♦️در مقالۀ حاضر، با بهره گیری از چارچوب نظری-روشی تحلیل گفتمان فوکو (دیرینه شناسی) و تمرکز بر مفهوم «کنشهای کلامی جدی» او، همچنین با استفاده از مفهوم «پروبلماتیک» در اندیشۀ لوئی آلتوسر، به بررسی چگونگی شکل گیری عینیت نظم گفتمانی باستانگرایانه در سیاستهای فرهنگی دولت پهلوی اول پرداخته می شود.
♦️ این پژوهش با تأکید بر دو نهاد «سازمان پرورش افکار» و «سازمان پیشاهنگی ایران»، درصدد تبیین کردارهای گفتمانیِ مؤثر در تعیّن و نهادمندی این نظم گفتمانی است.
♦️پرسش محوری مقاله، چگونگی تجلی و عینیت یابی این نظم گفتمانی در سیاستهای فرهنگی پهلوی اول، به ویژه در قالب دو سازمان مذکور، است. گفتارهای باستانگرایانۀ ناسیونالیستهای رمانتیک ایرانی پیشامشروطه، به مثابۀ پیشاتاریخ این گفتمان، در ادامه و پیوند با تاریخنگاری ناسیونالیستی پس از مشروطه، در سیاستگذاری های فرهنگی نخستین دولت مدرن ایران (پهلوی اول) متبلور شد.
♦️این گفتمان در قالب دو سازمان «پرورش افکار» و «پیشاهنگی ایران» تعیّن یافت، نهادمند شد و به الگوی عملیِ دولت در سیاست های فرهنگی تبدیل گردید. به عبارت دیگر، گفتارهای ناسیونالیستی باستان گرا، علاوه بر ارجاع به سوژه ها و کنشگران متقدم (مانند میرزا فتحعلی آخوندزاده و میرزا آقاخان کرمانی) و متأخر (همچون پیرنیا، پورداوود، نفیسی، صفا، بهروز و اقبال آشتیانی)، به شکل مشخص در دو سازمان یادشده، به مثابۀ کانون های اصلی هدایت رفتار و ساختِ زیست جهان سوژه ها، صورتبندی شد.
♦️در این فرایند، شناسایی «مَرَضِ روحی» به مثابۀ آفتِ «تربیت ملّت» در پیشاتاریخ گفتمان باستان گرا، و تلاش برای درمان آن از طریق «تربیت اذهان» و «تربیت ابدان» در دو سازمان مذکور، ذیل پروبلماتیکِ تقویت «روح جامعه» و «قوای ملّت» جای گرفت.
♦️این درمان با تکیه بر داروهای مسکّنی مانند «میهن پرستی»، «وفاداری به شاه» و «خداپرستی»، و بازتولید مستمر آنها در قالب «تربیت اخلاقی»، در چارچوب نظم گفتمانی ناسیونالیستی باستان گرا عینیت یافت.
واژگان کلیدی: تربیت اذهان و ابدان، مَرَضِ روحی، تربیت ملّت، دیرینه شناسی، باستانگرایی، پرورش افکار
✅انتشار الکترونیکی فایل اصلِ مقاله در سایت فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی بزودی...
✍🏻رضا پارسامقدم
@Idea_of_Iran