🔔سلسله دروس ماه مبارک رمضان: «فروعی از کتاب الحج»
🎙ارائه: استاد محمدجواد فاضل لنکرانی
🗓شروع از روز شنبه ۱۱ اسفندماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۱ صبح
🕌مکان: قم، مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای «کتاب نکاح»
✔️مراسم پایانی چهل و دومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، سهشنبه هفتم اسفند ماه برگزار شد. در این همایش در حوزه دین، «کتاب نکاح» آیتالله شبیری زنجانی بهعنوان اثر برگزیده در موضوع فقه و اصول معرفی شد. همچنین کتاب «استناد در روش شناخت رجال اسناد»، اثر شایستۀ تقدیر چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در موضوع حدیث شناخته شد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تبدیل دانش به عمل؛ چگونه فناوری و علوم اسلامی میتوانند زندگی را متحول کنند؟
✔️نشست سوم «چهارمین هماندیشی توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی» با حضور اساتید به بررسی موضوعات کلیدی همچون «روش کاربردیسازی علوم اسلامی»، «فناوریهای تبدیل معارف اسلامی به کاربستها»، «نظامسازی در علوم» و «نقش علوم اسلامی در زندگی فردی و اجتماعی» پرداخت.
🔻سخنرانان این هماندیشی، از جمله استاد مجتبی الهی خراسانی، استاد محمد قطبی، استاد رضا اسلامی، استاد علیرضا پیروزمند و استاد ابوالقاسم مقیمی حاجی، بر ضرورت استفاده از فناوریهای نوین، ایجاد نظامهای علمی منسجم و تقویت ارتباط بین معارف اسلامی و زندگی عملی تأکید کردند. این نشست گامی مهم در جهت توسعه علوم اسلامی و تبدیل آن به ابزارهایی کاربردی برای پاسخگویی به نیازهای جامعه امروز بود.
👈 متن گزارش: http://ijtihadnet.ir/?p=77430
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢قم؛ صد سال تلاش برای اسلام ناب
✍️حجتالاسلام علیاصغر مجتهدزاده
توسعه علوم دینی؛ حوزه علمیه با تربیت علمای بزرگ و صدور فتاوا و آثار علمی، به گسترش علوم دینی مانند فقه، اصول، کلام، تفسیر قرآن و فلسفه کمک کرد. این امر و ترجمه قرآن به ۱۱۰ زبان زنده دنیا با توجه به عطش وصفناپذیر مردم جهان برای آشنایی با معارف اسلامی باعث شد اندیشههای دینی بهروز و متناسب با شرایط زمانه بماند.
دینپژوهی و وحدت اسلامی؛ حوزههای علمیه به بررسی و تحلیل تشیع و تسنن پرداخته و به شناخت مشترکات و تفاوتهای میان این دو مذهب کمک کردهاند. این امر میتواند به روند وحدت اسلامی بینجامد. حوزه علمیه قم به برقراری گفتوگو و تعامل با دیگر مذاهب اسلامی و ادیان مختلف پرداخته و تلاش کرده تا به همزیستی مسالمتآمیز کمک کند.
تأثیر بر فرهنگ و جامعه؛ فعالیتهای حوزه علمیه در ترویج فرهنگ اسلامی و اخلاقی تأثیرگذار بوده و به شکلگیری هویت دینی و فرهنگی جامعه کمک کرده است. حوزههای علمیه با خلق آثار ادبی و هنری و برگزاری نشستها و همایشها، به غنای فرهنگ اسلامی و ایرانی کمک کردهاند. این آثار در زمینه شعر، نثر، هنر و فلسفه آثار ارزشمندی به وجود آوردهاند.
گسترش حوزه؛ در همه عرصهها و مناطق موردنیاز داخل و خارج از کشور بهنحویکه ۹۵ درصد از کشورهای اروپایی، آفریقایی و حتی آمریکا دارای مراکز اسلامی و حوزه علمیه است.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=77438
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جستاری در مکاتب قم و نجف با نگاهی به رویکردهای نو در اجتهاد
🔻«مکتب شناسی فقهی» منتشر شد
✔️یکی از راهبردیترین اقدامات در مسیر تولید علم، صورتبندی و روایت تحلیلی از شیوه و روش علمورزی عالمان است. از این جنس مطالعات در رشته فقه به مکتب شناسی فقهی یاد میشود.
مکتب شناسی فقهی تلاشی است برای بازخوانی عناصر محوری در روش استنباط فقهای بزرگ به منظور کشف منهج اختصاصی ایشان و تفکیک انواع روشهای تفقه از یکدیگر برای انتخاب بهترین و کارآمدترین منهج.
در این بین زمینهسازی برای بهرهوری بیشتر از آثار فقها، کمک به مقوله روش شناسی در تحقیقات فقهی و هموارتر شدن مسیر دستیابی به اجتهاد، برخی از آثار و فواید مکتب شناسی فقهی است.
👈 معرفی تفصیلی اثر: http://ijtihadnet.ir/?p=77434
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 عضو ستاد استهلال دفتر رهبر انقلاب: احتمال دیدهشدن هلال ماه رمضان در جمعه شب ضعیف است/ پیشبینی این است که یکشنبه ۱۲ اسفند، روز اول ماه مبارک رمضان باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تقاطع فناوری و فقه: آیا علوم اسلامی سهامدار انقلاب هوش مصنوعی میشود؟
◻️اساتید حاضر در نشست اول پنجمین هماندیشی «توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی» که به موضوع «ظرفیتها و چالشهای هوش مصنوعی در علوم اسلامی» اختصاص داشت، با تأکید بر لزوم گذار از نقش مصرفکنندگی به «سهامداری فعال» در فناوری، به واکاوی فرصتهایی همچون پردازش زبانهای دینی، تحلیل نسخ خطی، شبکههای دانشی و حتی مهندسی فقه شخصیشده پرداختند.
◻️در کنار این ظرفیتها، هشدارهایی درباره پیچیدگیهای اخلاقی، محدودیتهای تصمیمگیری هوش مصنوعی و ضرورت تربیت نسل جدیدی از دانشپژوهان «دو باله» (مسلط به علوم اسلامی و فناوری) مطرح شد. این هماندیشی، گامی به سوی ترسیم نقشه راهی است که در آن، علوم اسلامی نه تنها در برابر موج هوش مصنوعی منفعل نماند، بلکه با تبدیل چالشها به فرصت، آیندهای پیشرو را رقم بزند.
👈 متن گزارش در «اجتهاد»: http://ijtihadnet.ir/?p=77440
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نظر رهبر انقلاب درباره پیروی از تمامی قوانین جمهوری اسلامی
🔻حضرت آیتالله خامنهای به استفتائی پیرامون «پیروی از تمام قوانین جمهوری اسلامی» پاسخ گفتند:
🔹پرسش شماره ۷۲۷۰۷: آیا پیروی از تمام قوانین جمهوری اسلامی لازم است؟
🔸پاسخ: مخالفت با قوانین و مقررات و دستورات دولت اسلامی که به طور مستقیم توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده و مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفته اند و یا با استناد به اجازه قانونی نهادهای مربوطه وضع شده اند، برای هیچ کس جایز نیست.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔برنامه درسی استاد سید مجتبی نورمفیدی در ماه مبارک رمضان
📔موضوع: نقش زمان و مکان در استنباط
⏳زمان شروع: شنبه ۱۴۰۳/۱۲/۱۱ – ساعت ۱۱ صبح
🕌مکان: قم، صفاییه – کوچه ۱۹ – فرعی اول سمت چپ – پلاک ۳۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔بررسی ادله شرعی غناء و موسیقی توسط استاد حسین فرحناکی
🗓شروع: پنجشنبه ٢٨ شعبان المعظم، مصادف ۹ اسفندماه، ساعت: ۱۵:۳۰
🏛مکان: مشهد، مطهری شمالی ۹ (حسین باشی ۲۹) گلمکانی ۵ پلاک ۱۵ | یا حسین باشی ۲۷ آخر کوچه سمت چپ. میتوانید روی نقشه ضربه بزنید تا لوکیشن نمایش داده بشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔جلسات علمی مدرس فقهی امام محمد باقر علیهالسلام در ماه مبارک رمضان
🎙درس خارج فقه استاد محمدتقی شهیدی
📗موضوع: احکام حد ترخص
🕙 ساعت ۱۰ صبح
🎙 درس خارج فقه استاد سیدمحمدجواد شبیری
📕موضوع: روشهای رفع اجمال با تکیه بر احادیث فقهی
🕚 ساعت ۱۱ صبح
🗓 زمان: یکم تا ۱۵ ماه مبارک رمضان
🕌 مدرس فقهی امام محمد باقر علیهالسلام
✅ شرکت برای عموم طلاب آزاد است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مضاربه در بانکها، راهحلی برای رفع ربا نیست/ نفی علم اقتصاد اسلامی و اثبات نظام اقتصادی اسلامی
✔️استاد محمدتقی شهیدی:
🔹حل محتوای ربوی بانکها با ثبت عقودی چون مضاربه در اسناد بانکی تصحیح نمیگردد؛ چرا که حکم اولی مضاربهای که در فقه آمده این است که عامل ضامن سرمایه نیست و اگر سرمایه بدون تعدی و تفریط عامل تلف شود، و یا سودی حاصل نشود احدی حق اخذ خسارت از وی را ندارد. و یا اگر عامل از انجام تجارت خودداری نمود، حق اخذ خسارت از وی وجود ندارد بلکه نهایتا وی متخلف است؛ حال آن که تن دادن بانکها به چنین احکامی مساوق با ورشکستگی آنها در همان روزهای ابتدائی است. تضمین سرمایه در مضاربه نیز مشکل را حل نمیکند چرا که ماهیت قرض ربوی را دارد و اصلا مفاد بعضی از روایات نیز تخریب مضاربه با تضمین عامل است.
🔹علم اقتصاد به معنای راههای علمی برای مبارزه با تورم برای ایجاد رونق اقتصادی امری است که احدی ادعای وجود آن در اسلام را ندارد؛ چرا که علم اقتصاد ناشی از تجربه است. لکن نفی وجود مکتب اقتصادی و نظام اقتصادی در اسلام صحیح نیست؛ بالاخره اسلام وراء احکام تعبدی خود، ارزشهایی در مسائل اقتصادی مطرح کرده است.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=77443
🆔 https://eitaa.com/ijtihad