💢وقتی فقه مدعی حاکمیت است، بدون شک باید تخصصی شود/ تخصصی شدن کنار گذاشتن اجتهاد رایج نیست
✔️حجت الاسلام والمسلمین محمدابراهیم شمس ناتری، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹معلومات فکری بیشتر فقهای گذشته به قدری گسترده، دقیق و ریز نبوده که بخواهند پاسخگوی تمامی نیازهای جامعه اسلامی باشند، چون فقه ما مدعی اداره یک جامعه نبوده است ولی امروزه در جامعه جهانی فقه مدعی حاکمیت است، در اینجا مسلماً باید تخصصی کار کنیم.
🔹از دیرباز در حوزههای علمیه موضوع اجتهاد مطرح بوده و اگر صحبت از فقیه شدن نیز طرح میشده است، توقع این بوده که افراد در تمامی گرایشها فقیه باشند.
🔹قرار است فقه یک حکومت و جامعه را مدیریت کند، در نتیجه شکی نیست باید دقیقتر، عمیقتر و به صورت گروهی این کار را انجام دهیم. چه اشکالی دارد با یک نگاه جدید بحث شورای فقها را مطرح کنیم کما اینکه در برخی از کشورهای اسلامی شورای علمای کبار را دارند. اینجا میتواند مناسبتر انجام شود.
🔹برای اینکه فقه را حکومتی کنیم بدین معنا که حکومت را بر مبنای آموزههای فقهی اداره کنیم چارهای جز تخصصی کردن فقه نداریم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جلد ۱۰ از مجموعه سبک زندگی رضوی منتشر شد
✔️جلد ۱۰ از مجموعه سبک زندگی رضوی با عنوان «تربیت فرزند» با همکاری بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) منتشر شد.
🔹فصل نخست این کتاب، با عنوان فرزندآوری، فرزندآوری را بهمثابه یک وظیفه دینی معرفی میکند و به بیان ارزشهای معنوی و مادیان میپردازد. نویسنده در فصل دوم کتاب، تربیت فرزند را با تأکید بر سیره و سخن حضرت رضا(ع) در محورهای عوامل زمینهساز و روشهای تربیت ارائه نموده است.
🔹گفتنی است پیش از این، ۹ جلد از مجموعه سبک زندگی رضوی به قلم حجتالاسلاموالمسلمین دکتر محمّدتقی فعّالی با موضوعات «روابط میان فردی»، «مناسبات اجتماعی»، «زن و خانواده»، «بهداشت غذا و تغذیه»، «بهداشت بدن و محیط زیست»، «زندگی معنوی»، «بینشها و ارزشها»، «سنن الرضا (ع)» و «همسرداری» به همت پژوهشکده سبک زندگی اسلامی و بنیاد فرهنگی هنری امام رضا(ع) منتشر گردیده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تأخیر علمی حوزه؛ سببساز نگاه سلبی دانشگاهها به فقه
✔️حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالرحیم حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران:
🔹در تحلیلهای حوزه قانونی، کمتر دانشی به نام اصول فقه شناخته میشود که از جمله عوامل آن طول کشیدن ارائه متونی از حوزه به دانشگاهها است.
🔹ما کمتر سراغ قواعد رفته و بیشتر مسئلهمحور هستیم و در عمل قاعدهای که بخواهیم به دانشجو و استاد حقوق بدهیم کمتر وجود دارند لذا خروجیهای حوزه درگیری چندانی با مباحث حقوقی ندارد.
🔹مبنای دانش اصول، با نزاع شروع میشود که به لحاظ روانشناسی موجب بی اعتمادی علمی خواهد شد بنابراین باید این آرامش را به اصول برگردانیم تا سامانی برای ورود به مباحث جدید باشد.
🔹گروههای حقوقی نگاه سلبی دارند و فلسفه حقوق و قانون جایگزین مقدمه اصول و فقه شده است زیرا حوزه در این زمینه تاخیر کرده است و شاید فرصتها در گروههای حقوقی از بین برود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢چرایی گفتگو از حوزههای حدیثی
✔️درسگفتارهای «ویژگیهای حوزه حدیثی قم»، استاد سید علیرضا حسینی شیرازی(۱):
🔹در مطالعات تاریخ حدیث، بحثی تحت عنوان «مکاتب و حوزههای حدیثی» مطرح شده است.
🔹حدیث، تولید شده امروز و دیروز نیست که بتوان به سادگی جوانب آن را رهگیری کرد. عمر حدیث به حدود ۱۴۰۰ سال میرسد. در این مدت از نقاط جغرافیایی مختلفی عبور کرده است؛ مناطقی با شرایط خاص خویش.
شناسایی گذرگاهها👈 http://yon.ir/xJzB1
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیین رونمایی از سه اثر علمی در زمینه روش شناسی فقهی
✔️ مراسم رونمایی از سه اثر علمی در زمینه فقه در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در قم رونمایی میشود.
🔹مراسم رونمایی از سه اثر علمی در زمینه روش شناسی فقهی شامل " کتاب درس خارج و گامهای اجتهاد" اثر حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، "درآمدی بر مکتب فقهی قم و نجف" به کوشش حسین ایزدی و "روش شناسی فقهی؛ نخستین نشریه روشی در علوم حوزوی با آثاری از اکبر ترابی، منصوری مهدوی و سعید حلالیان در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار می.شود.
🔹این مراسم روز یکشنبه دوم تیرماه ساعت 9:30 در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برگزار و مولفان آثار نیز سخنرانی میکنند.
🔹این مراسم با همکاری موسسه اشراق حکمت اسلامی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار میشود و از عموم علاقمندان برای شرکت دعوت به عمل میآید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نباید برای موضوعاتی که خداوند آن را حرام نکرده به نام دین به مردم فشار آورد
✔️استاد سید کاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در استان گلستان:
🔹انجام امر معروف و نهی از منکر باید با زبان نرم و محبتآمیز باشد زیرا زبان نرم میتواند حتی در دل فرعون هم اثر بگذارد.
🔹ما نمیتوانیم فردی را اجبار کنیم روزه بگیرد اما اگر بخواهد عمدی در جامعه روزهخواری کند باید با آن برخورد شود زیرا این کار دهن کجی به خدا است و باید همه ما به این موضوع حساس باشیم.
🔹ممکن است افکار عمومی جامعه پرداختن به فریضه امر به معروف و نهی از منکر را به نوعی بگیر و ببند تصور کنند در حالی که اصل موضوع خیر است.
🔹فردی که میخواهد وارد این کار مهم شود باید آگاه باشد. ضمن اینکه زبان تبلیغ نباید تند و همراه با خشونت باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سیاستمداران عراقی به حج نروند
✔️مقتدی صدر، رئیس جریان صدر عراق:
🔹مقتدی صدر در حساب شخصی خود در توئیتر نوشت: با نزدیک شدن موسم حج، امسال حکومت از رفتن سیاستمداران به حج ممانعت به عمل بیاورد. همچنین سیاستمداران و غیر سیاستمداران که سال های گذشته به حج رفته اند نیز از رفتن به حج منع شوند.
🔹وی در این پیام افزوده است: سهمیه بندی احزاب برای حج و لو در این سال ممنوع گردد و اگر سهمیه بندی احزاب به صورت مکرر ممنوع شود، خیلی خوب است.
🔹صدر همچنین از دولت خواسته است تا با عربستان برای ارائه خدمات بهتر و شایسته به حجاج عراقی رایزنی کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢احوال، افکار و آثار «علامه کاشف الغطاء» به بازار نشر راه یافت + فهرست
🔹کتاب «احوال، افکار، آثار علامه شیخ محمّدحسین کاشف الغطاء» (م۱۳۷۳)، یکصدویکمین عنوان از سلسلهٔ «بزرگان شیعه» است که احوال، افکار، آثار ، خدمات و فعالیتهای علمی و فرهنگی این رجال نامآور آلکاشفالغطاء را بهتفصیل بررسی و تبیین کرده است.
🔹این اثر در بیش از هزار صفحه و در دو بخش سامان یافته است. بخش اول «احوال و اندیشهها» به قلم حجتالاسلام سید جواد ورعی و بخش دوم «نسخه شناسی و کتابشناسی تفصیلی» به قلم حجتالاسلام حبیب عفیفی نگاشته شده است و هر بخش از هشت فصل و چند پیوست تشکیل میشود که بدین شرح است👈 http://yon.ir/8Hd3y
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢میراث فرهنگی، انفال و ملک عمومی است/ حکم به لزوم حفظ میراث فرهنگی، نیازمند نص خاص نیست!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام سید محسن فتاحی، عضو هیئتعلمی دانشگاه ادیان و مذاهب:
🔹اگر عتیقهای از پادشاه خاصی برای دورانی باشد و به کسی هبه شده باشد و الان به کسی ارث رسیده باشد، مالک آن نمیشود، باید این شیء را از او گرفت و بهجایش پول داد.
🔹ما اساساً نیازی به حکم شرعی نداریم بلکه ضرورت عقلائی ما را بس است. حال اگر اصرار بکنیم بر اثبات حکم شرعی میتوان به قاعده ملازمه و یا اختلال نظام تمسک جست.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/zIESF
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیت الله فخر زنجانی درگذشت
✔️آیت الله فخر زنجانی از علمای حوزه علمیه، دار فانی را وداع گفت.
🔹آیت الله فخر زنجانی مدتی در حوزه نجف تدریس و سپس به قم مهاجرت کرد؛ وی از شاگردان آیت الله خویی و هم درس بزرگانی چون آیات عظام سیدعلی سیستانی، میرزاجواد تبریزی، کواکبی، کاظم تبریزی و علی غروی بود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سومین شماره دوفصلنامه «گفتمان فقه حکومتی» منتشر شد
✔️سومین شماره دوفصلنامه «گفتمان فقه حکومتی» (پاییز و زمستان ۱۳۹۷) با رویکرد علمی-پژوهشی منتشر شد.
🔹در سومین شماره دوفصلنامه گفتمان فقه حکومتی، آثاری از علی اکبر ترابی شهرضایی، سید احمد میرخلیلی، صفدر حلیمی، مصطفی جعفرپیشهفرد، سیدحمید جزائری، دکتر حمیدرضا طوسی، قاسم شباننیا، جمعه حسینی، عباسعلی مشکانی سبزواری، فاروق اکبر فیروز یزدی، مهدی اوجی، جلال زحمت کشان منتشر گردید.
📜عناوین مقالات شماره جدید دوفصلنامه گفتمان فقه حکومتی از قرار ذیل است:
🔸سرمقاله: باریکتر از مو
🔸نقش ولی امر در اوقاف از منظرفقه حکومتی(تولیت و نظارت بر اوقاف)
🔸مسئولیت مدنی مدیران دولت از منظر فقه و حقوق
🔸نهی از منکر و تحولات جدید اسلامی(نقد دیدگاه مایکل کوک)
🔸عدالت در روابط بینالمللی قراردادی حکومت اسلامی از منظر قرآن
🔸مصونیت جانی نمایندگان کشورها در فقه
🔸مبانی و الگوهای فقهی مواجهه با بدپوششی در سیره سیاسی و فرهنگی معصومین(ع)
🔸جایگاه فقهالدوله در ساختار فقه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad