💢هنر فقیه ساخت کلان نظام از خرده نظامهاست
✔️استاد سید منذر حکیم، استاد برجسته حوزه علمیه قم:
🔹احکام شرعی و الهی قابلیت اینکه نظام جامعی بدهند را دارند. حال چه زمانی بالفعل میشود؟ چه زمانی میتوان آن را در یک تابلو به صورت منظومهای نشان داد؟ این احتیاج به کار اجتهادی دارد.
🔹هنر فقیه این است که اجزای یک پازل را در کنار هم قرار دهد و آن را به صورت منظومهای جامع در آورد. فقیه با این طراحی نظام باید مجموعه قواعد و اصول حاکم، عمومات و اطلاقات حاکم، ابعاد وجودی فرد و جامعه را پوشش دهد.
🔹فقیه ابتدا باید کشف نظام کلان کند، بعد خرده نظامها یا اجزاء مختلف آنها در چارچوب نظام کل دیده شود.
🔹مسیری که شهید صدر در اقتصادنا طی کرد؛ روششناسی، نظریهشناسی و نظامشناسی است. بدون روششناسی، نظریهشناسی و بدون نظریهشناسی، نظامشناسی حاصل نمیشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فراخوان مقاله فصلنامه علمی پژوهشی جستارهای فقهی و اصولی منتشر شد
✔️فراخوان مقاله فصلنامه علمی پژوهشی جستارهای فقهی و اصولی با عنوان «روششناسی فقه و اصول فقه» از سوی گروه آموزشی فقه و مبانی اجتهاد مرکز تخصصی آخوند خراسانی منتشر شد.
🔹بنابراین فراخوان، زمان پذیرش حداکثر تا سه ماه پس از ارسال مقاله است و به مقالات پذیرفته شده مبلغ ده تا بیست میلیون ریال اهدا خواهد شد. علاقه مندان بایستی مقالات خود را حداکثر تا تاریخ ۳۱ آبان ۹۸ از طریق سامانه مجله به نشانی jostar-fiqh.maalem.ir ارسال کنند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کسی فکر نکند دین از سیاست جداست
✔️آیت الله نوری همدانی، در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه:
🔹قدم گذاشتن در مسیر فقاهت دارای دو مرحله بوده که مرحله اول طلبگی و مرحله دوم عالم شدن است، هر طلبه در وهله نخست گام به حوزه میگذارد تا مجهز به نبرد با دشمنان در مسیر فکری شود.
🔹ارزش تفقه از ارزش هر چیز گرانبهای دیگر بالاتر بوده و نردبان پیشرفت طلاب همین تفقه است، اگر طلاب میخواهند در جامعه تاثیرگذار باشند، باید در وهله نخست فقیه باشند.
🔹علماء باید با مردم همراه بوده و یاور فقرا باشند، اینکه میگویند دین از سیاست جداست، سخن نادرستی است، امام راحل نیز همواره تاکید کردهاند که دین به هیچ وجه از سیاست جدا نیست.
🔹اگر حوزهها و فقها نبودند، فساد همه جا را فرا میگرفت، معترضین حوزهها باید بدانند که همین جایگاه را از حوزه علمیه دارند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢هرگونه اصلاح فهم دینی، باید از فقه آغاز شود
✔️دکتر حسن انصاری، عضو شورای علمی دایرةالمعارف بزرگ اسلامی:
🔹روشنفکری دینی عموماً در نقد حدیث به کلیاتی بسنده می کند اما جزییات مسائل را به بحث نمی گذارد. بدین ترتیب برخی از روشنفکران دینی با یک حکم کلی معتقدند حدیث غیر اصیل است الا ما خرج بالدلیل. این با شیوههای مقبول مطالعات تاریخی سازگار نیست.
🔹هرگونه اصلاح فهم دینی در اسلام میبایست از خود فقه آغاز شود و تواناییهای درون فقهی و برون فقهی در راستای اجتهاد در فروع و اصول را دنبال کند. این مسئله مهمی است که بعید میدانم تا اطلاع ثانوی دستکم تعدادی از روشنفکران دینی ما توفیقی در تحقق آن داشته باشند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Ln57q
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اینکه فقها فقط حکم به حرمت بدهند، مشکل سینما را حل نمیکند!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام صادق لیراوی، مدیر دفتر پژوهشهای بنیادی اداره کل پژوهشهای اسلامی صداوسیما:
🔹اگر فقها به مسئله اختلاط زن و مرد در سینما، ابراز جمله عاشقانه به نامحرم و.... ورود نکنند و فقط حکم حرمت بدهند، مسئله حل نمیشود و سینمای ما هر چه بیشتر در این منجلاب فرو خواهد رفت. باید فقها ورود کنند و نظریات جدید بدهند تا بتوانیم یک سینمای اسلامی داشته باشیم.
🔹کسانی که زن و شوهر نیستند ولی به خاطر اینکه در فیلم به هم محرم باشند، باهم ازدواج دائم یا موقت داشته باشند، این راهکار عوارضی دارد که خیلی جالب نیست. چون لازمهاش این است که مردها و زنها مجرد باشند و به خاطر یک فیلم بخواهند باهم ازدواج کنند.
مشروح گفتگو👈 http://yon.ir/BGL3T
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ثبت نام هفتمین کارگاه آموزشی و پژوهشی«فلسفه علم اصول» آغازشد
✔️هفتمین کارگاه آموزشی و پژوهشی«فلسفه علم اصول» ویژه اساتید و طلاب سطح سه و چهار حوزه علمیه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه برگزار میشود.
🔹در این کارگاه سه روزه که به همّت مرکز تخصصی آخوند خراسانی(ره) و گروه پژوهشی فقه کاربردی پژوهشکده اسلام تمدّنی شکیل خواهد شد، دکتر محمود مروارید، عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه دانشهای بنیادی به تببین موضوع «معنا، کاربرد و افعال گفتاری در فلسفه زبان و اصول فقه» خواهد پرداخت.
🔹علاقه مندان برای شرکت در این کارگاه که از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۴ روزهای سه شنبه تا پنجشنبه ۲۶ تا ۲۸ شهریورماه برگزار خواهد شد، میتوانند طی روزهای ۲۳ تا ۲۵ شهریور ماه اقدام به ثبت نام نمایند. با توجه به محدودیت تعداد شرکت کنندگان(حداکثر ۳۰نفر)، اولویت با فرهیختگانی است که زودتر نسبت به ثبت نام اقدام نمایند. شایان ذکر است در پایان دوره به افراد شرکت کننده، گواهی حضور اعطا خواهد شد.
ثبت نام👈 http://paziresh.dte.ir/
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پنج ویژگی مرجعیت اعلای عراق/ درآمد مالی مرجعیت از چه محلی تأمین و چگونه مصرف میشود؟
✔️استاد حاج حامد الخفاف، رئیس دفتر آیتالله سید علی سیستانی در لبنان:
🔹آیتالله سیستانی از آغاز ورود به عرصه مرجعیت، به همه مقلدان عراقیاش اجازه داده است که وجوه شرعی خود را مستقیماً و بدون مراجعه به ایشان، به فقرا بپردازند.
🔹سابقه ندارد که مرجعیت در اموال عتبات عالیات عراق تصرف کند، بهعلاوه، همواره از دریافت کمکهای مالی مستقیم از سوی دولت یا نهادهایی مانند دیوان وقف شیعی که ردیف بودجه دولتی دارند، نیز پرهیز کرده است.
🔹رئیس دفتر آیتالله سیستانی در لبنان در تبیین برخی از ویژگیهای مرجعیت اعلا به این موارد اشاره کرد👈 http://yon.ir/RV9nD
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سینمای اسلامی یک آرزوی دستنیافتنی نیست/ کارگردانان صحنه های عاشقانه را بدون حضور بازیگر مقابل بگیرند/ اقسام پیامهای حرام در رسانه
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با استاد عباس رفعتی، استاد درس خارج رسانه در قم:
🔹اگر تولیدکنندگان فیلم سینمایی به مسائل فقهی توجه کنند، خیلی بُعدی بین مسائل سینمایی و فقه وجود ندارد.
🔹برخی از تهیهکنندگان فیلم سینمایی با مسائل فقهی آشنا نیستند و یا اصلاً انگیزهای برای سؤال در مسائل فقهی ندارند و احساس میکنند که فقه از سینما و تولید فیلم خیلی دور است. لذا احساس بُعد میشود.
🔹ما نمیتوانیم بگوییم چون از سینمای جمهوری اسلامی و با مجوز اداره ارشاد هست، پس تمام این فیلمهایی که مجوز دارند، حلال است. خیر اینگونه نیست.
مشروح گفتگو👈 http://yon.ir/B832d
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢هماندیشی هیئت اندیشهورز اقتصاد حوزه خراسان با اساتید خارج فقه و اصول
✔️نشست هم اندیشی مسئولین هیات اندیشهورز اقتصاد و الگوی پیشرفت اسلامی حوزه علمیه خراسان با اساتید برجسته خارج فقه این حوزه در مدرسه علمیه سلیمانیه مشهد برگزار شد.
🔹در این نشست هماندیشی که با حضور آیتالله مصطفی اشرفی شاهرودی، از علمای حوزه علمیه خراسان و حجج اسلام و المسلمین سیدمهدی نقیبی و محسن ملکی برگزار شد، دکتر سیداحمد عاملی، مدیر و حجتالاسلام علی نعمتی، دبیر هیئت اندیشه ورز اقتصاد به ارائه گزارشی از فعالیتهای پژوهشی، آموزشی و ترویجی این هیات در طول دو سال گذشته پرداختند.
🔹همچنین در این نشست ایدۀ تشکیل «لجنه اساتید فقه الاقتصاد» در مشهد از سوی هیئت اندیشهورز اقتصاد با هدف «شناسایی و تقویت مباحث فقه الاقتصاد میان نخبگان حوزوی و اساتید سطوح عالی و ایجاد همافزایی علمی»، «حمایت از دروس خارج فقه الاقتصاد»، «حمایت مادی و معنوی از آثار و تألیفات اساتید دروس خارج فقه اقتصاد» و همچنین «کمک به موضوعشناسی مسائل اقتصادی و طرح مباحث روز اقتصادی» نیز مطرح شد که مورد استقبال اساتید قرار گرفت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ویژهنامه گذار از نظام ریاستی به پارلمانی
✔️دو فصلنامه «فقه حکومتی» در شماره ششم خود بهطور ویژه و در سطح پژوهشی، به بررسی امکانسنجی تبدیل نظام حکمرانی جمهوری اسلامی ایران از نظام نیمه ریاستی-نیمه پارلمانی به نظام پارلمانی پرداخته است.
🔹ششمین شماره دو فصلنامه علمی-ترویجی «فقه حکومتی» به صاحب امتیازی محمدجواد ارسطا و مدیر مسئولی و سردبیری حسین جوان آراسته، در شش مقاله به بررسی دقیق موضوع و ارتباط آن با نظام ولایی جمهوری اسلامی ایران، توسط اساتید برجسته و صاحبنظر حوزه و دانشگاه پرداخته است.
🔹در ادامه به معرفی مقالات شماره ششم دو فصلنامه «فقه حکومتی» میپردازیم و علاقهمندان میتوانند در انتهای متن کامل مقاله را دانلود و مطالعه نمایند👈 http://yon.ir/N2YO1
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اتلاف وقت برای طلبه حرام فقهی و شرعی است
✔️استاد علی اکبر رشاد، رییس شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه استان تهران:
🔹عمر طلاب و علماء تنها اختصاص به خودشان ندارد، ما طلبهها عمرمان اختصاص به جامعه دارد.
🔹اگر اتلاف وقت برای دیگران حرام اخلاقی باشد برای طلاب حرام شرعی و فقهی است؛ با توجه به شرایط اجتماعی کنونی تحصیل و ایفای نقش عالم دینی واجب کفایی است؛ بنابراین اگر ما برنامه نداشته باشیم تا وظایف خود را انجام دهیم بطور قطع این واجب کفایی ترک و یا تضییع شده و نسبت به تبلیغ و راهبرد اجتماعی کم کاری صورت گرفته است.
🔹لحظههای ما از آن خودمان نیست و تکلیف شرعی داریم، چه بسا برای برخی این امر واجب عینی باشد؛ بنابراین برای جامعه علمایی و روحانی این تکلیف، تکلیف و واجب کفایی نیست بلکه واجب عینی است زیرا آن کاری که از دست این جامعه بر میآید از دیگر اقشار بر نمیآید.
🔹دفاع از دین یک تکلیف اجتماعی است اگر از این دید نگاه کنیم تکالیف ذاتی صنف عالم دینی به نحو عینی متعین است در آن و به نحو عینی و نه کفایی بر او واجب است؛ لذا اتلاف وقت و برنامه نداشتن سبب میشود این واجب عینی ترک شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad