💢با ورودیهای زیاد حوزه شدیدا مخالفم/ حوزه جایی نیست که هر سال افتخار کنیم امسال آمار ورودی این قدر شد!
✔️محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)/ بخش سوم🔻
🔹با ورودیهای زیاد حوزه شدیدا مخالفم، یعنی حوزه جایی نیست که هر سال افتخار کنیم امسال آمار ورودی این قدر شد؛ اصلاً ما نباید توقع داشته باشیم آمار ورودی به حوزه زیاد بشود. حوزه یک جایی است که علمش بسیار طولانی مدت نتیجه میدهد.
🔸الان یک کسی میآید مشورت میکند که من میخواهم بیایم حوزه تا بخواهم مجتهد شوم چقدر زمان نیاز دارد؟ من میگویم لااقل باید سی سال کار کنید. میگوید سی سال که من بازنشست میشوم!. در حوزه علم طولانی مدت، شرایط بسیار سخت و مزایای دنیوی بسیار کمی وجود دارد.
🔹امروز زندگی بسیاری از طلبهها زیر خط فقر است، ولی همین اندکی که برای فهم دین و عشق به دین آمادگی دارند ممکن است در ده هزار نفر یا پنج هزار نفر محقق شود و همین برای ما ارزش دارد و همین را شما گزینش کنید.
🔸آیتالله اعرافی که مدیر حوزه شده بودند به ایشان عرض کردم جلوی این را بگیرد. اینکه ما امسال ده هزار نفر و سال دیگر پانزده هزار نفر وارد حوزه کنیم، یک مشکلات عجیب و غریبی برای حوزه ایجاد میکند.
ادامه مطلب 👈 https://b2n.ir/657371
https://eitaa.com/ijtihad
💢آیتاللهی که استاد خارج بود اما ادبیات درس میداد!
✔️در میان اساتید حوزوی گاه افرادی هستند که علاوه بر سختکوشی و جدیت در راستای تدریس دروس حوزوی، به مسائل تربیتی و اخلاقی طلاب نیز پرداخته و میپردازند و نسبت به آن دغدغه دارند. از میان این افراد میتوان به آیتالله شیخ محمد فاضل استرآبادی (مشهور به فاضل بابلی) بابلی اشاره نمود که نمونه کامل استاد اخلاق بود. او مؤسس مدرسه فیضیه بابل و داماد مرحوم آیتالله کوهستانی است؛ مدرسهای که در تاریخ چند دههای خود، چند هزار طلبه را آموزش داده و چند صد استاد حوزه پرورش داده است.
🔹مرحوم فاضل بابلی، از مدیرانی بود که علاوه بر مدیریت و تدریس، به «پرورش» طلاب نیز اهمیت فراوان میدادند. او به همین جهت منزل خود را نیز داخل مدرسه علمیه قرار داده بود تا هیچگاه از حال طلاب غافل نباشد و از سوئی دیگر، طلاب با مشاهده وضعیت زندگی او، درس اخلاق عملی بیاموزند. برای آشنایی بیشتر با این مدیر نمونه حوزه بابل، گفتگویی با فرزند ایشان، استاد محمدرضا فاضل بابلی انجام دادیم.
🔸به گفته این استاد حوزه علمیه قم، آیتالله فاضل برای تربیت طلبهها بسیار بیش از تعلیم آنها فعالیت داشتند؛ چون از قبل از اذان صبح تا ساعت ۹ شب با طلبهها بودند و دغدغهشان این بود که طلاب هم از نظر تقوا در درجه بالایی باشند و هم در جنبه علمی و دانش بتوانند پیشرفت کنند.
مشروح گفتگوی شبکه اجتهاد از نگاه شما میگذرد 👈 https://b2n.ir/549868
https://eitaa.com/ijtihad
💢اثرگذاری اخباریه، و تأسیس و بهکارگیری قواعد توثیق عام
✔️با مجاهدتهای علمی وحید بهبهانی و شاگردان او، در حوزههای علمیه، دیگر به صورت رسمی، از اخباری گری خبری نیست. اما به نظر میرسد برخی از باورهای اخباریون – و لو در قالب جدید – مورد پذیرش اصولیون قرار گرفته است.
🔹از جمله شاخصههای مکتب اخباری، رویکرد حداکثری به تصحیح روایات است. این رویکرد، گاه در قالب بی نیازی به علم رجال خود را نشان میدهد، و گاه در قالب ادعای صحت روایات کتب اربعه، و گاه در قالب ادعای صحت روایات بسیاری از کتب روایی ...
🔻یادداشت محمدباقر ملکیان
را در «شبکه اجتهاد» بخوانید https://b2n.ir/530890
https://eitaa.com/ijtihad
💢نگاه دین به حکومت، نگاه انسانی و نه تمدنی است/ ضرورت بررسی درون دینی اجتهادی در سنجش دینداری
✔️مهدی مهریزی عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران🔻
🔹حکومت را به حکومتهای استبدادی، تمدنی و انسانی تقسیم میکنم. دین به دنبال کدامیک از این سه نوع مدل حکومت است؟ میگوییم دین به دنبال حکومت استبدادی نیست، گرچه بیشتر حکومتها در طول تاریخ اینطور بوده و پادشاه و ظالم بودهاند. کسانی که بهخوبی حرف میزنند، تمدنی میشوند. برای مثال میگوییم از زمان صفویه، مسجد شاه، منارجنبان و کاروانسرای شاهعباسی باقیمانده است. چند فرد میتوانیم بگوییم؟
🔸میگویم خروجی حکومت امام علی (ع)، ابوذر و زینب (س) است. حکومت دینی، حکومتی است که رویکرد انسانی دارد. خروجی جمهوری اسلامی نباید پل صدر دوطبقه باشد، خروجی جمهوری اسلامی نباید برج میلاد یا بلوار فلان باشد. چند فرد دیندار عاقلِ فهمیده شاخص داریم؟ هر چه این آمار بالاتر برود، حکومت ازنظر دینی موفقتر بوده است و لذا نگاه دین به حکومت، نگاه انسانی و نه تمدنی است. این را در اینجا نیاوردهام و بحثی بوده که بعدازاین، مطرح کردهام.
🔹خروجی و مقصد، آدم است؛ چون جمهوری اسلامی باید با آدمهایی که صادر کرده و بیرون داده، شناخته شود، نه با سلاح هستهای و نه با موشک بالستیک و نه با چیزی که دشمنان از آن میترسند. بنده معتقدم دشمن باید از آدمها و انسانهای ما بترسد، باید از انسانیت ما بترسد.
ادامه سخنان استاد مهریزی را در «شبکه اجتهاد» دنبال کنید 👈 https://b2n.ir/076534
https://eitaa.com/ijtihad
💢فاصله پولطلا با سلفیگری چیست؟
✔️سید محمدحسین متولی امامی، مدیر موسسۀ متا🔻
🔹برخی از روشنفکران بر این عقیدهاند که اعتقاد به پولطلا، یعنی بازگشت به صدر اسلام و دوران بدوی گذشته؛ در حالی که دنیا امروزه پیشرفت کرده و نسخه جدیدی را برای نظام پولی ایجاد کرده که در قالب بانک، عینی شده است. بعد برای اینکه این سخن را توجیه شرعی کنند، اینگونه مغالطه کرده و میگویند: در صدر اسلام از الاغ و قاطر و اسب برای جابجایی و حمل و نقل استفاده میشد، اما امروزه بشر به پیشرفت رسیده و وسایل جدیدی را برای حمل و نقل اختراع کرده است. وضعیت پولی و بانکی امروز، ناشی از پیشرفت بشر است و باید از آن درست استفاده کرد تا مشکلات شرعی و ربوی ایجاد نکند!!
🔸این سخنان مغالطهای بیش نیست و متأسفانه برای توجیه وضعیت غربزدگی جامعه ایرانی، بر زبان خیلی افراد جاری میشود؛ که ناشی از خامبینی و تحلیلهای سطحی از علم و تمدن است. بزرگترین چالش جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته، چنین نگرشهایی است که متأسفانه از سطوح بالای تصمیمگیری در این کشور تا کوچه و بازار طرفدار دارد.
اصل یادداشت این پژوهشگر حوزوی را بخوانید 👈 https://b2n.ir/504174
https://eitaa.com/ijtihad
💢 تقابل علمی و نزاعهای فکری درباره طرح بانکداری مجلس
✔ چهارشنبه گذشته بود که آیتالله حسین نوری همدانی در درس خارج فقه خود، با انتقاد از طرح جدید مجلس درباره بانکداری گفته بود: «پول گرفتن برای تأخیر در ادای دین نوعی رباخواری است، حوزه علمیه با این طرح مخالف است و نظر کسانی که این طرح را به مجلس بردهاند حجت نیست، این طرح ربا را رسمی میکند و حوزه در این زمینه ساکت نخواهد بود.»
🔹حجتالاسلام مصباحی مقدم، از طراحان و مدافعان این طرح در نامهای به آیتالله نوری همدانی در ارتباط با نحوه بانکداری موضوعاتی را مطرح و توضیح داد.
🔹پس از این نامه، حجتالاسلام یوسفی، رئیس مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه در نامهای خطاب به حجتالاسلام مصباحی مقدم، نامه سرگشاده او به آیتالله نوری همدانی را مایه تعجب و تأسف دانست.
🔹در ادامه این تقابل علمی و نزاعهای فکری درباره طرح بانکداری مجلس نیز حجتالاسلام سیدعباس موسویان، در یادداشتی به مباحث پیش آمده بین کارشناسان اقتصادی حوزه علمیه و نظر مراجع و علما در خصوص وضعیت کنونی جریمه تاخیر تادیه در نظام بانکی ایران و طرح پیشنهادی کمیسیون اقتصادی مجلس پرداخت.
متن کامل نامهها و نظرات کارشناسان اقتصاد اسلامی را در «شبکه اجتهاد» ببینید 👈 https://b2n.ir/441709
https://eitaa.com/ijtihad
💢 جزئیات نامه آیتالله سیستانی به حسنی مبارک دربارهی میهندوستی شیعیان عراق
✔ آستان مقدس حسینی سندی را منتشر کرد که مربوط به پاسخ قاطع آیتالله سیستانی مرجع عالیقدر شیعی در عراق به شبهه مطرح شده توسط رئیس جمهور وقت مصر درباره نبود حس میهن پرستی نزد شیعیان در منطقه است.
مشاهده سند 👈 https://b2n.ir/979328
https://eitaa.com/ijtihad
💢 نامه انتخاباتی آیتالله اعرافی
✔ مدیر حوزههای علمیه قم طی ابلاغیهای به کلیه مدیران و مسئولان مراکز و مدارس حوزوی کشور از آنها خواست ضمن اعلام نظر در مورد شاخصهای انتخاب شایسته، برای حفظ موضع ملی و بیطرفی مراکز حوزوی و جلوگیری از محدود شدن به حزب یا گروه خاص، از ورود در تشکلهای حزبی و جناحی و تبلیغ له یا علیه اشخاص پرهیز کرده و از واگذاری فضای حوزوی به جریانهای تبلیغی نامزدهای خاص یا جناحها خودداری نمایند.
متن این نامه بدین شرح است: 👇https://b2n.ir/270574
https://eitaa.com/ijtihad
✔ اولین جلسه درس خارج فقه آیتالله ناصر مکارم شیرازی در سال تحصیلی ۹۸-۹۹ با موضوع «کتاب امر به معروف و نهی از منکر» با حضور تعدادی از شاگردان و فضلا در بیت ایشان برگزار شد.
پیش از این، درس خارج فقه ایشان به صورت عمومی و با شروع سال تحصیلی حوزههای علمیه در مسجد اعظم برگزار میگردید، اما امسال از ابتدای سال تحصیلی به خاطر کسالت جسمی دروس معظمله تعطیل بود.
این سلسله مباحث به صورت تصویری ضبط و از طریق سایت Makarem.ir و شبکه ولایت پخش میشود.
https://eitaa.com/ijtihad
💢 صادقی: زندانی کردن مجرم تقلید اشتباه از غرب است/ اقدامات تربیتی زندانها خروجی مثبت ندارد/ الهام: مجازات زندان، اسلامی نیست!
✔ معاون فرهنگی قوه قضائیه ضمن انتقاد از انتخاب کیفر زندان برای مجرمان آن را تقلید از غربیها بیان کرد و مهمترین آسیب این روش را نیز سلب اراده و آزادی فرد دانست.
✔ همچنین عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: زندانی کردن مجرم موجب میشود که آزادی را که مقوم انسان است، سلب کنیم و در زمان حکومت رسول خدا(ص) نیز شاهد زندانی کردن کسی نبودهایم، بنابراین زندانی کردن نمیتواند پدیدهای اسلامی باشد.
گزارش نشست «کیفرهای بدنی یا روحی از منظر فقه امامیه و حقوق ایران» 👈 https://b2n.ir/323713
https://eitaa.com/ijtihad
💢 مجموعه آثار آیتالله شبیری زنجانی تولید شد
🔹متن ۱۸ عنوان از آثار آیتالله سید موسی شبیری زنجانی، به زبان فارسی و عربی در موضوعاتی چون: اصول فقه، فقه جعفری، رجال و درایه، مشتمل بر: متن دروس خارج فقه و اصول معظمله (ویرایش ابتدایی) در زمینه: اجاره، نکاح، مضاربه، صوم، خمس، حج، بیع، اعتکاف، برائت و استصحاب، چندین مقاله و تعلیقه از ایشان، مانند: قاموس الرجال و صاحب آن، پرونده کلینی و کافی، لزوم ارزیابی سندی احادیث کافی، اعتبار سندی زیارت عاشورا، محتوای علمی این نرمافزار را تشکیل میدهند.
🔹فتاوای معظمله در قالب رسالۀ توضیح المسائل، استفتائات و مناسک حج و عمره، کتاب حج (۲۱ جلد)، دروس خارج نکاح (۹ جلد = ۱۰۲۱ جلسه)، دروس خارج صوم (۵ جلد = ۵۴۸ جلسه)، محاضرات اصول الفقه، التعلیقات الرجالیه (۱۱ جلد)، جرعهای از دریا و آشنای حق، از جمله آثاری است که در مجموعه آثار آیتالله سید موسی شبیری زنجانی در اختیار کاربران قرار گرفته است.
اطلاعات بیشتر 👈 https://b2n.ir/830738
https://eitaa.com/ijtihad
💢 بیتکوین و ماهیت مالی ـ فقهی پول مجازی
✔ مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، گزارشی پژوهشی با عنوان «بیتکوین و ماهیت مالی ـ فقهی پول مجازی» به قلم رضا میرزاخانی و حجتالاسلام والمسلمین حسینعلی سعدی منتشر کرده است.
💠 از منظر فقهی معمولا مال به اعتبار وجود آن در خارج به سه قسم عین، منفعت و حق تقسیم میشود. پس میتوان بیتکوین را از نوع مالی دانست که به شکل منفعت و خدمات در جامعه در جهت تسهیل در مبادلات و انتقال ارزش در جریان است. همچنین میتوان با توجه به ابداع الگوریتم ریاضی که در شبکه بیتکوین برای انتقال وجوه در فرآیند نظیر به نظیر وجود دارد، میتوان بیتکوین را در بدو پیدایش نوعی دارایی فکری نیز تلقی نمود که مالیت و ارزش اقتصادی آن مورد قبول فقهاء بوده و برای آن مشروعیت قائلاند.
مشاهده متن کامل این گزارش 👈 https://b2n.ir/458314
https://eitaa.com/ijtihad