💢آیا میتوان دانش فلسفه را در دانش اصولفقه دخالت داد؟
✔️حجتالاسلام سعید ضیائیفر، استاد خارج فلسفه اصول حوزه علمیه قم در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹اصول یک دسته مسائل متفاوت السنخ است؛ یعنی اینطور نیست که اصول مثل فلسفه باشد که همه مسائل آن عقلی است و با روش عقلی باید اثبات شود، همانطور که نمیشود گفت که همه مسائل اصولی عرفی است.
🔹علتی که در فقه یا اصول مطرح میشود به معنای «ما جعله الشارع الحکم منوطاً به» است یعنی آن چیزی که شارع حکم را به آن منوط کرده است و الا علت حقیقی حکم، خود شارع است.
تفصیل گفتگو👈 https://b2n.ir/712127
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢این تفکر که خروجی حوزههای خواهران، فقط مجتهده و فقیهه باشند، یک اشتباه بزرگ است
✔️حجتالاسلام علیاکبر صافی اصفهانی، رئیس مدرسه علمیه بانو مجتهده امین اصفهان در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹از بانوان حوزوی معاصر، هزاران تحقیق و رساله علمی و صدها تکنگاریها و مقالات پژوهشی در بازار نشر وجود دارد و روا نیست حوزههای خواهران و بانوان فقه پژوه معاصر را به کمبود خروجی پژوهشی توصیف نمود.
🔹خواهران حوزوی در تقریر نویسی دروس تخصصی، گاهی از آقایان هم بهتر و دقیقتر هستند؛ لکن همانطور که عرض شد در این عمر کم حوزههای خواهران در ایران که از دهه سوم انقلاب وارد مرحله جدیدی از ساختارمندی و رسمیت شدهاند نباید انتظار داشت که این تقریرات به مرحله انتشار برسد و با تقریرات درسی حوزههای برادران، مقایسه و ارزیابی و قضاوت شود.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/945262
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نوآوریها و ابداعات علمی- فقهی- روشی استاد علیدوست
✔️یادداشت وارده؛ بخش اول/ عباسعلی مشکانیسبزواری🔻
🔹ارتباط فقه و زمانه و رویکردهای گوناگون بدان را، حول دو محور اساسیِ: یکم) انضباط فقهی جهت محافظت از ستون فقه و هنجارهای علم فقه؛ و دوم) توجه به اقتضائات و حوادث واقعه مبتنی بر ظرفیت های موجود در فقه؛ می توان به سه دسته نگرش کلی تقسیم بندی نمود👈 https://b2n.ir/950629
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از فتوا به «جواز رهبری جامعه توسط زنان» تا پیشنهاد «اهدای خون به جای قمهزنی»
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام علی الهی خراسانی، استاد حوزه علمیه مشهد🔻
🔹شمسالدین ازجمله معدود فقیهان بزرگی در عصر معاصر شیعه است که بهشدت طرفدار حقوق حداکثری زنان بود، چه به لحاظ حقوق جنسی، چه به لحاظ حقوق اساسی و همینطور حق تصدی زنان نسبت به مناصب عمومی چه ریاستجمهوری چه رهبری جامعه و چه در زمینه مرجعیت فتوایی؛ بنابراین مرحوم شمسالدین هم نگاههای نو روششناختی داشتند و هم اینکه آرای نوین فقهی داشتند که ایشان را در عصر معاصر ممتاز میکند.
🔹ایشان نسبت به بحث مقاصد شریعت، یک نگاه ممتاز اجتهادی داشتند. شاید بتوان گفت ایشان تنها فقیه بزرگ شیعه در دوران معاصر بودند که میتوان ایشان را بهحق، فقیه مقاصدی نامید؛ یعنی ایشان مقاصد شریعت را یکی از ارکان مهم و نگاههای مؤثر در اجتهاد میدانستند که قواعد اصولی خاص خودش را دارد.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/364763
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢«محمدمهدی شمسالدین» کیست و راز اختلاف او با «فضلالله» چه بود؟
✔️حجتالاسلام والمسلمین شیخ شفیق جرادی، مدیر مرکز مطالعات حکمت و اندیشه لبنان؛ در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹علامه فضلالله باور به حاکمیت ولایتفقیه بر امت هرچند تعدد فقیه داشت، اما شیخ شمسالدین بر این باور بود حاکمیت بر امت از اندیشهی سیاسی دموکراتیک میگذرد که پایه و اساس فقهی آن ولایت مردم بر مردم است.
🔹نص گرایی و تمایل به متن و خطاب قرار دادن وجدان و درون مسلمانان در شکلدهی اندیشهی علامه فضلالله بیشتر از اندیشه شمسالدین مؤثر بود. آنچانکه هنگامیکه عقل را مورد خطاب و استفاده قرار میداد، آن را با زبان و گفتمان وجدانی و درونی بیان مینمود؛ اما شیخ شمسالدین گرایش پیوستهای به انتظامات و لایههای فکر و اندیشه در تاریخ و دلالتها و فقه داشت و در ارزیابی آنها از بسیاری از پژوهشها و مطالعات جدید و معاصر کمک میگرفت.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/735640
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چرا کشف حجاب، هشت سال به تأخیر افتاد؟
🔹رضاشاه پس از به دست گرفتن قدرت، سیاستی را در دستور کار خود قرار دارد که مبتنی بر مدرن سازی جامعه و مذهبزدایی بود؛ لذا برای جلوگیری از موانعی که سد راه اجرای این سیاستها بود، کوشید تا موقعیت و نفوذ روحانیت را در میان مردم تضعیف کند.
🔹یکی از ترفندهای وی کشف حجاب زنان و بی بند و باری در جامعه بود. جریان کشف حجاب پیش از آنکه زمینههای داخلی داشته باشد، دارای ریشه خارجی بود. در حقیقت تأثیرگذاری فرهنگ و آدابورسوم غربی به اسم تجددخواهی در میان ایرانیان خصوصاً در میان آنهایی که هر چند برای مدتی کوتاه افکار و زندگی غربی را تجربه کرده بودند، در ایجاد زمینه و پیشبرد این جریان تأثیر عمدهای داشت.
🔹به بهانه سالروز درگذشت آیتالله محمدتقی بافقی یزدی به گوشه از زندگی وی و نقش وی در مقابله با کشف حجاب توسط دولت رضاشاه میپردازیم👈 https://b2n.ir/469171
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شارع راضی به قانونگذاری عرف نیست
✔️در پنجمین جلسه از کارگاه فقه بورس، در مدرسه گلپایگانی در قم مطرح شد🔻
🔹اینکه عرف عهده دارد تشخیص مصادیق در کشف حکم شرعی شده است به معنای این نیست که شارع راضی به قانونگذاری عرف شده است، کما اینکه برخی از فقهاء عامه این مطلب را قائل شدهاند، بلکه تمام مواردی که عرف در شریعت مطرح و معتبر دانسته شده است مواردی است که با اعتبارش موضوعسازی کرده است نه در جایی که با اعتبارش بخواهد قانونگذاری کند.
🔹امروزه موضوع بسیاری از پروندهها در دنیا، شخصیت حقوقی است، این موضوع ابعاد مبهمی دارد که متأسفانه در دنیا به آن پرداخته نشده است. در شرکتهای سهامی عام غرب، شخصیت حقوقی آن شرکت از مالکین آن شرکت جدا است.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/501237
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗«مسائل بنیادین علم رجال» اثر سیدمجتبی نورمفیدی مکتوب شد
✔️کتاب «مسائل بنیادین علم رجال» حاصل جلسات درسی استاد سیدمجتبی نورمفیدی است (طی سالهای ۹۳ تا ۹۸) در پنج بخش مصادر روایی، مصادر رجالی، توثیقات، تحمل و نقل روایات و بررسی وثاقت برخی راویان مورد اختلاف، پرداخته است و با تنظیم و تدوین حجتالاسلام احمد شایعی بهتازگی منتشر شده است.
تفصیل مطلب و شرح فصول👈 https://b2n.ir/615992
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سومین جلسه از سلسله جلسات ارائه دانشجویی با موضوع "زمینه های نوین پژوهش در اصول فقه"
👤با حضور: حمیدرضا تمدن
🗓زمان: دوشنبه، ۲۳ دیماه، ساعت ۱۰ تا ۱۲
🏢مکان: دانشگاه امام صادق علیه السلام، سالن شهید مطهری
📝حضور پژوهشگران بیرون از دانشگاه تنها با ثبتنام قبلی امکان پذیر است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗 نخستین شماره نشریه تخصصی فقه حکومتی وسائل منتشر شد
📜موضوعات این شماره عبارتند از🔻
🔹ظرفیت دروس خارج برای تدوین الگوی اقتصاد اسلامی
🔹ضمان قدرت؛ مسئولیت مدنی کارگزاران حکومت اسلامی
🔹روششناسی درس خارج علمای معاصر شیعه با رویکرد فقه حکومتی
🔹بررسی فقهی جریمه دیرکرد
🔹فقه و گردشگری
🔹زنان و خانواده
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢استفاده از روایات طبی مشروط بر تجربه علمی است
✔️محمود ملکی، عضو هیئت علمی پژوهشکده مجمع الفکر الاسلامی، در اولین نشست علمی «قواعد بازیابی متون حدیثی»🔻
🔹روایات طبی مربوط به منطقه و مزاج و اقلیم خاصی است و نمیتوان آن را مبنای علم طب و درمان برای همه افراد قرار داد.
🔹ممکن است امام معصوم (ع) برای زمان و مکان خاصی، یک خوراکی و میوه و گیاهی را تجویز کرده باشند. لذا اگر بخواهیم به عنوان یک مسئله علمی به آن عمل کنیم، ابتدا باید مورد تجربه و آزمون قرار بگیرد، یعنی در قالب یک گزاره تاریخی به آن نگاه کنیم.
🔹باید میان درمان و بهداشت در استفاده از روایات طبی، تفاوت قائل شویم؛ زیرا روایات معتبر طبی برای بهداشت مناسب هستند، ولی مثلاً وقتی بخواهیم براساس روایتی، نسخه برای یک بیمار بدهیم نیازمند تجربه و آزمون علمی و تجربی است.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/862845
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢علمای حوزه قم و نجف وارد جریانسازی و فتوا برای «انتقام سخت» شوند
✔️استاد عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری🔻
🔹به فرموده رهبر انقلاب، «انتقام سخت» به معنی اخراج نظامیان تروریست آمریکا است. در این رابطه باید علماء، مراجع و حوزههای علمیه قم و نجف وارد جریان سازی و فتوا شوند و حضور دشمن را در عراق حرام شرعی بدانند. این مهمترین رسالت علماء است.
🔹امروز در مرحله شکل دهی دولت اسلامی میباشیم. دولت اسلامی را باید کشور اسلامی بسازد. از سال ۶۰ گیر این مسئله هستیم. راه شکل گیری دولت اسلامی نیازمند به نظامات اسلامی و ساختار چابک دارد. ضلع سوم آن منابع انسانی است. دولت اسلامی نیازمند به مدل و الگو است و این ضلع بسیار مهم است.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/851130
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗خاورشناسان و حدیث شیعه
✔️«خاورشناسان و حدیث شیعه» عنوان کتابی است که بهتازگی از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی منتشر و روانه بازار نشر شده است.
🔹کتاب «خاورشناسان و حدیث شیعه» به قلم علی حسننیا نگاشته شده است و در شمارگان ۲۰۰ نسخه و قطع وزیری به چاپ رسیده و در اختیار علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی قرارگرفته است.
🔹تعریف مفاهیمی همچون حدیث شیعه، خاورشناس، روششناس و تحلیلی انتقادی، الگوهای طبقهبندی پژوهشهای حدیثی خاورشناسان، ادوار تاریخی پژوهشهای خاورشناسان در حدیث شیعه از پدیداری تاکنون، روشهای پژوهشی خاورشناسان در حدیث شیعه، محوریت بخشی به امام در حدیث شیعه، تدوین حدیث در دوره متقدم شیعه و… برخی از موضوعاتی است که در این اثر به آن اشارهشده است.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/332712
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اجازه آیت الله صافی گلپایگانی برای صرف ثلث سهم امام جهت کمک به سیل زدگان
✔️در پی حادثه سیل در سیستان و بلوچستان، آیت الله صافی گلپایگانی ضمن اظهار همدردی با حادثه دیدگان و ارسال هیئتی جهت حضور در مناطق سیلزده جهت بررسی وضعیت و کمکرسانی به مردم شریف این منطقه، عنوان کردند که🔻
(مومنین محترم مجاز هستند از ثلث سهم مبارک امام علیه السلام جهت کمکرسانی به سیلزدگان مذکور بپردازند.)
🔹همچنین ایشان، از همه مسئولان و مردم خواستند جهت کمکرسانی و رفع مشکلات این عزیزان، اقدام نمایند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نکات قابل تامل رهبر معظم انقلاب در درس خارج فقه امروز
✔️رهبرانقلاب امروز (۲۳ دی) درابتدای درس خارج خود، روایت «انتظار الفرج عبادة» را تفسیر کردند🔻
🔹انتظارفرج فقط انتظار فرج به معنای ظهور حضرت ولیعصر سلام الله علیه و عجل الله فرجه و جعلنا الله فداه نیست، مطلق فرج است.
🔹نفس اینکه انسان انتظار فرج داشته باشد، یعنی اگر در یک شدتی قرارداردانتظار داشته باشدکه آن شدت برطرف بشود. این یعنی چه؟ یعنی اینکه شما هرگز در هیچ شرایطی نباید ناامید بشوید، در هیچ شرایط شما امید را از دست ندهید.
🔹 فرض کنید انسان در یک تونلی گیر افتاده که مدخل تونل را مثلاً یک سنگی بسته، انتهای تونل هم بسته است، در یک چنین وضعی هم انتظار فرج داشته باشید. یعنی خدای متعال ممکن است یک تفضلی بکند، فرض کنید گوشه ای از سقف بریزد راهی باز بشود انسان بیرون برود.
🔹در هیچشرایطی انسان نباید احساس بن بست بکند بلکه بایستی همیشه انتظار فرج داشته باشید. در مورد این انتظار فرج میفرمایند: عبادت است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هرچه بیشتر به یاری مردم بشتابند
✔️در پی مشکلات پدید آمده از بارندگیهای شدید در سیستان و بلوچستان و برخی نقاط جنوب شرقی کشور، حضرت آیت الله خامنهای در پیامی دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی را به یاری هر چه بیشتر مردم عزیز آن مناطق فراخواندند.
📜متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است🔻
🔹 بسم الله الرحمن الرحیم، بارندگیهای شدید در استان سیستان و بلوچستان و برخی نقاط دیگر در جنوبشرقی کشور که به آبگرفتگی مشکلساز برای مردم و در مواردی ویرانگر و خسارتبار انجامیده است، ایجاب میکند که در کنار خدماترسانی قابل تقدیری که تاکنون صورت گرفته است، دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هر چه بیشتر به یاری مردم عزیز آن سامان شتافته از وقوع خسارتهای بیشتر جلوگیری نمایند.
🔹 از خداوند متعال خیر و برکت ماندگار برای همگان مسألت میکنم. سیّدعلی خامنهای | ۲۳ دی ۱۳۹۸
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تعداد شرکت کنندگان در نماز جمعه کم نشده است!/ ایجاد جذابیت دائمی برای نمازجمعه، دشوار است
✔️استاد سیدصمصامالدین قوامی، امامجمعه پردیسان قم و رئیس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی حوزه علمیه قم، در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹تعداد افراد شرکتکننده در نماز جمعه ثابت است و من فکر نمیکنم که قبلاً این تعداد زیاد بوده و اکنون جمعیت حاضر در نماز جمعه کاهش یافته است.
🔹با توجه به اینکه هر هفته نماز جمعه برگزار میشود و امامجمعهای که خطبه میخواند ثابت است لذا ممکن است برای مردم و مخاطبان این امر عادی شود لذا ایجاد یک جاذبه دائمی سخت است.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/970571
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چهل سال از مطالب شورای سیاستگذاری استفاده نکردم!/ پُرشور بودن نمازجمعهها، اقتضای اول انقلاب بود
✔️حجتالاسلام والمسلمین غلامعلی نعیمآبادی، امامجمعه سابق بندرعباس در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹اکنون اگر مانند گذشته شور وجود ندارد به این دلیل نیست که مردم عوض شدهاند بلکه طبیعت هر انقلابی این است که وقتی به پیروزی میرسد و مردم از آن مخمصهای که در آن گرفتار بودهاند رهایی پیدا کردهاند شور بیشتری به دلیل رهایی دارند.
🔹الزامی برای بیان آنچه شورای سیاستگذاری ارائه میدهد برای امامان جمعه وجود ندارد، من در چهل سال اقامه نماز جمعه هیچگاه از مطالب ارائهشده توسط شورای سیاستگذاری استفاده نکردهام.
🔹 ائمه جمعه باید ارتباط با مردم داشته باشند، روحیه مردمی داشته باشند، با مردم بودن و در میان مردم زندگی کردن، تشریفات را به طور کامل از بین بردن اینها همه موجب علاقه مردم به ائمه جمعه میشود.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/707850
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عرف نمیتواند میزانی برای تعیین موسیقی حرام باشد
✔️دیدگاه و نظر/ آیتالله جناتی شاهرودی🔻
🔹غنا در عرف خاص مطرح است و همواره با تغییر شرایط زمان و مکان، جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی و احوال انسانها متغیّرمی شود. همین باعث شد که فقیهان در مفهوم آن اختلاف داشته باشند؛ چون تلقی آنها از غنا تحت تأثیر تلقی عرف در هر زمانی از آن بوده است. ازاینرو نمیتوان تعریفی جامع و مانع از راه عرف برای غنا ارائه کرد؛ چون مفهوم غنا با تحوّل زمان و مکان و احوال انسانها متحوّل میشود.
🔹گاه دیده میشود که آواز و لحنی نزد بعضی غنا و حرام و نزد بعضی دیگر آواز مباح و حلال شمرده میشود؛ یعنی آوازی برای یک قوم و ملّتی، طرب انگیز و هیجانآور است و برای قوم و ملّت دیگری مکروه و ناپسند است.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/204850
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢لایحه محدودسازی اختیارات مرد در طلاق، اشکالات فقهی دارد
✔️حجتالاسلام دکتر علی محمدی جورکویه و حجتالاسلام دکتر فرجالله هدایتنیا، در برنامه رادیویی فقه پویا در خصوص «لایحه محدودسازی اختیارات مرد در طلاق»🔻
🔹متأسفانه امروزه یک چیزی که آفت شده است، این است که جامعه به وظیفه خودش عمل نمیکند و بعد دچار مشکل میشویم و میگوییم بیاییم و مقررات اسلام را جابهجا بکنیم. بیاییم دیه زن و مرد را تغییر دهیم، بیاییم حق طلاق مرد را دستکاری کنیم!
🔹وادار کردن مرد به حفظ زوجیت با زنی که به او تعلق خاطری ندارد و نمیتواند حقوق او را رعایت کند و ایبسا در معرض ستم قرار بگیرد، مجبور کردنش به حفظ این رابطه به لحاظ شرعی درست نیست.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/379967
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نوآوریها و ابداعات علمی- فقهی- روشی استاد علیدوست
✔️یادداشت وارده، بخش دوم/ عباسعلی مشکانیسبزواری🔻
🔹استاد بر این باورند که باید قابلیت های موجود در اسناد استنباط و ظرفیت های موجود در نهادهای پرکاربست فقه را مورد بهره برداری قرار داد تا در کنار انضباط فقهی، سامانه نظام وار فقه توانایی پاسخ به اقتضائات زمان و حوادث واقعه را داشته باشد.
🔹بر همین اساس ایشان در کتاب «فقه و عرف» نیز در صدد است تا با نگاهی نو به یکی از نهادهای پرکاربست در حوزه استنباط و اجتهاد، یعنی عرف، به هدف خویش دست یابد. از این گذرگاه شاهد نوآوری های اختصاصی در این عرصه هستیم. نوآوریهای استاد در این اثر نیز دو نوع است👈 https://b2n.ir/319071
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نماز جمعه این هفته تهران به امامت رهبر معظم انقلاب اقامه میشود
✔️نماز جمعه این هفته تهران به امامت حضرت آیتالله خامنهای، در مصلای امام خمینی (ره) اقامه میشود.
🔹آخرین خطبههای نمازجمعه رهبر معظم انقلاب اسلامی در تهران به بهمن سال ۱۳۹۰ باز میگردد؛ دو خطبهای که رهبر انقلاب عمده سخنان خود را در آنها به موضوع بیداری اسلامی و مسائل تونس و مصر اختصاص دادند و خطبه عربی ایشان خطاب به مردم این کشورها در آن سالها، شهرت یافت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ولایت فقیه در نگاه آیتالله موسوی خلخالی
🔹آیتالله موسوی خلخالی به ولایت فقیه بهعنوان ادامه ولایت انبیاء و اوصیاء استدلال و به دیدگاه مرحوم آیتالله خویی در مورد ولایت فقیه اشاره میکند. بنابر دیدگاه این استاد فقید، ولایت در حکومت با ولایت در تصرف متفاوت است و فقیه باید برای استقرار حکومت اسلامی اقدام کند.
🔹برخی فکر میکنند که آیتالله خویی ولایت فقیه را قبول ندارد؛ در حالی که چنین نیست. ایشان بر این باورند در صورتی که جهاد با کفار به نفع مسلمین باشد، جهاد بر آنان واجب است و وجود مقدس امام، شرط نیست.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/634155
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad