💢محصل مادام العمر که در قم ریشه دوانده، صحیح نیست
✔️آیتالله جعفر سبحانی:
🔹همه نمیتوانند برای تفقه در دین بیایند بلکه از هر فرقه و کشور و جمعیتی گروهی برای تحصیل علوم اهل بیت (ع) به قم و نجف مهاجرت کنند اما این تحصیل نباید مادام العمر باشد. محصل مادام العمر که در قم ریشه دوانده، صحیح نیست.
🔸افرادی که برای تحصیل به قم میآیند پس از آموزش و تحصیل، باید به شهرها و مناطق خود بازگردند تا بالای منبر، وعظ، اخلاق و احکام و فقه بگویند تا مردم تربیت شوند.
🔹تفقه در دین به معنای خواندن صرف «فقه» نیست بلکه به معنای فهم دین است، کلام بخوانند، عقاید اسلامی را خوب یاد بگیرند، ادبیات بخوانند تا قران و سنت را بفهمند، فقه بخوانند تا احکام دین را برای مردم بیان کنند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/u24043
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢استعفای الریسونی از ریاست اتحادیه جهانی علمای مسلمان
✔️شیخ «احمد الریسونی»، رئیس الاتحاد العالمی لعلماء المسلمین که اظهارات اخیر وی باعث بروز جنجال گسترده در مغرب، الجزایر و موریتانی شده، یکشنبه گذشته به صورت رسمی استعفای خود از ریاست اتحادیه را اعلام کرد.
الریسونی که اواسط آبان سال ۱۳۹۷ در انتخابات اتحادیه جهانی علمای مسلمان به پیروزی رسید تا در ریاست اتحادیه، جانشین «یوسف القرضاوی»، روحانی سرشناس مصری مقیم قطر شود، در یک نامه که در تاریخ ۲۸ آگوست (ششم شهریور) امضا شده، تاکید کرده که استعفای وی به دلیل پایبندی به مواضع و دیدگاههای ثابت و سازشناپذیر خود بوده است.
👈ادامه مطلب: https://b2n.ir/f50048
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دروغ بزرگ استخدام روحانیون در بانکها!
✔️رئیس شورای فقهی بانک مرکزی درباره خبر دروغ استخدام روحانیون در بانکها، آن را مخلوق ذهنهای بیمار خواند و گفت: استخدام ۲۰ هزار روحانی برای ۲۰ هزار شعبه بانکی یک شانتاژ رسانهای و مخلوق ذهنهای بیمار است و مستند به اطلاعات درستی نیست.
مصباحی مقدم گفت: بانک مرکزی در دوره جدید به فکر افتاده است همانطور که نظارت بر مدیریت بانکها و اجرای سایر قوانین بانکی دارد باید بر بعد شرعی بانکها هم نظارت کند، بنابراین باید کسانی که آشنا با مسائل فقهی و بانکی باشند در بانکها حضور داشته باشند، البته منظور ما از بانکها شعب بانکی نیست، بلکه هر بانک یک ناظر شرعی است. ما ۳۶ بانک داریم بنابراین ۳۶ ناظر شرعی نیاز است.
👈 جزئیات بیشتر: https://b2n.ir/a69885
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢روند نظارت شرعی بانکها و موسسات اعتباری
✍️حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا یوسفی
نظارت شرعی همواره یکی از دغدغههای مهم بانکهای اسلامی بوده است بانکهای اسلامی در کشورهایی مانند مالزی، اندونزی، امارات، قطر، کویت و تا آمریکا و انگلستان بر این امر اهتمام داشتند اما در ایران با وجود نظام بانکداری بدون ربای یکپارچه، فاقد نظارت شرعی بوده است. البته تا حدودی شورای فقهی از بدو تاسیس به امر نظارت شرعی پرداخته است.
دو پرسش اساسی این است تا چه اندازه نظارت شرعی در بانکهای اسلامی سایر کشورها که دارای سیستم دوگانه میباشند بر کشور ما قابل تطبیق است. پرسش دوم اینکه نظارت شرعی تا چه اندازه میتواند مشکلات شرعی را در نظام بانکی کشور کاهش دهد. این موضوع ان شاء الله در یادداشتی دیگر بیان خواهد شد.
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/q39543
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢امام موسی صدر به نهادسازی پاک معتقد بود نه نهادسازی آلوده!
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹شخصیت امام موسی صدر شخصیتی جامع بوده و رفتار اجتماعی ایشان اساساً منطبق بر همه معیارهای عمل دقیق و اجتماعی است همراه با نگاههای عمیق به دین. اگر امام موسی صدر نگاههای عمیق به دین و جامعه نمیانداخت و بر اساس آنها به نهادسازی اجتماعی دست نمیزد به یک شخصیت اجتماعی بین المللی و ماندگار و مؤثر و ویژه تبدیل نمیشد.
🔸امام موسی صدر به رغم توسعه در ایجاد نهادهای اجتماعی و تأسیس آنها هیچ گاه از هیچیک از آنها برای زندگی شخصی خود استفاده نکرد و هیچگاه هیچیک از این مؤسسات را به نام یکی از اعضای خانوادهاش ثبت ننمود. از این رو او توانست نهاد را به صورت طبیعی و اجتماعی و در جهت منافع عموم تأسیس کند و نه در جهت منافع شخصی خود. امام موسی صدر به نهادسازی پاک معتقد بود نه نهادسازی آلوده.
🔹در نگاه امام موسی صدر جامعه انسانی و اسلامی نباید شاهد تکدی گری باشد از این رو بسیار کوشید تا از طریق ایجاد نهادها به جمعآوری متکدیان اقدام نماید و در این راه توفیقات بسیار زیاد به دست آورد.
👈 تحلیل و ارزیابی نهادگرایی در سیره اجتماعی امام موسی صدر: https://b2n.ir/u58177
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
📗کتاب «ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین» به همت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در هشت بخش و ۱۹۷ صفحه منتشر شد.
📖 بررسی رویکرد قانونگذار در تقنین احکام شرع درجمهوری اسلامی ایران، فتوای معیار در قانونگذاری، چالشها و ظرفیتهای نظریهای استفاده از منابع شرعی در تدوین قوانین با تأکید بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تقنین شریعت؛ مبانی، هستها و بایستهها، فقه، مانع یا مجری اراده قانونگذار، قانونگذاری در کشورهای اسلامی براساس منابع شرعی، روشهای تبدیل قانون شرع به قانون جدیددر مشروطه و چالشهای رویاروی فرایند و ساختار نظام قانونگذاری درخصوص تقنین براساس موازین شرعی عناوین اصلی این کتاب هستند.
👈 معرفی تفصیلی: https://b2n.ir/q06469
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیتالله حائری شخصیتی منفک از پیشبرد مسائل سیاسی نبود/ بیتفاوتی نسبت به نظام، سیاست و اداره کشور حرام شرعی است
✔️استاد عباس کعبی:
🔹بعضی در تلاش هستند که یک تفاوت دیدگاهی را بین مؤسس حوزه علمیه آیتالله حاج شیخ عبدالکریم و همچنین آیتالله بروجردی و دورهی امام راحل و مرجعیت تقلید ارائه دهند که حاج شیخ کریم دنبال اسلام سنتی است و اسلامی که به سیاست و حکومت کاری ندارد و این امام(ره) بود که اسلام سیاسی و حکمرانی دینی و مبارزات را مطرح کرد.
🔸شیخ عبدالکریم در عرصهی سیاست تماشاچی و بیتفاوت بود، بلکه دیدهبان بود و مرزبان حوزه بود. ایشان در مقابل برچیدن حوزه مقاومت کردند و استقلال حوزه را در مقابل حکومت در واقع تثبیت کرد و جلوی دخالتهای حکومت را گرفت.
🔹حاج شیخ مأموریتش را در آن دوره تأسیس و تثبیت حوزه میدانست و اینکه حوزه از بین نرود، رضاخان حوزه را نابود نکند، همانطور که حوزهی تهران را از بین برد و از این بابت حاج شیخ عبدالکریم فداکاری کرد برای اینکه حوزه را تثبیت کند و محوریت علمای ایران در قم متمرکز شوند و به تدریج شبکهی روحانیت شکل بگیرد.
🔸دوران مؤسس و آیتالله آقا شیخ عبدالکریم حائری را شما نباید از حوزهی نجف منفک کنید. شخصیت مؤسس حوزه علمیه قم منفک از آن عقبهی مکتب سامرا و مکتب بزرگان حوزهی نجف و شخصیتهایی مثل آخوند خراسانی و مرحوم نائینی که در واقع آن بُعد سیاسی حوزهی نجف را پیش میبردند، نمیتواند باشد.
👈 متن گزارش را در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/m79332
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 پیادهروی اربعین از شعائر اسلامی و وسیله ترویج مذهب است
✔️آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی:
در روایات بسیاری بر زیارت آن حضرت تاکید شده، حتی در پارهای از این روایات، از وجوب و فرض بودن این زیارت یاد شده، تا بدانجا که برخی علماء همچون مرحوم علامه مجلسی و پدر بزرگوارشان به این نظر متمایل شدهاند که بر کسی که توانایی انجام زیارت آن حضرت را دارد این زیارت در عمر یک بار واجب است.
اما امروز این پیاده روی تبدیل به یکی از شعائر اسلامی و وسیله ترویج مذهب است و از این باب مصداق روایات مربوط به تعظیم شعائرالله است.
محدث جلیل القدر مرحوم حاجی نوری (قدس سره) با پیاده روی مستمر خود در ایام اربعین از نجف به کربلا، به همراه بزرگان علماء، به این مراسم شکوهی ویژه بخشید و سر انجام در مسیر بازگشت پیاده روی به دیار باقی شتافت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فتوای «دولت در دولت» شیخ مفید، مجوز شکلگیری تشکیلات شیعی در دولت عباسی شد
✔️حجتالاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا:
🔹اولین نظریهای که در اندیشه سیاسی شیعه توسط شیخ مفید ارائه شد، با عنوان نظریه دولت در دولت معروف شد. در آن دوره که حاکمیت عباسیان در جامعه حاکم بود شیخ مفید فتوایی داد بر این اساس که تمام فقهای شیعه در این شرایط بحرانی که با آن مواجه هستیم ولایت دارند و حق دارند که در هر منصبی هر کاری که از دستشان برمیآید انجام دهند و هر پیشنهادی از طرف خلافت عباسی به آنها داده شد باید بپذیرند و مسئولیت را قبول کنند تا به این وسیله بتوانند کاری از پیش ببرند.
🔸فتوای دولت در دولت شیخ مفید مجوز شکلگیری تشکیلات شیعی در درون دولت عباسی بود، ابراز کرد: فتوای شیخ مفید ویژگیهای خاص خود را داشت، در حقیقت شیخ مفید در این فتوا ولایت فردی را مطرح نمیکند بلکه اعلام میکند هر فقیهی که شرایط فقاهت داشته باشد در هر مسئولیتی که به او بدهند ولایت شرعی دارد و از طرف امام زمان (عج) مشروعیت دارد در همان بخش اعمال ولایت کند.
🔹این فتوا تأثیر بسیار بزرگی در مکتب اهل بیت داشت به طوری که ۶۰۰ سال تا دوره صفویان در ایران به عنوان مبنای اندیشه سیاسی تشیع برای برون رفت از چالشهایی که ناشی از غیبت به وجود آمده بود، محسوب میشد و کاربرد داشت. این فتوا باعث شد شعیان در برهههای مختلف حتی در مقابل حمله مغولان مکتب اهل بیت را حفظ کنند و توانستند کاروان تشیع را از میان بحران سختی که حاکمیت استبداد ایجاد کرده بود، نجات دهند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/f67235
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📖 شماره ششم دوفصلنامه علمی تخصصی «مصباح الفقاهه» منتشر شد
🔻عناوین مقالات:
1️⃣ «رویکردی انتقادی به آیات «فاعتبروا یا اولی الابصار»و«الذین یستبطونه منهم» در حجیت بخشی به قیاس » به همت حججاسلام محمدمهدی یزدانی و سید سعید مرتضوی
2️⃣ « تحلیل زیاده و نقیصه روایات فقهی از منظر صاحب جواهر» به همت حججاسلام و المسلمین سید علی دلبری، سید جعفر علوی و علی اکبر حبیبی مهر
3️⃣ «واکاوی لزوم یا جواز معاطات در صورت دین بودن یکی از عوضین» به نگارش حجتالاسلام دکتر رضا حق پناه ، آزاده قاسمی و صدیقه محمدحسنی به چاپ رسیده است.
4️⃣ «تحلیل و بررسی تطبیقی حکم امامت فاسق نزد مذاهب اسلامی» به همت حججاسلام و المسلمین محسن ملکی ابرده، محمدحسن ربانی بیرجندی و محمد رستمیان
5️⃣ «ضوابط الغای خصوصیت از منظر امام خمینی (ره)» اثر حججاسلام سیدموسی صدر، بلال شاکری و مرتضی ملک نژاد یزدی
6️⃣ «عقل و روش استنباط شریعت از آن» به تحریر حججاسلام والمسلمین سیدحسن تبادکانی، مصطفی پیوندی و رضا گرمهگی
📌علاقهمندان ميتوانند آثار خود را با رعايت شرايط مندرج در بخش «راهنماي نويسندگان» در سامانه دو فصلنامه به آدرس http://muf.journals.hozehkh.com/ ارسال نمايند و برای کسب اطلاعات بیشتر در ساعات اداری با شماره 32230941-051 تماس بگيرند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📣 فراخوان ثبتنام دوره تربیت «پژوهشگر فقه پزشکی»
✔️هیئت اندیشه ورز دین، سلامت و سبک زندگی معاونت علمی حوزه علیمه خراسان با هدف پرورش پژوهشگران توانمند و نخبه در عرصه موضوعات نوین فقه، اقدام به برگزاری دوره تربیت پژوهشگر فقه پزشکی نموده است.
🔻 مزایا و ویژگیها:
* بهرهمندی از اساتید توانمند و متخصص حوزه و دانشگاه
* برخورداری از امکانات پژوهشی
* استفاده از پژوهشگران موفق در طرحهای پژوهشی و دورههای آموزشی
* بازدیدهای علمی و موضوع شناسی از مراکز بهداشت و درمان
* اعطای گواهی شرکت در دوره
* حمایتهای مادی و علمی از پژوهشگران
📌مهلت ثبتنام: 18 شهریورماه/ ثبت نام از طریق پورتال طلبگی، (سامانه جدید بخش دوره های غیر تحصیلی) و (سامانه قدیم بخش پژوهش، صفحه ثبت نامها)
☎️کسب اطلاعات بیشتر: تماس با شماره تلفن 05132008601
👤آی دی ایتا: @mm_sa1990
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست تخصصی الگوی مطلوب بانک قرضالحسنه در نظام مالی جمهوری اسلامی ایران
🎙با حضور و سخنرانی:
👤استاد مصباحی مقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیهالسلام
👤 حجتالاسلام دکتر محققنیا، عضو هیات مدیره بانک سپه
👤دکتر شمسینژاد، مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران و دانشآموخته دانشگاه امام صادق علیهالسلام
👤حسین زاده، مدیرعامل بانک قرضالحسنه رسالت
🗓 تاریخ برگزاری: یکشنبه ۱۳ شهریورماه، ساعت ۱۶
🏢 مکان: سالن کنفرانس خانه اندیشه ورزان واقع در تهران خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ولیعصر و برادران مظفر شمالی پلاک 907
🔗جهت ثبتنام به پیوند مراجعه نمایید: https://survey.porsline.ir/s/KnwvkgB3
📞 کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره 02191006005
🆔 https://eitaa.com/ijtihad