🔔تجمع اساتید و فضلای حوزه علمیه قم در اعلام برائت از «طرح بانکداری مجلس»
⏰ زمان: امروز یکشنبه ۱۳ شهریور، ساعت ۱۱ صبح
🕌 مکان: قم، مدرسه مبارکه فیضیه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
41.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 ببینید: تبیین تفصیلی حجتالاسلام غلامعلی معصومینیا، عضو کمیته فقهی و پولی حوزههای علمیه از «طرح بانکداری جمهوری اسلامی»
🔹اصلاحات این طرح کاملا روبنایی است و مشکلات اصلی نظام بانکی را در نظر نگرفتند.
🔸نظام بانکداری فعلی ربوی است. خلق پول بانکهای خصوصی از عوامل اصلی فساد و ضد عدالت است.
🔹رهبری درباره بنگاه داری بانکها فرمودند:"بانک ها غلط کردهاند و باید جلوی آنها گرفته شود" در حالی که در این طرح دیده نشده است.
🔸قبل از این طرح به معاملات ربوی، بنگاه داری و خلق پول خصوصی میگفتیم تخلفات بانکی اما با این قانون تبدیل به اعمال قانونی میگردد. با این طرح عملا شورای فقهی بانک مرکزی از کارکرد افتاده است.
🔹این طرح، طرح همه مجلس نیست و طرح یکی دو نفر از نمایندگان روحانی مجلس است که این سهل انگاریها از آنان پذیرفته نیست!
🔸اکثریت فقها و اساتید اقتصاد اسلامی حوزه علمیه پس از ساعتها جلسه کارشناسی مخالفت خود را با این طرح اعلام نمودهاند. حوزه باید به عنوان مدافع شرع ورود کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
7.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺رهبر انقلاب: ایستادن در مقابل نظام سلطه، افتخار شیعه است/ هیچوقت به کشورها نگفتیم از الگو و شکل سیاسی نظام ما تبعیّت کنید/ تشکیل مجمع جهانی اهلبیت(ع) به معنای مقابله و دشمنی با غیرشیعه نیست
👈 متن کامل بیانات + فیلم و صوت + ۷۳ تصویر از دیدار شرکتکنندگان در هفتمین اجلاس مجمع جهانی اهل بیت(ع): https://b2n.ir/j23027
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢توصیه و مطالبات مراجع معظم از وزیر صمت
✔️آیتالله مکارم شیرازی:
🔹رانت و سوء استفادههای ارزی از جمله علل مشکلات اقتصادی کشور است، هرچند با برنامههای دولت، در این مسائل تا حدودی اصلاحات صورت گرفته، اما به طور کامل ریشهکن نشده است.
🔸قاچاق آشکار از دیگر مشکلات است؛ دستهای مرموزی در دستگاههای اقتصادی کشور وجود دارد که این چنین به صورت علنی و آشکار، کالای قاچاق وارد میشود.
✔️آیتالله نوری همدانی:
🔹متاسفانه امروز وضعیت معیشت و اقتصادی مردم رضایت بخش نیست. هر وقت مردم گفتند از اوضاع معیشتی و اقتصادی راضی هستند آن وقت برنامههای شما اثر بخش و مفید بوده است.
🔸یکی از مشکلات موجود عدم کنترل قیمتها و نبود نظارت بر بازرسی بر کیفیت کالاها است، این کار باید با دقت انجام شود بطوری که قیمت کالاها در دورترین نقطه ایران اسلامی با مرکز هیچ تفاوتی نداشته باشد.
✔️آیتالله جعفر سبحانی:
🔹تخلفاتی که درباره فولاد مبارکه مطرح شده بسیار نگرانکننده است و شاید در سایر شرکتها و سازمانها نیز چنین تخلفاتی وجود داشته باشد. برای جلوگیری از تکرار چنین تخلفاتی باید مسوولان، مدیران پاکدست و معتقد به آخرت را شناسایی و در مسئولیتهای مهم قرار دهند.
🔸وزارتخانه صمت مسئولیت تامین نیازهای اساسی تا نیازهای کلان کشور را دارد و باید تلاش مستمری داشته باشد. باید مراقب بود تا افرادی که شایستگی ندارند در پستهای حساس این وزارتخانه که وظیفه تولید و صنعت کشور را بر عهده دارند به کار گیری نشوند.
👈 گزارش تفصیلی: https://b2n.ir/y81091
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢واکنش دفتر آیتالله مکارم شیرازی به شایعات اخیر
📋بسمه تعالی
چند روزی است انتشار خبر برخورد با مشاور یکی از وزرا موجب پخش شایعات و بهانهای برای دروغ و نفرت پراکنی دشمنان در میان مردم شریف و متدین گردیده است.
به علت عدم ارتباط موضوع با دفتر حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی، در ابتدا بنابر موضع گیری خاصی نبود؛ امّا با گذر زمان و ادامه شایعه سازی ها، بیان نکات زیر ضروری به نظر می رسد:
اولاً؛ شخص نامبرده از فرزندان یا نوادگان مرجعیّت معظم نیست بلکه از منسوبین برادر مکرّم ایشان می باشد.
ثانیاً؛ وی هیچ گونه ارتباط کاری با این بیت و دفتر نداشته و ندارد و هیچ گاه از جانب این مجموعه مورد حمایت یا سفارشی قرار نگرفته است.
ثالثاً؛ انتساب افراد به بزرگان نه باعث تایید آنهاست و نه مایه محدودیت؛ بلکه هر کس بر حسب شرایط و توانمندی های خود و بر طبق قوانین می بایست به کار گرفته شود و پاسخگوی اعمال خود باشد. سزاوار است اگر کسی قصد بهره برداری از انتساب به بیت مرجعیت یا دفتر معظم له را داشت از وی پذیرفته نشود و مراتب جهت اقدام مقتضی به اطلاع این دفتر رسانده شود.
رابعاً؛ انتظار می رود مسئولین نظارتی و قضایی به عنوان مرجع تشخیص و تصمیم گیری نسبت به این اتهامات و موارد مشابه دیگر که دشمنان به شایعه پراکنی علیه بزرگان دین و انقلاب می پردازند به روشنگری و تنویر افکار عمومی بپردازند تا در این شرایط سخت اعتماد و اعتقادات مردم شریف و متدین به بازی گرفته نشود.
کلام آخر اینکه عزت به دست خداست و کینه ورزان و دشمنان دین و این ملت در طول تاریخ سعی در مخدوش کردن مقدّسات و چهره اولیاء و بزرگان و تضعیف اعتقادات مردم داشته اند؛ اما همیشه دست قدرت خدا برتر از سعی باطل آنها بوده است و دشمنان و ایادی آنان، هرگز راه به جایی نبرده اند.
از خداوند متعال نصرت و پیروزی ملت شریف ایران و مسلمانان جهان را بر تمامی دشمنان و مستکبران و فتنه انگیزان مسئلت داریم.
والسلام علیکم و رحمة الله
دفتر حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی
13 شهریور 1401
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نائینی از قائلین به گفتمان فقه حکومتی و فقه نظام ساز است/ چپ و راست تلاش کردهاند نائینی را بهنفع خود تفسیر و قرائت کنند
✔️حجتالاسلام عباسعلی مشکانی سبزواری:
🔹در چنددهه اخیر دو جریان چپ و راست تلاش کردهاند نائینی را بهنفع خود تفسیر و قرائت کنند که البته در این میان جریان چپ و اصلاحات، موفقیت بیشتری در این زمینه کسب کرده است و تحریفات و اجحافهایی نیز نسبت به مرحوم نائینی صورت گرفته است.
🔸بهطور قطع میتوان گفت نائینی از جمله فقیهانی است که به مناسبات حداکثری دین و سیاست و آمیختگی این هر دو باور دارد. از دیدگاه نائینی سیاست در دل دین و احکام اسلامی تشریع و جعل شده و اصول آن در کتاب و سنت درج شده است.
🔹متأسفانه رویکرد و توجه نائینی به مدل مشروطه، اذهان را به این سمت کشانده است که او ولایتفقیه را قبول ندارد! در حالی که نائینی علیرغم اعتقاد راسخ و عمیق به ولایتفقیه، با در نظر گرفتن شرایط روز و با هدف دفع افسد به فاسد و بهعنوان ثانوی اقدام به پیشنهاد مدل مشروطه کرده است.
🔸نائینی در زمره نخستین فقیهانی است که در وادی نظام سازی فقهی وارد شده و مبتنی بر فقه و متناسب با شرایط زمانی و مکانی، به ارائه الگویی برای نظام سیاسی پرداخته است.
👈 گزارش کرسی «مبانی فقه حکومتی از دیدگاه میرزای نائینی(ره)»: https://b2n.ir/x89623
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ارزیابی حدیثگونهها و چالشها
✔️دکتر عبدالهادی فقهیزاده:
🔹کسانی در نظر منکر ارزیابی صدوری و سندی نیستند، ولی در عمل به بسیاری از احادیث ضعاف در تاریخ شیعه عمل کردهاند به خصوص اگر تعریف آنها از ضعف، تعریف متاخرین از ضعف باشد (ضعف ناشی از سند نه متن) و این به نظر بنده یک چالش است زیرا اگر توجه به مباحث سندی اهمیت دارد و میتواند بیانگر حقایقی باشد که اعتبار برخی روایات را نفی کند نمیتوان به آن بی توجه بود. چگونه است که ما از یکسو در کارآیی علم رجال مبالغه میکنیم و از سویی به ضعف روات بی توجه هستیم.
🔸پارهای از اشکالات متنی در دستهای از روایات صحیح السند وجود دارد و این تعارضات در قبال برخی ادله دیگر قرار گرفته و دستیابی به روایات معتبر را مخدوش میکند و این یک چالش است و از طریق بررسی قرائن صدوری و سندی چه بسا موجب حیرت شویم و باعث تساقط برخی روایات شود.
🔹برخی نگرهها در بین محققان معاصر به وجود آمده که برخی موضوعات متداول در فرهنگ عربی در دورههای بعد منشا روایتسازی شده است، چنین نگرهای نسبت به غررالحکم و بخشی از حکمتهای نهجالبلاغه وجود دارد. خلط بخشی از ادعیه با سخنان صوفیه و عرفا هم از جمله این مسائل است. این نگاهها کاشف از این است که ارزیابی محتوایی متنی ما را به حاق مطلب در همه موارد میرساند.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/w95173
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بانکداری اسلامی یا بانکداری جمهوری اسلامی؟
✍️علیاکبر کریمی
آیا بانک در یک جامعه و حکومت غیر اسلامی ماهیت متفاوت از بانک در یک جامعه اسلامی دارد؟ آیا بانک میتواند الگوی مناسبی برای تأمین مالی در یک جامعه اسلامی باشد؟ آیا بانکداری اسلامی، شدنی است؟ به تعبیر دقیقتر و صریحتر آیا بانک، اسلامی میشود؟ آیا میتوان نظام بانکی را تصور کرد که در آن نرخ بهره صفر باشد؟ آیا میتوان نظام بانکی را تصور کرد که در آن ربا نباشد؟ آیا غیر از مسئله ربویبودن که در تضاد آشکار با مسلمات دین اسلام است، چالش و مسئله دیگری در نظام بانکی متعارف وجود ندارد؟ بهعبارت دیگر اگر ربا از سیستم بانکی حذف شود، بانک اسلامی میشود؟ بهعبارت دقیقتر آیا بانکداری بدون ربا همان بانکداری اسلامی است؟ رانتها و منافع ناشی از در اختیار داشتن پول و قدرت خلق آن توسط بانکها، آیا با عدالت اسلامی سازگار است؟ آیا به کارآمدی و روانسازی و مولدیت اقتصادی کمک میکند؟
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/k69845
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اجتهاد
💢دروغ بزرگ استخدام روحانیون در بانکها! ✔️رئیس شورای فقهی بانک مرکزی درباره خبر دروغ استخدام روحانی
💢دفاع بد از روحانیت!
✂️اخیراً شایع شده بود ۲۰ هزار روحانی در ۲۰ هزار شعبه بانکی مستقر میشوند، یعنی هر یک از شعبات بانکها موظف هستند یک روحانی را استخدام کنند. این شایعه توسط بعضی رسانهها دامن زده شد و در فضای مجازی هم گسترش یافت و انتقادات و اعتراضاتی را به وجود آورد.
توضیحات رئیس شورای فقهی بانک مرکزی هرچند تا حدودی ابهام به وجود آمده را برطرف کرده ولی نتوانسته به سؤال اصلی در این زمینه پاسخ بدهد.
ایراد و اعتراض فقط این نیست که چه لزومی دارد در هر شعبه بانکی یک روحانی مستقر شود. آنچه رئیس شورای فقهی بانک مرکزی گفته پاسخ به این بخش از ایراد است که لازم و مفید بود، ولی ایراد اصلی اینست که چرا هر یک از بانکهای کشور باید یک ناظر فقهی داشته باشند؟ مگر بانکهای کشور هرکدام احکام شرعی خاص خود را دارند؟
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/e93903
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اجتهاد
💢مکاسب و رسائل شیخ را مثله کردهاند، بسیار نگرانیم!/ این کار موجب انهدام فقاهت در حوزه خواهد شد ✔️
💢خلأ آموزش روش اجتهاد
✍️محمد حق پرست
دغدغه «استاد فاضل لنکرانی» درباره یادگیری روش اجتهاد شیخ انصاری (ره)، دغدغهای درست و بجاست. اما مشکل این است که این دغدغه در هیچکدام از برنامه سابق و فعلی محقق نمیشود؛ چون نه دغدغه طلاب و اساتید و نه روش تعلیم و تعلم فعلی برای این مهم برنامهریزی شده است.
امروز استاد و طلبه دغدغهشان کمیت است نه کیفیت و دنبال تمامکردن محدوده هستند. همچنین سبک آموزشی کتابهای فقهی، سبک یادگیری روش اجتهاد نیست.
در یادداشتهای دیگر به اهمیت و ضرورت آموزش «روش اجتهاد و آشنایی با مکتبهای اجتهادی» پرداختهایم. وقتی از تحول سخن میگوییم، دقیقا منظور همین است که روش تعلیم دروس متناسب با غرض آنها نیست. معمولا طلاب سطح عالی و حتی خارج، اصلا نمیدانند تفاوت روش اجتهادی شیخ با علمای قبل و بعد شیخ در چیست؟ چه شد که اخباریها به وجود آمدند و چرا دوباره اصولیها جریان غالب شدند؟ تغییرات شیخ در سبک فقاهت چیست؟
تحول در آموزش فقه و اصول فقط تغییر کتاب نیست. تغییر کتب یا اصلاح محدوده درسی، بخش ناچیزی از تحول آموزشی است.
* تحول مطلوب آن است که:
اولا «مکاتب و روشهای اجتهادی» را درس بدهیم. طلبهای که از تاریخ فقه و اصول و تطورات آن خبر ندارد، مثل غریبهها پای این دروس مینشیند.
ثانیا، فقه و اصول را به صورت کارگاهی آموزش دهیم. چنانچه در تعریف فقاهت گفتهاند، این علم باید ملکه شود و ملکهشدن آن به تمرین آموزهها و غور در متون دینی است.
حضرت امام (ره) در شرایط اجتهاد این نکته را مهمترین شرط (به تعبیر امام «الاهم الالزم») برای رسیدن به اجتهاد میدانند. (الاجتهاد و التقلید، ص ۱۱)
نقل است که مرحوم آیتالله فاضل لنکرانی و همچنین برخی دیگر از بزرگان، همه مکاسب را کلاس نرفته بودند بلکه قسمتی از آن را درس گرفته و قسمتهای دیگر را خودشان خوانده بودند. با این حال تفاوتی در تدریس ایشان نداشته و به همه مکاسب تسلط داشتند. علت این است که ایشان قسمتهای خوانده شده را طوری یادگرفته بودند که قسمتهای دیگر را می توانستند بفهمند. ما هم امروز نیازمند همین سبک از تعلیم و تعلم هستیم.
لذا اینکه با تعصب دم از مثله شدن کتاب شیخ بزنیم و بر برنامه ناقص گذشته جمود داشته باشیم هم بنظر صحیح نیست.
🌐مناهج
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تحول در کتب آموزشی حوزه، چرایی و چگونگی
✍️حجتالاسلام محمد متقیان تبریزی
✔️بهتبع طرح آموزشی جدیدی که از سوی شورای عالی حوزه ارائه شد و در آن، برخی از بخشهای کتب موجود حذف و کتب جدیدی به عنوان متن درسی ارائه گردید، مخالفتهایی مطرح شده است که نیازمند به تدقیق و موشکافی دارد. در این نگاشته ذیل چند عنوان، نکاتی طرح میگردد.
🔹الف) چرایی تحول در کتب
۱- ضرورت تحول در کتب، به تبع تحول در علم
۲- ضرورت تحول در کتب، به تبع ورود تفقه در عرصههای جدید
۳- ضرورت تحول در کتب، با نظر به اهداف آموزشی
🔸ب) چگونگی تحول در کتب
۱- تحول در کتب، توسط اساطین علم
۲- تحول در کتب، برآمده از تفاهم علمی
۳- تحول در کتب، به صورت اجراء آزمایشی
👈 بخوانید: https://b2n.ir/r79134
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢علما و مراجع همین مکاسب، رسائل و کفایه را خواندند و مجتهد شدند/ آیا تا بهحال کسی توانسته کتابی مثل مکاسب بیاورد؟
✔️استاد محمدحسن صافی گلپایگانی:
🔹کتابهایی که قبلا در حوزهها بود و طلاب میخواندند باید با قوت حفظ شود. خدا رحمت کند والد بزرگوار ما را که خیلی تاکید داشتند آقایان طلابی که وارد حوزه میشوند همان کتابهایی که از قدیم بین علما و فقها و حوزههای علمیه رواج داشته است را فرا بگیرند.
🔸متونی که سالهای متمادی در حوزههای علمیه تدریس میشده است از قبیل کتاب رسائل و مکاسب و کفایه که از مهمترین کتب درسی حوزه بوده و علماء و مراجع ما همین کتابها را خواندند تا به مرحله اجتهاد رسیدند و قوه علمی پیدا کردند؛ اینها را نباید کنار بگذاریم و یا تقطیع کنیم و بگوییم قسمتی از آن را نخوانید.
🔹آیا تا به حال کسی توانسته در عصر ما کتابی مثل مکاسب شیخ بیاورد؟ این آثار فاخر بزرگان ماست و ما امروز میراث دار علمای سلف هستیم؛ آنچه مهم است باید کاری کنیم که قوت علمی طلاب خصوصا در این زمان بیشتر شود تا بتوانند پاسخگوی مسائل و شبهات باشند.
🔸اگر بناست برنامهایی در حوزههای علمیه انجام بشود خوب است بهصورت آزمایشی در یکی از مدارس اجرا شود و اگر خروجی قابلی داشت آنوقت بهصورت کلی اجرا گردد و میبایست مراجع معظم تقلید و اساتید حوزه آن را تایید کنند و روی آن اجماع شود.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/p48034
🆔 https://eitaa.com/ijtihad