🗞بیانیۀ اتحادیۀ جهانی علمای مسلمان دربارۀ قحطی فراگیر و خانمانسوز در غزه
✔️در پی انتشار اخبار موثق از قحطی شدید در غزه اتحادیۀ جهانی علمای مسلمان بیانیهای صادر کرد.
📜 متن بیانیه:
🔹در این لحظات دشوار که بر مردم غزه میگذرد، یک تراژدی انسانی و نسلکشی کامل در حال وقوع است. حکومت نازی از ریختن خون بیگناهان سیر نمیشود و در برابر جهانیان به جنایاتش ادامه میدهد. هر کس که با سلاح و پول و تأیید سیاسی از آنان حمایت کند شریک جنایت است. در برابر این فاجعه انسانی که در برابر چشمانمان رخ میدهد و در برابر این گرسنگی واقعی که مردم غزه با آن دست به گریبانند، روا نیست ما دستبسته بمانیم.
🔸ما با یک فاجعه انسانی روبرو نیستیم، بلکه ارزشهای انسانی و اخلاقی که مدعی دفاع از آن هستیم در معرض امتحان قرار گرفته است. زنان و کودکان و سالمندان اگر در بمبارانها نمیرند، در سکوت شرمآور جهانی از گرسنگی میمیرند. ما به یک واکنش جهانی برای نجات مردم غزه از این وضعیت فاجعهبار نیاز فوری داریم.
🔹نوار غزه، این باریکه کوچک که سالهاست از محاصره شدید اشغالگران وحشی و خودکامه اسرائیل رنج میبرد، اکنون با فاجعه قحطی بیسابقه روبرو شده است. ما روزانه با چشمان خود میبینیم که چگونه انسانهای بیگناه میمیرند؛ چگونه خانهها به گور خانوادگی آنان تبدیل میشود و کودکان به دلیل کمبود غذا و آب و دارو در آغوش مادرانشان جان میسپارند.
🔸اینها فقط اعداد و آمار نیستند؛ بلکه داستانهای انسانی دردناک هستند. اینها فراخوان وجدانهای زنده دنیا برای کمکرسانی هستند. همه ما باید بدون توجه به اختلافات سیاسی یا مذهبی خود متحد شویم تا جان بیگناهان را نجات دهیم. دولتها، سازمانها، افراد و نهادهای اسلامی و بشردوستانه باید برای حمایت فوری از غزه گرد هم آیند.
زمان به نفع ما نیست و هر دقیقهای که می گذرد به معنای از دست رفتن جانهای بیشتر است.
🔹نجات غزه یک وظیفه دینی، انسانی و اخلاقی است که همه ما باید آن را انجام دهیم. بیایید صدای خود را علیه اشغالگران، قاتلان کودکان، زنان و سالمندان بلند کنیم و از همه ابزارهای موجود برای ترغیب جهان به اقدام فوری استفاده کنیم.
🔸وقتی میبینیم که کودکان غزه از گرسنگی میمیرند، زنانش از درد به خود میپیچند و سالمندانش از ظلم و محاصره در عذاب هستند، اتحادیه جهانی علمای مسلمان از همه مسلمانان، آزادگان جهان، دولتها، سازمان ملل و همه نهادهای بشردوستانه میخواهد به این جنایات وحشیانه که مایه ننگ نسل ماست، پایان دهند و کمکهای فوری خود را برای نجات غزه از شبح گرسنگی و قحطی به این منطقه گسیل دارند. شما را به خدا، انسانیت و مسؤولیت اخلاقیتان سوگند میدهیم که دست یاری به سوی مردم غزه دراز کنید. هر دقیقه تأخیر به مثابه یک زندگی نابوده شده، سیلی از اشکهای ریخته شده و امیدهای بر باد رفته است.
🔹ای مردمان جهان و ای اهل خیر، نگذارید برادرانتان از گرسنگی بمیرند در حالی که شما از رفاه برخوردارید. از روی عشق و اخلاص انفاق کنید که خداوند پاداش کسانی را که کار نیک انجام میدهند تباه نمیکند.
🔸 از خداوند متعال میخواهیم مردم غزه را بر اشغالگران و همپیمانان آنها از صهیونیستها و منافقین پیروز گرداند و گامهای آنان را استوار تیرهایشان هدفمند قرار دهد. غم و اندوه مردم غزه را برطرف کند و به ضعف و ناتوانی آنان رحم کند و همه کسانی را که برای نجات آنان میکوشند یاری دهد. خدایا ما را از خیرخواهان قرار ده و به ما قدرت و اراده عطا فرما تا از مظلومان در فلسطین و سایر نقاط جهان حمایت کنیم.
اتحادیه جهانی علمای مسلمان
دوحه: 19 ذو الحجة 1445ه الموافق له 25 يونيو 2024م
مسْلِمْنا
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتخابات و تکلیف مدنی؛ مردم در شکلگیری «دولت مقتدر» چه سهم و نقشی دارند؟
🔻اهمیت «مشارکت سیاسی» در اندیشه شهید آیتالله بهشتی
از تمایزات بسیار مهم دیدگاههای شهید بهشتی با غالب اسلامگرایان این است که وی ضمن تأکید بر اجرایی شدن قوانین اسلام در جامعه، همزمان دغدغه حفظ «آزادی» و «اختیار» انسان را نیز دارد. او همانگونه که از تکلیف فرد در قبال جامعه و مشارکت وی سخن میگوید بر عنصر «آزادی» و «اختیار» انسان نیز اهتمام دارد. انسانیت انسان در گرو انتخابگری و گزینشگری اوست. اما به همان میزان که آزادی افزونتر میشود، مسئولیت نیز افزایش مییابد. واژه مسئولیت، با تلاش و کوشش و زحمت فکری و عملی توأم است. نمیتوان زحمت انتخاب را به راحتی به دیگران واگذار کرد و بدون مشورت و گفتوگو و پرسوجو و مطالعه و تأمل از زیر بار آن شانه خالی کرد. اگر انسان نمیخواهد تابع محض و دنبالهرو باشد و اگر خواهان استقلال فکری و آزادی و تعیینکنندگی است، باید مسئولیت این آزادی را بپذیرد و زحمت آن را بر خود هموار سازد.
#انتخابات
👈 متن یاددداشت دکتر نجمه کیخا: http://ijtihadnet.ir/?p=75782
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚دولت پژوهی در جهان اسلام
✔️تحلیل ماهیت دولت پیامبر (ص) اهمیت زیادی برای نواندیشی دینی، تجدد سیاسی و اصلاح نهاد دولت در ایران و دیگر جوامع اسلامی دارد، اما اکثر دولتپژوهیها در جهان اسلام، بیآنکه به سیرهٔ حکمرانی پیامبر اکرم (ص) توجه نمایند، به سنّت خلفای راشدین و یا اندیشههای کلامی شیعه ارجاع میدهند و ماجرای سقیفه و سنّت سیاسی مبتنی بر این واقعه را مرجع ارزیابی دولت قرار میدهند.
🔻بدینسان، ماهیت دولت پیامبر و سیرهٔ حکمرانی دهسالهٔ او مورد «غفلتِ سیستماتیک» قرار گرفته و چندان در معرض پژوهش و ارزیابی قرار نداشته است. مطالعات در حوزهٔ «سیرهٔ سیاسی پیامبر اسلام» نشان میدهد که این شیوهٔ حکمرانی بهطور بنیادی بر الگوی قرارداد استوار است. قراردادها و پیمانهای موجود از پیامبر اسلام، چنان تعدد و تواتر دارند که دولت آن حضرت را میتوان «دولت قراردادی» نامید. این پژوهش به کاوش در این اسناد و الگوی حکمرانی در سنّت پیامبر میپردازد.
📖 معرفی تفصیلی: http://ijtihadnet.ir/?p=75785
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📜 بیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در حمایت از دکتر سعید جلیلی
✍️بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف ایران؛
ضمن تشکر از شرکت شما در مرحله اول #انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری و با تقدیر از کلیه دستاندر کاران اجرایی، نظارتی، امنیتی، نظامی، انتظامی و نیز کلیه کسانی که به نحوی در خلق این حضور باشکوه مؤثر بودند، با احترام به هردو نامزد ریاست جمهوری مرحله دوم و با توجه به معیارهای #انتخاب_اصلح در کلام امام خمینی – قدس سره – و مقام معظم رهبری – مدظله العالی – و با عنایت به ضرورتهای کشور و انقلاب، بر اساس مصوبه جلسه رسمی شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، بدینوسیله نظر اکثریت اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مبنی بر حمایت از جناب آقای دکتر #سعید_جلیلی را اعلام مینمائیم.
از همگان انتظار میرود با شرکت پرشور خود در روز جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۱۵ به وظیفه شرعی و قانونی خود عمل نمایند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی موانع و راهکارهای ارتقای مشارکت سیاسی
✍️حجتالاسلام علی آقاجانی
مشارکت سیاسی از مسائل علم سیاست و بنیادهای مهم سلامت اجتماعی و سیاسی قلمداد میشود و امری سهل و ممتنع است که مانعی کلان و یا خرد میتواند حرکتش را متوقف و یا عاملی شتاب زا بر سرعتش بیفزاید.
فرضیه یادداشت در پاسخ بدین پرسش که سخن قرآن درباره موانع مشارکت سیاسی و راهکارهای ارتقای آن چیست؛ این گزاره را مطرح میسازد که برپایه مفروض امکان ظرفیت سنجی مفاهیم سیاسی امروزین در قرآن مبتنی بر تفسیر موضوعی با واکاوی دال و مدلولها میتوان به طور عام و خاص دریافت که قرآن در این باره سخن دارد و آن را ذیل محورهای ذهنی-فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برپایه قاعده جری و تطبیق و نیز الغای خصوصیت اصطیاد نمود.
📝 متن کامل یادداشت را در«اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=75789
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دین و تکنولوژی
✍️استاد احمد مبلغی
اگر اصحاب دین از فناوری به شکل علمی، عمیق و معاصر بهرهبرداری کنند، فرآیند شگفتزدگی کفر در این عصر بهطور عمیقتر و گستردهتری انجام خواهد شد.
فناوری که گاهی به عنوان تهدیدی برای دین در نظر گرفته میشود، در واقع ابزاری قدرتمند و برجسته برای تقویت فهم دین و انتشار ارزشهای آن به روشهای نوآورانه است. دانش دینی مبتنی بر اصول علمی، شک و تردیدها را از بین میبرد.
در عصر مدرن، فناوری به ارائه توضیحات دینی به روش علمی و منطقی کمک میکند که میتواند شکاف بین علم و دین را پر کند و به جامعهای وسیعتر با روشی تحریککننده برای تفکر و تأمل دست یابد.
ادغام دین و علم، فهم ما از جهان و حقایق اجتماعی و عرفانی را تقویت میکند و فناوری افقهای جدیدی برای کشف افکار دینی به روشهای نوآورانه باز میکند که ما را قادر میسازد پلهایی بین دانش سنتی و تکنولوژیهای مدرن بسازیم تا تجربه دینی عمیقتر و گستردهتری را به دست آوریم.
ما میتوانیم فناوری را در سه حوزه اصلی برای دستیابی به این هدف به کار بگیریم:
👈 بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=75799
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اغتنام فرصت؛ کتابخانههای شیعه و دیپلماسی فرهنگی با عربستان سعودی
✍️حجتالاسلام علی راد
✂️متاسفانه این نقش مهم و اثرگذار در دیپلماسی فرهنگی چندان شناخته شده نیست زیرا کتاب دین به نقش بایسته خود در تعاملات فرهنگی و مذاهبی دست نیافته است و کتابخانههای تراز از جایگاه شایسته خود در تعمیق و توسعه دیپلماسی فرهنگی برخوردار نیستند و گاهی در برخی از کتابخانه جهان اسلام با رویکردهای تنگ نظرانه و سخت ایدئولوژیک در سانسور حضور کتاب مواجه هستیم که به حذف اندیشه از یک سو و توسعه ناآگاهی از مذاهب میانجامد حال اینکه در تاریخ مسلمین دارالعلمها و کتابخانههای تراز، آوردگاه اندیشهها، رنگین کمان افکار، بازتاب رویکردها و آواهای مختلف دین شناخت، آینه فرهنگها و ادب و مهمتر از همه مکانی برای تبادل افکار و عرضه اندیشههای مختلفی بودند. در پرتو چنین کتابخانههایی بود که آثار ممتاز و اثر گذار دینی در علوم اسلامی تالیف گردید که تا کنون اندیشه وران از آنها بهره مند هستند.
علیرغم رویکرد ایجابی و انفتاحی کتابخانههای تشیّع به میراث مکتوب سایر مذاهب اسلامی، کتاب شیعه از حضور شایسته و بایسته در کتابخانههای مهم جهان اسلام از جمله عربستان سعودی برخوردار نیست. بخشی از این وضعیت برایند شیعه هراسی است که در نوع نگاه مدیران و متولیان حوزه کتاب به کتاب شیعه اثر گذاشته است و بخشی دیگر در مسائل سیاسی ریشه دارد که بایستی در طی یک تعامل چند جانبه این وضعیت تصحیح و ترمیم گردد. در این میان همکاری کتابخانههای تخصصی تشیع با جهان اسلام به ...
👈 متن کامل: http://ijtihadnet.ir/?p=75802
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی ترویجی «حفظ عین و تثبیت مالکیت وقف»
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین امرالله حسنی نیا، معاون امور حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور
🗓 زمان: چهارشنبه ۱۳ تیرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ الی ۱۲
🏛مکان: قم، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
🔗لینک مجازی: https://WWW.skyroom.online/ch/m.faghih64/cmir
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢توصیههای آیتالله شبیری زنجانی به مبلّغین و سخنرانان
🔹مبلغان دین باید ملاحظه کنند که چه چیزی در هدایت مردم بیشتر تأثیر دارد. مسائل و مباحثی که «بیّنالرُّشد» است را مطرح کنیم نه مطالبی را که تأثیر آن در هدایت مردم واضح و روشن نیست.
🔸مطالبی که جای شبهه دارد یا در آن رضایت زید و عمرو نهفته است را نگوییم بلکه رضایت خداوند و حضرت ولی عصر سلاماللهعلیه را ملاک و معیار اعمال و سخنانمان قرار بدهیم.
🔹مباحث اخلاقی و احکام شرعی از موضوعاتی بوده که همواره مورد توجه بزرگان ما بوده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗زندگی پسندیده همسران قاعده وجوب معاشرت به معروف
✔️کتاب «زندگی پسندیده همسران، قاعده وجوب معاشرت به معروف» تالیف دکتر بیبی رحیمه ابراهیمی استادیار گروه فقه دانشگاه شهید مطهری از سوی انتشارات بنیاد پژوهشهای اسلامی به زیور طبع آراسته شد.
📖در این نوشته تلاش شده است با اهتمام بر شیوهی اهل بیت (علیهمالسلام) مبنی بر قاعدهنگرى و كلنگرى، در جهت تکامل مباحث فقهی خانواده گامی برداشته شود. فاصله گرفتن از نگاه فردگرایانه یعنی عطف نظر به زوجین به منزلهی «افرادی» در خانواده و در مقابل، نزدیک شدن به نگاه نظاممند و توجه به «نقش» زوجین در خانواده، از سویی و بازخوانی روایات بر اساس این نگاه، توجه به فضای صدور و عدم غفلت از احتمالات چندگانه از دیگر سو، از مهمترین مؤلفههای مؤثر در نحوهی حرکت در این مسیر بوده است.
👈 معرفی فصلها + لینک خرید: http://ijtihadnet.ir/?p=75811
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کرامت طبیعی انسان مبنای حق تعیین سرنوشت
✔️حجتالاسلام سید جواد ورعی:
🔹معتقدم که هم کرامت ذاتی و هم کرامت اکتسابی هر دو منشا یکسری حقوق است. آن چیزی که مهم است تمییز و تفکیک این دو دسته از حقوق است که کدام دسته از حقوق از کرامت ذاتی انسان نشأت میگیرد و کدام دسته از حقوق از کرامت اکتسابی انسان ناشی میشود؟ معتقدم حق تعیین سرنوشت از آثار کرامت ذاتی انسان است و از کرامت ذاتی انسان نشأت میگیرد.
🔸اینکه فقها «اصل عدم ولایت» را تاسیس کردهاند، گویای همین واقعیت باشد. گفتهاند: اصل در روابط انسانها با یکدیگر عدم ولایت احدی بر دیگری است الا ماخرج بالدلیل. یعنی اگر ما یک جایی هم پذیرفتیم که اراده کسی از انسانها مثل پیامبران الهی برتر از اراده انسان است، دلیل میخواهد. اگر خداوند نفرموده بود: «النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ»، پیامبر هم بر دیگران ولایت نداشت. چون ولایت منحصرا در اختیار حق تبارک و تعالی است.
🔹قاعده سلطنت که فقها مطرح کردند، قاعدهای است که در سراسر فقه از آن استفاده میکنند. معنای این قاعده این است که انسان بر جان، مال، و شئون زندگیاش سلطنت دارد. هیچ کس نمیتواند سلطه بر انسان داشته باشد، مگر اینکه خداوند به کسی (مثل همین این آیه شریفه که عرض کردم به پیامبر) سلطنتی اعطا کرده باشد.
🔸به طور کلی تحمیل اراده هر انسانی بر انسانهای دیگر، با کرامت انسان سازگاری ندارد. ما نمونههای فراوانی را در آیات و روایات میتوانیم به عنوان مستند این مسئله مطرح کنیم.
👈 متن کامل + نقد اساتید در «اجتهاد»: http://ijtihadnet.ir/?p=75805
🆔 https://eitaa.com/ijtihad