💢پاسخ به سروش پیرامون شبهه ناکارآمدی مدیریت فقهی
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد ارسطا، استاد درس خارج حوزه علمیه قم:
🔹شبهه ناکارآمدی مدیریت فقهی زمانی وارد است که نگاه ما به فقه فردی باشد اما فقه اجتماعی در مواجهه با چنین مشکلاتی پاسخگو است.
🔹در تبیین شیوه رایج در دستگاه فقاهتی موجود در فقه شیعه اعم از اینکه اصولی یا اخباری باشیم یک نگاه حاکم دیده میشود و آن اینکه فقهای ما به دنبال استخراج حقوق و تکالیف شخص حقیقی هستند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/uFuxW
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢کارگردانان ناآشنا، تصویری کلیشهای از روحانیت ارائه میدهند/ ادله لزوم احترام پیامبر، در مورد روحانیون هم صادق است!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام صادق لیراوی، مدیر دفتر پژوهشهای بنیادی اداره کل پژوهشهای اسلامی صداوسیما:
🔹برنامهسازان، تهیهکنندگان و کارگردانان با زندگی روحانیت آشنا نیستند و یا مشاورهای با افراد روحانی ندارند. لذا وقتی یک مشاور روحانی خبره داشته باشند و سبک و سیره زندگی روحانی را به آنها معرفی کنند، در آن صورت هم شخصیت روحانی حفظ میشود و هم برای مردان جذابیت خواهد داشت.
🔹کسی که میخواهد نقش روحانی را بازی کند، باید کسی باشد که ذهنیت نامناسبی در افکار مردم نداشته باشد و آن نقشی که میخواهد اجرا کند و آن حرکات و سکناتش باید در شأن روحانی باشد، درعینحال جذابیتهایی نیز برای مردم داشته باشد.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/yfyZS
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دوفصلنامه «حدیث و اندیشه» به ایستگاه ۲۵ رسید
✔️بیست و پنجمین شماره دوفصلنامه علمی ترویجی «حدیث و اندیشه» به صاحبامتیازی دانشگاه قرآن و حدیث و مدیرمسئولی محمد محمدی نیک (ریشهری) و سردبیری ناصر رفیعی محمدی منتشر شد.
📜عناوین مقالات این شماره بدین قرار است🔻
🔹تفسیر جنت آدم(ع) در احادیث امامیه
🔹موانع اخلاقی تشخیص حق از باطل در کلام امیر المومنین علی(ع)
🔹گونهها، سیر نگارش و انگیزههای تألیف کتب ادعیه در پنج قرن نخست براساس دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی
🔹رویکرد رجالی آیتالله بروجردی در کشف تصحیف سند روایات کتب اربعه با تأکید بر کتاب الموسوعه الرجالیه
🔹بررسی روایت «لن یفلح قوم ولوا امرهم امراه»
🔹جریانهای حدیثی کوفه در عصر امام صادق(ع)
چکیده مقالات👈 http://yon.ir/MG1H5
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جلد پنجم «موسوعه فقه مقارن» در نمایشگاه قرآن
✔️جلد پنجم «موسوعه فقه مقارن» برای نخستینبار به همت معاونت فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم عرضه شد.
🔹فقه مقارن که فقه تطبیقی نیز گفته میشود، گونهای از عرضه فقه است که در آن، آراء و دیدگاههای مختلف فقها در بیان حکم مسئلهای شرعی، همراه دلیل هر دیدگاهی و گزینش و ترجیح نظریه درست با برهان و دلیل، گردآوری میشود.
🔹همچنین کتابهای «بیداری اسلامی، چشمانداز آینده و هدایت آن»، «اخوت و برادری در اسلام»، «سیرهپژوهی در غرب: گزیده متون و منابع»، «درباره وحدت و تقریب مذاهب اسلامی»، «اهداف، ساختار و فعالیتهای مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی»، «امام مهدی (ع) در آینه روایات شیعه و اهل سنت»، «وحدت اسلامی بر پایه مرجعیت علمی اهل بیت (ع)»، «سرگذشت تقریب: یک فرهنگ، یک امت»، «امت اسلامی از تنوع مذهبی تا فرقهگرایی» در غرفه انتشارات تقریب مذاهب اسلامی عرضه شده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
18.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥صورت سرخ
✔️مستند تصویری بررسی مشکلات اقتصادی و معیشتی نهاد روحانیت
🔹استقلال حوزه(حدود و مرزها)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تزریق هوای تازه از سوی حوزه علمیه به آموزش و پرورش
✔️سیدمحمد بطحائی، وزیر آموزش و پرورش؛ در نشست اعضای ستاد همکاریهای حوزه و آموزش و پرورش:
🔹آنقدر نسبت به تعامل با حوزه و آموزش و پرورش امیدوار و مصمم هستم، حاضرم با وجود کارهای نفسگیر در این وزراتخانه، اگر حوزه علمیه و علمای محترم، طرحهای جدید و راهبردی برای نجات فرزندان این مرزوبوم داشته باشند، خود و معاونانم حتی برای چند روز پیاپی بدون وقفه در مکانی آرام، حتی گوشیهای همراه را نیز خاموش کنیم و در حضور بزرگان حوزه بنشینیم و یک طرح مفید را به سامان برسانیم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کاهش فرزندآوری یکی از پیامدهای مهم اشتغال بانوان است
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمد رضا زیبایی نژاد، مسؤول مرکز تحقيقات زن و خانواده؛ در درس فقه زنان و خانواده:
🔹زنی که شاغل است توانایی تربیت بیش از 2 فرزند را ندارد و مجبور است فرزندان خود را به دست مهد کودک بسپارد و این کار پیامدهای تربیتی بسیاری دارد.
🔹در الگوی دینی ما اولویت برای زن نقش همسری است و نقش مادری در رتبه بعدی قرار دارد و اولویت آخر حضور اجتماعی است.
🔹در جامعه سنتی اولویت را برای زن در مادری و بعد خانه داری و سپس همسری میدانند. در فضای مدرن اولویت را برای زنان در حوزه اجتماعی تعریف میکنند و در مرحله بعدی میان نقش خانه داری و مادری مردد هستند و اولویت آخر را به جایگاه همسری زن اختصاص میدهند.
🔹به نظر میرسد در شرایط کنونی به جای نفی اصل اشتغال زنان باید الگوی اشتغال آنها را تغییر داد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
14.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥چرا پس از فوت مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی دریافت وجوهات ادامه یافت؟
✔️آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی در گفتگو با مباحثات:
🔹آقایان جامعه مدرسین گفتند شما از هر جهت صلاحیت برای اجتهاد را دارید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا هر پزشکی میتواند حکم روزه نگرفتن را صادر کند؟
✔️استاد سید محمد امین، استاد درس خارج فقه و اصول:
🔹از نظر فقهی علم پزشکی در شرایطی میتواند روزه نگرفتن را تجویز کند که خود فرد معتقد به امور اسلامی و اهل نماز و روزه باشد.
🔹تشنگی باید به اندازهای باشد که ترس از بیهوشی به سراغ فرد بیاید. در چنین شرایطی هم باید به قدری آب بنوشد که از مرگ نجات پیدا کند. هرچند که روزه او باطل میشود اما در ادامه روز هم باید از هر آنچه روزه را باطل میکند، پرهیز داشته باشد.
🔹زمانی که ضعف به طور جدی بر انسان غلبه کند به گونهای که توان در بدن نماند، میتوان روزه را افطار کرد.
🔹بیمار باید به سراغ پزشکی برود که معتقد به امور دینی باشد، نه پزشکی که در برابر هر نوع بیماری، روزه نگرفتن را تجویز میکند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اِشراف کافی به فقه عام پیششرط ورود به فقه تخصصی است
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمد عشایری، مدرس سطوح عالی حوزه و استادیار جامعه المصطفی العالمیه:
🔹درباره تخصصی شدن فقه این تصور به وجود نیاید که فقه عام باید کنار گذاشته شود. بزرگان فقه عام باید باشند تا به مثابه حاملان این علم، آن را تبیین و ترویج کنند و ارتقا دهند، چون تخصصی شدن فقه بدین معناست که فقه تخصصی در کنار فقه عام بیاید نه اینکه جایگزین آن شود.
🔹اشراف محقق نسبت به فقه کهن اصلیترین تکیه گاه دادهای در حیطه فقههای تخصصی است. منبع فقه تخصصی باید همان منابع اربعه بوده و از نظر منطق پژوهش نیز از همان منطق فقه عام بهره میبرد.
🔹نباید گمان کرد تخصصی شدن فقه با رسیدن به فقه نظام یکی است چون فقه میتواند تخصصی بشود ولی وارد فقه نظام نشود. درهرحال اگر کسی معتقد به این باشد که اجزاء و دادههای شرعیت با یکدیگر سازگاری داشته و منظومهوار هستند، وقتی وارد فقه تخصصی میشود در حیطه تخصصی، خردهنظام را کشف و تبیین میکند و از خرده نظامهایی که در هر فقه تخصصی طراحی میشود، میتواند به عنوان نظام جامع فقه استفاده کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقش عمومات و مطلقات قرآنی در حل مسائل مستحدثه
✔️«نقش عمومات و مطلقات قرآنی در حل مسائل مستحدثه» در نشستی علمی از سوی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم بررسی میشود.
🔹در این نشست علمی حجتالاسلام محمدعلی خادمی کوشا به عنوان ارائهدهنده بحث حضور دارد و حجج اسلام رضا اسلامی و محمدصادق یوسفیمقدم به عنوان ناقد به نقد مباحث میپردازند.
🔹این نشست به دبیری حجتالاسلام مهدی فیروزی ۲۹ اردیبهشت ماه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در سالن ولایت مرکز همایشهای بینالمللی غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار خواهد شد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پیشنهاد راه اندازی اجتهاد شورایی در حکومت
✔️حجت الاسلام والمسلمین منصور میراحمدی، استاد دانشگاه و رئیس دانشگاه بینالمللی اهلبیت (ع):
🔹اگر فقه سیاسی بتواند نظریه پردازی کند، آنگاه یکی از مهمترین مصادیق امر سیاسی، نظام سیاسی و حکومت است. پس میتواند در حوزه حکومت و نظام هم وارد شود و نظریهپردازی کند.
🔹ما نگاه فردی به فقه نداریم و در نتیجه انتظاری که از فقه داریم این است که بتواند دانشی باشد پشتوانه تئوریک نظام سیاسی و حکومت. اگر چنین نگاهی داشته باشیم، یکی از خلاءهایی که وجود دارد این است که در چنین شرایطی و با چنین نگاهی ما دیگر نمیتوانیم با اجتهاد فردی سراغ فقه در موضوعات سیاسی و اجتماعی برویم.
🔹منظور از اجتهاد شورایی این است که جمعی از فقها و مراجع ذیصلاح توانمند در حوزه اجتهاد و مجتهد در موضوعاتی که پیامدهای سیاسی و اجتماعی دارند، نه به شکل فردی بلکه با یک گفتگوی اجتهادی و فقهی در حوزه امر سیاسی کنار هم جمع شوند و همه در یک جایگاه حقوقی برابر قرار گیرند و آزادانه از منظر فقهی وارد بحث در حوزه امر سیاسی شوند.
🔹مشکل اصلی، عدم ارتباط علوم انسانی با جامعه است. در حوزه علوم انسانی چه با رویکرد اسلامی و چه غیر اسلامی، ما شاهد فاصلهای بین محصولات علوم انسانی با جامعه هستیم به این معنا که اصلاً وارد جامعه نمیشوند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad