💢سیستم آموزشی مدرکگرا، عالم پرورش نمیدهد/ نباید گذاشت افراد مستعد بهخاطر مشکلاتی مالی از حوزه بروند/ «دُرَر الفوائد» مظلوم واقع شده است
✔️آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی در دیدار با مدیر حوزههای علمیه قم🔻
🔹علم نباید به خاطر امور دنیوی باشد. مرحوم آقای مجتهدی تبریزی، در ابتدای طلبگی به من گفتند که در دانشگاه برای مدرک گرفتن درس میخوانند اما شما برای خود علم موضوعیت قائل هستید، اما الان طوری شده که طلاب وضع دانشگاهی پیدا کردهاند. از سیستم آموزشی دانشگاه، امثال شیخ طوسی و آخوند خراسانی بیرون نمی آید. شما افراد را تشویق کنید که این گونه درس بخوانند.
https://b2n.ir/325729
🔸اکنون در حوزه افراد مستعدی هستند که به خاطر فقر و مشکلات مالی به دنبال کاسبی میروند و از ادامه تحصیل باز میمانند. نباید گذاشت این استعدادها از حوزه بروند. حوزه باید برای پرورش شخصیتهایی نظیر آخوند خراسانی و حاج شیخ عبدالکریم حائری، برنامه مشخص داشته باشد. اگر افراد مستعد بخواهند به خاطر مسائل مالی ترک تحصیل کنند خسارت بزرگی به حوزه وارد میشود.
🔹از کتابهایی که مظلوم واقع شده کتاب «دُرَر الفوائد» است. بسیاری از طلاب گمان میکنند لفّاظی و صِرف دانستن اصطلاحات متداول، نشان دهنده علمیت است. درر، تلفیقی از مطالب و آرای حاج شیخ و مطالب استادشان مرحوم آقاسید محمد فشارکی است. طلاب برای مطالعه این کتاب تشویق شوند. مطالب علمی مهم و قابل ملاحظهای در آن بیان شده که در «کفایه» نیست.
بیشتر بخوانید 👈 https://b2n.ir/545816
https://eitaa.com/ijtihad
💢عقد ازدواج معامله نیست بلکه معاهده انسانی است
✔️مهدی مهریزی، استاد دانشگاه قرآن و حدیث🔻
🔹یکی از اشکالات فقه ما این است که نکاح را در بخش معامله قرار داده است، اگر آن را معاهده تلقی کنیم خیلی از مسائل قابل حل است. به نظر من قانون فعلی که حق طلاق را بدون قید به مرد داده، ایراد دارد؛ لذا معتقدم که طلاق باید مقید شود، چون وقتی معامله طرفینی است چگونه میتواند یکطرفه نقض شود.
🔸قانون بر مبنای فقه امامیه و فقه هم متکی به قرآن و روایات است، رجوع به قرآن و روایت بستر ذهنی و استنباطی ایجاد میکند که آیا قوانین موجود در باب طلاق قابل تقیید یا تغییر است. مباحث فقهی نمیتواند به مباحث اخلاقی که در قرآن بیان شده بیتوجه باشد و هر اقدام بیوجهی از جمله طلاق را در اختیار مرد قرار دهد.
♨️ادامه سخنان استاد مهریزی و نقد حجتالاسلام ارسطا را در شبکه اجتهاد بخوانید 👈 https://b2n.ir/345587
https://eitaa.com/ijtihad
💢اصول فقه در شرائط امروز نیازمند تنقیح، تهذیب و تکمیل مسائل است/ به راحتی میشود ثلث رساله شیخ اعظم را حذف کرد!
✔️ابوالقاسم علیدوست، استاد خارج فقه و اصول🔻
🔹معتقدیم در اصول فقه مساله زائد وجود ندارد، آنچه در اصول فقه آمده از سر نیاز، نه تفنن و ماجراجویی بوده است که به همین سبب نمیتوان گفت مسائل زائد در آن وجود دارد و بسیاری از کسانی که در این زمینه شبهاتی طرح میکنند احتمالا میان بزرگ بودن مساله و مبحث زائد تمایز قائل نمی شوند.
https://b2n.ir/773120
🔸امروز اساس و بنیان حجیت خبر واحد، بنای عقلاست، لذا کتابهای خارج و سطح اعتقاد دارند یکی از اصلی ترین ادله بنای عقلاست و اگر این را پذیرفتید که یکی از مهمترین ادله این است، دیگر آن بحثهای بسیار پردامنه از دلالت یا عدم دلالت آیه بر حجیت خبر واحد در ایام درسی به نظر زائد میآید.
🔹معتقدم به راحتی میشود ثلث رساله شیخ اعظم را حذف کرد بدون آنکه لطمه اساسی به دانش اصول، طلبه و استاد وارد شود، به واقع از یک سو نباید روی زائد بودن برخی بحثها ممارست کرد و از سوی دیگر نباید تصورکرد همه مسائل فقه زائد و یا در یک سطح از اصول کاربردی است.
سخنان استاد علیدوست در در کارگاه توانمندسازی و دانش افزایی اساتید فقه و اصول حوزه علمیه خراسان 👈 https://b2n.ir/819355
https://eitaa.com/ijtihad
💢«اجتهاد در سه سال» خیال بافی است/ کسیکه اهلیت دارد، در فضای آزاد نظراتش را ابراز کند/ فقه مقاصدی را قبول ندارم
✔️محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)/ بخش اول🔻
🔹گاهی اوقات میگویم اینهایی که اعلامیه میدهند: «اجتهاد در سه سال» یک خیال بافی است، اصلاً چنین چیزی امکان ندارد. ما در مسیر فهم فقه که تنها بخشی از دین است، هیچ چارهای نداریم که بر کلمات تمام فقهای گذشته تسلط داشته باشیم، این تسلط خود یکی از اسباب احاطه بر فقه است و فقیه را راهنمایی میکند به اینکه چگونه عمل کند و فتوا بدهد. روشن است که دشمنان عدهای را به اسم حوزه یا غیر حوزه، تربیت کنند که بخواهند دین را به گونهای دیگر تبیین کنند و از این طریق به استقلال حوزه ضربه بزنند.
🔸در حوزه باید مرکزی باشد که مشخص کند چه کسی اهلیت برای استنباط دارد وچه کسی ندارد؟چه کسی اهلیت برای تدریس مکاسب دارد و چه کسی ندارد؟ البته نباید هیچ غرضورزیهای شخصی و سیاسی و جناحی در میان باشد
🔹درسال ۸۹ که رهبر انقلاب تشریف آورده بودند قم در یک جلسهای که از من هم دعوت شده بود، یک آقایی راجع به فقه مقاصدی شدیدا انتقاد کرد، رهبری فرمودند که این بحث یک بحث علمی است، باید خود آقایان در حوزه بحث کنند که چه مقدار میتواند در فتواها تاثیر داشته باشد، نمیشود همینطور یک کسی بگوید هر کسی مقاصدی است از حوزیان نیست. من خودم فقه مقاصدی را قبول ندارم ولی غیر از این است که بگویم آن کسیکه این نظریه را بیان میکند اهلیت ندارد. او اهلیت دارد چه بسا اهلیتش از من و دیگران بهتر باشد
ادامه👈https://b2n.ir/657371
https://eitaa.com/ijtihad
💢همراهی با نظام را نباید منافی با استقلال حوزه تلقی کنیم/ اگر مردم و روحانیت را از هم جدا کنیم، استقلال حوزه را برهم زدیم
✔️محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)/ بخش دوم🔻
🔹گاهی حوزه به حکومتی و غیر حکومتی تقسیم میشود، اساس آن را آنهایی که مخالف با حکومت هستند، طراحی کردهاند برای اینکه بگویند هر کسی از نظام حمایت کرد، حکومتی است. رهبری در آن سالی که قم تشریف آوردند فرمود حوزه باید حامی ناصح باشد، یعنی آن جایی که اشکال است بگوید. من گاهی اوقات فکر میکنم چرا چنین تقسیم بندی در ادبیات حوزه و انقلاب شکل گرفته است، به ویژه این که آثار هم برایش بار میکنند و میگویند آخوندهای حکومتی مورد قبول مردم نیستند، آخوندهایی که حکومتی نیستند مورد قبول مردم هستند. این افراد متوجه نیستند که آخوند باید بین خودش و خدا دلیل داشته باشد، مردم هم از روحانیت همین انتظار را دارند و همین معنای استقلال روحانیت است.
🔸به نظرم اعتماد مردم در یکی دو دهه اخیر آسیب دیده است، باید روشن شود عواملش چیست و به چه علت این طور شده و دارد بیشتر هم میشود. به نظرم همان تقسیم بین آخوند حکومتی و غیر حکومتی، تفکیک بین نظام، مردم، روحانیت جزء همان عوامل است. اگر ما مردم و روحانیت را به هر نحوی از هم جدا کردیم، این استقلال حوزه را به هم میزند.
🔹ما باید به مردم بگوییم این پولهایی که دولت میدهد صرف ارتزاق طلبهها نمیشود، مردم بدانند سفره ارتزاق طلبهها با منبر، شهریه، تالیف کتاب یا کار در ادارات، قوه قضائیه و دانشگاهها است که البته این گروه ده تا پانزده درصد بیشتر نیست.
ادامه مطلب 👈 https://b2n.ir/657371
https://eitaa.com/ijtihad
💢با ورودیهای زیاد حوزه شدیدا مخالفم/ حوزه جایی نیست که هر سال افتخار کنیم امسال آمار ورودی این قدر شد!
✔️محمدجواد فاضل لنکرانی، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)/ بخش سوم🔻
🔹با ورودیهای زیاد حوزه شدیدا مخالفم، یعنی حوزه جایی نیست که هر سال افتخار کنیم امسال آمار ورودی این قدر شد؛ اصلاً ما نباید توقع داشته باشیم آمار ورودی به حوزه زیاد بشود. حوزه یک جایی است که علمش بسیار طولانی مدت نتیجه میدهد.
🔸الان یک کسی میآید مشورت میکند که من میخواهم بیایم حوزه تا بخواهم مجتهد شوم چقدر زمان نیاز دارد؟ من میگویم لااقل باید سی سال کار کنید. میگوید سی سال که من بازنشست میشوم!. در حوزه علم طولانی مدت، شرایط بسیار سخت و مزایای دنیوی بسیار کمی وجود دارد.
🔹امروز زندگی بسیاری از طلبهها زیر خط فقر است، ولی همین اندکی که برای فهم دین و عشق به دین آمادگی دارند ممکن است در ده هزار نفر یا پنج هزار نفر محقق شود و همین برای ما ارزش دارد و همین را شما گزینش کنید.
🔸آیتالله اعرافی که مدیر حوزه شده بودند به ایشان عرض کردم جلوی این را بگیرد. اینکه ما امسال ده هزار نفر و سال دیگر پانزده هزار نفر وارد حوزه کنیم، یک مشکلات عجیب و غریبی برای حوزه ایجاد میکند.
ادامه مطلب 👈 https://b2n.ir/657371
https://eitaa.com/ijtihad
💢آیتاللهی که استاد خارج بود اما ادبیات درس میداد!
✔️در میان اساتید حوزوی گاه افرادی هستند که علاوه بر سختکوشی و جدیت در راستای تدریس دروس حوزوی، به مسائل تربیتی و اخلاقی طلاب نیز پرداخته و میپردازند و نسبت به آن دغدغه دارند. از میان این افراد میتوان به آیتالله شیخ محمد فاضل استرآبادی (مشهور به فاضل بابلی) بابلی اشاره نمود که نمونه کامل استاد اخلاق بود. او مؤسس مدرسه فیضیه بابل و داماد مرحوم آیتالله کوهستانی است؛ مدرسهای که در تاریخ چند دههای خود، چند هزار طلبه را آموزش داده و چند صد استاد حوزه پرورش داده است.
🔹مرحوم فاضل بابلی، از مدیرانی بود که علاوه بر مدیریت و تدریس، به «پرورش» طلاب نیز اهمیت فراوان میدادند. او به همین جهت منزل خود را نیز داخل مدرسه علمیه قرار داده بود تا هیچگاه از حال طلاب غافل نباشد و از سوئی دیگر، طلاب با مشاهده وضعیت زندگی او، درس اخلاق عملی بیاموزند. برای آشنایی بیشتر با این مدیر نمونه حوزه بابل، گفتگویی با فرزند ایشان، استاد محمدرضا فاضل بابلی انجام دادیم.
🔸به گفته این استاد حوزه علمیه قم، آیتالله فاضل برای تربیت طلبهها بسیار بیش از تعلیم آنها فعالیت داشتند؛ چون از قبل از اذان صبح تا ساعت ۹ شب با طلبهها بودند و دغدغهشان این بود که طلاب هم از نظر تقوا در درجه بالایی باشند و هم در جنبه علمی و دانش بتوانند پیشرفت کنند.
مشروح گفتگوی شبکه اجتهاد از نگاه شما میگذرد 👈 https://b2n.ir/549868
https://eitaa.com/ijtihad
💢اثرگذاری اخباریه، و تأسیس و بهکارگیری قواعد توثیق عام
✔️با مجاهدتهای علمی وحید بهبهانی و شاگردان او، در حوزههای علمیه، دیگر به صورت رسمی، از اخباری گری خبری نیست. اما به نظر میرسد برخی از باورهای اخباریون – و لو در قالب جدید – مورد پذیرش اصولیون قرار گرفته است.
🔹از جمله شاخصههای مکتب اخباری، رویکرد حداکثری به تصحیح روایات است. این رویکرد، گاه در قالب بی نیازی به علم رجال خود را نشان میدهد، و گاه در قالب ادعای صحت روایات کتب اربعه، و گاه در قالب ادعای صحت روایات بسیاری از کتب روایی ...
🔻یادداشت محمدباقر ملکیان
را در «شبکه اجتهاد» بخوانید https://b2n.ir/530890
https://eitaa.com/ijtihad
💢نگاه دین به حکومت، نگاه انسانی و نه تمدنی است/ ضرورت بررسی درون دینی اجتهادی در سنجش دینداری
✔️مهدی مهریزی عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران🔻
🔹حکومت را به حکومتهای استبدادی، تمدنی و انسانی تقسیم میکنم. دین به دنبال کدامیک از این سه نوع مدل حکومت است؟ میگوییم دین به دنبال حکومت استبدادی نیست، گرچه بیشتر حکومتها در طول تاریخ اینطور بوده و پادشاه و ظالم بودهاند. کسانی که بهخوبی حرف میزنند، تمدنی میشوند. برای مثال میگوییم از زمان صفویه، مسجد شاه، منارجنبان و کاروانسرای شاهعباسی باقیمانده است. چند فرد میتوانیم بگوییم؟
🔸میگویم خروجی حکومت امام علی (ع)، ابوذر و زینب (س) است. حکومت دینی، حکومتی است که رویکرد انسانی دارد. خروجی جمهوری اسلامی نباید پل صدر دوطبقه باشد، خروجی جمهوری اسلامی نباید برج میلاد یا بلوار فلان باشد. چند فرد دیندار عاقلِ فهمیده شاخص داریم؟ هر چه این آمار بالاتر برود، حکومت ازنظر دینی موفقتر بوده است و لذا نگاه دین به حکومت، نگاه انسانی و نه تمدنی است. این را در اینجا نیاوردهام و بحثی بوده که بعدازاین، مطرح کردهام.
🔹خروجی و مقصد، آدم است؛ چون جمهوری اسلامی باید با آدمهایی که صادر کرده و بیرون داده، شناخته شود، نه با سلاح هستهای و نه با موشک بالستیک و نه با چیزی که دشمنان از آن میترسند. بنده معتقدم دشمن باید از آدمها و انسانهای ما بترسد، باید از انسانیت ما بترسد.
ادامه سخنان استاد مهریزی را در «شبکه اجتهاد» دنبال کنید 👈 https://b2n.ir/076534
https://eitaa.com/ijtihad
💢فاصله پولطلا با سلفیگری چیست؟
✔️سید محمدحسین متولی امامی، مدیر موسسۀ متا🔻
🔹برخی از روشنفکران بر این عقیدهاند که اعتقاد به پولطلا، یعنی بازگشت به صدر اسلام و دوران بدوی گذشته؛ در حالی که دنیا امروزه پیشرفت کرده و نسخه جدیدی را برای نظام پولی ایجاد کرده که در قالب بانک، عینی شده است. بعد برای اینکه این سخن را توجیه شرعی کنند، اینگونه مغالطه کرده و میگویند: در صدر اسلام از الاغ و قاطر و اسب برای جابجایی و حمل و نقل استفاده میشد، اما امروزه بشر به پیشرفت رسیده و وسایل جدیدی را برای حمل و نقل اختراع کرده است. وضعیت پولی و بانکی امروز، ناشی از پیشرفت بشر است و باید از آن درست استفاده کرد تا مشکلات شرعی و ربوی ایجاد نکند!!
🔸این سخنان مغالطهای بیش نیست و متأسفانه برای توجیه وضعیت غربزدگی جامعه ایرانی، بر زبان خیلی افراد جاری میشود؛ که ناشی از خامبینی و تحلیلهای سطحی از علم و تمدن است. بزرگترین چالش جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته، چنین نگرشهایی است که متأسفانه از سطوح بالای تصمیمگیری در این کشور تا کوچه و بازار طرفدار دارد.
اصل یادداشت این پژوهشگر حوزوی را بخوانید 👈 https://b2n.ir/504174
https://eitaa.com/ijtihad
💢 تقابل علمی و نزاعهای فکری درباره طرح بانکداری مجلس
✔ چهارشنبه گذشته بود که آیتالله حسین نوری همدانی در درس خارج فقه خود، با انتقاد از طرح جدید مجلس درباره بانکداری گفته بود: «پول گرفتن برای تأخیر در ادای دین نوعی رباخواری است، حوزه علمیه با این طرح مخالف است و نظر کسانی که این طرح را به مجلس بردهاند حجت نیست، این طرح ربا را رسمی میکند و حوزه در این زمینه ساکت نخواهد بود.»
🔹حجتالاسلام مصباحی مقدم، از طراحان و مدافعان این طرح در نامهای به آیتالله نوری همدانی در ارتباط با نحوه بانکداری موضوعاتی را مطرح و توضیح داد.
🔹پس از این نامه، حجتالاسلام یوسفی، رئیس مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه در نامهای خطاب به حجتالاسلام مصباحی مقدم، نامه سرگشاده او به آیتالله نوری همدانی را مایه تعجب و تأسف دانست.
🔹در ادامه این تقابل علمی و نزاعهای فکری درباره طرح بانکداری مجلس نیز حجتالاسلام سیدعباس موسویان، در یادداشتی به مباحث پیش آمده بین کارشناسان اقتصادی حوزه علمیه و نظر مراجع و علما در خصوص وضعیت کنونی جریمه تاخیر تادیه در نظام بانکی ایران و طرح پیشنهادی کمیسیون اقتصادی مجلس پرداخت.
متن کامل نامهها و نظرات کارشناسان اقتصاد اسلامی را در «شبکه اجتهاد» ببینید 👈 https://b2n.ir/441709
https://eitaa.com/ijtihad
💢 جزئیات نامه آیتالله سیستانی به حسنی مبارک دربارهی میهندوستی شیعیان عراق
✔ آستان مقدس حسینی سندی را منتشر کرد که مربوط به پاسخ قاطع آیتالله سیستانی مرجع عالیقدر شیعی در عراق به شبهه مطرح شده توسط رئیس جمهور وقت مصر درباره نبود حس میهن پرستی نزد شیعیان در منطقه است.
مشاهده سند 👈 https://b2n.ir/979328
https://eitaa.com/ijtihad