💢معادلی در فقه برای امنیت زنان در برابر خشونت نداریم
✔️مهدی سجادی امین، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده🔻
🔹موضوع خشونت موضوع مهمی است که مبنای کار کشورهای غربی بوده اما ما در فقه خود معادلی برای آن نداریم و بیشتر مصداقی با آن برخورد شده است.
🔸خشونت در فرهنگ اسلامی و فقه ما معنایی متفاوت داشته و از آن میزان بار منفی که در فرهنگ غرب دارد، برخوردار نیست.
🔹باید در مبحث خشونت مسئله پدر و شوهر که نسبت به زن ولایت دارند مشخصشده و نمیتوان بدون در نظر گرفتن جایگاه فرد مجرم در مسئله خشونت به آن توجه کنیم.
🔸فقه خود را متصدی خشونت علیه زنان ندانسته و به خشونت تنها مصداقی نگاه کرده و تعریفی جامعی که دربرگیرنده همه موارد باشد را نداشته که باید قانونمند شود.
🔹متأسفانه مردان در اجتماع رفتارهای کنترلشدهای دارند اما در خانواده رفتاری مغایر با رفتار اجتماعی دارند که جز ایمان نمیتواند کنترلکننده رفتار آنان باشد.
بررسی فقهی و حقوقی لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت 👈 https://b2n.ir/060627
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیتالله سیدمحمدرضا گلپایگانی در آیینه تصاویر
✔ روزهایی که بر ما میگذرد تداعیگر سالروز ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، آیتالله حاج سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی (ره) است. از این روی، مجموعهای از تصاویر معظم له در دورههای گوناگون حیات را به شما تقدیم میکنیم.
مشاهده تصاویر کمتر دیده شده 👈 https://b2n.ir/715444
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کسی مانند آسید محمدرضای خودمان ندارند!
🔹گاهی امام برای آقا پیغام میفرستادند که من در اینجا شرایطم طوری نیست که به فلان مساله اعتراض کنم. شما اقدام کنید و من دنباله کار را میگیرم. در اینگونه موارد آقا تذکر میدادند و امام بلافاصله دستور میدادند که به تذکر آقای گلپایگانی عمل شود.
🔸غیر از مرحوم امام، آیات عظام خوئی، شاهرودی، خوانساری و… هم فقاهت آقا را قبول داشتند و احتیاطات خود را به ایشان ارجاع میدادند. از قول آقاموسیصدر نقل شده که از امام میپرسند مراجع نجف را چگونه میبینید؟ و امام پاسخ میدهند: «کسی مانند آسید محمدرضای خودمان ندارند!» امام یک بار گفته بودند: «اگر آقای گلپایگانی مرا تخطئه هم بکنند، میدانم که از روی عقیده و برای خداست!».
🔹خیلیها بودند که میخواستند حوزه را به دست آقای منتظری بسپارند. امام از مدتها قبل، از کارهای مهدیهاشمی و دار و دسته او خبر داشتند. منتها شرایط را برای طرح موضوع مناسب نمیدانستند. ایشان میدانستند اگر آقای منتظری رئیس حوزه شود، حوزه به دست این دار و دسته میافتد، به همین دلیل در برابر اصرار افرادی که نامه مینوشتند و درخواست میکردند، مقاومت کردند. امام حتی به صورت کتبی نوشتند که در تمام کلیات و جزئیات حوزه، باید نظر آیتالله گلپایگانی مد نظر قرار گیرد.
جستارهایی در سیره آیتالله گلپایگانی در گفت و شنود با سید محمدباقر گلپایگانی 👈 https://plink.ir/zkmRM
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✔️تعامل روحانیت با نظام اسلامی طی چند دهه اخیر در درون چه الگویی شکل گرفته است؟ پاسخ آن در کتاب «تعامل روحانیت با نظام اسلامی» اثر عبدالوهاب فراتی منتشر شد.
جزئیات بیشتر 👈 https://b2n.ir/787942
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مطالعات اسلامی تربیت، در کشاکش رشتهها و روشها
✔ مجتبی الهی خراسانی، استاد خارج فقه حوزه علمیه مشهد🔻
🔹 در حوزه مطالعات تربیت که معمولا تربیت اسلامی مینامیم، نوعی سرگشتگی و ابهام وجود دارد که بخشی از آن به دلیل عدم ایضاح مفهومی است. مفاهیم پایهای تربیت اسلامی چندان شناخته شده و مورد توافق نیست. بخش دیگر این ابهام به صورتبندی تحقیق در تربیت اسلامی برمیگردد که وابستگی تحقیق به اینکه تحقیق در چه دانش یا گروه دانشی و با چه روشی صورت میگیرد، مورد غفلت واقع میشود.
🔹 برخی چنین میپندارند که هم اکنون رشتهای علمی به نام تربیت اسلامی تأسیس شده که مستقل از همه علوم اسلامی و علوم انسانیِ شناخته شده است. این، یعنی مطالعات اسلامی تربیت، نه نیازمند فقه است و نه فلسفه و نه علوم تربیتی، بلکه خود، هویتی مستقل دارد. با این مفروض نادرست، پرسشهای لازم و بنیادین درباره چیستی و روش تحقیق در تربیت اسلامی مطرح نمیشود تا پاسخ داده شود؛ زیرا تربیت اسلامی موجودیتش بدون این که اثبات شده باشد مسلم انگاشته میشود. لذا در حوزه علوم انسانی هم این پرسش را مطرح نمیکنیم که مطالعات اسلامی در حوزه تربیت به کدام یک یا چند رشته از علوم انسانی مربوط است.
🔹 این عدم طرح پرسش و پاسخ، به پدیده فقر مطالعاتی منجر میشود؛ و از این رو کتب و مقالاتی که به این پرسشها از دانش و روش میپردازد، بسیارمحدود است.
ادامه مطلب 👈 https://plink.ir/ZRjy6
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقیهی که عاشق «گلکاری» بود و در هیچ «افتتاحیهای» شرکت نمیکرد!
✔ در طول تاریخ حوزههای علمیه، این مدارس علمیه بودند که با برنامههای علمی و تربیتی خود، راه را برای تربیت طلاب کوشا و مفید به حال جامعه آماده میکردند. در این میان، مدیران مدارس و اساتید نقش کلیدی را به عهده دارند. مدیران مدارس اما دو نوع هستند: برخی مدیران تنها به مدیریت و رتق و فتق امور و تهیه امکانات و هماهنگی استاد و ارتباط با مرکز مدیریت میپردازند و برخی دیگر علاوه بر همه اینها، نقش «مربی» را برای طلاب داشته و آنها را «هدایت» تحصیلی و تربیتی نیز میکنند.
🔹غالب نخبگان و اساتید فعلی حوزه محصول مدارسی هستند که مدیران آن از دسته دوم هستند.
🔸یکی از این افراد، مرحوم استاد حاج سید مهدی ابنالرضا (ره) است. ایشان علاوه بر ایجاد بناهای متعدد نظیر مساجد، حسینیهها، بیمارستان و مرکز بهزیستی در خوانسار، یکی از مدارس شاگردپرور در کشور را نیز در خوانسار پایه نهادند. اهمیت این مدرسه تا به حدی است که بسیاری از طلاب، دو حوزه قم و اصفهان را رها میکنند و به عشق تحصیل و تربیت در مدرسه مرحوم ابنالرضا، عزم خوانسار مینمایند.
🔹با فرزند ایشان، استاد حاج سید محمد ابن الرضا که پس از رحلت پدر، مسیر وی در اداره مدرسه و تربیت طلاب را به عهده گرفته است گفتگو کردیم. او در این گفتگو از خصوصیات «مدیران مربی» از جمله پدر خویش سخن گفت.
مشروح گفتگوی اختصاصی شبکه اجتهاد با وی، از نگاه شما میگذرد 👈 https://b2n.ir/065687
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚 کتاب «حوزه و بایستهها»، گفتارها و نوشتههای شهید صدر رونمایی شد
✔ مراسم رونمایی کتاب «حوزه و بایستهها؛ گفتارها و نوشتههای شهید آیتالله سید محمدباقر صدر درباره حوزه، روحانیت و مرجعیت»، با حضور آیتالله محمدعلی تسخیری، اساتید حوزه علمیه مشهد، مدیران و اعضای هیئت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، همراه با نشست علمی برگزار شد.
مشاهده گزارش تصویری 👈 https://b2n.ir/739052
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📝فراخوان مقاله کنفرانس بینالمللی «فقه، حقوق و پژوهشهای دینی»
✔️کنفرانس بین المللی «فقه، حقوق و پژوهشهای دینی» به همت شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام – وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اسفندماه سال جاری در گرجستان برگزار میشود.
محور و موضوعات فراخوان مقالات 👈 https://b2n.ir/020999
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آخوندخراسانی به تشکیل حکومت معتقد بود اما آن را شدنی نمیدانست/ نگاه حقوق بشری به دین، خود را پشت مرحوم آخوند پنهان میکند
✔ سیدسجاد ایزدهی، رئیس پژوهشکده نظامهای اسلامی🔻
🔹دو تلقی امروز در جامعه وجود دارد. یک تلقی، تلقی روشنفکرانه به فقه و دین است که خاستگاه آن حقوق بشری و آزادیها و آنچه در نظامهای غربی وجود دارد، است. رویکرد دیگر رویکرد درون دینی نسبت به آزادیها و عدالت و حاکمیت است که در کنار آنها تجربه بشری هم به رسمیت شناخته میشود و آزادیهای مشروع با این نوع نگاه مواجه میشود.
🔹 نگاه حقوق بشری به دین خود را پشت مرحوم آخوند پنهان میکند و نوع نگاه مبتنی بر مشروطه مرحوم آخوند را ملاک قرار میدهند و میگویند امروز هم ما باید بر همان اساس رفتار کنیم و چون حرف از خودشان نیست و یک بزرگی را میخواهند که خود را پشت آن پنهان کنند لذا مرحوم آخوند را سپر خود قرار میدهند. حال آنکه حرف مرحوم آخوند برای زمان خودش است یعنی زمانی که امکان تحقق حاکمیت دینی وجود ندارد و زمانی است که مسئله جامعه استبداد حاکم جائر است و زمانی است که حاکمیت نمیتواند از کیان خود دفاع کند و کشور در معرض از بین رفتن است. در آن زمان بحث مرحوم آخوند مطرح میشود اما در زمانی که امکان حکومت اسلامی میسر است و کشور از اقتدار برخوردار است و رویکرد حداکثری به دین امکان دارد، آیا اینجا هم میتوان بازگشت به عقب کرد و فرمول مشروطه را مطرح کرد؟ واقع این است که نمیشود این کار را کرد و این یک بازگشت به عقب خواهد بود.
بیشتر بخوانید 👈 https://b2n.ir/146759
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔺کرسی علمی ترویجی «عدالت شرط زمامدار یا زمامداری؟»
✔️با ارائه استاد سیدجواد ورعی و نقد اساتید محمدجواد ارسطا و سیداحمد حبیب نژاد / دبیرعلمی: استاد حسین جوان آراسته
🔹زمان: یکشنبه ۲۴ آذرماه ۹۸، ساعت ۱۰ تا ۱۲
🔸مکان: قم، بلوار جمهوری کوچه۲، فرعی اول سمت چپ، سالن کنفرانس انجمن فقه و حقوق اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقشه راه شهرسازی اسلامی جهت تحقق تمدن نوین اسلامی
✔️برای تهیه نقشه راه شهرسازی اسلامی برای تحقق تمدن نوین اسلامی، ابتدا باید شهر را به عنوان ظرف تحقق تمدن اسلامی درنظر گرفت سپس رابطه سیستمهای تمدنی باشهرسازی را معین نمود و بر اساس آن محورهای شهرسازی اسلامی را تبیین کرده و نقشه راه شهرسازی را بر اساس منابع دین در قالب مدل تدوین نمود.
این یادداشت نمونهای از تحقیقات انجام شده در خصوص شهرسازی اسلامی است که مراحل تعیین مسیر راه که برگرفته از آیات و روایات است نشان میدهد.
بخوانید 👈 https://plink.ir/2q9cD
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تغییر جنسیت به معنای حقیقی واقع نمیشود/ از فتوای امام(ره) سوء استفاده شد
✔️استاد رضا مهکام، عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی امام خمینی(ره) در نشست هماندیشی «بررسی تغییر جنسیت از منظر روانشناسی و فقه»🔻
🔹وی در تقریر نظر امام (ره) که میفرماید اگر(ره) مرد به زن و مرد به زن تبدیل شود اشکال ندارد، گفت: شاگردان امام مثل حضرات آیات شاهرودی، سبحانی و استادی میگویند: مراد ایشان این است که در مقام خارج و واقع اگر این اتفاق واقعاً بیفتد اشکال ندارد، نه این عملهای ظاهری که هیچ تغییری حقیقتا رخ نمیدهد و سوای این عقیم شدن دائم و مشکلاتی دیگر نیز به دنبال دارد.
🔹وی در ادامه افراد دارای اختلال هویت جنسی را به چهار گروه تقسیم کرد که بدین شرح است 👈 https://b2n.ir/161086
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad