💢برخی بدون اجازه خود را مجتهد معرفی میکنند/ متأسفانه امروزه برای تبرک، اجازه نقل حدیث میدهند!
✔️استاد رضا استادی:
🔹فلسفه اجازات متاسفانه به درستی رعایت نشد و اگر میشد اشکالات کار بسیار کمتر بود. قبلا منبری باید اجازه میگرفت تا از کتابی استفاده کند وگرنه اینکه هر کسی بتواند هر چیزی را بگوید درست نیست؛ برای حفظ معارف باید منابع تایید شده در اختیار مبلغ و منبری قرار میگرفت و او با اجازه آن را مورد استفاده قرار میداد.
🔸مداحی هم اجازه لازم دارد؛ اجازه امور حسبیه حتما لازم است و باید به کسانی اجازه داده شود که مردم به او اعتماد کنند، اجازه گرفتن وجوهات هم جزئی از اجازات بوده است و مهمترین مسئله اجازه اجتهاد است که الان مغفول واقع شده است؛ اینکه هر کسی خودش، خودش را به عنوان مجتهد معرفی کند درست نیست
🔹اجازه روایت اگر دنباله تصحیح باشد که هست یعنی طرف، مقابله و قرائت میکرد و اجازه میگرفت ولی متاسفانه حتی در گذشته سراغ داریم کسانی حتی به دنیا نیامده، اجازه برای آنها صادر شده است، به کودک اجازه دادهاند ولی قاعدتا باید اجازه طوری باشد که فرد، قدری نزد صاحب اجازه قرائت کرده و خوانده باشد. متأسفانه امروزه برای تبرک، اجازه نقل حدیث میدهند در حالیکه اجازات در گذشته اینگونه نبود و مجیز و مجاز هر دو کتب حدیثی را به طور کامل مطالعه و فهم کرده بودند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/e63816
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه کلامی دفاع از اصل عقیده از خلال احکام شرعی است/ اساتید به رویکرد فقه کلامی در حوزههای علمیه اهتمام ورزند
✔️استاد سیدعلی شهرستانی:
🔹فقه کلامی دفاع از اصل عقیده از خلال احکام شرعی است. هدف و غایت فقه کلامی، استوار سازی عقیده پیروان عترت و شناسایی کسانی است که از سنت دور افتادهاند و شناخت اسباب این دور شدن میباشد. ابن خلدون میگوید «فقه شیعه فقه خاصی هست، طرفدار ندارد و شاذ است»؛ با فقه کلامی فقه اهلالبیت علیهمالسلام از شاذ بودن و نادر بودن خارج میشود.
🔸با این روش فقه امامیه را از حصاری که قرنهاست بهستم بر آن کشیده شده بیرون میآوریم و راز درپرده حدیث متواتر ثقلین را تبیین میکنیم. به نظر میرسد فرق متمایز میان فقه خلاف و فقه کلامی، همین نکته کلیدی است، چرا که ما را از شذوذ فقهی بیرون میآورد و با تکیهبر حدیث ثقلین و تفسیر اهلالبیت علیهمالسلام از آیه تطهیر، ما را در قلمرو و در چهارچوب مستندسازی وفاق اسلامی درمیآورد.
🔹از اساتید و علما تقاضا دارم این روش و رویکرد فقه کلامی را در حوزههای علمیه بیشتر اهتمام ورزند، زیرا ظرفیتها و توانمندیهای فراوانی در آن هست که باید آنها را ازنظر علمی و عملی برای دفاع از عقیده به کاربست.
📗بیشتر بخوانید + دانلود کتاب فقه کلامی: https://b2n.ir/y87157
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢زوایای شخصیت «عبدالسلام الوجیه»، عالم برجسته یمنی
✔️دکتر سیدعلی موسوینژاد:
🔹مرحوم عبدالسلام الوجیه شخصیتی بود تقریبگرا و معتقد به وحدت و امت واحدۀ اسلامی و به همۀ مسلمانان به نگاه برادرانه نگاه کردن. مذهب ایشان زیدیه بود، ولی به جد و با جدیت طرفدار وحدت بود. از تعرّض به احساسات و عواطف پیروان دیگر ادیان و به خصوص مسلمانان، حالا چه اهل سنت و چه شیعۀ امامیه پرهیز میکرد.
🔸ما یک جریان روشنفکری زیدیه داریم که از بسیاری از اصول زیدیه به راحتی، بدون اینکه نیاز باشد عدول و تنزل کرده است، ولی مرحوم عبدالسلام الوجیه همچون بخش دیگری از عالمان زیدی در یمن نسبت به این مسائل، به این راحتی تنزل نمیکرد
🔹قطعا یکی از ویژگیها و محورهای اصلی فعالیتهای علمی مرحوم عبدالسلام الوجیه مقاومت در برابر خط وهابیت و نفوذهای آن در میان زیدیه است که سعی میکردند مذهب زیدیه را از تشیّع و آموزههای شیعی جدا کنند، و آن را هر چه بیشتر به سمت اهل سنت، آن هم با گرایش سلفی و وهابی بکشانند.
🔸معتقد بود مذهب تشیع زیدی باید در یمن تقویت بشود و این را هم احیاناً گلایه میکرد از بعضی از علما و بیوتات ایران یا عراق که اینها سعی میکنند جوانان یمنی را جوانان زیدی را به مذهب اثنی عشری در بیاورند. ایشان معتقد بود این کار خطاست و باید در یمن با توجه به شرایطی که دارد همه در تقویت تشیّع زیدی بکوشندکه حِصن حَصِین و قلعۀ مقاومی است در برابر نفوذ جریانهای تکفیری و انحرافی از نوع وهابیت.
👈 متن گفتگو: https://b2n.ir/f16165
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فلسفه حقوق جزاء از دیدگاه اسلام و غرب
🎙ارائه: استاد شیخ محمد سند
🖇به صورت حضوری و مجازی: vc.rihu.ac.ir/ch/meeting3
📆 زمان: سهشنبه، ۴ مرداد ۱۴٠۱، ساعت ۱۱ صبح
🏢مکان: قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، پردیسان، میدان علوم
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چالشهای بانکداری اسلامی در عراق
✔️به نظر میرسد بانکداری اسلامی موضوعی حساس برای مردم عراق است. با این حال، شهروندان عمدتاً نگران خدمات بانکی هوشمند، کارآمد و بهراحتی در دسترس هستند. به طور کلی بانکهای خصوصی و دولتی نیاز به تکامل و تطبیق با فناوریها و خدمات بانکداری مدرن دارند.
گزارش اخیر شرکت رتبهبندی فیچ (Fitch Ratings) که در تاریخ ۵ جولای (۱۳ تیرماه) در مورد نظام بانکداری اسلامی در عراق منتشر شد تصویر کاملی از نظام بانکداری اسلامی و بهطور کلی صنعت تأمین مالی اسلامی در عراق ارائه کرده است.
بخش بانکی عراق به طور کلی توسعه نیافته و اساساً ضعیف است. عدم اعتماد به سیستم بانکی و آگاهی کم از صنعت تأمین مالی اسلامی وجود دارد که میتواند مسیر رشد این بخش را کُند کند.
با این همه پتانسیل رشد میانمدت تا بلندمدت بخش بانکداری اسلامی در عراق مثبت است. این تقاضا توسط جمعیت عمدتاً مسلمان کشور که ضریب نفوذ بانکداری در بین آنها بسیار پایین است، پشتیبانی خواهد شد.
👈 متن گزارش: https://b2n.ir/y06035
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مفتی عمان: مکتب اباضیه با خوارج موافق نیست و اجرای شریعت بر دموکراسی رجحان دارد
✔️برنامه «المقابله» در شبکه الجزیره میزبان مفتی سلطاننشین عمان، شیخ احمد بن حمد الخلیلی بود تا در مورد زندگی خود، اعتقادات اباضیه و تجربیاتی که به عنوان مفتی اعظم عمان پشت سر گذاشته است، صحبت کند.
مفتی اعظم عمان در مورد تبدیل سلطنت عمان به مرکز مذهب اِباضیه و نحوه برخورد آن با محیط چندمذهبی، تاکید کرد که ریشه این مذهب به سال ۱۳۰ هجری قمری باز میگردد و این مذهب با همگان تعامل میکند، مگر سه گروه: مشرک به خدا و بتپرست، کافر از اهل کتاب و یا امام ظالمی که بر مردم مسلط است.
الخلیلی درباره ماهیت رابطه مفتی با حاکم و استقلال فتوا از فشارهای سیاسی تاکید کرد که اباضیها به حاکم وفادار نیستند و در صورتی که حاکم به حکم خدا حکومت نکند، او را طرد میکنند.
مفتی اعظم عمان گفت فرقه اباضیه با خوارج موافق نیست، بلکه آنها، خوارج را انکار میکنند و آنها را گروهی سرکش میدانند. وی توضیح داد که دو طرف (اباضیه و خوارج) در مورد جواز قیام علیه حاکمی که به قانون شرع حکم نکند، اتفاق نظر دارند، همچنان که مکتب اباضیه در بسیاری از امور با زیدیه هم عقیده است و به گفته وی، اختلافات میان آنان کم است.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/t48467
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
آیتالله بروجردی و ایجاد تحول در فقه اقوال و فقه نصوص
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹آیتالله بروجردی در دو بخش تحول ایجاد کرد یکی فقه الاقوال و دیگری فقه النصوص و همین تحول سبب شده تا ایشان مکتبی متمایز از دیگر فقها داشته باشد. ایشان صریحا در فقه الاقوال نظریه دارد و از متاخرین برای فهم اقوال اقدمین استفاده میکند. تعبیری معروف وجود دارد که حلیین لسان الاقدمین، یعنی علامه حلیها زبان اقدمین هستند و اگر میخواهیم ادبیات آنها را بفهمیم باید سراغ لسان علامه حلیین برویم.
🔸ایشان در فقه الاقوال سخنان مهم و متمایز و اثرگذار بیان کرده ولی هیچکدام در حوزه رایج نیست بهخصوص نظر ایشان در این باره که فهم روایات را بدون مراجعه به فقه اهل سنت به فرجام نبرید، همچنین بحث اجماع و شهرت ایشان هم در حوزه به صورت قوی دنبال نمیشود و علتش هم این است که در حوزه مکتبشناسی جایگاه چندانی ندارد.
🔹در مورد فقه النصوص هم ایشان حرف جدیدی دارد؛ البته فقه نصوص، شئون مختلفی دارد و یکی از آنها فهم نصوص است؛ مکتب ایشان از اساس قرائنی بوده و محال است مکتب یکنفر قرائنی نباشد و به تاریخ مراجعه کند؛ قرائنی مکتب بزرگی است که صاحب جواهر و شیخ انصاری و … در آن قرار دارند ولی کسانی چون آیتالله خویی در این مکتب قرار ندارند همچنین شیخ طوسی جزء بنیانگذاران این مکتب است.
👈گزارش نشست علمی «حوزه صد ساله»: https://b2n.ir/u43965
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🎥فیلم دومین همایش واکاوی اصالت میراث حدیثی شیعه
📹مشاهده کنید: http://www.telewebion.com/episode/0x2910ab9
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢گشت ارشاد و مسأله حکمرانی حجاب
✍️سیدمحمد طباطبائی
🔻منظر جامعهشناختی
اگر بخواهیم حجاب را در نسبت میان مردم و حاکمیتشان ببینیم باید در یک تبیین اجتماعی، مسأله را بررسی کنیم. دلایل و علل اجتماعی متعددی برای پدیده بدحجابی یا به بیان دقیقتر، حجابگریزی وجود دارد که به نظرم در هفت عامل قابل اختصار باشد:
۱. عادات اجتماعی
۲. رسانههای اجتماعی (پلتفرمها، بلاگری، اینفلوئنسرها، سلبریتیسم و…)
۳. فضای سیاسی (و خشم سیاسی ناشی از آن)
۴. گروههای همسالان
۵. تغییر نگرشهای فرهنگی در خصوصیت مشروعیت حجاب
۶. تربیتهای خانوادگی (و عدم آگاهی کافی از حجاب)
۷. اجبار اجتماعی (خانواده، فضاهای شغلی و آموزشی و …)
با رویکرد اجتماعی به حجاب، حکمرانی مطلوب در این حوزه از طریق حکمرانی فرهنگی تربیتی در این عوامل رخ میدهد و نمیتوان صرفاً از طریق الزامهای قانونی، روند فرهنگی موجود را تغییر داد. لذا تأکید بر قانونی بودن حجاب، صرفاً در نمای ظاهری شهر تأثیر دارد و نسبت به حجابگریزی بهعنوان یک پدیده فرهنگی تأثیر خنثی و حتی منفی (نفرتزایی) ایجاد میکند.
🔻منظر فقه فرهنگی
با لحاظ موضوعشناسی حجابگریزی در بند اول، از این جهت منظر فقهی حکمرانی حجاب را میتوان بررسی کرد...
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/a75289
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کتابشناسی کافی
✔️استاد سید احمد مددی:
🔹نمیتوان گفت که کلینی حدیث ضعیف آورده است، بلکه باید گفت: علی المبنای ایشان احادیث صحیح بوده است، إلا در باب النوادر و روضه شاید بگوییم قبول نداشته است. عبارت نجاشی درباره ایشان که درباره کسی دیگر نگفته است: «اوثق الناس فی الحدیث و اضبطهم فیه» این درست است خود ما هم به این نتیجه میرسیم. بعد بگوییم 9 هزار روایت او ساقط است! خیلی مشکل است. کتاب صحیح الکافی و اینکه برویم از کافی، با معیار صحیح بیاوریم مقبول نیست.
🔸مرحوم کلينى، فوارق بين فهرست و رجال، تحليل فهرستى و تحليل رجالى و ضوابط اينها را خوب تجزيه و تحليل ننموده است. از عجايب کار، اين است که کلينى در بخش فهرستى، ضعيف است و ما نمى دانيم چرا!
🔹....کلينى، اضبط است و چون کلينى اضبط است، اکثر فقها به کلينى مراجعه مى کنند. امّا من معتقدم که صدوق چون متأخّر است، ناظر است به تصحيح تُراث کلينى. .... کلینی از کتاب علی بن محبوب نقل نمیکند جز یک مورد درحالیکه جلیل القدر است. دلیل آن را نمیدانیم.
📗درس خارج 92/9/16
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙اوّلین سالی که درس خارج رفتم
✔️آیت الله جوادی آملی: ... اوّلین سالی که ما درس خارج رفتیم درس مرحوم آقا شیخ محمد تقی آملی بود و جزوه نوشتن را هم از ایشان یاد گرفتیم. ما برای اینکه طرز جزوه نوشتن را یاد بگیریم، اوّل جزوه خود ایشان را گرفتیم. می دیدم ایشان در تمام این صفحات بالای هر صفحه نوشته: بسم الله الرحمن الرحیم یا صاحب الزمان ادرکنی...»
📗درس تفسیر ۹۶/٩/٢١
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔فراخوان سیودومین همایش بانکداری اسلامی
📌با عنوان «نظارت و تطبیق شرعی در بانکداری اسلامی؛ مبانی نظری، تجارب جهانی و توصیههای سیاستی»
🔴برگزارکننده: مؤسسه آموزشی بانکداری اسلامی
📅 مهلت ارسال مقالات: ۱۵ مرداد ۱۴۰۱
👈 تارنمای همایش: conference.ibi.ac.ir
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📝تمدید هفدهمین فراخوان آثار پژوهشی تا ۳۱ مرداد
✔️با توجه به درخواستهای مكرر طلاب و پژوهشگران و نظر به ايجاد زمينه مشاركت حداكثری، با موافقت معاون علمي حوزه علميه خراسان، اين فراخوان تا 31 مردادماه 1401 تمديد شد.
👈اطلاع بیشتر: https://www.hozehkh.com/OneEntry?id=44639
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 مباحث اصولی بدون فایده فقهی را رها کنید
✔️ حضرت امام خمینی(ره):
🔹از جویندگان علم و علمای اصول-ایدهم الله- انتظار داریم که بر اوقات خود و عمرهای شریف شان بخیل باشند و مباحث بدون فایده فقهی را رها کنند و همّ عالی خود را در مباحث مفید دارای فایده صرف نمایند.
🔸وهم زدهای گمان نکند که در این مباحث فوایدی علمی وجود دارد که این گمان فاسد است؛ چرا که همانا علم اصول، دانشی ابزاری برای استنتاج فقه است. پس، اگر چنین نتیجه ای بر آن مترتب نشود، چه فایده علمی در آن است؟ و علم چیزی است که حقیقتی از حقایق دینی یا دنیایی را برایت کشف کند و گرنه، اشتغال بدان، مشغول گشتن به امری بی معنا است. و خداوند، ولی توفیق است.
📚انوار الهدایه، ج1، ص317/ کانال مصباح الفقاهه
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢درباره مسئله اصالت متون ادعيه در ادبيات حديثی شيعه
✍️دکتر حسن انصاری
🔻گاهی ديده میشود که نسبت به اصالت برخی متون ادعيه و يا زيارات در ادبيات حديثی و مأثور شيعه پرسشها و يا تشکيکهایی صورت میگيرد. معمولا در اين نوع بحثها دو واقعيت مورد غفلت قرار میگيرد:
۱- بسياری از متون ادعيه و يا زيارات در تحريرهایی که در آثار مرتبط با ادعيه و زيارات نقل شده به انحای مختلف شکل تلفيق شده و ترکيب شده متونی است کهنتر که در کتابهای حديثی متقدم به ائمه (ع) نسبت داده میشد اما در تحريرهای بعدی اين متون گاه با ترکيب با يکديگر در هيئت متنهای مفصل تر و پر برگ تر عرضه میشد. در واقع چند متن بعدا با ترکيب با يکديگر در قالب يک متن جديد تحرير میشد. در ادبيات حديثی اين کار شايع بوده است. ممکن است تصور شود که متن نهایی اصالت دارد و نقلهای مختصر کهنتر تنها بخشهایی از متن اصلی را نمايندگی میکنند. نقل ناقص و يا مختصر از يک حديث در متون حديثی امری شايع بود اما بايد توجه داشت که گاهی مسئله را بايد بر عکس ديد؛ يعنی چند متن اصيل اوليه به دليل شباهت موضوعاتشان و به دلائل مختلف ادبی و اعتقادی و تبليغی در تحريرهای متأخر در قالب يک متن ارائه میشد. به هرحال صرف ترکيب چند متن دعایی و يا زيارتی و تحرير آن در يک هيئت جديد و مطول تر را نبايد دليل بر بی اعتباری آن دانست.
۲- بسياری از متون ادعيه و زيارات به در کتابهای مزارات و ادعيه تأليف ابن مشهدي و ابن طاوس و حتی در مصباح شيخ و غيره مستقيما به امامان نسبت داده نشده و در واقع انشای علمای شيعه و در بسياری مواقع انشای "ناحيه مقدسه" يعنی وکلای امام غائب (عج) در عصر غيبت صغراست. اين متون بر اساس متون مأثور قبلی که از ائمه روايت شده بود و با بهره گيری از همان الفاظ و معانی در قالب تحريرهای جديدی تدوين میشد. تشکيک در اعتبار اين متون بی وجه است برای اينکه در اصل ادعا نشده که اين متون مستقيما انشای ائمه (ع) است. در واقع اين متون به فراخور نيازهای معنوی و مذهبی جديد جامعه اماميه و بر اساس متون قبلی و با بهره گيری از همان الفاظ و معانی تدوين و پيشنهاد میشد.
توجه به ماهيت متون دعایی و کارکرد آنها در محيط مؤمنان و نيازمندیهای متحول معنوی و روحی آنها مادام که متنهای جديد حامل معانی بی سابقه در مأثورات دينی نباشد موجب میشد علمای حديث در نقل اين متون ايراد و اشکالی نبينند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رهبر انقلاب خطاب به ائمه جمعه سراسر کشور
✔️پدرانه رفتار کنید؛ همه را سر سفره دین، معنویت و شریعت بنشانید
✔️اگر نماز جمعه این هفته از ماه قبل جمعیت کمتری دارد باید احساس نگرانی کنید
✔️امام جمعه مطلقا وارد فعالیتهای اقتصادی نشود؛ ادارهی تشکیلات روحانیت با مردم است و این امتیاز بزرگی است
✔️هنر امام جمعه بازتولید و تبیین مبانی انقلاب با زبان امروز است؛ امام جمعه سلوک و رفتار مردمی و ارتباط با جوانان داشته باشد
✔️خطبای جمعه در مسائلی مثل حجاب به جای رویارویی با پادوهای حقیر غربیها، منطق استعماری غربی را تبیین کنند
✔️موفقیت و سربلندی زن ایرانی با حجاب اسلامی در میدانهای مختلف یکی از بزرگترین ضربهها را به تمدن غرب زده است
✔️عدالت بدون کمک و رسیدگی به طبقهی مستضعف و محروم معنا ندارد؛ شرکت در خدمات اجتماعی مردمی یکی از توصیهها به ائمه جمعه است
✔️خطیب نماز جمعه، تبیینکنندهی مبانی انقلاب و مطالبهکنندهی مطالبات آن است؛ ادبیات خطبه باید اتحادآفرین و امیدبخش و بهدور از حاشیهسازی به نفع دشمن باشد
✔️تفاوت گفتار و رفتار امام جمعه مستمع را سر لج میآورد؛ کمترین کاری که ممکن است بکند این است که دیگر نماز نیاید؛ ائمهی جمعه با رفتار خود مردم را امر به تقوا کنند
👈 متن کامل سخنان: https://b2n.ir/y55986
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 مروری بر دیدار ائمه جمعه سراسر کشور با رهبر انقلاب
👈 سایر کیفیتها: https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=50690
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢باید برای تک تک احادیث شناسنامه نوشت
✔️استاد سیدمحمدکاظم طباطبایی:
🔹این تراث حدیثی در روزگار فعلی با هجومهایی روبرو شده است. این هجومها امر تازهای نیست ولی به سبب ابزار رسانه در گسترده وسیعی منتشر میشود. مثلاً متن کوچکی به صورت وسیع منتشر شده و برخی از مخاطبان ناآگاه را دلزده میکند. البته گاهی ما نیز در انتشار این مطالب مقصریم.
🔸در فضای فعلی هرکسی نظر افراطیتری بدهد به شهرت میرسد. یک نفر ادعا میکند که فقط پنج هزار حدیث معتبر داریم و فرد دیگری در طرف دیگر ادعا میکند که دوازده هزار حدیث داریم. یعنی هرکسی که در طرف افراط یا تفریط نظری بدهد، مطرح میشود.
🔹باید به دنبال شناسنامهدار کردن تک تک روایات باشیم. امروزه هرکدام از افراد شناسنامهای دارند که در آن نام پدر و مادر و تاریخ تولد او ثبت شده است. این کار باید نسبت به میراث گرانقدر حدیثی شیعه هم انجام شود. یعنی لازم است برای هر متن بلند یا کوتاه حدیثی یک شناسنامه داشته باشیم.
👈 متن سخنان: https://b2n.ir/w82319
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کتب حدیثی شیعه نیاز به باببندی مجدد دارد
✔️استاد رضا مختاری:
🔹اکتفا به کار گذشتگان درست نیست و باید در تصحیح کتابهای حدیث و ادعیه و زیارات تلاش کنیم. هرچه ما بیشتر بر کتابهای حدیثی کار کنیم، اعتمادمان به این کتب بیشتر میشود. برخی گمان نکنند توجه و دقت بر روی کتب، سبب کم شدن اعتماد میشود.
🔸گاهی با کتب احادیثی سایر مذاهب میشود ابهامات حدیثی را رفع کرد. سعی قدماء و محدثان ما مشکور و ما وامدار زحمات آنها هستیم اما الان با توجه به امکانات علاوه بر تصحیح کتب حدیثی، باید احادیث را باب بندی مجدد کنیم.
🔹 صاحب وسائل یا علامه مجلسی ابزارها و نسخههای امروزی را نداشتند و بیشتر از این برایشان مقدور نبوده است. ولی ما میتوانیم سه نقل از حدیث را کنار هم بگذاریم و با این کار ابهامات برطرف میشود.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/w82319
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 در دوران «تراث سوزی» و «حدیث سوزی» مدرن قرار داریم
✔️استاد ابوالقاسم علیدوست:
🔹ممکن است یک سخنرانی گوش کنید که در آن شواهد ناقصی ارائه شود و احادیث صحیح و معتبر را مانند نگینی در تلی از زباله معرفی کند. کسانی که نمیدانند چه بر تراث شیعه گذشته، وقتی با نوشتهها و سخنان برخی «خودی نماها» روبرو میشوند، آن را باور میکنند. ما در دوران «تراث سوزی» و «حدیث سوزی» مدرن قرار داریم.
🔸ائمه(ع) شش کار نظری درباره حفظ تراث شیعه در قالب تقیه انجام دادند. اولین کار این بود که بدون اینکه خود را درگیر کتابت حدیث کنند، میراث جد خود را نقل کردند. دومین کار، بارش حساب شده مطلب است. در کنار فصل بارش، کار سومی به نام رویش داریم. کار چهارم، پالایش احادیث است. کار پنجم «تقیه مداراتی» توسط اهل بیت (ع) و کار ششم جواب بر اساس مذهب و باور طرف مقابل است.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/w82319
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📸تصاویری از دومین همایش «واکاوی اصالت میراث حدیثی شیعه»
✔️دومین همایش «واکاوی اصالت میراث حدیثی شیعه» به همت موسسه امامهادی (ع) در سالن همایشهای مرکز مدیریت حوزههای علمیه برگزار شد. در این همایش علاوه بر سخنرانی اساتیدی چون ابوالقاسم علیدوست، رضا مختاری و سید محمدکاظم طباطبایی نژاد، از کتاب «زیارت عاشورا از آغاز تا امروز» رونمایی شد. همچنین تقریظ مرحوم آیتالله العظمی صافی گلپایگانی قرائت شد.
👈 مشاهده کنید: https://b2n.ir/m22945
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 ارائه ۸۳ هزار جلسه تقریر دروس حوزوی در سایت مدرسه فقاهت
✔️مدیر پایگاه مدرسه فقاهت گفت: متن تقریر ۸۳ هزار و ۷۱۷ جلسه دروس سطوح عالی حوزههای علمیه در سایت مدرسه فقاهت به آدرس www.eshia.ir منتشر شده است.
این دروس شامل ۳۵۴ عنوان درسی، نزدیک به ۱۹۶ نفر از مراجع معظم تقلید، اساتید شاخص و برجستگان علمی حوزه در موضوعات خارج فقه و اصول، تفسیر، فقه معاصر و مستحدثه، کلام و فلسفه، نهج البلاغه، رجال است.
👈 جزئیات بیشتر: https://b2n.ir/d56763
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚القواعد الفقهیه و ضوابطها الخاصتان بفقه القضا و محاکمات الشرعیه
✔️«قواعد فقهی قضاوت» جدیدترین کتاب حجتالاسلام والمسلمین سید کاظم مصطفوی است که به زبان عربی تدوین یافته و از سوی انتشارات حوزههای علمیه منتشر شد.
👈 معرفی اثر: https://b2n.ir/x16720
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رویکرد نصگرایی موجب میشود فهم غلطی از دین داشته باشیم
✔️حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی
🔹هرگاه امکان تحقق حداکثری دین در جامعه به وجود آمد، فقها دست از تقیه برمیداشتند و در موضوعات سیاسی اظهاراتی را عرضه میکردند؛ مثل شیخ مفید در زمان آلبویه و محقق کَرِکی در زمان صفوی. اما در برهه ۲۰۰ ساله مربوط به صفویان به دلیل غلبه رویکرد «ظاهرگرایی» و «اخباری» در آن زمان امکان تحقق حداکثری دین وجود نداشت. عمده موضوعات در آن زمان نه اجتهاد و نوآوری، بلکه تنها نقل روایات بوده است. کنار گذاشتن اجتهاد، کنار گذاشن «مرجع تقلید» را حاصل میآورد و نبود مرجع تقلید هم به معنی انتفای موضوع ولایت فقیه است. اخباریان و نصگراها با تعطیل کردن عقل و به تبع آن کنار گذاشتن قرآن تنها به روایات رجوع کردند و در همان محدوده ماندند.
🔸وقتی رویکرد اخباری توسط مرحوم وحید بهبهانی شکست میخورد و اجتهاد جای نصگرایی را میگیرد، شاهد آن هستیم که موضوع ولایت فقیه و حکومت دینی به شکل گسترده در بین علما مطرح میشود. به تعبیری باید گفت رویکرد نصگرا شیعیان را صرفاً در روایات محدود کرده و موجب میشود فهم غلطی از دین داشته باشیم که ما را برای رسیدن به اسلام حداکثری ناکام میگذارد.
🔹عدهای مثل مرحوم حکیمی باوجود اینکه با انقلاب همراه بود و از امامین آن دفاع میکرد به دلیل کنار گذاشتن منبع مهمی به نام عقل، عملا نمیتوانست به یک نظریه جامع برای پاسخدهی به نیازهای جامعه برسد.
👈بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/e12049
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📸 دیدار علمای اهلسنت عراق با آیتالله اشرفی شاهرودی
✔️جمعی از علمای اهلسنت عراق با آیتالله حاج شیخ مصطفی اشرفی شاهرودی (از علمای حوزه علمیه خراسان و از شاگردان ممتاز امام خمینی و آیتالله خویی) دیدار و گفتگو کردند.
👈 مشاهده تصاویر در «شبکه اجتهاد»: https://b2n.ir/x34763
🆔 https://eitaa.com/ijtihad