📚ادلۀ فقهی استکبار ستیزی
✔️در اثر حاضر تلاش شده است تا با رجوع به آیات قرآن کریم و روایات معصومین علیهمالسلام، ادلۀ فقهی استکبارستیزی، در قالب قواعد فقهی متعدد همچون: قاعده اصالة عدم ولایة احد علی احد، قاعده وجوب تحکیم شرع الله، قاعده وجوب الاجتناب عن الطاغوت و الکفر بها، قاعده نفی سبیل و قاعده تبلیغ، مورد بحث قرار داده شود. نویسنده در پایان نیز چگونگی و نتیجه تزاحم میان اصل استکبارستیزی و اصول و قواعدی همچون اصل مصلحت، قاعده تقیه، قاعده لاضرر و قاعده لاحرج را بررسی کرده است.
📖 معرفی کتاب + خرید: http://ijtihadnet.ir/?p=76427
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تحلیل فقهی تغییر دکترین هستهای
✍️حجتالاسلام مهدی عصمتی
موضوع ممنوعیت تولید و نگهداری سلاحهای کشتار جمعی، از جمله سلاحهای هستهای، شیمیایی و میکروبی، به عنوان یک مسئله جهانی و مهم در عصر حاضر مطرح است. در این زمینه، اجماع فقها بر این است که تولید و به کارگیری این سلاحها به دلیل قدرت تخریب و آسیبهای گستردهای که به انسانها و محیط زیست وارد میکنند، ممنوع است. با این حال، برخی فقهپژوهان بر این باورند در شرایط کنونی منطقه و تقابل با دشمن هستهای، نگهداری برخی از این سلاحها به منظور ارعاب دشمن و ایجاد بازدارندگی میتواند مجاز باشد و در این راستا به ادلهای تمسک مینمایند که مختصرا بدان اشاره میگردد.
📝 در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76437
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔰گزارش جامع از اجلاسیه نشست دورهای اساتید
🔻آیتالله جوادی: نه حرف غیر عالمانه بزنید و نه حرف غیر عالمانه را بپذیرید
🔹کسی که حکیمانه زندگی میکند، با خدا عهد میبندد که نه حرف غیر عالمانه بزند و نه حرف غیر عالمانه گوش بدهد. حوزه هم باید با خدا عهد ببندد که نه غیر عالمانه حرف بزند و نه غیر عالمانه بنویسد و نه غیر عالمانه رفتار کند.
🔻استاد علیدوست: فقه معاصر، نیازمند گفتمان، اطلاعات، ادبیات و مدیریت معاصر است
🔹اگر بخواهیم اهمیت تقویت دروس را _ چه برای دروس آزاد و چه غیر آن _ متوجه شویم، باید توجه کنیم که در چه دورانی قرار داریم. اساتید بزرگوار! ما در دوران «تراث سوزی مدرن» قرار داریم... باید بحثها را زنده کرد؛ فقه معاصر، نیاز به چهار معاصرت دارد؛ گفتمان و رویکرد معاصر، اطلاعات معاصر، ادبیات معاصر و مدیریت معاصر. یعنی اگر مکاسب گفته میشود، باید مکاسب معاصر گفته بشود. فقه معاصر، یک گفتمان و رویکرد معاصر میخواهد. با هر رویکردی و با هر گفتمانی نمیشود دم از فقه معاصر و مسائل معاصر بزنیم.
🔻استاد نائینی: ما نگران سنتهای اصیل حوزه هستیم؛ نه نگران درسهای خودمان
🔸باید منصفانه باشیم. تا امروز، اقدامات مدیریت حوزه علمیه خوب بوده و این رویکرد مثبت نسبت به رفع مشکلات وجود داشته است و اگر فردا چنین رویکردی عوض بشود، اولین منتقد، خود من خواهم بود. اما الآن که همه، از مراجع عظام تا مدیر محترم تا اساتید صحبتشان درباره تقویت دروس آزاد است، در این راه، چه اقدامی شده است؟ برای گنجاندن فقه معاصر در درسها، که اقدام بجایی بوده، باید از آنها تشکر کرد؛ اما برای تقویت دروس آزاد چه اقدام موثری شده است؟
🔻استاد محمدی: اتاق فکر «احیای سنتهای موفق حوزوی» تشکیل شود
🔹راهکار اساسی در این باره این است که اتاق فکری در خصوص احیای سنتهای موفق حوزوی توسط مدیر معزز حوزههای علمیه متشکل از نمایندگان مراجع عظام، شورای معظم عالی حوزه، جامعه معظم مدرسین، تشکیل بشود؛ و طرحهای مختلف از همه دلسوزان حوزوی از این مجمع و جاهای دیگر جمع آوری بشود و به یک طرح جامع علمی منطقی موفق و منسجم و عملیاتی در این باره برسیم.
👈 تفصیل سخنان اساتید در «اجتهاد» + تصاویر: http://ijtihadnet.ir/?p=76444
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عدهای بنا دارند سخنان مراجع تقلید را پخش نکنند/ برخی از برنامههای صدا و سیما قطعاً خلاف شرع است
✔️آیتالله نوری همدانی در دیدار عدهای از علمای تهران:
🔹همه مراجع و شخص رهبری معظم اولین حرفشان حل مشکلات مردم است، ولی عدهای بنا دارند سخن آنها را پخش نکنند و عدهای هم بنا دارند عمل نکنند.
🔸موضوع حجاب یک زمانی است که ما فرهنگ سازی کرده باشیم و اهمیت موضوع را گفته باشیم و قانون را اعلام کرده باشیم ولی عدهای بنا دارند مخالفت کنند و خلاف قانون عمل نمایند که خود قانون مجازات آن را معین کردهاست؛ اما یک موقع متولیان فرهنگی کشور هم مقصر هستند.
🔹امروز شما به یک بیحجاب میخواهید تذکر دهید عدهای میگویند: چرا تذکر میدهید؟! یک علت در معرض نامحرم بودند است، حالا شما تلویزیون را روشن میکنید فلان مسابقه در حال برگزاری زن و مرد نامحرم کنار هم بگو بخند دارند من معتقدم که بعضی از این برنامه ها قطعاً خلاف شرع است و در ترویج بیحجابی و از بین بردن قبح گناه مؤثر است حالا وظیفه چیست؟ آیا فقط باید به آن دختر بیحجاب در خیابان تذکر دهیم یا به صدا و سیما، کدام اثر منفی بیشتر دارند، طبیعی است که بی حجاب در خیابان که شاید از روی جهل باشد بگوید شما از خودتان شروع کنید بر این اساس باید اول ریشه را درست کرد.
👈 متن کامل: http://ijtihadnet.ir/?p=76460
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 روش کشف مکاتب فقهی با نگاهی به کتاب «روش شناسی اجتهاد»
🎙 ارائه: استاد ابوالقاسم علیدوست
🎙دبیر جلسه: حجتالاسلام والمسلمین علی شریفی
🗓 زمان:یکشنبه ۲۰ آبان ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۴
🏛مکان: قم، خیابان فاطمی(دورشهر)، کوچه ۳۰، پلاک ۵۳
🔗لینک ورود به جلسه: https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «تفاوت روش استنباط در حوزه کلام و فقه»
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی (عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
🗓 زمان: دو شنبه ۲۱ آبان ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۶
🕌 مکان: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام، طبقه دوم، سالن غدیر
📡 لینک وبینار: Www.markazfeqhi.com/live
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 سلسله دروس استاد محقق سیدعلی شهرستانی
📗درس خارج فقه کلامی: مبحث "البسملة" از کلان پروژه "صلاة النبي"
📙درس خارج اصول فقه كلامی: مبادی و روش شناسی دانش فقه کلامی
🗓زمان: یکشنبهها و سه شنبهها، ساعت ۱۷:۳۰
🏛 مکان: مشهد مقدس، انتهای آیتالله بهجت ۱۴/۱، سمت چپ، پ ۲۸۵
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جدال اسلام مقاصدی با اسلام روشن فکری
🔻نقدی بر مناظره استاد علیدوست و دکتر سروش
✍️ دکترعبدالوهاب فراتی
پیش از آنکه به نقد این دیالوگ بپردازم باید اذعان کنم در شرایطی که گفتگو میان حوزویان و دانشگاهیان به آروزیی دیرینه تبدیل شده و اساسا دیگر نه دانشگاهیان وارد حوزه میشوند و نه حوزویان روانه دانشگاهها، انجام این مناظره را رخدادی میمون میدانم تا راهی به سوی انجام دوباره این گفتگوها باز نماید.
اگرچه برخی، عالمانی چون استاد علیدوست را نماینده واقعی فقه سنتی نمیدانند اما به نظر میرسد نود و نه صدر روحانیت کنونی ما هواخواه اسلام سنتیاند. اسلام سنتی قدرتمندترین اندیشه در درون حوزههای شیعی است که بسیاری از روحانیون بدان تعلق دارند. اما از درون به سه طیف متمایز میشوند:
۱) اسلام سنتی درجه اول و ناب
۲) اسلام سنتی وظیفه گرا
۳) اسلام سنتی نظام واره
اکثر قریب به اتّفاق علمای سنّتی، از حیث شناسنامهای به زمان معاصر متعلّقاند؛ اما از لحاظ فکری، درگیری با این شرایط این زمانه و مباحث مدرنیته ندارند و نه مشکلات عصر و انسان معاصر را درک میکنند نه برای راه حلّ آنها راهکاری عملیاتی دارند...
اسلام سنتی نظام واره تنها ظرفیتی از حوزههاست که توان گفتگو با اسلام روشنفکری دارد و الا گفتگوها و نقد اسلام وظیفه گرا – همانند نقد آیتالله مکارم شیرازی – در دهه هفتاد نشان داد که آنان بر نقدهای سروش ظفر نیافتند و اشکالات او همچنان باقی مانده است. اما باز گردیم به محتوای درونی مناظره.
📝 متن کامل یادداشت را در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76457
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
17.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 روایت یک خبرنگار از دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری با رهبر معظم انقلاب که طبق روال معمول بعد از برگزاری اجلاسیه دو روزه این مجلس، پنج شنبه هفته گذشته برگزار شد. ۱۴۰۳/۸/۱۷
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔همایش علمی «تطور و توسعه فقه و اصول در سده اخیر حوزه»
🔺یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری (رضوان الله علیه)
👤 سخنرانان:
🎙استاد علیاکبر رشاد
🎙حجتالاسلام والمسلمین ابولقاسم مقیمی حاجی
🗓 زمان: دوشنبه، ۱۴۰۳/۰۸/۲۱، ساعت ۰۷:۳۰
🏢 مکان: تهران، بزرگراه زینالدین شرق، خیابان قزوینی، جنب شهرک پارس، پ۳
📍نشان: https://nshn.ir/rbv2Kw0xzkmV
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «بررسی انتقادی ارتجاعروشنفکری در عرصه فقه» (جستاری در ظرفیتهای فقه در عرصه حکمرانی و پاسخ به شبهات)
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین داود مهدویزادگان (دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
🗓زمان: سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳، ساعت ۱۰:۰۰ الی ۱۱:۳۰
🏢مکان: مشهد مقدس، ساختمان مرکزی جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان ، طبقه اول، اتاق جلسات
📌همراه با اعطای گواهی حضور
🔗 لینک حضور آنلاین: https://vce.miu.ac.ir/mashhad6
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
8.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 شریعت و عقلانیت ۲: فقه و عقل
🔺مناظره استاد ابوالقاسم علیدوست و دکتر عبدالکریم سروش (قسمت دوم)
🔹سروش: وقتی از اعتبار «عقل خالص» در فقه میگویند، یعنی عقلی بدون شهوت و غضب را میخواهند که وجود خارجی ندارد. این چنین شیری خدا هم نافرید. باید همین عقلی را پذیرفت که عرف را بنا کرده است و اگر فقها چنین کاری کنند، فقه بر باد میرود. بههمین دلیل است که عرف، روابط آزاد بین دختر و پسر، بیحجابی و... را پذیرفته، اما فقه نمیتواند آن را قبول کند.
🔸علیدوست: موارد متعددی در فقه وجود دارد که دلیل فقها عقل خالص است. فقها برای حرام بودن دروغ و رشوه یا اثبات لازم بودن عمل به عقد و قرارداد به عقل استناد کردهاند. همچنین برای مهار قدرت بهواسطه تفکیک قوا، از عقل استفاده شده است. باید بین امور تعبدی که عقل توانایی تشخیص علت آنها را ندارد، با موارد زیادی که عقل در فقه توانایی تشخیص دارد، تفکیک کنیم.
🎞 فیلم این گفتگو در یوتوب: https://youtu.be/jY9T2LlYHYQ
🎞 فیلم این گفتگو در پلتفرم آزاد: https://azad.im/table/140
🆔 https://eitaa.com/ijtihad