💢آیتالله سیدکاظم حائری و گام تاریخی کنارهگیری از مرجعیت
✍️حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی میرزایی
کنارهگیری از مرجعیت که اوج قله قدرت و اقتدار و موقعیت اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی است به زبان، ساده ولی در عمل یک کارستان است. تقریبا هیچ مرجعی به چنین اقدامی دست نمیزند و تقریبا تمام مراجع وقتی به شرایط ضعف و سستی و بیماری و کهولت میرسند و قوای طبیعی خود را از دست میدهند اخلاقا و شرعا لازم است از این پست و مسولیت کنار بروند.
مرجعیت اصولا قابل توریث نیست. با مرگ یک مرجع یک ریال از امکانات و یک ذره از موقعیت او قابل به ارث گذاشتن برای فرزندان نیست. به محض از بین رفتن مرجعیت بر اثر بیماری، ضعف و یا مرگ، تمام امور و امکانات به مرجع بعدی منتقل میشود.
شنیدهایم که در گذشتههای دور، مراجع در شرایط پایان کار در مراسمی در جمع رسمی مهر مرجعیتی خود را میشکستند و باب سو استفاده فرزندان و نشستن بر سفره چرب و نرم امکانات شرعی را کاملا میبستند!
متاسفانه سالیانی است اغلب قاطع مراجع تا وقتی هوش و حواس دارند و میتوانند از به ارث گذاشتن مدیریت و اختیارات و مراکز و موسسات مرجعیت جلوگیری کنند اقدام نمیکنند و وقتی هم از دنیا رفتند تمام مدارس و مساجد و مراکز و حسابهای بانکی مرجعیت و… به بازماندگان میرسد!
سخن در اعتماد و عدم اعتماد نیست. بحث در این امر است که به نظر میرسد که تمام امکاناتی که در حیات مرجع در اختیار و زیر نظر اوست منحصرا بخاطر شأن مرجعیتی و امامتی اجتماعی اوست نه چیز دیگر.
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/e92424
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 امیدواریم بیانیه آیتالله حائری راهگشای مشکلات عراق باشد/ سیره علمای سلف گریز از پذیرش مرجعیت بوده است
✔️استاد محمود رجبی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
🔸آیتالله سید کاظم حائری دارای دین مداری و صفای باطن بوده و کسانی با ایشان آشنا هستند به خوبی میدانند که این عالم ذره ای هوای نفس ندارد. اقدام اخیر حضرت آیت الله حائری گواه بر این است که ایشان دارای شخصیت وارسته ای بوده و هستند؛ این عالم بزرگوار تشخیص می دهد که در شرایط فعلی مصلحت اسلام، ملت عراق و پیروانش و وظیفه دینی این است که از موقعیت مرجعیت کناره گیری کند و مؤمنان را به اطاعت و پیروی از رهبر معظم انقلاب ارجاع دهد.
🔹ایشان در بیانیه اخیر چندین نکته مهم را یادآور شده است، مهم ترین نکته ارجاع مؤمنان به تبعیت از رهبر معظم انقلاب است، زیرا که حضرت آیت الله حائری، حضرت آیت الله خامنه ای را نائب امام زمان(عج) و مرجع مسلم می داند، از این رو پیروان خود را به تبعیت از رهبر انقلاب ارجاع داده است و این امر برای وحدت و یکپارچگی امت اسلامی مفید خواهد بود.
🔸نکته مهم دیگر در این بیانیه این بود که رهبری جامعه اسلامی را باید کسی بر عهده بگیرد که مجتهد مسلم باشد و افرادی که در این حد نیستند نمی توانند مدیریت جامعه را برعهده بگیرند و خودشان را به عنوان رهبر یک جمع یا تشکلی معرفی کنند.
🔹در طول تاریخ تشیع بزرگان و علمایی وجود داشتند که مردم برای پذیرش مرجعیت به آنها رجوع می کردند، اما ایشان از این امر سر باز می زدند و این امر سیره علمای وارسته در طول تاریخ بوده است.
🔸سیره علمای و بزرگان حوزه بر گریز از پذیرش مرجعیت بوده است، زمانی که آیت الله سید محسن حکیم به رحمت خدا رفت، بسیاری از مقلدان ایشان نزد فرزندش رفتند و تقلید و تبعیت از ایشان را اعلام کردند اما وی مرجعیت را نپذیرفت.
🔹 تلاش برخی برای تصاحب مرجعیت توسط عده ای عوامل مختلفی از جمله دنیا طلبی و جاه طلبی دارد، بنابراین باید امت اسلامی در انتخاب مرجع تقلید هوشیار باشند. همان گونه که در روایت آمده است؛ فقیهی که خویشتن داری و صیانت از نفس می کند، از دین خود محافظت دارد و از ولی عصر (عج) تبعیت می کند و مخالف هوای نفس است، چنین فردی شایسته تقلید است.
🔸افرادی که زندگی الان یا گذشته آنها نشان می دهد که چنین ویژگی هایی را دارا نیستند، صلاحیت برای مرجعیت را ندارند و همچنین تلاش و حرکت برای تصاحب مرجعیت نشان از عدم صلاحیت آنان است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 کرسی علمی ترویجی: کارآمدی نظام ولایی از منظر نگرش سیستمی (حوزه نظارت و ارزیابی)
🎙 با حضور: حججاسلام سید غلامرضا موسوی؛ محمد طالبی و محمد قاسمی
📆 زمان: پنجشنبه 10شهریور ساعت 11 الی 13
🏛 مکان: میدان معلم، مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، طبقه دوم، سالن جلسات
📺 پخش زنده از تلویزیون مرکز فقهی: www.markazfeqhi.com/live
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «ارزیابی حدیثگونهها و چالشها»
🎙ارائه: دکتر عبدالهادی فقهی زاده (استاد دانشگاه تهران)
🗓 زمان: پنجشنبه ۱۰ شهریورماه ۱۴۰۱، ساعت ۱۰:۰۰
🏛 مکان: مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی، اتاق جلسات حوزه ریاست
🖇لینک وبینار: webinar.aqr.ir/rcis
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برنامه درسی حوزههای علمیه باید به عمل برسد
🔹آیتالله جوادی آملی گفت: برنامههای درسی حوزههای علمیه «آیه محکمه»، «فریضه عادله»، «سنت قائمه» است، یک؛ و این علم باید به عمل برسد، دو؛ منتها راه آن این است که هر مطلب نظری و پیچیده را از مطلب شفاف و روشن و ساده میگیرند؛ این معلوم را از مجهول گرفتن، مبیَّن را با بیِّن، بیِّن کردن، نظری را با بدیهی روشن کردن، این رسم اصلی حوزههای علمیه است.
🔸ایشان ابراز داشت: فراگیری علم تنها کافی نیست، علم نردبان است، علم ما را به عقل، به عدل، به محبّت، به شهود و مانند آن میرساند. اگر کسی نردبانی را فرا بگیرد که چگونه نردبان میسازند، چند پله داشته باشد، درجات آن چگونه باشد، فاصله درجات آن چگونه باشد، نردبانسازی کند ولی از نردبان بالا نرود میشود عالم بیعمل!
👈 پیام آیین آغاز سال تحصیلی مدرسه علمیه و موسسه آموزش عالی اسراء: https://b2n.ir/z61766
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حوزههای علمیه «فقیه زمان شناس» تربیت کنند/ روحانیت مردمی بماند
✔️آیتالله نوری همدانی در پیامی به طلاب، اساتید و فضلای تهران با تاکید بر ضرورت مردمی ماندن روحانیت، تصریح کرد: امروز حوزههای علمیه باید فقیه و عالم به زمان تربیت کنند. وی تاکید نمود: امروز بر علما لازم است در کنار مردم بودن با مردم بودن، عالمی که از مردم جدا باشد نمیتواند مؤثر قرار بگیرد روحانیت باید خود را از مردم جدا نکند. این انقلاب برخواسته از حوزههای علمیه است باید حوزهها همانطور که انقلابی بود انقلابی بماند و برای حفظ این انقلاب باید ما اندیشههای امام راحل را در نظر بگیریم دستاوردهای انقلاب را بیان کنید نواقصی اگر باشد بر طرف کنیم و تذکر دهیم.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/r17705
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢محصل مادام العمر که در قم ریشه دوانده، صحیح نیست
✔️آیتالله جعفر سبحانی:
🔹همه نمیتوانند برای تفقه در دین بیایند بلکه از هر فرقه و کشور و جمعیتی گروهی برای تحصیل علوم اهل بیت (ع) به قم و نجف مهاجرت کنند اما این تحصیل نباید مادام العمر باشد. محصل مادام العمر که در قم ریشه دوانده، صحیح نیست.
🔸افرادی که برای تحصیل به قم میآیند پس از آموزش و تحصیل، باید به شهرها و مناطق خود بازگردند تا بالای منبر، وعظ، اخلاق و احکام و فقه بگویند تا مردم تربیت شوند.
🔹تفقه در دین به معنای خواندن صرف «فقه» نیست بلکه به معنای فهم دین است، کلام بخوانند، عقاید اسلامی را خوب یاد بگیرند، ادبیات بخوانند تا قران و سنت را بفهمند، فقه بخوانند تا احکام دین را برای مردم بیان کنند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/u24043
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢استعفای الریسونی از ریاست اتحادیه جهانی علمای مسلمان
✔️شیخ «احمد الریسونی»، رئیس الاتحاد العالمی لعلماء المسلمین که اظهارات اخیر وی باعث بروز جنجال گسترده در مغرب، الجزایر و موریتانی شده، یکشنبه گذشته به صورت رسمی استعفای خود از ریاست اتحادیه را اعلام کرد.
الریسونی که اواسط آبان سال ۱۳۹۷ در انتخابات اتحادیه جهانی علمای مسلمان به پیروزی رسید تا در ریاست اتحادیه، جانشین «یوسف القرضاوی»، روحانی سرشناس مصری مقیم قطر شود، در یک نامه که در تاریخ ۲۸ آگوست (ششم شهریور) امضا شده، تاکید کرده که استعفای وی به دلیل پایبندی به مواضع و دیدگاههای ثابت و سازشناپذیر خود بوده است.
👈ادامه مطلب: https://b2n.ir/f50048
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دروغ بزرگ استخدام روحانیون در بانکها!
✔️رئیس شورای فقهی بانک مرکزی درباره خبر دروغ استخدام روحانیون در بانکها، آن را مخلوق ذهنهای بیمار خواند و گفت: استخدام ۲۰ هزار روحانی برای ۲۰ هزار شعبه بانکی یک شانتاژ رسانهای و مخلوق ذهنهای بیمار است و مستند به اطلاعات درستی نیست.
مصباحی مقدم گفت: بانک مرکزی در دوره جدید به فکر افتاده است همانطور که نظارت بر مدیریت بانکها و اجرای سایر قوانین بانکی دارد باید بر بعد شرعی بانکها هم نظارت کند، بنابراین باید کسانی که آشنا با مسائل فقهی و بانکی باشند در بانکها حضور داشته باشند، البته منظور ما از بانکها شعب بانکی نیست، بلکه هر بانک یک ناظر شرعی است. ما ۳۶ بانک داریم بنابراین ۳۶ ناظر شرعی نیاز است.
👈 جزئیات بیشتر: https://b2n.ir/a69885
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢روند نظارت شرعی بانکها و موسسات اعتباری
✍️حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا یوسفی
نظارت شرعی همواره یکی از دغدغههای مهم بانکهای اسلامی بوده است بانکهای اسلامی در کشورهایی مانند مالزی، اندونزی، امارات، قطر، کویت و تا آمریکا و انگلستان بر این امر اهتمام داشتند اما در ایران با وجود نظام بانکداری بدون ربای یکپارچه، فاقد نظارت شرعی بوده است. البته تا حدودی شورای فقهی از بدو تاسیس به امر نظارت شرعی پرداخته است.
دو پرسش اساسی این است تا چه اندازه نظارت شرعی در بانکهای اسلامی سایر کشورها که دارای سیستم دوگانه میباشند بر کشور ما قابل تطبیق است. پرسش دوم اینکه نظارت شرعی تا چه اندازه میتواند مشکلات شرعی را در نظام بانکی کشور کاهش دهد. این موضوع ان شاء الله در یادداشتی دیگر بیان خواهد شد.
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/q39543
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢امام موسی صدر به نهادسازی پاک معتقد بود نه نهادسازی آلوده!
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹شخصیت امام موسی صدر شخصیتی جامع بوده و رفتار اجتماعی ایشان اساساً منطبق بر همه معیارهای عمل دقیق و اجتماعی است همراه با نگاههای عمیق به دین. اگر امام موسی صدر نگاههای عمیق به دین و جامعه نمیانداخت و بر اساس آنها به نهادسازی اجتماعی دست نمیزد به یک شخصیت اجتماعی بین المللی و ماندگار و مؤثر و ویژه تبدیل نمیشد.
🔸امام موسی صدر به رغم توسعه در ایجاد نهادهای اجتماعی و تأسیس آنها هیچ گاه از هیچیک از آنها برای زندگی شخصی خود استفاده نکرد و هیچگاه هیچیک از این مؤسسات را به نام یکی از اعضای خانوادهاش ثبت ننمود. از این رو او توانست نهاد را به صورت طبیعی و اجتماعی و در جهت منافع عموم تأسیس کند و نه در جهت منافع شخصی خود. امام موسی صدر به نهادسازی پاک معتقد بود نه نهادسازی آلوده.
🔹در نگاه امام موسی صدر جامعه انسانی و اسلامی نباید شاهد تکدی گری باشد از این رو بسیار کوشید تا از طریق ایجاد نهادها به جمعآوری متکدیان اقدام نماید و در این راه توفیقات بسیار زیاد به دست آورد.
👈 تحلیل و ارزیابی نهادگرایی در سیره اجتماعی امام موسی صدر: https://b2n.ir/u58177
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین
📗کتاب «ظرفیتها و چالشهای استفاده از فقه در تقنین» به همت مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در هشت بخش و ۱۹۷ صفحه منتشر شد.
📖 بررسی رویکرد قانونگذار در تقنین احکام شرع درجمهوری اسلامی ایران، فتوای معیار در قانونگذاری، چالشها و ظرفیتهای نظریهای استفاده از منابع شرعی در تدوین قوانین با تأکید بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تقنین شریعت؛ مبانی، هستها و بایستهها، فقه، مانع یا مجری اراده قانونگذار، قانونگذاری در کشورهای اسلامی براساس منابع شرعی، روشهای تبدیل قانون شرع به قانون جدیددر مشروطه و چالشهای رویاروی فرایند و ساختار نظام قانونگذاری درخصوص تقنین براساس موازین شرعی عناوین اصلی این کتاب هستند.
👈 معرفی تفصیلی: https://b2n.ir/q06469
🆔 https://eitaa.com/ijtihad