انگیزه دوم در نکاح : لذت و شهوت
اما اوج کار محیالدین ابنعربی در تبیین انگیزه دوم در مسئله نکاح و زناشویی است، چنانچه وی میگوید شاید بتوان از فضای حاکم بر اقوال و افعال و سیرهی پیامبراکرم- همین معنا را استشمام کرد. ابنعربی براين باور است انگیزه نهایی عارف کامل مکمّل از عمل زناشویی، دستیابی به عصمت از گناه و رسیدن به عفاف نیست، زیرا این معنا، به صورت متعارفِ آن در حق چنین فردی ـ که در حد عصمت يا نزديک به آن است ـ تقریباً بیمعناست، حتی انگیزه متعالی او، رسیدن به فراغت قلب و یا حتی ایجاد مثل و استمرار نسل نیست، بلکه سرّ نهایی کار عارف کامل مکمّل در عمل زناشویی صرفاً #اعمال_شهوت است!
#کثرت_زوجات رسول الله - از یک طرف و قلّت فرزندان آن جناب از سوی دیگر، نشان میدهد که مراد آن حضرت از ازدواجهای متعدد، خود نکاح و عمل زناشویی بوده است، ابنعربی در کلمات خود دو مورد دیگر را نشان میدهد که نکاح و جماع در آن دو نیز تنها برای اعمال شهوت است، یکی نکاح اهل جنت و بهشتیان است که هیچ انگیزهای در آنجا جز شهوت و لذت شهوی وجود ندارد و دیگری نکاح حیوانات است که در آنجا نیز گرچه تولید مثل نیز معمولاً و به صورت طبیعی وجود دارد اما هدف حیوان تنها رسیدن به لذت شهوی است. (ابنعربی، فتوحات مکیه، ج ۴، ص ۲۴۳).
محیالدین در باب 270 فتوحات میگوید در نکاحی که جهت صرف شهوت صورت میپذیرد، عبودیتی کامل وجود دارد که درک آن برای اکثر عارفان نیز پوشیده است و جز اندکی از اهل عنایت آن را درک نمیکنند و عموم مردم نیز شرافت این نوع نکاح را نه تنها ادراک نمیکنند، بلکه آن را زشت و قبیح دانسته و چنین عملی را شهوتی حیوانی و به دور از مقام انسان معرفی میکنند، غافل از آنکه خود به شکلی ناخود آگاه برترین اسم را بر آن گذاشته و آن را شهوتی حیوانی مینامند که از ماده حیات و زندگی الهام میگیرد (ابنعربی، ج 2، ص574).
تحلیل ابنعربی از وجود بندگی سطح بالا در عمل زناشویی نیز جالب و برای اهل معرفت قابل دقت است، وی میگوید، غالباً در یک فرایند قهرآمیز که دو طرف قاهر و مقهور وجود دارد، لذت از آن قاهر است نه مقهور الا در عمل زناشویی که لذت از آن مردی است که در حین عمل زناشویی مقهور طرف مقابل است بهگونهای که هرچه این مقهوریت به درجه بالاتری صعود میکند و ضعف و فتور خاص بر مرد چیرهتر میشود؛ لذت شدیدتر میگردد تا آنکه بر مرز لذت مُفینه و شهوت محوکننده میرسد و مرد در نقطهای قرار میگیرد که در نهایت ضعف و مقهوریت کامل، حالت بیخودی از خود و فنا بدو دست میدهد و این اوج بندگی عارفانه و تبلور اضمحلال انانیت است که در دل عمل زناشویی وجود دارد (ابن عربي ، فتوحات مکیه، ج ۲ ، ص ۵۴۷).
محیالدین در فص محمدی ـ از فصوص الحکم ـ مسئله را با مقداری تفصیل بيشتري ارائه کرده است. وی در آنجا آميزش و نکاحی که برای مجرد شهوت باشد را به دو قسم تقسیم میکند؛ یک قسم آنجاست که مرد بدون آنکه حقیقت اصلی شهوت و روح آن – يعني محبت و شوق خداوند – را مد نظر قرار دهد به عمل زناشويي مي پردازد یعنی در غفلت از حق تعالی، از زن لذت برده و در او فنا مییابد، در اینجا شهوت او صورت و ظاهری است که از روح آن غفلت شده است. اما قسم دوم آنجاست که مرد از حقیقت شهوت و لذت باخبر است و با علم یقینی و یا شهود عینی با فناء در زن ،خود را از انانيت آزاد و در تجربه نيستيِ خويش، حقيقت بي تعين را در مييابد و فانی در حق میشود . این نوع از شهوتگرایی محض در عمل زناشویی تنها از آنِ عارف کامل است (قیصری، ص480) .
به همین جهات است که یکی از اوصاف قطب و انسان کامل الهی، علاقمندی به زنان و رغبت به کثرت نکاح با ایشان است (فأما القطب و هو عبدالله و هو عبد الجامع.... کثیر النکاح راغب فیه محب للنساء) (ابنعربی، ج2،ص573)
ابنعربی در ادامه همین گفتار به نکتهای کلیدی در سلوک اسلامی اشاره میکند و آن این است که معنویت اسلامی در نقطه اوج خود، چنانچه حق بُعد روحانی را بهطور کامل رعایت میکند، حق بُعد طبیعی و جسمانی را نیز در حد کامل و بر اساس موازين شرع بجا میآورد و از روی میزان عدل، ميانه روي را وجهه همت خويش قرار مي دهد. «...یوفی (القطب) الطبیعه حقها علی الحد المشروع له و یوفی الروحانیه حقها علی الحد للالهی یضع الموازین و یتصرف علی المقدار المعین» (ابن عربي، همان) .
animation.gif
24.9K
#زن و زناشویی در #عرفان_اسلامی
استاد علی امینی نژاد
🔹این مقاله برآن است تا نشان دهد عرفان اسلامی تحت تعلمیات پیامبر اکرم- نگاهی متعالی در عین اعتدال و همراهی با فطرت در مساله زن و زناشویی ارائه کرده است.
🔹استاد امینینژاد نگاه عرفان به مسئله زن و زناشویی را به دوره قبل و بعد #ابن_عربی تقسیم میکند.
این مقاله در ابتدا به بررسی آثار عرفانی پیش از ابن عربی در مسئله زناشویی میپردازد و سپس اوج آن را در نگاه ابن عربی میداند؛
«اوج نگرش #عرفان_اسلامي درباره #زن و زناشويي و تبلور کامل #اندیشه_نبوی- از حیث تحلیلی و #سلوکی را باید در نگاه عارف شهیر اسلامی محیالدین ابنعربی جستجو کرد.»
🔻مقالات و گفتارهای فراوانی به مسئله زن و زناشویی در عرفان اسلامی بخصوص ابن عربی پرداخته شده است، اما آنچه مقاله استاد علی امینینژاد را #متفاوت از سایر مقالات و گفتارها در این مسئله میکند اینست که نویسنده دچار #تقریر_عرفی از آثار عرفا نشده است. لذا نویسنده سعی داشته است #بدون_سانسور گزارشی از عرفان اسلامی در مسئله زن و زناشویی بپردازد.
خلاصه مقاله فوق در چند پیام ارائه میگردد.
✨متن تایپی: goo.gl/bQDITM
✨نشریه #پژوهشهای_معنوی شماره۶،زمستان۹۱
🔻سعی داریم مسئله زن و #نظام_خانواده را از نظرگاهها و مکاتب مختلف بپردازیم و مخاطب خودش در یک #نظام_مقایسه تراز مکاتب و اندیشههای مختلف را به سنجه قضاوت بگذارد.
شذرات؛ (پراکنده نویسیهای منظومهوار یک طلبه)
https://eitaa.com/iman_norozi
#معرفی_کتاب
#روش_شناسی
مناهج صناعة الاستنباط الفقهي
آیت الله محمد السند
این کتاب به مباحث روش شناسی فقهی میپردازد.
ایشان با تأکید به اینکه مباحث روش شناسی از مهمترین مباحث است که مورد غفلت واقع شده است. اگرچه در لابلای مباحث بزرگان وجود داشته است اما پراکنده بوده است.
شیخ جعفر کاشف الغطا فقط خودش و پسرش و شهید اول را مجتهد میدانست. از یک جهت حرف ایشان بیراه نبود، چون فقهای ما کمتر نگاه سامانهای و منظومهای به فقه تا آن زمان داشته اند.
این کتاب حاصل ۳۰ سال پژوهش حضرت آیت الله سند میباشد. به گفته استاد تدوین آن ۵ سال طول کشیده است.
✍ پینوشت:
آیت الله سند از مراجع #نجف اشرف اصالتا اهل #بحرین است. مسلط به زبان عربی، فارسی و انگلیسی است. در حوزه فقه، اصول، فلسفه، حدیث، رجال، نجوم و علوم غریبه سالها در حوزه قم مشغول تحصیل و تحقیق بودهاند.
از اساتید ایشان میتوان حضرات آیات: میرزا جواد تبریزی، سید محمد روحانی، وحید خراسانی، میرزا هاشم آملی را نام برد.
🔻درس چالشهای «فقه و اخلاق» به زبان فارسی در قم هر شب ساعت ۲۰:۳۰ ، خ معلم،کوچه ۱۲ (کوچه جامعه مدرسین) کوچه ۶ در منزل ایشان برقرار میباشد.
مطالب درس فوق در کانال ایشان به آدرس زیر بارگذاری میشود:
https://t.me/ayatollahsanad
#روش_شناسی
#استاد_شناسی
#حاشیه_نگاری_درس
#مرجعیت_نجف
شذرات؛ (پراکنده نویسیهای منظومهوار یک طلبه)
https://eitaa.com/iman_norozi
🔻ماءالشعیرهای موجود در بازار همان فقاع حرام است!
آیت الله شیخ محمد سند از #مراجع_نجف اشرف
🔻سوال: حکم ماء الشعیرهای در بازار مسلمین چیست ؟
ماء الشعيرهاي موجود در بازار مسلمانان همان #فقاع_حرام است که نسبتی از #الکل در آن وجود دارد.
چند عدد از همین ماء الشعيرهايی که به عنوان حلال در بازارهای مشهور فروخته میشود را تهیه کردیم و به آزمایشگاه های تهران و بغداد فرستادیم، نتیجه آزمایش این شد الکل موجود در آن ۴ درصد است و هرچقدر بماند به درصد الکل آن افزوده میشود. (ص ۸۶ و ۸۷)
🔻تشخیص حکم ماء الشعير به دست مکلف است یا فقیه؟
این بحث #شبهه_موضوعیه خارجیه نیست، بلکه #شبهه_حکمیه است. آزمایش الکل هم فقط تایید بحث حکمی قضیه است نه چیز دیگر.
امام موسی کاظم علیهالسلام ماء الشعير میساختند و نمیگذاشتند که بیشتر از نصف روز بماند. در برخی #روایات آمده است ماء الشعير بعد از گذشت #سه_روز به #جوشش در میآید...
#مالت
#ماء الشعیر
#فقاع
#فتوا
شذرات؛ (پراکنده نویسیهای منظومهوار یک طلبه)
https://eitaa.com/iman_norozi