دکتر سبحان نظری، دبیر انجمن شرکتهای خصوصی حملونقل ریلی و عضو هستهی مسئلهمحور "شیفت"، در نشست تخصصی «ارائه نیازهای فناورانه رویداد نوآوری بهرهور حوزه حملونقل» یکشنبه ۱۴۰۱۰۹۲۷ دانشگاه علم و صنعت ایران:
🌺 ضروری است در خلق ایده حوزه ترانزیت، یکپارچهسازی شبکههای فرآوری و ترابری رعایت شود.
🌺 تا زمانی که دولت بهعنوان فعال اقتصادی متصدی تجارت در حوزه حملونقل باشد، بهرهوری این حوزه در مقایسه با کشورهای پیشرو پایین خواهد بود.
متن کامل و دانلود فایل ارائه:👇🏻👇🏻
http://rtcguild.ir/?p=8913
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
با دوست خوبم آقای دکتر احسان سلطانی، از سال ۱۳۹۹ آشنا شدم. ارتباط ما با هم، از طریق آقای دکتر حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا برقرار شد. بهانهی این ارتباط، همکاری برای تدوین نامهای بود خطاب به نامزدهای ریاست جمهوری سیزدهم؛ نامهای که اسفند ۹۹ (یعنی چهار ماه قبل از انتخابات) تدوین کردیم و به امضای ۹۰ نفر از اساتید اقتصاد و فنی مهندسی دانشگاههای کشور رسید و منتشر شد. در آن نامه، برای رفع پنج چالش مهم کشور، از نامزدهای احتمالی، مطالبهی پاسخ برنامهمحور شد. این نامه، مقدمهای برای شکلگیری ایدهی کلانراهبرد شبکهی یکپارچه فرآوری و ترابری (شیفت) بود. در واقع، شیفت، به دنبال یافتن راهکارهای مشخص و قابل پیادهسازی برای برخی پرسشهای مذکور در این نامه (به ویژه پرسشهای ۲ و ۵) میباشد.
پنج پرسش نامه ۹۰ نفره به داوطلبان رياست جمهوری ۱۴۰۰
۱) معضل اساسی بیثباتی اقتصاد کلان و در کنار آن «خلق پول» (سیستم اقتصاد ربوی در بانکهای دولتی و خصوصی)، به عنوان اُمّالمصائب کشور محسوب میشوند و ریشه اصلی بسیاری از معضلات اقتصادی (همچون رشد نقدینگی و تورّم بنیادی به طور مستقیم، و چالشهای بزرگ اقتصادی مانند ضربه به ارزش پول ملی، افول تولید، بیکاری، فاصله طبقاتی، فساد رانت و بیعدالتی به طور غیرمستقیم) و حتی معضلات فرهنگی و اجتماعی هستند، برای اصلاح سیستم بانکی ربوی، تقویت پول ملی و ثبات اقتصاد کلان، چه راهبرد شفاف و برنامهی مشخصی طراحی نمودهاید؟
۲) طبق آمارها، یارانه پرداختی دولت ایران در بخش انرژی (در حوزه آب، گاز، برق و سوخت)، از کل یارانه انرژی کشور چین با جمعیتی بیش از ۱۶ برابر بیشتر است، کاهش اتلاف گسترده انرژی در کشور، مستلزم بهینهسازی مصرف و تعیین تکلیف بنگاههای بزرگ انرژیبر شبه دولتی و شبه خصوصی، که مسئول و مصرفکننده بخش عمدهای از انرژی ارزان در کشور هستند، است؛ برای رفع معضل یارانه سرسامآور انرژی -که ریشه بسیاری از مشکلات تولید و بیعدالتیهای صنفی و منطقهای در کشور محسوب میشود- چه راهکار شفاف و برنامهی مشخصی طراحی نمودهاید؟
۳) منابع مالی عظیم و اعطای گستردهی رانت منابع به شرکتها و نهادهای شبه دولتی و دولتی، آنها را عملاً به «حیاط خلوت» دولتها مبدّل نمودهاست، برای شفافسازی درآمدها و هزینههای واقعی این شرکتها و نهادها، صندوقهای بازنشستگی و سایر بنگاههای اقتصادی عمومی غیردولتی، چه راهبرد و برنامهی مشخصی طراحی نمودهاید؟
۴) در حوزه مالیات، فقدان اطلاعات صحیح از داراییهای اقتصادی، در کنار نبود تفکر سیستمی، به ریشه ناکارآمدی مالیاتی و فرارهای بزرگ مالیاتی شرکتهای شبه دولتی و شبه خصوصی و برخورداران از ثروت و درآمدهای کلان مبدّل شدهاست، در حال حاضر، شاخص نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی ایران حدود ۷ درصد است (میانگین جهانی ۲۶ درصد)، مالیات از ثروت و مستغلات، مالیات از بنگاههای شبه دولتی متکی به انواع رانت (شامل رانت منابع، انرژی، مواد خام، و بازارهای انحصاری)، مالیات از فعالیتهای نامولّد (مانند سفتهبازی و سوداگری)، و افزایش معافیتهای مالیاتی فعالیتهای مولّد، از جمله راهکارهای مغفول در این حوزه هستند. جهت رفع چالش اساسی مذکور، چه راهبرد شفاف و برنامهی مشخصی طراحی کرده اید؟
۵) در حال حاضر، بسیاری از ظرفیتهای ممتاز داخلی و مزیتهای نسبی ژئواستراتژیک کشور، معطّل و بدون استفاده مطلوب ماندهاند، از جمله این مزیتهای نسبی میتوان به قابلیت توسعه صنایع پاییندستی با ارزش افزوده و ارزش صادراتی و اشتغالزایی بالا در ارتباط با صنایع بالادستی همچون معادن و پتروشیمی با رویکرد مقابله با خامفروشی، بازارهای صادراتی متنوع و گسترده، موقعیت ویژه ترانزیتی و لجستیک منطقهای، صنایع تبدیلی کشاورزی، تنوع اقلیم گردشگری و بومگردی، گردشگری سلامت، و توانمندیهای صنایع دانشبنیان اشاره کرد؛ جهت بکارگیری بهینه این ظرفیتها با بهرهگیری از پتانسیلهای عظیم مردمی و نیروی انسانی تحصیلکرده و نیز تأمین امنیت سرمایهگذاری اقتصادی، چه راهکار و برنامهی مشخصی طراحی کردهاید؟
متن کامل نامه:👇🏻👇🏻
https://www.farsnews.ir/news/13991218000175/
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
شیفت -۲| توقف طولانی در ایستگاه ریل شلمچه-بصره؛ گره کار کجاست؟ راهکار چیست؟
ارائهی پیشنهادهایی مبتنی بر کلانراهبرد «شبکهی یکپارچهی فرآوری و ترابری» (شیفت)
✍️ نویسندگان:
دکتر محمد تمنایی (دانشیار دانشکده مهندسی حملونقل دانشگاه صنعتی اصفهان)
دکتر مصطفی آیتی (عضو شورای اجرایی کنوانسیون ترانزیت سازمان ملل متحد)
راهآهن شلمچه-بصره، با طول حدود ۳۵ کیلومتر، به عنوان مسیر ارتباط ریلی دو کشور ایران و عراق، یکی از پنجرههای طلایی ارتباطات ژئواکونومیک دو کشور است. با گذشت بیش از ۲۰ سال از سقوط صدام و تشکیل حاکمیت مردمی عراق و با وجود همه شعارها و وعدهها، احداث خط ریلی مذکور، فقط به میزان حدود ۳۰۰ متر پیشرفت داشته و (بر اساس گزارش میدانی موثق بازدیدهای اخیر) در حال حاضر متوقف است! به راستی، گره کار ارتباط ریلی دو کشور همسایه چیست؟ راهکار چیست؟
متن کامل در خبرگزاری فارس👇🏻👇🏻
https://www.farsnews.ir/news/14011004000423
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ما عشق را پشت در این خانه دیدیم...
ريسک احداث كريدورهای ترانزيتی؟!
هشت پروژهی زیرساخت ریلی ترانزیتی پر ریسک بین ایران و کشورهای همسایه که به دلیل عدم هماهنگی و یکپارچگی تصمیمات، بازدهی لازم از سرمايهگذاری هنگفت در آنها حاصل نشدهاست:
1- راهآهن كرمان – زاهدان:
طی سفر نخست وزیر وقت پاکستان خانم بوتو در سال 1375 به ايران ضمن ترغیب ايران براي اجراي اين خط ريلي به منظور اتصال خطوط ريلي دو كشور، ایشان متقابلا وعده داد پاكستان مسير ريلي كويته - تفتان را كه بسيار فرسوده و نامناسب است، بهروزرساني ميكند. ايران راهآهن كرمان – زاهدان را با هزينه بالايي ايجاد كرد ولي طرف پاكستاني به وعده خود عمل ننمود. البته بازسازي خط براي طرف پاكستاني هم مفيد است ولي كمبود بودجه يا تاثير عوامل سياسي مانع آن شده است. شاهد آنكه چند سال قبل ژنرال مشرف رئيس جمهور وقت پاكستان بر ايجاد خط جديد در اين مسير به جاي مرمت خط موجود تاكيد نمود. تا وقتي كه خط ريلي كويته - تفتان در پاكستان بازسازي نشود، حملونقل بينالمللي و ترانزيت در اين كريدور به حدود پيشبيني شده نميرسد و عملكرد اين خط به نيازهاي داخلي ايران (استان سيستان و بلوچستان) محدود شده كه متناسب با هزينه احداث نيست.
2- خط ريلي خرمشهر - بصره:
در زمان حكومت صدام با وجود اختلافات اساسي دو كشور بر وجود خط مشترك مزبور توافق شده و با آنکه خط خرمشهر - شلمچه سالهای پیش ساخته شده است ولي هنوز دولت فعلی عراق نتوانسته خط شلمچه - بصره را بسازد.
3- خط ريلي خواف – هرات:
بخش داخل ايران اين محور در سال 1391 تمام شده و كشور ما يك قطعه در داخل افغانستان را هم به هزينه خود تقبل و اجرا كرده است ولي طرف افغان هنوز شروع به اجراي قطعه مورد تعهد خود و تكميل طرح نكرده است. شایان ذکر است بعد از احداث یک قطعه از مسیر خواف هرات در افغانستان از سوی ایران به طول حدود ۸۰ کیلومتر، طرف افغانستانی در سالهای اخیر ۳۴ کیلومتر از امتداد آن مسیر به سمت هرات را احداث نموده و ساخت بقیه مسیر تا هرات طبق تفاهم نامه اول دی ۱۴۰۱ با شرکتهای ایرانی قرار است در قالب سرمایه گذاری تهاتری اجرا گردد و بازگشت سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی از طریق برداشت منابع معدنی افغانستان خواهد بود.
4- راهآهن موجود بين تبريز به مرز جلفا (نخجوان آذربايجان):
اين مسير براي ترابري ريلي بين ايران و شوروي سابق ساخته شده و ارتباط ريلي تا مسكو و اروپا را برقرار نموده است ولي به دنبال تجزيه شوروي سابق بنا به اختلاف بين جمهوري آذربايجان و جمهوري ارمنستان تردد قطارها در اين مسير تعطيل شده و سرمايه كشورمان در خط تبريز - جلفا تقريبا راكد مانده است. جالب است كه اين خط در سالهاي بعد از انقلاب اسلامي برقي شده و تنها خط برقي كشورمان است كه تعطيلي خط باعث ركود هشت دستگاه لكوموتيو برقي آن نيز شده است.
5- خط مشترك بين ايران و تركيه:
اين خط در دهه هفتاد ميلادي بنا به توافق دو كشور ايران و تركيه احداث شده كه در مرز رازي وارد كشور تركيه مي شود و به درياچه وان در تركيه ميرسد. طرف ترك علاوه بر احداث خط موجود (بين درياچه وان و مرز رازي) متعهد به فراهم كردن كشتي هاي RO-RO (رو رو) براي انتقال واگنهاي حامل بار و مسافر بوده است كه آن را براي دورهاي فراهم نموده ولي تامين كشتي را رها نموده و كشتيهاي مزبور فرسوده و تعطيل شده و تردد قطارهاي بين دو كشور به شدت دشوار و كاهش يافته است. طرف ترك گاهي وعده ايجاد خط دور درياچه وان را ميداد كه آن را هم رها نموده است و در توافقات دو كشور مكرر بر تامين كشتي مناسب تاكيد شده و قبول كردهاند ولي عمل نميكنند از آن بدتر آنكه طرف ترك خط جديدي به سمت گرجستان (از قارص در شماشرق تركيه) را ايجاد نموده و از طرف ايراني ميخواهد كه ارتباط ريلي بين دو كشور از سمت مرز رازي را رها نمايد و ارتباط ريلي جديد به سمت مرز بازرگان و شبكه تركيه از طريق مسير جديد (حوالي قارص) را تعقيب نمايد. در اين صورت طرف ايراني مجبور به ايجاد خط جديد در ايران (از تبريز يا مرند به سمت مرز بازرگان) صرفا بنا به ملاحظات داخلي طرف ترك خواهد شد.
6- طرح راهآهن قزوين- رشت- انزلي / آستارا:
در سال 1380 پيرو سفر مرحوم دكتر دادمان به روسيه موضوع ايجاد خط قزوين- رشت- انزلي/آستارا پررنگ شد و اجراي آن در سال 1383 آغاز گرديد و قرار بر سرمايهگذاري مشترك سه كشور ذينفع اصلي يعني ايران، روسيه و جمهوري آذربايجان بود براي اين سرمايهگذاري مشترك مذاكرات بسيار طولاني در طول سالهاي گذشته انجام شده است. عليرغم شروع به ساخت تدريجي طرح از قزوين به رشت از سوي طرف ايراني مذاكرات براي سرمايهگذاري مشترك به نتيجهاي نرسيد و به نظر ميرسد دو كشور مزبور عزم جدي براي اين سرمايهگذاري مشترك ندارند و به اجراي تدريجي طرح با سرمايهگذاري طرف ايراني اكتفاء مينمايند ولي به اين ترتيب ريسك بهرهبرداري از هزينههاي احداث اين طرح كه به نرخ روز بيش از يك ميليارد يورو برآورد ميشود، تماما متوجه طرف ايراني خواهد بود و مشابه شرايط خط موجود در مرز جلفا ممكن است در شرايط خاصي منافع طرف آذري در قطع نمودن يا كاهش تردد قطارهاي عبوري از خط رشت - آستارا باشد.
7- كريدور ريلی شرق خزر:
براي ايجاد اين كريدور ريلي كشورهاي قزاقستان و تركمنستان حدود 800 كيلومتر راه آهن اجرا كردند كه ايران نيز در امتداد آن پروژه گرگان – اينچهبرون را به طول حدود 80 كيلومتر احداث نموده و فعاليت آن از سال 1393 آغاز شده است. در اين محور ميزان هزينه ساخت از طرف ايراني به مراتب كمتر از دو كشور مزبور بوده است و بنابراين دو كشور فوق به شدت خواهان افزايش ترابري اين محور هستند و ريسك چنداني متوجه كشورمان نیست.
8- راهآهن غرب كشور:
اين مسير از اراك تا كرمانشاه به منظور اتصال مركز استان و بقيه آن به منظور ايجاد مسير بينالمللي باري و مسافري به كشور عراق و احتمالاً در آينده به سمت سوريه و درياي مديترانه در دست اجراست. بخش كرمانشاه تا مرز خسروي مسيري دشوار به طول حدود 270 كيلومتر است. چنانچه اين خط احداث شود، طرف عراقي بايد امتداد آن را تا خانقين (به طول كمتر از 100 كيلومتر) در دشتي هموار اجرا كند يعني هزينه طرف عراقي اندك است و اين ريسك را در پي دارد كه در صورت بروز ناملايمات در روابط دو كشور، هزينه سنگين احداث اين خط در ايران بلااستفاده بماند.
مرجع: "راهبردهای عملیاتی در کاهش ريسك تعهدات طرفین در احداث كريدورهاي ترانزيتی"، مهندس سید مرتضی ناصریان
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
Naserian-Mohebi-Yousefian- (2) (1).pdf
638.3K
"راهبردهای عملیاتی در کاهش ريسك تعهدات طرفین در احداث كريدورهاي ترانزيتی"، مهندس سید مرتضی ناصریان
یکشنبه ۱۴۰۱۱۰۱۱ ساعت ۲۰:۳۰ دانشکده مهندسی حملونقل دانشگاه صنعتی اصفهان
الحمدلله پس از تلاش فراوان، مدل اولیهی سه سطحی بهینهسازی ارزش خلقشده در زنجیرههای آزاد شیفت، با موفقیت طراحی و اجرا شد.
تشکر ویژه از آقای دکتر حمید زارعی عزیز، پژوهشگر پسادکترا و عضو هستهی مسئلهمحور "شیفت"🌺
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
معرفی شبکهی یکپارچهی فرآوری و ترابری (شیفت)
منبع: مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری
css.ir/fa/content/136465
متن کامل در لینک👆👆
منافع اصلی پیادهسازی کلانراهبرد «شیفت» در ایران:
۱- تبدیل ایران از کشور صادرکنندهی کالاها و مواد اولیه خام و نیمهخام به کشور صادرکنندهی محصولات فرآوریشده و با ارزش افزودهی بالا و حتی واردکنندهی مواد اولیه و انرژی
۲- محرومیتزدایی و بهبود عدالت منطقهای در کشور از طریق بازتوزیع حاشیه سود فرآوری کالاها به ویژه در مناطق تحت تأثیر کریدورهای حملونقل ملی و بینالمللی
۳- افزایش صرفهجویی ناشی از مقیاس (مزیت مقیاس) از طریق فعالسازی ظرفیت بلااستفادهی کارخانجات و کارگاههای موجود تولید و فرآوری
۴- مقابله با خامفروشی حملونقل و ارتقای بهرهوری ناوگان ریلی و جادهای کشور
۵- ایجاد بستر مناسب جهت اجرای صحیح هدفمندی یارانهها، قیمتگذاری انرژی، و کاهش شدت مصرف انرژی در کشور
۶- تقویت وابستگی و همبستگی اقتصادی بین استانهای داخلی کشور (و به تبع آن، رفع بحرانهای اجتماعی و امنیتی)
۷- ایجاد و تقویت چسبندگی اقتصادی بین ایران و کشورهای همسایه
۸- فراهمآوری یک ابزار عملیاتی برای افزایش قدرت چانهزنی کشور، امتیازگیری فعال از کشورهای ذینفع و اعمال سیاست «موازنهی مشروط در سرمایهگذاری»
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
سلسله نشستهای شیفت- شماره ۲
نشست تخصصی، با عنوان:
راهآهن عریض روسیه در ایران؛ فرصت یا تهدید؟
گفتگو و مناظره آقایان:
دکتر بهروز عبدالوند
مهندس مرتضی ناصریان
دکتر مصطفی آیتی
مهندس مجتبی ناصریان
دکتر محمد تمنایی
تاریخ ۱۴۰۱۱۰۳۰
فایل تصویری ضبطشدهی جلسه، در لینک زیر تقدیم میگردد:
https://meet.iut.ac.ir/b/k3h-7ft-dui-igg
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
لینک اتصال مجازی:
https://b2n.ir/inpt03
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
سلام و عرض ادب
فایل صوتی نشست شماره ۳ شیفت (مناظره آقای دکتر آیتی و آقای مهندس علیخانی پیرامون ترانزیت، ۱۴۰۱۱۱۰۲) تقدیم میگردد.
لینک فایل تصویری:
https://meet.iut.ac.ir/b/924-l6q-fhs-jap
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
دامغان...
نیروگاه خورشیدی تولید سالانه ۱۸ هزار مگاوات ساعت برق، جهت نیاز ۳۴ هزار نفر.
آیا ارتباطی بین این نیروگاه خورشیدی و مشارکت کشور در زنجیرهی ارزش جهانی وجود دارد؟! چرا سیاستگذاریهای متناسب برای حداکثرسازی تولید برق خورشیدی در ایران انجام نشدهاست؟ چرا ایران پهناور منابع رایگان خدادادی تولید انرژی پاک را رها کرده و حجم عظیمی (روزانه حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب) از منابع گازی خود (مزیت استراتژیک تجدیدناپذیر کشور) را در بخش خانگی منهدم میکند؟! آیا این مزیت استراتژیک نباید صرف تقویت صنعت داخلی و نیز صادرات به کشورهای همسایه و اروپا و آفریقا و در عوض بهرهمندی از مزیتهای نسبی آن کشورها و توسعهی زنجیرههای ارزش مولد ثروت و اشتغال شود؟ کدام زنجیرهها از طریق تخصیص و تهاتر بهینهی گاز، قابل توسعه هستند؟
انشاءالله به زودی، در یکی از سلسله نشستهای شیفت، مناظرهای در اینباره خواهیم داشت...
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
🌺🌺🌺 تبریک ویژه 🌺🌺🌺
به جناب آقای دکتر مصطفی آیتی، عضو هستهی مسئلهمحور نخبگانی شیفت، که علیرغم فضای سنگین تبلیغات سیاسی، در انتخابات امروز، با کسب آرا از ۷۷ عضو کنوانسیون تیر، به عنوان عضو اصلی شورای تخصصی ترانزیت سازمان ملل متحد، انتخاب شدند.
هفت عضو اصلی شورای اجرایی کنوانسیون ترانزیت سازمان ملل متحد که در انتخابات امروز (۲۰ بهمن ۱۴۰۱) در ژنو سوئیس تعیین شدند:
جمهوری اسلامی ایران
اتحادیه اروپا
اتریش
هلند
ایتالیا
ترکیه
ازبکستان
https://www.farsnews.ir/news/14011120000979
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
32.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌺🌺 شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری (شیفت) 🌺🌺
کلانراهبرد شکوفایی اقتصادی عدالتمحور و پایدار ایران
فیلم ارائهی پیشنهاد در دیدار نخبگان با رهبر معظم انقلاب و دستور ایشان جهت طراحی ابتکار "شیفت"...
لینک فیلم با حجم کمتر:
www.aparat.com/v/t563b
کانال شیفت در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
یک سؤال مهم: ترانزیت یا شیفت؟!
"با اتخاذ رویکرد حداکثری و یکپارچهسازی سامانههای حملونقل و صنایع تبدیلی، محصولات با ارزش افزوده بالا و قابلیت ثروتآفرینی و اشتغالزایی بسیار بیشتر از صرفاً ترانزیت، میتوانند در طول مسیر، تولید و به بازارهای بینالمللی صادر گردند."
دیدار نخبگان با رهبر معظم انقلاب، ۲۷ مهر ۱۴۰۱
http://www.aparat.com/v/t563b
کانال شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری (شیفت) در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404