🔺دولت جمهوری اسلامی افغانستان از سال ۲۰۰۳ میلادی با تصویب اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری موسوم به «اساسنامه رم» به عضویت دیوان درآمد. بر مبنای این عضویت، دیوان نسبت به جنایات بین المللی واقع شده در قلمروی سرزمینی این کشور که بعد از مه سال ۲۰۰۳ واقع شده باشد دارای صلاحیت است.
🔸#دیوان_بینالمللی_کیفری از سال ۲۰۱۷ گذشته، پروندهای را علیه ایالات متحده آمریکا و متحدانش درخصوص جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان آغاز کرده است.
🔹از آنجا که صلاحیت دیوان، صلاحیت تکمیلی* است، برخی دولت ها همانند استرالیا در محاکم قضایی داخلی اقدام به رسیدگی قضایی علیه جنایات جنگی سربازان خود در افغانستان کردهاند.
🔻در حالیکه جو بایدن، رئیسجمهور امریکا به تازگی با حمایت از تصمیم دیوان بینالمللی کیفری برای صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین را متهم به ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین دانسته است اما مقامات امریکا همواره با فشارهای سیاسی خود مانع از به نتیجه رسیدن کار دیوان در قضیه افغانستان شده اند.
*صلاحیت تکمیلی در حقوق بینالملل به این معناست که اگر سیستم قضایی داخلی به جنایتی رسیدگی کند، دیوان بینالمللی کیفری حق رسیدگی به آن جنایت را نخواهد داشت؛ اما اگر سیستم قضایی داخلی به هر دلیلی از رسیدگی امتناع کند، دیوان این نقص را تکمیل میکند و اقدام به رسیدگی قضایی میکند.
@intllaw
CR2019_02068.PDF
1.77M
درخواست #دیوان_بینالملل_کیفری درخصوص جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت ایالات متحده و نیروهای ائتلاف در افغانستان
#پیدیاف
@intllaw
مجمع عمومی ملل متحد در سال 2010 با تلاش دولتهایی همانند ایران، قطعنامه 253/64 را با بهتصویب رساند و 21 مارس را بهعنوان «#روز_بینالمللی بزرگداشت عید نوروز» برگزید. چند نکته:
1. نوروز، جشن مشترک بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی حوزه بالکان است و میتواند مایه «همگرایی» آنها گردد. یونسکو از همین منظر، بر روی جشنهای فراملی متمرکز شده است.
2. تصویری که رسانههای جهانی از جشن برمیگزینند، برخاسته از فرهنگ غربی است و تلاش در ثبت یک روز بینالمللی برای نوروز در راستای ترویج نگرش «تنوع فرهنگی» (Cultural Diversity) و غلبه بر تصویرسازی یکطرفه بینالمللی و #امپریالیسم_ارزشی، تلاش ارزشمندی بهشمار میآید.
3. کشورها میکوشند تا آداب و رسوم خود را با عنوان «میراث مشترک معنوی» یا «میراث مشترک ناملموس» (Intangible Cultural Heritage) بهثبت بینالمللی برسانند و با این کار، ضمن حراست از فرهنگ بومی، اسباب انتشار پیامهای پنهان در آن را فراهم آورند. جشن نوروز که متعلق به یک حوزه تمدنی میباشد، حراست از آن در سطح ملی و داخلی و در در سطح منطقهای و فراملی حائز اهمیت فراوان است.
4. تعداد قابلتوجهی از کشورهایی که اقدام به بزرگداشت عید نوروز میکنند، کشورهای مسلمان میباشند که طی هزاروچهارصدسال گذشته، آن را با پیرایه اسلامی مزین کردهاند. روح صفا، صمیمیت و صلحخواهانه نوروز، پیام بزرگی است که از نظر ملتهای دلبسته به آن، مغفول مانده و ترویج آن با درونمایه دینی-ملی با فرصتهای فراوانی روبهروست.
21 مارس عموماً مصادف با اول فرودین است و هرچهارسال یکبار با دوم فرودین مقارن میگردد.
@intllaw
NOWRUY NEW.pdf
5.04M
📚 یکشنبه رییس مجلس قانون بودجه ۱۴۰۲ را به دولت ابلاغ کرد. عموما از جنبههای بینالمللی بودجه عمومی کشور غفلت میشود.
📒طبق اصل هشتادم قانون اساسی، «گرفتن و دادن وام و یا کمک های بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد».
📒براساس رویکرد و رویه تقنینی و نظرات شورای نگهبان، هرگونه دریافت و پرداخت مالی باید به تصویب مجلس برسد.
از این رو هرگونه پرداخت و دریافت مالی و حتی پرداخت حق عضویت سازمانهای بینالمللی در قانون بودجه بصورت سالیانه یکبار بهتصویب مجلس میرسد.
*تصویر صفحه ٢٥ نامه رئيس مجلس
@intllaw
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خلاصه یادداشت دکتر سیامک کریمی درخصوص صدور قرار بازداشت پوتین از سوی #دیوان_بینالملل_کیفری
🔻پرده اول: دادستانی بلژیک در 2000 قرار بازداشت یرودیا، وزیر امور خارجه کنگو را به اتهام جنایت جنگی صادر کرد. کنگو بلافاصله اعتراض نمود که وزیر امور خارجه همچون رئیس دولت نزد دادگاههای خارجی دارای مصونیت است.
🔹 پرده دوم: با ورود پینوشه به بریتانیا، دادگاهی در اسپانیا قرار بازداشت او را بهاتهام جنایت علیه بشریت صادر کرد. دادگاه استیناف بریتانیا رای داد که پینوشه مصونیت دارد. موضوع در مجلس اعیان مطرح و این بار اعلام شد که پینوشه، به عنوان رئیس حکومت فاقد مصونیت است و نباید در برابر جنایات شدید مصون باشد.
🔹 پرده سوم: تیرماه 1399 پس از ترور سردار سلیمانی، دادستان تهران اعلام کرد که قرار بازداشت ترامپ را به اتهام جنایت جنگی صادر کرده است.
🔻تحلیل: مصونیت رئیس دولت و وزیر امور خارجه نزد دادگاههای خارجی تا همین سالهای اخیر، امری کاملاً یقینی بوده است و آرایی همچون قضیه پینوشه استثنائاتی منحصر به فرد به شمار میآمدند.
قضات دیوان بهخوبی با این سابقه آشنایی دارند اما بهنظر میرسد حالا چنین میاندیشند که این قاعده حقوق بینالملل دچار تحول شده است و زین پس رهبران دولتها به هنگام وقوع جنایات شدید هیچگونه مصونیتی ندارد.
بعید نیست آنها در صدور این رأی به رویه جدیدی همچون قرار بازداشت ترامپ در تهران یا برخی آرا در دادگاههای داخلی دیگر کشورها نظر دوخته باشند.
#فيلم
برای مشاهده مطالب مرتبط:
https://eitaa.com/intllaw/393
https://eitaa.com/intllaw/395
https://eitaa.com/intllaw/398
@intllaw
تبریک نوروز ۱۴۰۲ توسط دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش:
☘می خواهم با آرزوی نوروزی شاد و سلامت برای همه شروع کنم.
🍀دوستان عزیز، نوروز جشن آغازهای نو است. برای بیش از 300 میلیون نفر، این یک روز جدید، یک سال جدید، فرارسیدن بهار، تجدید طبیعت، فرصتی برای بودن با خانواده و دوستان است.
🌿نوروز همچنین جشن غنی میراث فرهنگی و #تنوع_فرهنگی است. نوروز جوامع و نسلها را فراتر از مرزها متحد میکند. همه چیزهای مشترک ما را به ما یادآوری می کند - به عنوان یک خانواده بشری - و ما را ترغیب میکند تا درباره یکدیگر بیشتر بیاموزیم.
🌱 نوروز ارزشهای صلح، حقوق بشر و همبستگی را که سازمان ملل هر روز ترویج میکند، منعکس میکند.
🍃امروزه، این ارزشهای مشترک بیش از پیش مورد چالش قرار گرفتهاند. جهان ما با طوفان بیسابقهای از بحران ها مواجه است: مخاصمات، تغییر آب و هوا، بحران جهانی هزینه زندگی.
🍁در نیمه راه برنامه 2030 [برای توسعه پایدار]، ما در حال عقبنشینی از اهداف توسعه پایدار هستیم. کشورهای در حال توسعه با سطوح ناپایدار بدهی مواجه هستند. سخنان نفرتپراکن نیز مانند آتش در حال گسترش است.
🍂ما فقط می توانیم با هم به جلو حرکت کنیم؛ برای غلبه بر بلای جنگ و ایجاد صلح پایدار؛ برای ترویج احترام و درک متقابل؛ برای تایید مجدد حقوق بشر و کرامت؛ برای نجات اهداف توسعه پایدار؛ کاهش نابرابری ها و اطمینان از اینکه ساختارهای مالی جهانی برای همه کار میکند.
باشد که این جشن برای شما شادی، سلامتی و بهروزی به همراه داشته باشد. خانواده سازمان ملل با شما جشن می گیرند.
نوروز مبارک.
متن کامل سخنرانی به انگلیسی
@intllaw
🥇اولین شماره مجله ایرانی حقوق بین الملل و تطبیقی منتشر شد.
در این شماره اساتید شناختهشده حقوقی همانند پروفسور مارکو ساسولی نیز مقاله ارائه کردهاند.
آدرس تارنمای مجله:
IJICL.qom.ac.ir
MajalleYe Hoghooghe Beynalmelal 1.pdf
4.11M
فایل کامل نخستین شماره از مجله ایرانی حقوق بینالملل و تطبیقی
@intllaw
در تاریخ دهم فروردین رای پرونده «برخی اموال ایران» (ایران علیه آمریکا) منتشر خواهد شد.
🔸رأی #دیوان_بینالمللی_دادگستری با حضور تیم حقوقی دو دولت و رسانهها در کاخ صلح لاهه اعلام میگردد.
🔶این پرونده در سال ۲۰۱۷ توسط ایران در دیوان بینالمللی دادگستری طرح شد و ایران ادعا کرد که عهدنامه مودت میان ایران آمریکا توسط دولت ایالات متحده آمریکا نقض شده است. طبق ماده ۲۱ عهدنامه، درصورت بروز اختلاف در اجرای این معاهده، طرفین اجازه رجوع به دیوان را خواهند داشت.
🔹منشأ اختلاف آنجاست که در سالهای متمادی، آمریکا تدابیر و اقداماتی را برای اجرای احکام علیه داراییهای یا نهادهای دولتی ایران اتخاذ کرده است که با اصل مصونیت اموال دولت بیگانه در تعارض صریح میباشد.
🔷آمریکا برای فرار از رسیدگی پرونده توسط دیوان با استناد نظریه دستهای ناپاک چنین استدلال کرد که «ایران از تروریسم بینالمللی حمایت و پشتیبانی میکند؛ همچنین اقدامات بیثباتکنندهای را علیه عدم گسترش سلاحهای هستهای، موشکهای بالستیک، قاچاق سلاح و تعهدات ضدتروریسم اتخاذ کرده است از اینرو ادعاهای ایران نباید مسموع باشد».
♦️حال قرار است طی ده روز آینده، رای این پرونده پس از هفت سال رسیدگی اعلام شود.
*تصویر جلسه حضوری دیوان در پرونده برخی اموال ایران در کاخ صلح لاهه (گروه حقوقی ایران در سمت راست تصویر قابل مشاهدهاند).
برای مطالعه بیشتر اینجا را کلیک کنید
برای مشاهده اعلام رسانهای دیوان اینجا را کلیک کنید
@intllaw
✅همانطور که پیشتر بیان شد، #دیوان_بینالملل_کیفری، قرار جلب پوتین را برای جنایت علیه جنگی صادر کرده است.
پیشتر در این کانال برخی نظرات اساتید حقوقی، منعکس گردید. در ادامه نظر تفصیلی دو تن اساتید دانشگاههای کشور در این خصوص تقدیم میشود.
✍دکتر ذاکرحسین در نوشتار خود، رویکرد دیوان را «شکار ماهیهای بزرگ» توصیف میکند که به سربازهای پیادهای که میجنگند، کاری ندارد بلکه به دنبال مقامات سیاسی و نظامی هدایتگر جنگ میرود. علاوه بر این، در نظر ذاکرحسین، قرار بازداشت اخیر آغازگر مباحث مرتبط با #نسلزدایی فرهنگی و فاصله گرفتن از نسلکشی فیزیکی در آرای دیوان خواهد بود.
✍دکتر ستار عزیزی نیز موانع حقوقی اجرای این قرار را محور بحث خود قرار داده و بر مبنای اصل نسبی بودن معاهدات، دولتهای غیرعضو دیوان را مکلف به توجه به این قرار نمیداند.
@intllaw