🔎علاوه بر آنچه که در توییت دکتر علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت و از اساتید حقوق منعکس شده است، وزیر امورخارجه نیز با سیاق مشابهی از «موفقيت بزرگ برای پذیرش عضویت ج.ا.ایران در بریکس» نوشت.
در این خصوص چند نکته قابل تامل است:
1⃣تفاوت گروهها با سازمانهای بین المللی در آنست که #گروه ها عموما فاقد #معاهده موسس یا همان اساسنامه هستند. با این حال همه آنها دارای اسنادی پایه ای هستند که محتوایی قریب به اساسنامه یا حداقل آیین کار دارند همانند گروه اقدام ویژه مالی یا FATF و ... از این رو تصویب اساسنامه آنها براساس اصل ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی در مجلس طرح نمیشود.
2⃣ رویه نظام حقوقی ایران گویای آنست که باوجود اینکه گروه ها، فاقد معاهده موسس هستند اما پیوستن به آنها مبتنی بر مصوبه مجلس صورت میپذیرد. برای مثال پیوستن ایران به گروه دی هشت بموجب قانون زیر و با تصویب #بیانیه سران دی هشت صورت پذیرفت؛ درحالیکه بیانیه سران، فاقد ماهیت معاهدهای بود:
https://rc.majlis.ir/fa/law/show/839230
3⃣در ادبیات اعضای دولت، عموما از پیوستن قطعی ایران به این گروه و عضویت در آن سخن به میان آمده است؛ درحالیکه رییس جمهور آفریقای جنوبی در نشست بریکس، به «دعوت» از ایران برای عضویت تصریح کرد.
4⃣بنظر میرسد که ادبیات «قبول عضویت ایران در بریکس» مبتنی بر مسامحه است و بزودی باید شاهد انجام مقدمات قانونی پیوستن ایران به این گروه از جمله تصویب در مجلس باشیم؛ زیرا که براساس نظم حقوقی کنونی ایران، پیامدهای عضویت همانند اجرای مصوبات و پرداخت حق عضویت نیازمند مصوبه مجلس شورای اسلامی میباشد.
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
یادداشت های کانال در هفته گذشته:
✍استفاده از تسلیحات خوشه ای در اکراین
https://eitaa.com/intllaw/846
✍ایرانیلا: مرور اخبار ایران و حقوق بین الملل
https://eitaa.com/intllaw/847
✍پایان ماموریت نیروی حافظ صلح در مالی
https://eitaa.com/intllaw/848
✍احیای دوباره پیمانهای نظامی
https://eitaa.com/intllaw/849
✍مدرسه حقوق بین الملل: دفاع مشروع جمعی
https://eitaa.com/intllaw/850
✍نظامیگری اکواس
https://eitaa.com/intllaw/851
✍ورود نیروی خارجی به دریای سرزمینی: قانون ایران چه میگوید؟
https://eitaa.com/intllaw/852
✍ادعای لزوم تصویب مجلس برای رجوع به دادگستری
https://eitaa.com/intllaw/853
✍روز بین المللی احترام و یادبود بازماندگان تروریسم
https://eitaa.com/intllaw/855
✍انتشار گزارش وضعیت حقوق بشر در افغانستان
https://eitaa.com/intllaw/856
✍توسعه بریکس: ادعای اقتصادی و نظامی
https://eitaa.com/intllaw/857
✍تبریک در حقوق بین الملل
https://eitaa.com/intllaw/860
✍تاملی بر عضویت ایران در بریکس
https://eitaa.com/intllaw/862
#مرور_هفته
تجمعی علمی پیرامون مسائل بین المللی: کانال حقوق بین الملل
@intllaw
7.74M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔎دومین سفر به ژاپن
🔹با موافقت #آژانس بین المللی انرژی اتمی، اجازه رهاسازی آب پاکسازی شده از مواد رادیواکتیویته نیروگاه #اتمی فوکوشیما آغاز گردید.
🔸این اقدام منجر به واکنش شدید دولتهای همسایه بویژه چین گردید؛ زیرا که قائل بودند این رهاسازی، آثار غیرقابل پیش بینی بر #محیط_زیست به همراه خواهد داشت.
#فیلم بازدید حضوری گروسی از فرایند تخلیه و شنیدن ملاحظات فنی
👈برای مطالعه یادداشت توضیح چگونگی صدور مجوز آژانس در خصوص رهاسازی آب نیروگاه فوکوشیما:
https://eitaa.com/intllaw/733
#حقوق_سازمانهای_بینالمللی
#حقوق_دریاها
#حقوق_انرژی
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
🔹هفته پیش، معاون سیاسی وزیر امور خارجه خبر داد که اولین نشست هشت کشور حاشیه خلیج فارس در سطح وزیران امور خارجه در شهریورماه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار میشود.
🔸پیشتر نیز وزیر امورخارجه، این ایده را با عنوان «مجمع همکاری و گفتگو» خبری کرده بود که کشورهای همسایه جنوبی زیر نظر سازمان ملل، قصد برگزاری نشست برای وصول به سازوکاری پایدار و منطقه ای دارند.
🔹در زمان دولت قبل، طرحی مشابه با عنوان «طرح ابتکار صلح هرمز» یا «ائتلاف امید» توسط رییس جمهور سابق در نشست هفتادوچهارم مجمع عمومی ارائه شده بود.
🔸وجه مشابهت هر دو طرح عبارتند از:
▪️مذاکرات زیر نظر سازمان ملل و بدون حضور دولت خارجی برگزار خواهد شد.
▪️ حیطه موضوعات مذاکرات، اقتصادی، امنیتی و سیاسی است.
▪️قصد ایران در هر دو طرح وصول به توافق بر تعلق خلیج فارس به دولتهای حاشیه خلیج فارس بدون #مداخله خارجی است.
🔹🔸نامگذاری این ایده هرچه باشد، با توجه به ماهیت #همگرایی_حقوقی موجود در نهان آن، میتواند ساختار و رویکرد اختلاف برانگیز «شورای همکاری دولتهای عربی خلیج (فارس)» را تعدیل کند.
👈برای مطالعه یادداشت مرتبط
https://eitaa.com/intllaw/702
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
6.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔎ششمین سالگرد
🔹سازمان ملل در سالیان گذشته اقدام گروههای افراطی با حمایت دولتی در #نسلزدایی از اقلیت مسلمان روهینگیا را به دفعات محکوم کرده است (#حقوق_اقلیتها).
🔸همچنین گروه #حقیقتیاب ملل متحد در دورههای مختلف، ارتکاب نقض گسترده #حقوق_بشر و وقوع #جنایت علیه بشریت را تایید کردند.
#فیلم اظهارات سخنگوی مجمع عمومی در خصوص #سالگرد وقوع اتفاقات میانمار:
▪️امروز ششمین سالگرد #جابجایی اجباری و گسترده اقلیت روهینگیا میانمار میباشد.
▪️اقلیت روهینگیا هنوز در جایی اجباری در بنگلادش به سر میبرند و به وطن خود بازنگشتهاند و تعداد آنها قریب به یک میلیون نفر است.
▪️ آسیب پذیری اقلیت روهینگیا در شرایط فعلی بسیار بالاست و سازمان ملل از بازگشت داوطلبانه این افراد به مسکن پیشین خود و بازیابی شرایط گذشته حمایت میکند.
▪️سازمان ملل و دیگر دولتهای دارای ارتباط با این موضوع به لزوم پاسخگویی جامع و کافی نسبت به این موضوع تذکر میدهد و خواهان تعقیب عناصر اصلی وقوع این اتفاق هستند و بر ضرورت وصول کمکهای #بشردوستانه تاکید میکند.
🔹🔸رویکرد اخیر نهادهای بین المللی بر پیگیری کیفری بین المللی جنایات است و با وجود اینکه شرایط خشن در میانمار به حالت مسکوت برگشته است، اما وقوع مکرر و دارای پیشینه خشونت در این کشور، منجر شده است تا نهادهای بین المللی پیگیری کیفری عناصر اصلی وقوع جنایت یادشده را در دستورکار خود باقی بگذارند.
#حقوق_بینالملل_کیفری
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
در صورت علاقه به مباحث حقوق بشری، کانال زیر معرفی میگردد:
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
#معرفی_کانال
🔎 اصل تساوی و اصل منع #تبعیض، دو روی یک سکه هستند. این اصل در نظام حقوق بینالملل و نظامهای حقوق داخلی، اهمیت اساسی و بنیادین دارد.
🔹اصل تساوی در معاهدات حقوق بشری متعددی مورد اشاره و تصریح قرار گرفته است و شامل منع تبعیض نژادی، زبانی، مذهبی، قومی و جنسیتی میگردد.
🔸در نظامهای حقوقی داخلی نیز این اصل در قوانین اساسی یا عادی مورد تصریح قرار میگیرد. به عنوان مثال اصول نوزدهم و بیستم قانون #اساسی جمهوری اسلامی ایران به این اصل صراحتاً اشاره دارد. همچنین « #قانون تساوی انگلیس ۲۰۱۰» نیز وجوه مختلف منع تبعیض در زندگی اجتماعی را مورد اشاره و قانونگذاری (عادی) قرار داده است.
🔹اخیراً وزارت دادگستری آمریکا، شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک را به اتهام تبعیض علیه متقاضیان #کار مورد رسیدگی قضایی قرار داده است. این شرکت متهم است که از استخدام پناهجویان و پناهندگانی که به موجب «قانون مهاجرت و ملیت آمریکا» اجازه دریافت کار را دارند، امتناع کرده است و آگهیهای اشتغال تبعیضآمیز منتشر ساخته است ( #حقوق_پناهندگان ).
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
#تاریخ_حقوق: کاربست الفاظ مبهم در معاهدات
🔹قائم مقام فراهانی در نامه به میرزاعلی آشتیانی، فرستاده خود به مذاکرات استانبول، در خصوص الفاظ مبهم این چنین مینویسد:
▪️اگر خدا نخواسته دست آن عالیجاه از دامن هر چاره و گریز کوتاه شود تا این حد هم اذن و اجازت میدهیم که «الفاظ مبهمه و فقرات ذواحتمالین» در فصلی که موقع ذکر این مطلب است بزور میرزائی و قوة انشائی بگنجاند، که راه سخن برای ما باقی بماند.
▪️و این تصرف و تسلطی که حالا داریم سلب نشود و از روی عهدنامه بحث بر ما وارد نیاید و این آخر الدواء و آخر العلاج است»
🔸کاربست الفاظ مبهم در معاهدات و توافقهای بینالمللی تا به امروز ادامه دارد و طرفین با گنجاندن الفاظ مبهم، صلاحیت تفسیر در آینده برای خود تمهید میکنند.
#تصویر متن کاملتر از نامه قائم مقام
#تاریخ_حقوق
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔎واکنش وزیر امورخارجه به سلب تابعیت مخالفان نظام
🔹یکی از اصول #حقوق_بشر، برخورداری از تابعیت است و «سلب تابعیت» از موضوعاتی است که در یک قرن اخیر مطرود واقع شده و از نظر حقوقی امری قبیح بشمار میرود.
🔸در دهه گذشته با وقوع برخی اقدامات تروریستی سازمان یافته، برخی از دولتها اقدام به سلب تابعیت از اتباع خود کردهاند (عربستان). برخی نیز با بهانه های واهی، سلب تابعیت را توجیه نمودند (بحرین). با وجود این، نظام حقوق بین الملل بشر مخالف سلب تابعیت حتی در این موارد است و در صورت اعمال سلب تابعیت، خواهان اجرای بدون #تبعیض میباشد.
🔹 ماده ۱۵ #اعلامیه جهانی حقوق بشر بیان میدارد که هر کس حق برخورداری از تابعیت را دارد و احدی را نمیتوان خودسرانه از تابعیت محروم ساخت.
🔸این موضوع در ماده ۳۴ #کنوانسیون حقوق پناهندگان و ماده ۳۲ کنوانسیون اشخاص بدون تابعیت نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
🔹قانون #اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز در اصل ۴۱، تابعیت کشور ایران را حق مسلم هر فرد ایرانی میداند و با ممنوع ساختن سلب تابعیت از ایرانیان، تصریح میکند که «دولت نمیتواند از هیچ ایرانی سلب تابعیت کند مگر به درخواست او یا در صورتی که تابعیت کشور دیگری درآید».
🔹🔸اصل ۴۱ از اصول اختصاصی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و در حقیقت واکنشی به اقدامات حکومت پهلوی و مبتنی بر اندیشههای حقوق بشری نگارش و تصویب یافت.
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
هدایت شده از خبرگزاری خانه ملت
📌عضویت در بریکس جزو اهداف دولت ایران بوده و مورد حمایت نمایندگان مجلس است
به گزارش خبرگزاری خانه ملت کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری گفت:
🔹تا جایی که میدانم عضویت در بریکس به عنوان یک گروه پیوستن به یک معاهده و موافقتنامه نیست و احتمالا نیاز به مصوبه مجلس ندارد.
🔹عضویت در بریکس جزو اهداف دولت ایران بوده و مورد حمایت نمایندگان مجلس است.
🔹 توافق ایران و عراق برای خروج تروریست ها از اقلیم تمدید نخواهد شد.
🔹ملت ایران در مبارزه علیه تروریسم پرچمدار و در خط مقدم مبارزه قرار دارد و از بزرگترین قربانیان مبارزه با تروریسم به شمار میرود.
🔹ازظرفیت های دیپلماتیک برای رفع تحریم ها استفاده می کنیم.
🔹همکاریهای دفاعی ایران و روسیه بر اساس قوانین جهانی است.
https://icana.ir/Fa/News/528766
🆔 @icana
حقوق بین الملل
📌عضویت در بریکس جزو اهداف دولت ایران بوده و مورد حمایت نمایندگان مجلس است به گزارش خبرگزاری خانه مل
سخنگوی وزارت امورخارجه، عضویت در بریکس را مستلزم تصویب مجلس ندانسته است.
👈پیشتر در خصوص لزوم تصویب عضویت ایران در بریکس، یادداشتی ارائه گردید:
https://eitaa.com/intllaw/862
کانال حقوق بین الملل
@intllaw