حقوق بین الملل
⭐ #ستاد_حقوق_بشر قوه قضاییه در گزارشی رسمی ضمن تشریح اقدامات ایران در مقابله با مسمومیت دانشآموزان
پیشتر گزارش ستاد حقوق بشر قوه قضاییه درخصوص مسمومیت دختران دانشآموز خطاب به طرفهای خارجی در این کانال منتشر گردید.
در سال ۱۹۹۸ معاهده تاسیس #دیوان_بینالملل_کیفری موسوم به اساسنامه رم به امضای دولتها رسید.
🚫این دیوان صلاحیت رسیدگی به جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت، جنایت نسلزدایی (ژنوسید) و جنایت تجاوز را دارد.
▶️دیوان صرفا حق رسیدگی به جنایات بینالمللی مقامات نظامی و سیاسی دولتهایی را دارد که اساسنامه رم را امضا کردهاند مگر اینکه یک موضوع از طرف شورای امنیت ملل متحد به این دیوان ارجاع داده شود.
⏩رویکرد اخیر دیوان توسعه صلاحیت دادستان عمومی خود در رسیدگی به اقداماتی است که توسط دولتهای غیرعضو بوقوع میپیوندد.
🇷🇺اخیرا دیوان قرار بازداشت رییس جمهور روسیه (دولت غیرعضو) را به دلیل ارتکاب جنایت جنگی (War Crime) صادر کرده است. همچنین بخاطر جابجایی اجباری کودکان اوکراینی به خاک روسیه، لووا بلووا کمیسر ویژه حقوق کودک رییس جمهور روسیه را نیز مشمول این قرار بازداشت کرده است.
*تصویر اعلان قرار بازداشت پوتین توسط دیوان بینالمللی کیفری و تحقیقات حضوری کارشناسان دیوان در اوکراین
@intllaw
🔺انتشار دومین شماره فصلنامه «دیپلمات» مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه با مخاطب جامعه دیپلماتیک و سفرای مقیم تهران
🔻عنوان روی جلد فارسی: «سیاست همسایه محوری رهیافتی به سوی دوستی: اعلام عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای در سفر رئیس جمهور به سمرقند»
🔻عنوان روی جلد انگلیسی: «زبان فارسی میراث مشترک و رشته پیوند فارسی زبانان»
🔎 «پرونده ویژه»: نگاه ویژه به کشور تاجیکستان و روابط جمهوری اسلامی ایران شامل:
_ «فراتر از تاریخ؛ هویت مشترک ایران و تاجیکستان فراتر از تاریخ است» به قلم علیرضا حقیقیان مشاور وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه
_ «میراث مشترک فارسی زبانان؛ زبان فارسی میراث مشترک و رشته پیوند فارسی زبانان جهان» به قلم دکتر غلامعلی حداد عادل
_مصاحبه اختصاصی با سفیر تاجیکستان در تهران
🌟 و حاوی «رویدادستان» در بردارنده مراسم و فعالیت های دیپلماتیک نمایندگی های خارجی مقیم تهران
⭐ و «در مسیر ِتهران» حاوی اخبار مربوط به رفت و آمد سفرای نمایندگی های خارجی مقیم جمهوری اسلامی ایران
@intllaw
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خلاصه یادداشت دکتر علی خالقی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران درخصوص حکم جلب دیوان بینالمللی کیفری درخصوص رییسجمهور روسیه
🔘دیوان بینالمللی کیفری اقدامی بیسابقه در تاریخ حقوق کیفری بینالمللی انجام داد: صدور قرار جلب یک رئیس جمهور در حال تصدی در یکی از کشورهای عضو شورای امنیت.
🔸 امروزه مسؤولیت کیفری بینالمللی دیگر محدود به آمریت و عاملیت در ارتکاب جنایت نیست، بلکه این مسؤولیت متوجه فرماندهی نیز میشود. همین شکل از مسؤولیت کیفری است که متوجه پوتین شده است.
🔹ورود دیوان به قضیه جنایات ارتکابی در خلال جنگ روسیه و اوکراین، با اساسنامه آن انطباق دارد. هر چند که این دو کشور عضو اساسنامه دیوان نیستند، اما با قبولِ موردیِ صلاحیت دیوان توسط اوکراین و وقوع جنایات موردنظر در خاک این کشور، شرط مکانی صلاحیت دیوان فراهم بوده و عدم عضویت روسیه مانعی برای آن محسوب نمیشود.
🤝دولتهای عضو دیوان متعهد به همکاری با دیوان هستند، اما ممکن است به دلیل عدم سفر رئیس جمهور روسیه به آن کشورها هیچگاه امکان این همکاری را نیابند.
👈دولتهای غیرعضو دیوان نظیر چین و ایران نیز تعهدی برای این همکاری ندارند.
#فیلم: دیدار اخیر پوتین از شبه جزیره کریمه که پیشتر به روسیه ملحق گردید.
@intllaw
📑 گزارش کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به عنوان «وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین از جمله قدس شرقی و الزام به تضمین پاسخگویی و عدالت» در نشست #شورای_حقوق_بشر
✔️ این گزارش، مای کلی از اجرای قطعنامه و تحولات مربوط به وضعیت حقوق بشر در سرزمین اشغالی ارائه میدهد.
✔️ برای بیش از ۵۵ سال، اراضی اشغالی فلسطین در اشغال جنگطلبانه اسرائیل باقی مانده است و این موضوع بر حقوق فلسطینیان از جمله #حق_تعیین_سرنوشت تأثیر میگذارد.
✔️ به طور سیستمیک اسرائیل به عنوان نیروی اشغالگر تعهدات خود را تحت قوانین بینالمللی بشردوستانه و قوانین بینالمللی حقوق بشر نادیده میگیرد.
✔️ در سال ۲۰۲۲ بیشترین تعداد فلسطینیهایی که توسط نیروهای امنیتی اسرائیل از ۱۷ سال گذشته کشته شدهاند و بیشترین تعداد اسرائیلیهایی که از سال ۲۰۱۶ کشته شدهاند در همین سال به ثبت رسیده است.
✔️ محاصره زمینی، دریایی و هوایی و بسته شدن غزه که مجازات دسته جمعی را تشکیل می دهد، وارد شانزدهمین سال خود شد.
✔️ در طول دوره گزارش، نیروهای امنیتی اسرائیل ۱۳۱ فلسطینی عمدتاً با استفاده از سلاح گرم کشتند.
✔️ مقامات دوفاکتو در غزه به شدت مانع اعمال آزادی بیان، به ویژه برای روزنامهنگاران شدند.
✔️ در رابطه با تروریستی یا غیرقانونی اعلام شدن هفت سازمان فلسطینی توسط اسرائیل، برخی از زنان در مناصب ارشد در سازمانهای ترویح دهنده حقوق زنان هدف قرار گرفتند و حتی خودسرانه بازداشت شدند.
✔️ در کرانه باختری، کمیسیون مستقل حقوق بشر ۲۲۰ شکایت در مورد شکنجه یا بدرفتاری در کرانه باختری دریافت کرد.
بازنشر از کانال مطالعات حقوق بشر
@intllaw
🔺دولت جمهوری اسلامی افغانستان از سال ۲۰۰۳ میلادی با تصویب اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری موسوم به «اساسنامه رم» به عضویت دیوان درآمد. بر مبنای این عضویت، دیوان نسبت به جنایات بین المللی واقع شده در قلمروی سرزمینی این کشور که بعد از مه سال ۲۰۰۳ واقع شده باشد دارای صلاحیت است.
🔸#دیوان_بینالمللی_کیفری از سال ۲۰۱۷ گذشته، پروندهای را علیه ایالات متحده آمریکا و متحدانش درخصوص جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان آغاز کرده است.
🔹از آنجا که صلاحیت دیوان، صلاحیت تکمیلی* است، برخی دولت ها همانند استرالیا در محاکم قضایی داخلی اقدام به رسیدگی قضایی علیه جنایات جنگی سربازان خود در افغانستان کردهاند.
🔻در حالیکه جو بایدن، رئیسجمهور امریکا به تازگی با حمایت از تصمیم دیوان بینالمللی کیفری برای صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین را متهم به ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین دانسته است اما مقامات امریکا همواره با فشارهای سیاسی خود مانع از به نتیجه رسیدن کار دیوان در قضیه افغانستان شده اند.
*صلاحیت تکمیلی در حقوق بینالملل به این معناست که اگر سیستم قضایی داخلی به جنایتی رسیدگی کند، دیوان بینالمللی کیفری حق رسیدگی به آن جنایت را نخواهد داشت؛ اما اگر سیستم قضایی داخلی به هر دلیلی از رسیدگی امتناع کند، دیوان این نقص را تکمیل میکند و اقدام به رسیدگی قضایی میکند.
@intllaw
CR2019_02068.PDF
1.77M
درخواست #دیوان_بینالملل_کیفری درخصوص جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت ایالات متحده و نیروهای ائتلاف در افغانستان
#پیدیاف
@intllaw
مجمع عمومی ملل متحد در سال 2010 با تلاش دولتهایی همانند ایران، قطعنامه 253/64 را با بهتصویب رساند و 21 مارس را بهعنوان «#روز_بینالمللی بزرگداشت عید نوروز» برگزید. چند نکته:
1. نوروز، جشن مشترک بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی حوزه بالکان است و میتواند مایه «همگرایی» آنها گردد. یونسکو از همین منظر، بر روی جشنهای فراملی متمرکز شده است.
2. تصویری که رسانههای جهانی از جشن برمیگزینند، برخاسته از فرهنگ غربی است و تلاش در ثبت یک روز بینالمللی برای نوروز در راستای ترویج نگرش «تنوع فرهنگی» (Cultural Diversity) و غلبه بر تصویرسازی یکطرفه بینالمللی و #امپریالیسم_ارزشی، تلاش ارزشمندی بهشمار میآید.
3. کشورها میکوشند تا آداب و رسوم خود را با عنوان «میراث مشترک معنوی» یا «میراث مشترک ناملموس» (Intangible Cultural Heritage) بهثبت بینالمللی برسانند و با این کار، ضمن حراست از فرهنگ بومی، اسباب انتشار پیامهای پنهان در آن را فراهم آورند. جشن نوروز که متعلق به یک حوزه تمدنی میباشد، حراست از آن در سطح ملی و داخلی و در در سطح منطقهای و فراملی حائز اهمیت فراوان است.
4. تعداد قابلتوجهی از کشورهایی که اقدام به بزرگداشت عید نوروز میکنند، کشورهای مسلمان میباشند که طی هزاروچهارصدسال گذشته، آن را با پیرایه اسلامی مزین کردهاند. روح صفا، صمیمیت و صلحخواهانه نوروز، پیام بزرگی است که از نظر ملتهای دلبسته به آن، مغفول مانده و ترویج آن با درونمایه دینی-ملی با فرصتهای فراوانی روبهروست.
21 مارس عموماً مصادف با اول فرودین است و هرچهارسال یکبار با دوم فرودین مقارن میگردد.
@intllaw
NOWRUY NEW.pdf
5.04M
📚 یکشنبه رییس مجلس قانون بودجه ۱۴۰۲ را به دولت ابلاغ کرد. عموما از جنبههای بینالمللی بودجه عمومی کشور غفلت میشود.
📒طبق اصل هشتادم قانون اساسی، «گرفتن و دادن وام و یا کمک های بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد».
📒براساس رویکرد و رویه تقنینی و نظرات شورای نگهبان، هرگونه دریافت و پرداخت مالی باید به تصویب مجلس برسد.
از این رو هرگونه پرداخت و دریافت مالی و حتی پرداخت حق عضویت سازمانهای بینالمللی در قانون بودجه بصورت سالیانه یکبار بهتصویب مجلس میرسد.
*تصویر صفحه ٢٥ نامه رئيس مجلس
@intllaw