eitaa logo
[ انباریِ ایشیق آی ]
39 دنبال‌کننده
3 عکس
0 ویدیو
0 فایل
انباری مطالبِ @ishig_ay
مشاهده در ایتا
دانلود
هدایت شده از  ایشیق‌آی
شرح‌دعای‌‌سلامتی‌امام‌زمان‌عج در ابتدای دعا ؛ با لفظ «اللهم» کمک میگیریم دعا کننده با گفتن « اللهم » در آغاز دعا ، احساس نیاز و فقر خود را به خدا ابراز می کند اللهم در اصل «یاالله» است و ندا به حساب می آید وقتی دعا کننده اول نام خدا را می گوید نشان می دهد ذات بی همتای الهی را مسبب تمام امور می داند و تنها از او استعانت می جوید شروع با نامِ خدا در هر کاری شایسته است و از آنجا که موثر واقعی در هر کاری خداست و توفیق در هر عملی ، بستگیِ تمام به خواست او دارد باید همه کارها را با نام او آغاز کرد تا بدین ترتیب ، پشتوانه الهی و تاثیری مثبت پیدا کند :)
هدایت شده از  ایشیق‌آی
شرح دعای سلامتی امام زمان عج « کُنْ » فعل امر و به معنای « باش » است این کلمه بیانگرِ درخواست ما از خدای متعال است یعنی از خداوند می خواهیم که باشد . چه باشد ؟ برای که باشد ؟ فقرات بعدی به آن اشاره می کند : « ولیّاً و حافظاً ... » این عبارات ، خبرِ فعل « کن » است و در خواست های دعا کننده را شامل می شود این شش کلمه و درخواست ، همه یک حقیقت را دنبال می کنند و آن طلبِ سلامتی امام زمان عج و عنایت خدا به ایشان است . اما چرا باید برای امام از خداوند متعال اینگونه درخواست می شود ؟ خدا که ولیّ وحافظ امام است پس چرا باید دعا کنیم ؟! ۱ . دعا برای نزول برکات بر آن حضرت ، در خواست افاضه به ما از طریق ایشان است یعنی وقتی حضرت عج سالم و پابرجا باشد ، همه هستی ، سالم و ثابت است چرا که ایشان واسطه فیض اند ۲ . دعا برای حضرت ، موجب دعای حضرت برای نزول همان برکات بر ماست آیا می شود برای حضرت دعا کنیم و خودمان بی بهره بمانیم ؟ هرگز ! . . در حقیقت اگر چه امام زمان عج بهترین خلقِ خداوند و در بالاترین مراتب وجود است اما ادبِ دعا اقتضا می کند که بهترین چیز ها را برای بهترین فردِ هستی بخواهیم :)
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« شرح دعای سلامتی امام زمان عج » ولیّ در اصطلاح به معنای سرپرست و در لغت به معنای دو چیزی است که آن چنان به هم نزدیک اند که هیچ فاصله ای بین آنها نیست ولیک ؛ یعنی آن آقا و سرپرستی که خدا قرار داده و منصوب کردی این « ولی » همان شخصی است که اطاعتش در آیه اولوا الامر ( آیه ۵۹ سوره نساء ) واجب شمرده شده است . . ولایت بین امام و خداوند متعال ، دو سویه است ؛ امام با خدا قرب و پیوند و اتصال دارد و خدا هم ولیّ و نزدیک امام است :)
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« شرح دعای سلامتی امام زمان عج » « حجة » به معنای دلیل و برهان است این واژه در چند جای قرآن کریم ( سوره نساء آیه ۱۶۵ ؛ سوره مائده آیه ۱۴۹ ) به کار رفته و در لسان قرآن عبارت است از هر چیزی که خداوند متعال به وسیله آن ، بر بندگان خویش احتجاج کند عِقاب و ثواب خود را با آن تحکیم بخشد و راهِ هرگونه عذر و بهانه را به واسطه آن کاملا ببندد حجت و دلیل نزد خداوند بسیار مهم است از این جهت در دستگاه آفرینش الهی ، هیچ گاه انسان ها بدون حجت و دلیل رها نشده اند . . بارزترینِ این حجت ها ، انبیاء ‌و امامان علیهم السلام هستند قرآن کریم در آیه ۱۶۵ سوره نساء در این باره می فرماید : این پیامبران مژده‌رسان و هشداردهنده بودند تا بعد از آمدن پیامبران، دیگر عذر و بهانه‌ای برای مردم در برابر خدا باقی نمانَد بله، خداوند شکست‌ناپذیرِ کاردرست است لفظ شریف « حجة » از القاب خاصه امام زمان عج هم هست و در بسیاری از ادعیه و زیارات نیز با همین لقب نورانی از آن حضرت یاد می شود [ اللهم عرفنی حجتک فانک ان لم تعرفنی حجتک ظللت عن دینی ؛ پرورگارا ! حجتت را به من معرفی فرما چرا که اگر حجت تو را نشناسم در دینم گمراه می شوم ]
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« صلواتک علیه و علی آبائه » از وظایف و تکالیف منتظران آن حضرت درود فرستادن برایشان است با توجه به آیه شریفه « ان الله و ملائکته یصلون علی النبی . ‌. » روشن می شود که ۱ . هر گاه صلوات فرستادن ، به خدای متعال نسبت داده می شود به معنای فرستادن رحمت و هرگاه به فرشتگان و مومنان منسوب می گردد به معنای طلب رحمت است ۲ . از تعبیر « یُصَلُّونَ » که فعل مضارع و دلیل بر استمرار است ، فهمیده می شود که خداوند متعال همیشه و پیوسته بر پیامبر ص رحمت و درود می فرستد بنابراین صلوات الهی بر امام مهدی عج و پدران ایشان به معنای فرستادت رحمت و برکت بی کران بر آنان است از علامه طباطبایی پرسیدند ؛ معصوم به درود و صلوات نیازی ندارد پس چرا باید به او صلوات بفرستیم ؟ ایشان فرمودند صلواتی که ما می فرستیم از خودمان چیزی اهدا نمی کنیم بلکه به خدا عرض می کنیم و از او می خواهیم که بر پیامبر و خاندانش رحمت ویژه بفرستند در واقع ما با این صلوات خودمان را به این خاندان نزدیک می کنیم مانند باغبانی که در باغی کار می کند که همه گل هایش برای صاحب باغ است و از صاحب باغ حقوق میگیرد او در روز عید یک دسته گل از باغ تهیه می کند و به حضور صاحب باغ می برد ؛ آیا عمل او موجب تقرب به صاحب باغ می شود یا نه ؟ مسلما می شود این عمل نشانه ادب باغبان است صلوات هم ادب ما را ثابت می کند ما که از خودمان چیزی نداریم بلکه از ذات اقدس اله مسئلت می کنیم که بر مراتب و درجات این بزرگواران بیفزاید و همین عرض ادب برای ما تقرب است - صلوات کلید استجابت دعا و سبب سنگینی اعمال نیک مومن در میزان قیامت است -
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« فی‌هذه‌الساعة‌و‌فی‌کل‌ساعة » در این بخش ، دعا کننده از پروردگار متعال ، سلامتی و نصرت امام زمان عج را در لحظات شیرین و معنوی دعای خود و سایر ایام طلب می کند و در حقیقت ، متوجه افق وسیع تری می شود و می گوید : پروردگارا ! در همه ساعت ها ، زمان ها ، دوره ها و لحظه ها ، سلامتی و نصرت و حمایت و لطف بی کرانت را شامل حال آخرین امام بگردان . « فی کل ساعة » بیانگر وظیفه همیشگی منتظر ، یعنی توجه و دعای همیشگی برای امام زمان عج است در حقیقت این فراز از دعا ، نشانگر همت والای دعا کننده است او تمام لحظات را مد نظر قرار داده و سلامتی امام دوازدهم را در همه لحظات از خداوند متعال خواستار است :)
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« ولیاً » ولیّ به معنای سرپرست است دعا کننده از خداوند متعال می خواهد که ولیّ امام عصر عج باشد ، زیرا اگر او سرپرستی و ولایت کسی را عهده دار شود از همه بهتر و والاتر است و او را کفایت می کند « و کفی بالله ولیّاً ؛ سوره نساء آیه ۴۵ » علامه طباطبایی رحمه الله در بیان معنای ولایت می گوید : معنای آن از بین رفتن واسطه دو شی است به نحوی که آنچه از آنان نیست ، بین آن دو فاصله ایجاد نکند (: ولایت عبارت است از نزدیکی و قرب خاصی که بر اساس آن ، نوعی خاصی از تصرف ، مالکیت ، حاکمیت ، تدبر و تصدی پا می گیرد بر این اساس دعا کننده با گفتنِ این فراز ، از خداوند متعال می خواهد که سرپرستی اش را برای امام مهدی عج ادامه دهد تقدم واژه « ولیّ » بر سایر واژه های حافظ و قائد و ناصر و دلیل و عین بی حکمت نیست اگر خداوند ولی و سرپرست کسی شد قطعا او را حفظ می کند و تحت رهبری و نصرت و حراست خود قرار می دهد
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« حافظا » شخص منتظر در این بخش از دعا ، حفاظت و حمایت الهی را برای امام مهدی عج که حافظ اسرار الهی است طلب می کند بر اساس روایات ، امام زمان عج حیاتی طبیعی دارد و در میان مردم است ؛ همانطور که پیامبران الهی و دیگر ائمه علیهم السلام به بیماری یا مشکلات دچار می شدند ، امام زمان نیز مصون از این مسائل نیست بنابراین دعا و صدقه برای سلامتی امام لازم و ضروری است خطر هایی برای امام زمان وجود دارد که به ذهن کسی خطور نمی کند مثل ایجاد خطر توسط شیطان و تمام اعوان و انصارش امامان نیز در ادعیه و مناجات های خود با خدا ، برای حفظ و سلامتی امام زمان دعا می کردند مثل دعای امام رضا ( مصباح المجتهد ، ص ۴۰۹ ) یا دعای امام حسن عسکری ( مصباح المجتهد ، ص ۱۵۶ ) - اما چرا باید برای سلامتی و مصونیت امام زمان عج از بلاها دعا کنیم ؟ در پاسخ باید گفت طبق روایات امام زمان عج واسطه فیض و محور عالم هستی است و اگر او نباشد هیچ مخلوقی توان حیات ندارد و جهان هستی وابسته به اوست امام باقر علیه السلام در این باره می فرمایند ؛ اگر امام یک ساعت از روی زمین برداشته شود ، زمین ساکنانش را در هم می پیچد آن چنان که دریا به هنگام طوفان ساکنانش را در هم می پیچد ( کمال الدین و تمام النعمه ، ج ۱، ص ۲۰۷ )
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« قائدا » قائد به معنای رهبر ، راهبر و پیشواست کسی که جلوی کاروان حرکت می کند و کاروان را به پیش می برد دعا کننده در این فراز از خداوند متعال می خواهد که در همه حال ، راهبر و رهبرِ امام زمان عج باشد اساسا تمام موجودات ، محتاج عنایت پروردگارند ؛ اگر خداوند متعال لحظه ای را سرپرستی نکند و او را به حال خود و هوای نفسش واگذارد ، طغیان می کند و از مسیر حق خارج می شود از این رو بود که اشرف مخلوقات ، پیامبر مکرم اسلام در هر روز عرضه می داشت : « خدایا ! یک چشم بر هم زدن مرا به خودم وامگذار ، زیرا اگر مرا به نفسم واگذار کنی ، به بدی بسیار نزدیک و از خوبی بسیار دور می شوم - من لا یحضره الفقیه , ج۴, ص۱۸۸ » خلاصه آن که عاشق منتظر ، با الفاظ و عبارات نزدیک به هم ، از پروردگار می خواهد که امام زمان عج را سرپرستی کند ، در حقیقت روح این دعا ، درخواست عنایتِ الهی برای ولیّ زمان است .
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« ناصرا » یکی از وعده ها و سنت های الهی نصرت مومنان و دفاع از آن هاست خداوند این دفاع و حمایت را بر خود لازم فرموده است : « و کان حقا علینا نصرالمومنین » سوره روم ، آیه ۴۷ درخواستِ نصرت برای امام زمان عج در بسیاری از ادعیه مهدوی ، با عباراتِ گوناگون بیان شده است امام صادق علیه السلام به شخصی سفارش فرمود که هر چه را ترک کنی این را ترک نکن و هر صبح و شام بگو : « وانصره نصرا عزیزا » و به کسی که خواهان طول عمر و زیارتِ حضرت مهدی عج بود سفارش کرد که چنین دعا کند « و عجل لولیک الفرج والعافیه و النصر »
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« دلیل » به معنای راهنماست در زمان گذشته ، کاروان ها برای رسیدن به مقصد ، از شخصی با عنوان « دلیل » و « راهنما » استفاده می کردند ما از خداوند میخواهیم که خودش دلیل و راهنمای امام باشد تا زمینه های ظهور او فراهم شود و با قیامش ، عدالت را در جهان حاکم گردانَد دعا کننده با گفتن این فراز از خداوند متعال میخواهد که امام زمان عج را راهنمایی کند بر عاشقِ امام زمان عج سخت است که ناخوشی و ناراحتی و غم و اندوه ، امام زمانش را فرا بگیرد و او سرگرم دنیای خودش باشد در دعای ندبه آمده است که : گران و سخت است بر من که تو گرفتار باشی و بلا تو را احاطه کند (:
هدایت شده از  ایشیق‌آی
« عینا » واژه - عین - مشترک لفظی است و معانی متعددی دارد در این دعا -عین- به معنای نگهبان و ناظر آمده است ما از خداوند می خواهیم که در تمام لحظات ، نگهبان و ناظر و حافظ امام مان باشد امام سجاد علیه السلام برای حضرت مهدی عج اینگونه دعا می کردند¹ : « و راعِهِ بِعَینِک » خدایا او را با دیده خود نگهبانی فرما :) ¹ : صحیفه سجادیه ؛ دعای ۴۷