🔴 بازی تیم بایدن با افکار عمومی ایران به کمک جریان غربگرا
✍️ #مهدی_محمدی
🔹 مرور تحولات 48 ساعت گذشته در پرونده هسته ای ایران درس آموز است. یک خبرنگار که زمانی به وزارت خارجه امریکا نزدیک بود، در یک اکانت توئیتری خبر داد ممکن است بایدن طی سخنرانی اش در کنفرانس امنیتی مونیخ به برجام برگردد.
🔸 ناگهان کل فضای مجازی پر شد از خبرهایی با این مضمون که بایدن دارد به برجام بر می گردد و برخی حتی درنگ را جایز ندانستند و خبر داد که بایدن به برجام برگشت!
✅ برای کسانی که موضوع را پیگیری می کنند البته روشن بود که چنین اتفاقی نخواهد افتاد و اساسا فعلا راهبرد بایدن بازگشت -حتی بازگشت کاغذی- به برجام نیست.
🔹 در عمل آنچه بایدن گفت این بود که مایل است مذاکرات با ایران را در چارچوب گروه 1+5 آغاز کند و ضمنا تاکید کرد باید به نگرانی ها بابت رفتار منطقه ای ایران رسیدگی شود.
🔸 در کنار این جملات که کلا از خاصیت تهی بود، دو اتفاق دیگر هم افتاد.
1️⃣ اینکه این خبر -البته قدیمی- علنی شد که رابرت مالی مسئول پرونده برجام در وزارت امور خارجه امریکا درخواست داده به عنوان ناظر در جلسه کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران شرکت کند
2️⃣ امریکا نامه دولت ترامپ به رییس وقت شورای امنیت درباره فعال شدن مکانیسم اسنپ بک را پس گرفت.
✅ درخواست اول که پیشاپیش رد شده و دومی هم در جهت پروژه ترامپ زدایی است و برای ایران اهمیتی ندارد. در عوض تحولات این دو روز 3 نکته را روشن کرد:
1️⃣ برای امریکا احیای مذاکره حتی از احیای برجام هم مهم تر است.
2️⃣ دولت امریکا می خواهد به برجام برگردد اما بدون لغو تحریم یا برداشتن گامی که بیش از یک عمل نمادین ارزش داشته باشد.
3️⃣ بازی تیم بایدن با افکار عمومی ایران به کمک جریان غربگرا آغاز شده و تشدید خواهد شد.
#بین_الملل
➖➖➖➖➖➖➖
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
🔴 آیا نیازی به حضور اروپا در مذاکرات هستهای با ایران است؟
💬 #فرهیختگان
🔹 ایران نزدیک به 2 دهه با اروپا در قالب سه کشور و در قالب ۱+۵ گفتوگو کرده است. در آن زمان تصور ما و جهان و حتی اروپاییها این بود که اروپا در معادلات جهانی وزن قابلتوجهی دارد. اما اکنون که ایران در پی خروج آمریکا از توافق هستهای، پی به بیوزنی اروپا در معادلات جهانی برده است.
🔸 چرا باید به آنها وزن و اعتبار ببخشد و اجازه دهد آنها نیز در توافق هستهای با ایران باشند؟ ایران میتواند در مذاکرات احتمالی آینده، با حذف بازیگران خنثی در عصر ترامپ، ضمن خودداری از دادن امتیازات به این کشورها، در بازهای سریعتر به توافق برسد.
✅ اساسا چرا در شرایطی که همه تحلیلگران عرصه جهانی معتقدند نزاع اصلی بین آمریکا و چین است و قدرت درحال حرکت بهسمت شرق است و خود اروپا نیز برای از دست ندادن فرصت همکاری با شرق، درحال تقویت تعاملاتش با شرق است، ما باید در مذاکرات به طرفی که عملا هیچ توانی ندارد و زیرمجموعه آمریکا به حساب میآید، امتیاز جداگانه بدهیم؟
💢 به نظر میرسد تهران باید صریحتر در این زمینه تصمیمگیری کند و اروپای جدید را که دیگر بیش از همراهی با آمریکا، بهدنبال تامین منافعش است، محدود کند تا علاوهبر محدود کردن بازه تصمیمگیران، بازیگران کوچک منطقهای را متوجه جایگاهشان در مذاکراتی در این سطح کند.
#بین_الملل
➖➖➖➖➖➖➖
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
♦️ نتایج و پیامدهای توقف اجرای پروتکل الحاقی
#تحلیل_کوتاه
🔹 ایران در برابر بدعهدیهای آمریکا و اروپا تصمیم گرفت طبق قانون اخیر مجلس و در راستای کاهش تعهدات برجامی، از 5 اسفند اجرای اقدامهای داوطلبانه نظارتی و فراتر از پادمانهای آژانس را به حالت تعلیق دربیاورد. این اقدامات نظارتی شامل نظارتهای برجامی و همچنین پروتکل الحاقی است. پیامدهای فنی این اقدامات را میتوان چنین برشمرد:
1️⃣ برخی اقدامهای نظارتی مانند نمونهبرداری، استفاده از دستگاههای آشکارساز و اندازهگیری پرتوها نیازمند کارشناسانی است که در هنگام عدم اجرای پروتکل الحاقی، نیازی به حضورشان نیست. پس تعداد بازرسان فعال کاهش خواهد یافت.
2️⃣ با توقف بازرسیهای سرزده، زمان حضور بازرسان محدود به موارد از پیش اعلامشده میشود و فاصله میان حضور آنان نیز افزایش خواهد یافت. در عین حال که خاموشی دوربینهای نظارتی سبب میشود سطح نظارت دائمی بهشدت کاهش یابد.
3️⃣ ایران بدون اعلام به آژانس میتواند تأسیسات هستهای را بازسازی کرده و یا حتی توسعه بخشد و پس از آغاز فعالیت در آن بخش، به آژانس اطلاع دهد.
4️⃣ عدم ارائه مشخصات مرتبط با افراد حقیقی و حقوقی درگیر در چرخه سوخت هستهای و عدم الزام بهروزرسانی این دادهها در بازههای مشخصشده پروتکل و همچنین بازههای سالیانه، سطح دسترسی اطلاعاتی آژانس را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
✅ توقف اجرای پروتکل الحاقی و برخی نظارتهای دیگر در مفاد برجام، باعث خواهد شد که آژانس برای رصد برنامه هستهای، نیازمند تعاملی قویتر با هدف جلب نظر ایران برای بازرسیهای موردی باشد. در عین حال که احتمال اقدام سیاسی علیه ایران از سوی دولتهای غربی در شورای حکام و ارسال پرونده به شورای امنیت نیز وجود دارد. در شرایط فعلی، رویکرد مقاومت در صورت بروز تهدیداتی از این جنس باید با قوت بیشتری ادامه یابد و از تصمیمات تاکتیکی که به این راهبرد خدشه وارد میکند، پرهیز گردد.
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
🔴 سناریو بازگشت بدون هزینه!
✍️ #احمد_بنافی
🔹 ریچارد میلز نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد پنجشنبه گذشته در نامهای خطاب به ۱۵ عضو شورای امنیت گفت که آمریکا درخواست دولت پیشین این کشور مبنی بر احیای تمام تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در ماه سپتامبر را پس میگیرد. در این خصوص:
1️⃣ ترامپ با قلدری تمام تلاش خود را به کار برد تا در چند مرحله با فشار بر شورای حکام آژانس و دبیرخانه شورای امنیت سازمان ملل و ریاست دورهای آن تحریمهای تسلیحاتی ایران را ابدی ساخته و سازوکار حل اختلاف برجام ( مکانیزم ماشه) را برای بازگرداندن کلیه تحریمهای گذشته که در قطعنامه ۲۲۳۱ تجمیع شده بود را فعال نماید، که البته با شکست مواجه شد.
2️⃣ این اقدام به هیچ عنوان نمیتواند گامی در جهت اعتمادسازی محسوب شده و دال بر تحققبخشی به تعهدات درون برجامی آمریکا تلقی گردد، به عبارتی این اقدام صرفا اعتراف به شکست تلویحی و عقبنشینی از مواضع قبلی است.
3️⃣ در کنار موارد فوق اظهارات ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که گفته ایالات متحده آمریکا دعوت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را برای شرکت در جلسه گروه ۵+۱ و ایران جهت بحث درباره یافتن یک مسیر دیپلماتیک در خصوص برنامه هستهای ایران را خواهد پذیرفت و همچنین بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی که در آن از ایران خواسته شده از بازگشت آمریکا به برجام قبل از انجام تعهداتش استقبال کند و از کاهش تعهدات هستهای اجتناب نماید، صرفاً در چارچوب یک طراحی مشترک میان طرف اروپایی و آمریکایی علیه ایران معنا مییابد.
🔸 این طراحی مشترک صرفاً تلاش برای بازگشت بدون هزینه آمریکا به برجام و آغاز پروژه نرمالیزه کردن ایران است. به همین منظور اقدام کنونی آمریکا به هیچ عنوان گامی جبرانی مبنی بر لغو تحریمهای ایران تلقی نمیگردد؛
✅ به عبارتی میخواهند با وانمودسازی به اقدامات اعتمادساز تصویری متفاوت همراه با حسن نیت، البته بخوانید روتوش شده از دولت جدید آمریکا ارائه داده، تا با تاثیرگذاری بر محیط داخلی ایران و محیط بینالملل به ویژه برروی محاسبات چین و روسیه به جمهوری اسلامی فشار آورند.
💢 یقیناً این اقدام علیرغم اینکه فاقد حسن نیت بوده و هیچ آوردهای برای جمهوری اسلامی ندارد، صرفاً مقدمهای برای هدایت ایران به سوی یک تله بزرگ میباشد. اقدامات جبرانی آمریکا زمانی واقعی محسوب میشود که بپذیرد به تعهدات درون برجامی خود برای لغو تحریمها بدون قید و شرط عمل کند.
#بین_الملل
➖➖➖➖➖➖➖
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3