چالش های فقهی پول های اعتباری رایج.docx
20.7K
📃کوتاه نوشته با موضوع"چالش های فقهی پولهای اعتباری رایج" ١
💳 چالش اول: مسئله مالیت پول های اعتباری
👤نوشته حجت الاسلام مهران فر
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
🔺موضوعاتی مهم برای تحقیق و پژوهش در حوزه "فقه احکام معماری و شهرسازی و فقه نظام معماری و شهرسازی"
الف) فقهِ حکم (فقه مصطلح):
1- حکم بلندمرتبهسازی ساختمان از منظر فقه فردی: آیا افراد می توانند خانه ها یا سایر زمین های تحت مالکیت خود را به صورت بلندمرتبه بسازند؟
2- حکم بکارگیری زمین های موات ( یا انفال) برای ساخت خانه از منظر فقه حکومتی: آیا مسئول در حکومت اسلامی می توانند از زمین های موات یا انفال برای ساخت خانه برای مردم استفاده کند؟
3- حکم تجویز ساخت و ساز بیش از حد نیاز از جامعه (از منظر فقه حکومتی) : در شرایطی که جامعه نیاز ندارد تجویز ساخت و ساز توسط مسئولین حکومتی چه حکمی دارد؟
4- حکم ساخت وساخت ساز بیش از حد نیاز خود (از منظر فقه فردی): آیا افراد می توانند در زمانی که نیاز ندارد ساخت و ساز کنند؟
5- حکم قطع درختان مثمر به منظور احداث ساختمان از منظر فقه فردی یا جنبه ی تجویز آن از جنبه ی فقه حکومتی
6- حکم تغییرکاربری زمین های کشاورزی و باغات (تولیدی) به منظور احداث ساختمان از منظر فقه فردی
7- حکم تجویز تغییرکاربری زمین های کشاورزی و باغات به منظور احداث ساختمان از منظر حکومتی
8- حکم فقهی بکارگیری نمادهای کفار /بت پرستان در ساختمانسازی از منظر فقه فردی
9- حکم فقهی تجویز بکارگیری نمادهای کفار /بت پرستان در ساختمانسازی (از منظر فقه حکومتی)
10- حکم فقهی بکارگیری نمادهای کفار /بت پرستان در شهرسازی (از منظر فقه حکومتی)
11- حکم فقهی آسیب رسانی به سلامت روانی و جسمی مردم از طریق بلندمرتبهسازی ساختمانها
12- حکم تجویز تراکمسازی ساختمان ها از منظر فقه حکومتی: آیا مسئول حکومت اسلامی می توانند تراکمسازی ساختمان ها را در قالب قانون یا غیره تجویز کند یا خیر؟
13- حکم محور قرار دادن کاربری های مختلف در سیمای شهر از منظر فقه حکومتی
16 - حکم ساخت مسکن کوچک
17 – حکم ممانعت از احیاء موات از منظر فقه حکومتی
18- مالکیت محیط فوقانی ملک از منظر فقه امامیه
ب) فقهِ نظام (فقه به معنی عام)
1- سیمای شهر از نظر فقه حکومتی (فقه شهرسازی)
2- محدوده شهر از نظر فقه شهرسازی
3- محدوده ی قاعده ی فقهی تلقی رکبان از نظر فقه شهرسازی
4- مرکز شهر از نظر فقه شهرسازی
5- مرکز محله از نظر فقه شهرسازی
6- حدود محله در شهر از منظر فقه شهرسازی
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
📃 بیانیه ی "اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی" در آستانه ی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری
بسم الله الرحمن الرحیم
حلّ مشکلات مادی مردم در حوزه های مختلف، راهی جز عمل به آموزه های مترقی اسلام ناب محمدی ندارد.
طبیعتاً هر رئیس جمهوری که در اعتقاد و در عمل، به این مهم نزدیک تر باشد، در حلّ مشکلات مادی مردم عزیز ایران اسلامی موفق تر خواهد بود.
بر اساس این معیار، اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی، در ضمن دعوت به حضور پرشور و حداکثری در انتخابات سرنوشت ساز پیش رو، رعایت تقوا در رقابت ها و در ضمن احترام به همه ی نامزدهای محترم، جناب آقای دکتر سعید جلیلی را به عنوان کاندیدای اصلح خود معرفی می نماید.
بدیهی است معرفی ایشان به عنوان کاندیدای اصلح، لزوماً به معنای تصدیق تمامی نظرات کارشناسی ایشان و هماهنگی تمامی برنامه های ایشان با الگوهای اسلامی اداره ی کشور نمی باشد؛ چنانچه در میان برنامه ها و نظرات کارشناسی سایر نامزدهای جبهه ی انقلاب، آقایان قاضی زاده هاشمی، زاکانی و قالیباف برنامه هایی هرچندمحدود، موافق با معیار مذکور یافت می شود.
توفیق همگان در عمل به دستورات الهی، سلامت رهبر معظم انقلاب، نابودی رژیم جعلی و ستمگر صهیونیستی، علوّ درجات امام راحل و شهیدان و تعجیل در فرج امام عصر (عج) را از خداوند متعال و مهربان مسئلت می طلبیم.
٢ تیرماه ١۴٠٣
اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
این روزهای پایانی و منتهی به روز رای گیری، جا دارد که روح مان را معطوف کنیم به رضایت به آنچه مورد رضایت ولی عصر(عج) است.
ما نه چنان به آینده آگاه هستیم و نه اینکه اگر بدانیم آینده چه خبر است، میدانیم که برای عبور سلامت و عافیت از آن، چه راهی درست است. همه ما در زندگی، بارها تجربه کرده ایم که به خواسته مان رسیده ایم، اما خیر مادر آن نبوده، یا زمانه، مسیری را پیش رفته که ما ابتدائا آن را شر میدانستیم، اما برعکس، پایانی کاملا خیر را تجربه کرده ایم.
اما انسان دلبسته به مکتب اهلبیت، در طول همه این تاریخ بلندبالاحتما یک چیز را می دانسته! اینکه هر اتفاقی که بیفتند، دعای او این است که خدا امام و ولی زمان ما(عج) را از آفات شرور انتخاب و اراده ما و دشمنان ما حفظ کند، بلکه انتخاب و اراده ما را، به نفع او و تحقق ظهور او قرار دهد.
شاید دعایی که یونس بن عبدالرحمن از امام رضای رئوف(ع) برای ما نقل کرده است، بهترین مضامین را برای این دعا دارد.
این چند روز باقی مانده، بد نیست که به این دعا که در مفاتیح الجنان، بعد از دعای عهد آمده است مداومت داشته باشیم. حتی اگر لازم بود، چند بار در روز...
🆔 @social_theory
🔴 من طرفدار آقای #جلیلی هستم، اما اگر جبهه انقلاب بر روی آقای قالیباف اجماع کنند حتما به آقای قالیباف رای خواهم داد.
🔴 من طرفدار آقای #قالیباف هستم، اما اگر جبهه انقلاب بر روی آقای جلیلی اجماع کنند حتما به آقای جلیلی رای خواهم داد.
#پروفایل
https://eitaa.com/r_sani313
تصور کنید عنقریب است که دوباره گرفتار تفکر #دولت_روحانی شویم، تفکری که آثار و پیامدهایش هنوز گریبان گیر ماست...
بیش از آنکه "جلیلی یا قالیباف" مهم باشد، "نه به تفکر غرب گرا و ناکارآمد" مهم است...
این سه روز فرصت کمی نیست...
مرددین بسیار اند...
با صمیّمت و مستدل،
تلفنی یا حضوری...
بسم الله...
یاعلی✋
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 پیام تصویری آیتالله میرباقری و دعوت از روحانیون، طلاب، جوانان انقلابی و بانوان محترم، برای حرکت تبلیغی گسترده در فرصت باقیمانده تا #انتخابات
💥 ما در شرایط خطیری قرار داریم و انتخابات سرنوشتسازی در پیش است.
بهلحاظ شرایط جهانی، نظم جدیدی در حال شکلگرفتن است و به لحاظ داخلی هم در دوران #شهید_رئیسی، کشور بهسمت حل اساسی مشکلات مزمن کشور حرکت کرده است.
در چنین شرایطی اگر عنان قوۀ اجرایی کشور در دست غربگرایان و طرفداران #اسلام_آمریکایی قرار گیرد، همۀ این فرصتها خواهد سوخت.
💥 ما در فرصت کوتاه باقیمانده تا انتخابات، نیازمند عزم جدی برای #جهاد_تبیین هستیم. ما نیازمند تبلیغات گسترده و مویرگی، بهخصوص در روستاها و شهرهای کوچک هستیم.
💥 گمان نکنیم که صحنۀ انتخابات برای همۀ مردم عزیز و شریف شفاف است و اطلاعات کافی به همۀ عرصههای اجتماعی رسیده است!
💥 از طلاب گرامی و روحانیون محترم، جوانان انقلابی و فعالان عرصۀ فرهنگ، بهویژه بانوان محترم تقاضا دارم که عزم بر مجاهدت کنند و از فرصت باقیمانده به بهترین وجه استفاده کنند و با ارتباط مستقیم با مردم، توأم با اخلاق و محبت و صمیمیت، و همراه با آگاهیبخشی و عقلانیت، در تحقق نتیجۀ مثبت و نهایی مشارکت کنند.
💥 توجه داشته باشیم که ممکن است دشمنان و رسانههای مخالف در فاصلۀ باقیمانده، #جنگ_روانی علیه جبهۀ انقلاب به راه بیندازند و با نظرسازیها، نوعی یأس در ما ایجاد کنند.
ما باید با امیدواری و با جدیت، تلاش کنیم که انشاءالله یک #پیروزی_شیرین و روحبخش برای مردم حاصل شود.
#نشر_حداکثری
☑️ @mirbaqeri_ir
34.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 پیام تصویری آیتالله میرباقری و درخواست از اقشار مختلف مردم و برادران و خواهران برای «تشکیل ستادهای مردمی آتشبهاختیار و اتاقهای فکر» در فرصت باقیمانده تا #انتخابات
(۱۱ تیر ۱۴۰۳)
💥 گمان حقیر این است که لااقل هزاران نفر از عزیزانی که طرفدار جناب آقای #دکتر_جلیلی و همچنین جناب آقای #دکتر_قالیباف هستند و در این مرحله با هم متحد و هماهنگ شدهاند، بالقوه ظرفیت اداره یک ستاد انتخاباتی را دارند؛ از اساتید محترم دانشگاه تا علما و روحانیون، دانشجویان عزیز، فرهنگیان گرامی، و سایر اقشار مردم از خواهران و برادران.
تقاضای حقیر این است که هر کدام از این عزیزان منتظر قرارگاه و ستاد مرکزی نباشند و بهصورت آتش به اختیار، خودشان ستادهایی را تشکیل دهند و اتاقهای فکر درست کنند و تلاش کنند که با خلاقیت و ابتکار و نوآوری راه را باز کنند.
💥 اگر سه کار را منظور نظر داشته باشیم، گمان میکنم که انشاءالله موفق میشویم.
🔹 یکی اینکه برای افزایش مشارکت تلاش کنیم؛ یعنی بهصورت مویرگی در جامعه با بدنه عمومی مردم عزیز مرتبط بشویم و کسانی را که مشارکت نکردهاند به مشارکت و انتخاب اصلح دعوت کنیم.
🔹 دوم اینکه در بین طرفداران جناب آقای دکتر قالیباف که به ایشان رأی دادهاند، تلاش کنیم که با گفتوگوی منطقی رأی آنها را به سمت #دکتر_جلیلی هدایت کنیم.
🔹 سوم اینکه اگر بتوانیم با طرفداران جناب آقای دکتر پزشکیان هم تماس بگیریم و نظر آنها را هم بهسمت انتخاب اصلح جلب کنیم، کار شایسته و بهجایی است.
💥 چند توصیه مهم اخلاقی برای فعالیتهای تبلیغاتی در سه دامنۀ فوق
#نشر_حداکثری
☑️ @mirbaqeri_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏡 به کسی رأی میدهم که فهمش از مسکن، خانه باشد و نه لانه...
#جلیلی
#سعید_جلیلی
#انتخابات
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 آیت الله مصباح یزدی (ره) : اشتباه میکنید، نگاهِ خدا این نیست!
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
1- جمله ای که زیر عکس استاد میرباقری نوشته شده دو قسمت دارد. قسمت اول تا «..و مردم این راه را خودشان انتخاب کرده اند» این جمله از امام خمینی در 68/1/2خطاب به مهاجرین جنگ در حال بازگشت به خانه هایشان به مناسبت نیمه شعبان است.بخوانید بد نیست!در بیان ماموریت آینده ساز ملت رشید ایران است!
امام را مسخره فرمودید. به خبرنگار مربوطه بگید وقتی گوینده از روی متن میخواند درست گزارش کند که آبروریزی نشود!
2-جمله دوم درباره ژاپن، آلمان یا حتی آمریکا شدن کشورهای اسلامی که تعدادی استعاره معروف در مطالعات تمدنی هستند و در جهان اسلام شناخته شده
سخن این نیست که غربگراها میخواهند ایران را ژاپن و آلمان کنند و مذهبی ها نمیخواهند! سخن این است که غربگراها صد سال است لاف میزنند که حق ما آلمان و ژاپن شدن است، پس به غرب بپیوندیم! بعد هم غرب، از رضا قلدر تا شیخ روحانی یک تف هم کف دست شان نمی اندازد!
3- خدای رحمت کند شهید رئیسی را! تا زنده بود میگفتند که ایشان جانشین رهبری است و حوزویان فرصت پیدا میکردند به ماموریت علمی و تبلیغی شان برسند! حالا که ایشان نیست یک عده عقده ای قهر کرده از دین، تا از سر کینه خاک حوزه را به توبره نکشنند آرام نمی گیرند!
۴- بدی غربزده ها این است که خیلی قصه می بافند! آنقدر که خودشان هم باور میکنند! گاهی در حوزه از یک شیخ تنها، مرجع جهانی میسازند و از یک فقیه یا متکلم و یا معلم علوم دینی، یک سوداگر سیاسی که دنبال رهبری دینی یا علمی است.
خسته شدیم از زندگی کردن در قصه های اینها! دوباره شروع شد؟...
👤حجت الاسلام مهدی زاده
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
@jahanepasakorona
🏡کوچکسازی مسکن نتیجهای جز سوداگری و نجومی شدن قیمت مسکن ندارد
✳️ عباس جهانبخش، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و معماری اصفهان: کوچکسازی مسکن یک عقبه بزرگ اقتصاد سیاسی دارد و از نگاه نئولیبرالیسم منشأ میشود. در این نگاه چون خانواده یک رکن بازار است، پس باید به نفع آن نیز کوچک شود. در نتیجه خانواده کوچک، خانه نیز کوچک شده تا کارهایی مانند نگهداری از کودکان و آشپزی از آن گرفته شود تا (GDP) رشد کند. با توجه به این نگاه، کوچک کردن مسکن موجه است. اما اصل ۱۰ قانون اساسی تاکید دارد که سلول اصلی جامعه ایرانی خانواده است. از سوی دیگر، اگر واحد مولد اقتصادی را نیز خانواده و مشاغل خانگی در نظر بگیریم، به سمت خانههای کوچک مقیاس نخواهیم رفت. حتی اگر مساحت زیربنایی مسکن کوچک باشد، باید مساحت زمین به حدی باشد که امکان رشد خانواده برای حیات اقتصادی و اجتماعی فراهم شود.
🔸در زمان آقای آخوندی طرحی به عنوان «پاک» مطرح شد که مخفف پسانداز کن، انبوهسازی کن، کوچکسازی کن است. این شیوه کوچکسازی و انبوهسازی مخل خانواده است و جداییگزینی طبقاتی در شهر را به همراه دارد. اگر مسکن اجتماعی و پروژههای کوچکسازی در ایران مانند کشورهایی مثل آمریکا با هم درآمیزد، ایران نیز دچار مشکلات مسکن «پروئیت ایگو» (Pruitt Igoe) میشود؛ پروژهای که در نهایت کشورهای مختلف را مجبور به انهدام همان مسکنهای اجتماعی کوچک و بیکیفیت کرد.
متن کامل مصاحبه:
mehrnews.com/x35wTj
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
@jahanepasakorona
240611_0846.mp3
22.02M
🔰نشست تبیینی ، سیاسی
⚫️منشاء ،ابعاد و نتیجه اختلاف علما در مشروطه⚫️
(مرحوم آخوند خراسانی، مرحوم سید کاظم یزدی مرحوم نائینی و مرحوم شیخ فضل الله نوری)
✅محضر حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی ابوطالبی زید عزه
❇️"مدیر گروه تاریخ و اندیشه معاصر موسسه امام خمینی "
🗓سه شنبه 16 مرداد 1403
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
@jahanepasakorona
جهانِ پساکرونا
⭕️ آقای رئیس جمهور! 💢 اگر می خواهید برنامه ی دولت مردمی پیش برود برخی منصوبین دولت قبل که با سیاست
🔴سرمایهداری نئولیبرال و استثمار از طریق آزادی!
✍ حسین زمانی میقان
▪️فردی تا مرداد 1402 معاون شهرسازی وزارت بی سر و ته «مسکن و شهرسازی و راه و ریل و هوا و زمین» بود و با رفتنش در همین چند ماه، 8 برابر #احتکار_زمین برای ساخت مسکن حمایتی کاهش یافت.
▪️این زن کسی است که برای اولین بار در طول تاریخ بشر در 1401/11/18 بانی تصویب بخشنامهای شد که در میبد یزد که میانگین تراکم جمعیت آن 30 نفر در هکتار است، فقط به نحوه ای از مسکن اجازه ساخت داده شود که حداقل 165 نفر در هکتار تراکم داشته باشد! ما در بخشنامهها #حداکثر_تراکم داشتهایم و نه حداقل آن!
▪️جایی که زمین هست و در آن کاری غیر از شهر و سکونتگاه نمی توان داشت، یک زن تصمیم گرفته بقیه زنان از این به بعد در سلولهایی کوچکتر زندانی کند در حالی که میداند هنوز بیش از 60% زنان ایرانی خانهدار هستند و این چهاردیواری محل فعالیت اجتماعی آنهاست و آنها مدیر تاریخی نهاد اجتماعی ساکن در این کالبد -یعنی #نهاد_خانواده - هستند.
▪️حالا به اسم اینکه او یک زن است و داشتن #وزیر_زن یک افتخار است -چنانچه واقعا میتواند افتخار باشد- میخواهند یکی از سمجترین مدیران طرفدار #احتکار_زمین و #مسکن_حداقلی را به قدرت برگردانند تا این کمربند آنقدر دور زندگی خانوادگی تنگ بپیچد که «خانواده» ایرانی در یک #گور_30_متری به خاک سپرده شود!!
▪️اگر #خانم_دکتر_صادق رای آورد تاریخ خواهد نوشت که زنی آمد و به اسم افتخارآفرینی برای زنان، بنیان #فضای_زنانه_ایرانی را برکند و همه زنان کف و سوت زدند چون او یک زن بود!
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
@jahanepasakorona
🔴نامه ۱۲ اندیشکده و نهاد پژوهشی به نمایندگان مجلس:
خطر بازگشت رویکردهای احتکار زمین و فشرده سازی شهرها به وزارت راه و شهرسازی
💠 اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
@jahanepasakorona
🔴 نماینده ی محترم مجلس شورای اسلامی!
سلام علیکم
جوان بودن به عنوان یکی از معیارهای انتخاب مسئولین همواره مورد تأکید بوده و است. هر چند وزیر محترم پیشنهادی راه و شهرسازی واجد این معیار می باشد لکن علاوه بر این معیار، معیارهای دیگری چون بررسی آثار و پیامدهای تصمیمات گذشته ی ایشان و دقت و صحّت نظرات کارشناسی مسئول پیشنهادی هم قطعاً مهم بنطر می رسد.
متأسفانه، سابقه ی فعالیت ها و اقدامات گذشته ی ایشان، و اظهارات کارشناسی ایشان در گذشته و حال، نشان می دهد با حضور ایشان، سیاست هایی چون عدم الحاق زمین جدید به محدوده ی شهرها و روستاها، ساختن خانه های کوچکِ آپارتمانی و افزایش تراکم شهرها پیگیری خواهد شد و در نتیجه، با افزایش قیمت زمین و مسکن، تضعیف نهاد خانواده و سبک زندگی اسلامی-ایرانی و افزایش آسیب های زیست محیطی، فرهنگی و اخلاقی رو به رو خواهیم بود.
بر این اساس، "اندیشکده ی طرح دین برای زندگی"، فارغ از نگاه های جناحی و تنها به پشتوانه ی بررسی های کارشناسیِ صورت گرفته و در راستای انجام وظیفه خود در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی، اعلام می دارد که سرکار خانم فرزانه صادق مالواجرد، گزینه ی مطلوبی برای این جایگاه، در جهت سامان زندگی مردم و تحقق اهداف نظام اسلامی بنظر نمی رسد.
این نامه علاوه بر این که در زمان حاضر به عنوان یک توصیه و مشورت تقدیم جنابعالی می شود امّا در آینده می تواند به عنوان سندی باشد تا مردم عزیز، تصمیم نمایندگان خود و نتیجه ی اقدامات مسئولین را قضاوت نمایند.
و السلام علیکم و رحمة الله
اندیشکده و مدرسه ی عالی طرح دین برای زندگی
سه شنبه ٣٠ مردادماه ١۴٠٣
@jahanepasakorona
هدایت شده از امتداد حکمت و فلسفه
#تازه_های_نشر
کتاب "فلسفه چگونگی اسلامی" اثر حجت الاسلام محمدمتقیان تبریزی منتشر شد.
🔖کتاب "فلسفه چگونگی اسلامی" تقریری است از نظریه فلسفی استاد سیدمنیرالدین حسینی الهاشمی که به بررسی رابطه «دین» و «عقل نظری» و «دانش بشری» و نحوه تعامل آنها می پردازد.
📚 این کتاب به همت انتشارات تمدن نوین اسلامی وابسته به فرهنگستان علوم اسلامی قم در شهریورماه ۱۴۰۳ منتشر گردید.
#فلسفه
فرهنگستان علوم اسلامی قم
ایتا|وبگاه|اندیشه منیر|انتشارات
https://eitaa.com/monir_ol_din