هدایت شده از آیت الله اراکی
💠برنامه دروس خارج آیت الله اراکی در سال تحصیلی ۹۷- ۹۸
🔹فقه نظام سیاسی
🔸اصول فقه
🔹فقه نظام خانواده
🔸فقه فرهنگ
🔻کانال رسمی آیت الله اراکی
@ayatollah_araki
با مشارکت پژوهشگاه فقه نظام برگزار می گردد
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
نشست ریاست و معاونت بین الملل پژوهشگاه به همراه مدیر مرکز جامع علوم اسلامی با ریاست مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💠 #خلاصه _ درس #فقه_نظام_سیاسی
📅 یکشنبه 22 مهر 97
🔻جلسه 12- آیت الله اراکی
🔰مباحث مربوط به تعیین ولی امر در عصر غیبت
🔸مبحث چهارم: فرض وجود افراد متعدد جامعالشرایط برای تصدی ولی امر.
فرض اول (نظر مختار): در فرد واحد متعین است.
دلیل ششم:
آیات و روایات که بر وجوب وحدت جماعت مسلمین تأکید دارد و وحدت جماعت مسلمین هم بدون وحدت رهبری محقق نخواهد شد.
روایت هشتم:
روایت حذیفة الابن یمان در بخاری:
«تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ، قُلْتُ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ لَهُمْ جَمَاعَةٌ وَلَا إِمَامٌ؟ قَالَ: فَاعْتَزِلْ تِلْكَ الْفِرَقَ كُلَّهَا؛ وَلَوْ أَنْ تَعَضَّ بِأَصْلِ شَجَرَةٍ حَتَّى يُدْرِكَكَ الْمَوْتُ وَأَنْتَ عَلَى ذَلِكَ.» (بخاری، حدیث شماره ۷۰۸۴)
باید همیشه لازم و همراه جماعت مسلمین و امام مسلمین باشید.
روایت نهم:
«مَنْ خَرَجَ مِنَ الطَّاعَةِ وَ فَارَقَ الْجَمَاعَةَ ثُمَّ مَاتَ مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّةً» (صحيح مسلم» كِتَاب الْإِمَارَةِ» الأَمْرِ بِلُزُومِ الْجَمَاعَةِ عَنْدَ ظُهُورِ الْفِتَنِ ...) کسی که از طاعت امام خارج شد و جماعت مسلمین را مفارقت کرد -از جماعت مسلمین جدا شد- به مرگ جاهلیت مرده است.
🔹نکته:
هویت هر جامعهای را رهبری سیاسی آن شکل میدهد؛ اگر بخواهید شخصیت کسی را بشناسید و اگر این سؤال را از او کنید که تو کیستی؟ باید در جواب بگوید: امام من فلانی است؛ هویت مرا آن رهبری شکل میدهد که امام من است و من از حرف او پیروی میکنم و امر و فرمان او را جهت فرمان خود قرار میدهم. به عبارتی هر امتی هویت، شناسنامه و شخصیت خاصی دارد؛ شخصیت هر امتی را هم امام امت یعنی آن فرمانروای امت تعیین میکند؛ زیرا شخصیت هر انسانی را اراده او تعیین میکند.
🔸نتیجه:
فرمانروایی و اطاعت از فرمانروا اتحاد شخصیتی و اتحاد هویتی به وجود میآورد. لذا میفرماید: «يَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ فَمَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَأُولَٰئِكَ يَقْرَءُونَ كِتَابَهُمْ وَ لَا يُظْلَمُونَ فَتِيلاً» (اسراء 71). علت اینکه «نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ» این است که در حقیقت فرمانروا و آن کسی که فرمان میدهد و من به فرمان او در زندگی عمل میکنم؛ شخصیت من را میسازد؛ به عبارتی با اطاعت و فرمانبری از او شخصیت خودم را بر طبق امرونهی او می¬سازم و اراده من تابع اراده او می¬شود: «قَلْبِی لِقَلْبِکُمْ سِلْمٌ وَ أَمْرِی لِأَمْرِکُمْ مُتَّبِعٌ» (زیارت اربعین)
🔹نکته:
در پاسخ به اینکه چرا در طول تاریخ شیعه جدا از جماعت بوده است هم باید گفت: کسی که جماعت را درست میکند امام است پس نمیتوان گفت که در تاریخ شیعه جماعت را در نظر نگرفته باشد بلکه آنکه دور از امام بوده جدای از جماعت است. جماعت با یک امام و یک مأموم شکل میگیرد؛ «يَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ ما تَوَلَّى» (النساء : 115) در حقیقت جماعت با امام شکل میگیرد.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
فقه نظام سیاسی جلسه12 970722.pdf
433.4K
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
▪️شهادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی علیه السلام بر محبین و شیعیان حضرتش تسلیت و تعزیت باد .
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔻آیت الله اراکی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خبرگان و موسس و رئیس هیات امنای پژوهشگاه فقه نظام:
💠وظایف حکومت و مردم در قبال مساله تکدّیگری
🔹جمعآوری گدایان از سطح شهر وظیفۀ مدیریّت جامعه و حاکمیّت است، حاکم باید ببیند که اگر اینها نیازمندند کمکشان کند، برای آنها مسکن و کار آماده کند، آنها را از گدایی منع کند تا دیگر چنین کاری نکنند.
🔸وقتی امیرالمؤمنین (علیه السلام) دیدند که فرد یهودی -یا به نقل برخی از روایات شخص مسیحی- گدایی میکرد، فرمودند: «این کار او چه معنا دارد؟!» گفتد: «آقا این فرد، پیرمردی مسیحی است، کاری از دستش برنمیآید و برای تأمین زندگیاش مجبور به گدایی شده است». حضرت فرمودند: «اَنفقوا علیه مِن بَیتِ المال» مسیحی هست که باشد، «اِستعمَلتُمواه إذ کانَ شابّاً حتّی إذا کَبُرَ تَرَکتُموه؟!» یعنی از بیتالمال به او انفاق کنید. چطور تا زمانی که جوان بود از خدمات او استفاده کردید، اما حالا که پیر شده او را به حال خود رها نمودهاید!
🔹رسیدگی وظیفۀ حاکم است امّا وظیفه مردم چیست؟ آنها حق ندارند بگویند ما تصمیم داریم به هیچ گدایی کمک نکنیم. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «وَ فی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُوم».
🔸در بحث فقه اقتصادی گفتهایم که علاوه بر این واجبات معمولی خمس و زکات و کفّارات و ... یک واجب دیگری هم وجود دارد که کمتر بیان شده است؛ در روایات وارد شده است که واجب است هر کسی از درآمد ماهانه و سالانه خود، مقدار معیّنی را کنار بگذارد، یعنی همین انفاقات مستحبّی هم واجب است.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
اولین نشست از سلسله نشست های حوزه و چالش های پیش روی نظام با موضوع نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی با همکاری پژوهشگاه فقه نظام برگزار می گردد.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
اولین نشست از سلسله نشست های حوزه و چالش های پیش روی نظام با موضوع نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی با همکاری پژوهشگاه فقه نظام برگزار شد
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
اولین نشست از سلسله نشست های حوزه و چالش های پیش روی نظام با موضوع نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی در مرکز جامع ولی امر برگزار شد
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
📚 اثر جدید آیت الله اراکی منتشر شد
🔸با استعانت از خدای متعال مجلد اول کتاب «فقه عمران شهری» به قلم آیت الله اراکی توسط انتشارات مجمع الفکر الاسلامی به زیور طبع آراسته شد.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔰آشنایی بیشتر با اثر جدید آیت الله اراکی
🔹استاد معظم در این کتاب که متن درس خارج ایشان میباشد پس از تعریف شهر و بیان تاریخچۀ پیدایش شهر در منابع اسلامی و تبیین هویت شهر اسلامی به بیان کلیات نظام عمران شهری در بیست بخش میپردازند.
🔸در این کتاب میخوانیم:
در شرایط کنونی که زندگی شهری میرود تا سراسر جامعۀ انسانی را دربرگیرد نظام عمران شهری از ضروریترین مسائل و دغدغههای مدیران و مصلحان اجتماعی است، تا جایی که همگی اقرار دارند که یکی از مهمترین نیازهای ضروری زندگی انسان معاصر نظام عمران شهری مناسبی است که بتواند از یکسو پاسخگوی نیازهای مادی انسانها، و از سوی دیگر تأمین کنندۀ نیازهای روحی و درونی آنها باشد. نظام عمران شهری خوب میتواند در ایجاد آرامش و امنیت و تعالی اخلاقی و روانی انسانها نقش مؤثر و بسزایی ایفا کند.
🔹در نظام عمران شهری اسلامی، فقه اسلامی است که محتوای ایدئولوژیک این نظام را تأمین میکند، و دانش فنّی مهندسی عمران است که تأمین کنندۀ شکل و قالب و صورت اجرایی این نظام است.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
✔️ آیت الله محسن اراکی
موسس و رئیس هیات امنای پژوهشگاه فقه نظام :
وحدت مقصد مردم در راهپیمایی اربعین، از معجزات....
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💠 #خلاصه #فقه_نظام_سیاسی
📅 سه شنبه 24 مهر 97
🔻جلسه 14 (آیت الله اراکی)
🔰مباحث مربوط به تعیین ولی امر در عصر غیبت
🔸مبحث چهارم: فرض وجود افراد متعدد جامعالشرایط برای تصدی ولی امر.
فرض اول (نظر مختار): در فرد واحد متعین است.
🔹دلیل هشتم:
در روایت فضل بن شاذان از حضرت رضا علیه السلام -که درباره علل احکام و شرایع وارد شده است- علتِ وحدت در امامت یا وحدت در امام بیان شده است. لذا به دلیل اینکه علت بیان شده است حکم در اینجا تعلیل دارد و علت آن معمم حکم است. عللی که در این روایت آمده است وحدت فرمانروای سیاسی را مطلقاً اقتضا میکند. چه این فرمانروای سیاسی شخص معصوم علیه السلام باشد یا نایب عام آن حضرت باشد. علتها، تعمیم دارند و شامل هر فرمانروای سیاسی مشروع خواهد شد.
🔸دلیل نهم:
استدلال به مقبوله عمر بن حنظله است در اثبات ضرورت یا وجود وحدت فرمانروایی سیاسی
«مَنْ كَانَ مِنْكُمْ قَدْ رَوَى حَدِيثَنَا وَ نَظَرَ فِي حَلاَلِنَا وَ حَرَامِنَا وَ عَرَفَ أَحْكَامَنَا فَارْضَوْا بِهِ حَكَماً فَإِنِّي قَدْ جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً فَإِذَا حَكَمَ بِحُكْمِنَا فَلَمْ يَقْبَلْهُ مِنْهُ فَإِنَّمَا بِحُكْمِ اَللَّهِ قَدِ اِسْتَخَفَّ وَ عَلَيْنَا رَدَّ وَ اَلرَّادُّ عَلَيْنَا اَلرَّادُّ عَلَى اَللَّهِ وَ هُوَ عَلَى حَدِّ اَلشِّرْكِ بِاللَّهِ.» (الكافي (ط - الإسلامية)، ج7، ص: 412)
نکات روایت:
1. تغییر عبارت از حکم به حاکم؛ این عبارت «فَإِنِّي قَدْ جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً» جعل به ولایت عامه است نه جعل در خصوص قضاء.
2. قضاء از لوازم و فروع ولایت عامه است و فردی هم که جعل در خصوص قضاء باشد، برای او کشف از ولایت عامه فقیه میکند.
3. از اینکه «عَلَى حَدِّ اَلشِّرْكِ بِاللَّهِ» هم برداشت میشود که رد حکم امام و ولی امر منصوب او، همان شرک اساسی یعنی شرک لایغفر است. شرکی که مورد توجه و نهی شدید قرآن است، شرک در اطاعت و فرمانروایی است.
4. طبق قسمت «فَإِنِّي قَدْ جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً» ضمیر به شکل مفرد آمده است. یعنی این باید معلوم شود که اینجا جعلته صدق بر فرد واحد میکند؛ به فرد واحدی که این صفات را داشته باشد که «رَوَى حَدِيثَنَا وَ نَظَرَ فِي حَلاَلِنَا وَ حَرَامِنَا وَ عَرَفَ أَحْكَامَنَا» صدق میکند که باید یک نفر باشد و این صفات را داشته باشد.
🔹سه مقطع بررسی:
1. خطاب «عَلَيْكُمْ» در «جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً» خطاب به همه ماعدای غیر از حاکم است. از خود اینکه بر همه شما حاکم است یعنی دیگر فرصتی برای تعدد حاکمیت وجود ندارد.
2. خطاب «فَإِذَا حَكَمَ بِحُكْمِنَا فَلَمْ يَقْبَلْهُ مِنْهُ فَإِنَّمَا بِحُكْمِ اَللَّهِ قَدِ اِسْتَخَفَّ» یعنی اگر فرد دیگری -ولو فقیه- در مقابل این حاکم ادعای حاکمیت و فرمانروایی کند، معنی فرمانروایی او این است که حکم حاکم را قبول ندارد و حکم خود را قبول دارد و این مصداق «بِحُكْمِ اَللَّهِ قَدِ اِسْتَخَفَّ» میشود. پس حتی اگر هر دو هم واجد شرایط باشند؛ هر دو از واجد شرایط بودن میافتند؛ چون هم این «بِحُكْمِ اَللَّهِ قَدِ اِسْتَخَفَّ» شده و مرتکب کبیره میشود و هم آن این کار را کرده است. البته اگر از اول فرض بر تعدد رهبری داشته و از اول دو انتخاب داشته باشیم.
3. خطاب «اَلرَّادُّ عَلَيْنَا اَلرَّادُّ عَلَى اَللَّهِ وَ هُوَ عَلَى حَدِّ اَلشِّرْكِ بِاللَّهِ» یعنی هر نوع تعدد حاکمیت موجب این میشود که هر یک از این دو حاکم حکم دیگری را رد کرده و دیگری را قبول نمی¬کند. تعدد حاکمیت به این معناست که یا هر دو همدیگر را رد کرده و یا حداقل یکی حکم دیگری را رد میکند که در این صورت شرک بالله دارد.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
✔️آیت الله محسن اراکی
موسس و رئیس هیات امنای پژوهشگاه فقه نظام :
راهپیمایی میلیونی اربعین یک راهپیمایی معمولی نیست این بذر ......
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
📋 حجت الاسلام مادرشاهی از اساتید اقتصاداسلامی در اولین نشست از سلسله نشست های حوزه و چالش های پیش روی نظام با عنوان«نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی» که به همت پژوهشگاه فقه و نظام و مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر در قم برگزار شد، گفت: کارکردهای جدیدی که در قوانین جدید بانکداری اسلامی آماده شده، نهتنها مشکل بانکداری اسلامی را حل نمیکند، بلکه آن را عقبتر خواهد انداخت و کار را سختتر خواهد کرد.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
♨️گزارش اولین نشست از سلسله نشست های حوزه و چالش های پیش روی نظام با عنوان «نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی» را در سایت پژوهشگاه فقه نظام بخوانید .
🌐http://yon.ir/fb3Ex
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔰 در نشست «نقد و بررسی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی» مطرح شد:
⭕️ مرابحه در نظام بانکی جای اشکال دارد
⭕️باچند حکم فقهی کوتاه نظام بانکی تغییری نمیکند؛ باید ساختار بانکی اسلامی متحول شود
🔻حجت الاسلام مادرشاهی از اساتید اقتصاداسلامی:
➖ کارکردهای جدیدی که در قوانین جدید #بانکداری_اسلامی آماده شده، نهتنها مشکل بانکداری اسلامی را حل نمیکند، بلکه آن را عقبتر خواهد انداخت و کار را سختتر خواهد کرد؛ این طرح فقط مشکل بانکها را حل میکند و به مشکلات مردم و نظام توجهی ندارد.
➖ خلق پول بانکی، اکل مال بالباطل است. در گذشته فقط بانکهای دولتی به این شکل بود، اما در حال حاضر بانکهای خصوصی هم میتوانند #خلق_پول کنند و این کار فاجعه به بار خواهد آورد.
➖ بانک به کسانی تسهیلات کلان میدهند که به مراتب وضع بهتری نسبت به مردم دارند. بانکها سپردهها را با یک سود کم از مردم میگیرند و آن را به صورت #وامهای_کلان به دو درصد جامعه میدهند.
➖ مرابحه در نظام بانکی جای اشکال دارد
در روایات تأکید شده است که این کار به عنوان حیله رباست. لذا اگر حیله #ربا برای افراد جامعه جایز باشد این کار برای حکومت به هیچ وجه جایز نیست. این نظام تأمین مالی کاری میکند که یک بدهکاری گستردهای را در جامعه ایجاد میشود.
@hawzahnews| خبرگزاری حوزه
🔻دکتر زریباف استاد دانشگاه در رشته اقتصاد:
➖ با چند حکم فقهی کوتاه که نظام بانکی تغییری نمیکند؛ بلکه باید ساختار بانکی اسلامی متحول شود.
➖ بانک مرکزی #صراف_دلار است
ما نفت طلای سیاه را میدهیم و کاغذ میگیریم و بعد کل اقتصاد خود را به آن گره میزنیم.
➖ حدوداً 88 درصد سپردههایی که اصل حجم اصل نقدینگی است در اختیار #خواص اندکی از جامعه است.
➖ در حال حاضر بانکهای ما بردگی بازارهای جهانی را میکنند. در این نظام بانکی سود سرمایه مهم است نه اینکه بر سر مردم چه میآید.
➖ طبق روایت، وکالت دادن در اجاره حرام است حال از این بگذریم که بانکها با حق وکالت در اجاره معامله هم میکنند. بگذریم که با عقد #مرابحه رسماً حق اجاره تبدیل به مالکیت میشود و مانند این است که دو طرف یک زمین بازی را یک نفر بازی کند.
➖بزرگترین متقاضی دلار خود دولت است و بزرگترین عرضهکننده آن هم خود دولت است؛ اما مردم باید هزینه آن را بدهند. باید به عدم تسلط کفار و #نفیسبیل هم فکری کرد!
http://hawzahnews.com/detail/News/466097
هدایت شده از عبدالحسین خسروپناه
فقه حجاب الزامی - جلسه دوم.mp3
13.67M
🔈🔈 موضوع: فقه حجاب الزامی - جلسه دوم
#فایل_صوتی
✅ سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه در مدرسه آیت الله مجتهدی (رحمة الله علیه)
📅 ۹۷/۰۷/۲۹
🆔 @khosropanah_ir
🔰دومین جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس خبرگان رهبری، عصر امروز به ریاست آیت الله اراکی برگزار گردید.
🏴کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir