✅ سومین نشست حلقههای علمی اقتصاد مقاومتی
🔶 موضوع: مدل عملیاتی بانکداری اسلامی
🔶 ارائه توسط حجت الاسلام مادرشاهی (دبیر حلقه بانکداری)
🔰 شرکت به صورت حضوری و مجازی
⏰ سه شنبه 28 اردیبهشت 1400 ساعت 18:30 الی 20
🏢 قم، خیابان عطاران، خیابان مفتح، کوچه 11، پلاک 5، مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر عجل الله تعالی فرجه
🖥لینک شرکت مجازی:
https://live.onlineamoozan.ir/ch/room-14001
🔸حضور برای عموم علاقمندان آزاد است.
✳️مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزههای علمیه با همکاری پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @emh_ismc_ir
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
🔹بیانیه حضرت آیت الله اراکی پیرامون طرح قانون جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران
🔰پژوهش انجام شده توسط پژوهشگران گروه فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام،برای دست یابی به نمونه ای از بانک مطلوب اسلامی،نمونه خوبی در جهت حل مشکلات اساسی مورد نیاز نظام اسلامی است.
محسن اراکی
۲۷ اردیبهشت ١٤۰۰
#بیانیه
🔻متن کامل بیانیه معظمله بر روی لینک زیر موجود میباشد:
*🌐https://yun.ir/o0uye4*
*🔻 کانال رسمی آیت الله اراکی:*
*🆔https://eitaa.com/mohsenaraki_ir*
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
جلسه دیدار اعضای ستاد راهبردی سلامت و سبک زندگی حوزه علمیه با حجه الاسلام دکتر حاج ابوالقاسم، رئیس پژوهشگاه فقه نظام
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
پژوهشگاه فقه نظام
جلسه دیدار اعضای ستاد راهبردی سلامت و سبک زندگی حوزه علمیه با حجه الاسلام دکتر حاج ابوالقاسم، رئیس پ
گزیدهای از سخنان استاد حاج ابوالقاسم
یک نظریه است که هر نظری از یک منظر آمده مسائل نظام سیاسی را تبویب کرده. این که ما بتوانیم این را به یک مدل مشترک برسانیم که همه دغدغه های ما را پوشش بدهد این خودش کار مهمی است. این کار، گام اولش استخراج نظام مسائل است. لذا به نظرم اولین کار گروه نظام سلامت این است که نظام مسائل سلامت خوب استقصا و استخراج بشود. البته ممکن است بگویید دیگران این کار را کرده اند اما خوب است که این موارد را ببینید و بررسی کنید.
دو استخراج منابع بر پایه نظام مسائل. ما معتقدیم وسائل الشیعه نظامات اجتماعی باید نوشته بشود. وسائل الشیعه ما وسائل الشیعه فقه فردی است. از نماز شروع شده تا دیات. فقه اقتصاد و تربیت و سیاست و هنر و رسانه و سلامت. پس گام دوم می شود استخراج منابع. گام سوم تولید درس نامه است. درسنامه هایی در سطوح مختلف برای آشنا شدن طلاب. شما نظام مسائل را که درآوردید کار می کنید با توجه به آیات و روایات یک نگرش فقهی که بر این مجموعه حاکم می کنید. بالاخره فقه ما که این قدر رشد کرده از شرایع شروع شده و به شرح لمعه رسیده و امروز اینقدر عریض و عمیق و طویل شده. ما در همه این حوزه ها به یک کار این چنینی نیاز داریم. لذا کار فقهی می طلبد و لازم است کسانی که اهل فقهند ورود بکنند. این ها نکاتی است که در چارچوب فقه نظام می گنجد.
گام چهارم طراحی مدل های اجتماعی است که می رود در مراحل بعدی. در این مسائل مثلا دوستان ما در بحث اقتصاد الان دارند بانک اسلامی را طراحی می کنند. شما می توانید یک ساختار اسلامی در حوزه سلامت طراحی کنید و بعد رایزنی کنید با وزارت بهداشت که بشود آرام آرام این ها را در برخی محیط ها به صورت تستی اجرا کرد و یواش یواش توسعه داد.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
هدایت شده از HAJABOLGHASEM.IR
31.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅شاخص های دولت اسلامی
🔵قسمت اول
🔻بیانات استاد حاج ابوالقاسم
#استاد_حاج_ابوالقاسم
#دولابی
#دعوت
🆔@hajabolghasem_ir
🌐www.hajabolghasem.ir
هدایت شده از HAJABOLGHASEM.IR
25.9M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅شاخص های دولت اسلامی
🔵قسمت دوم
🔻بیانات استاد حاج ابوالقاسم
#استاد_حاج_ابوالقاسم
#دولابی
#دعوت
🆔@hajabolghasem_ir
🌐www.hajabolghasem.ir
هدایت شده از HAJABOLGHASEM.IR
29.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅شاخص های دولت اسلامی
🔵قسمت سوم
🔻بیانات استاد حاج ابوالقاسم
#استاد_حاج_ابوالقاسم
#دولابی
#دعوت
🆔@hajabolghasem_ir
🌐www.hajabolghasem.ir
هدایت شده از HAJABOLGHASEM.IR
28.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅شاخص های دولت اسلامی
🔵قسمت چهارم
🔻بیانات استاد حاج ابوالقاسم
#استاد_حاج_ابوالقاسم
#دولابی
#دعوت
🆔@hajabolghasem_ir
🌐www.hajabolghasem.ir
💢 نامه مهم دبیر گروه فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام در انتقاد از طرح جدید بانکداری به حجة الاسلام و المسلمین دکتر حسین زاده بحرینی رئیس کمیته پولی و بانکی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی؛
حجةالاسلام و المسلمین محمد مادرشاهی :
☑️ اشکال اساسی این طرح این است که در کنار بعضی مزایای جزئی، ساختار معیوب و فاسد پولی و بانکی کشور تثبیت شده و مشکلاتی که در جامعه نهادینه می شود بسیار بیشتر از منافع جزئی آن است.
☑️ چه اصراری وجود دارد که نگرانی بعضی بزرگان حوزه بالخصوص حضرت آیت الله اراکی و همچنین موسسات و مراکز پژوهشی حوزه از این طرح را تنها به «نداشتن نگاه تحولی» تقلیل دهید؟! مگر آیت الله اراکی در بیانیه چنین نفرمودند: « متأسفانه نگاه تحولی نداشته و هیچ نشانه ای از حرکت در جهت طراحی نهاد پولی بر اساس نظام اقتصادی اسلام در آن دیده نمی شود و مهمترین اشکالات شرعی از قبیل خلق پول، استفاده از حیل، صوری سازی در عقود، کسب سود با تضمین سرمایه، توزیع ناعادلانه ثروت نه تنها حل نشده بلکه در برخی موارد قانونی نیز شده است و در مواردی می تواند تبعات زیان برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.» و شما جمله اول را ذکر و جمله بعد را حذف می نمایید و اصلا به آن اشاره نمی کنید؟
🔰 متن کامل این نامه را در ادامه مطالعه بفرمایید،؛
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
✅ متن کامل نامه دبیر محترم گروه فقه نظام اقتصادی پژوهشگاه فقه نظام به رئیس محترم کمیته پولی و بانکی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی را در ادامه میخوانید...
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر عزیزم جناب حجة الاسلام و المسلمین دکتر حسین زاده بحرینی
رئیس کمیته پولی و بانکی کمیسیون اقتصادی
با عرض سلام و اهدای تحیت و احترام؛
مطلع شدم حضرت عالی یادداشتی را نسبت به بیانیه حضرت آیت الله اراکی درباره طرح بانکداری مجلس نوشته اید؛ از آنجا که هم در بیانیه ایشان و هم یادداشت شما از پژوهشگاه فقه نظام و طراحی بانکداری اسلامی توسط این نهاد بر اساس مبانی اسلام با روش فقه نظام سخن گفته شده است، بر خود لازم دیدم نکاتی چند در باره یادداشت شما متذکر شوم:
برادر عزیزم
خوشبختانه پیش از این در جلسات حضوری، پیرامون مسائل مربوط به این طرح و طرح های جایگزین با حضرتعالی مباحثات گرم طلبگی داشتیم و قرار بر این شد که این جلسات ادامه یابد که امیدواریم به زودی زمینه این امر فراهم شود.
یکی از مسائلی که تعجب مرا واداشته است این است که همواره شما و همکاران محترمتان سعی نموده اید کل حوزه را موافق طرحتان معرفی کنید و وقتی با اعتراضات دلسوزانه و مشفقانه بزرگان حوزه برای تصحیح این طرح مواجه شده اید این مخالفت ها را به امور فرعی تقلیل می دهید.
چه اصراری وجود دارد که نگرانی بعضی بزرگان حوزه بالخصوص حضرت آیت الله اراکی و همچنین موسسات و مراکز پژوهشی حوزه از این طرح را تنها به «نداشتن نگاه تحولی» تقلیل دهید؟ مگر آیت الله اراکی در بیانیه چنین نفرمودند: « متأسفانه [این طرح] نگاه تحولی نداشته و هیچ نشانه ای از حرکت در جهت طراحی نهاد پولی بر اساس نظام اقتصادی اسلام در آن دیده نمی شود و مهمترین اشکالات شرعی از قبیل خلق پول، استفاده از حیل، صوری سازی در عقود، کسب سود با تضمین سرمایه، توزیع ناعادلانه ثروت نه تنها حل نشده بلکه در برخی موارد قانونی نیز شده است و در مواردی می تواند تبعات زیان باری برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.» (بیانیه حضرت آیت الله اراکی پیرامون طرح قانون جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران 27/2/1400) و شما جمله اول را ذکر و جمله بعد را حذف می نمایید و اصلا به آن اشاره نمی کنید؟
و شبیه همین کار را در نامه تان به محضر مقام معظم رهبری انجام داده و با دسته بندی منتقدین، تنها انتقاد حوزه را به جلوگیری از انجام اصلاحات اساسی تقلیل داده اید و به نامه بعضی از مراکز و اساتید حوزوی اشاره و تنها جمله مرتبط با مقصود خودتان را نقل کرده اید (نامه آقای دکتر بحرینی به مقام معظم رهبری در عید فطر سال 1400) در حالیکه در همین نامه به یازده اشکال اساسی این طرح اشاره شده و تنها جمله استناد شما به عنوان خاتمه بحث بیان شده است (نامه جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه به نمایندگان مجلس 22/2/1400) اما گویا اصلی ترین مشکل همین است.
در حالیکه اشکال اساسی این طرح این است که در کنار بعضی مزایای جزئی، ساختار معیوب و فاسد پولی و بانکی کشور تثبیت شده و مشکلاتی که در جامعه نهادینه می شود بسیار بیشتر از منافع جزئی آن است که به عنوان نمونه چند نکته را یاداور می شوم و امیدوارم مجددا مورد توجه حضرتعالی و سایر دوستانتان قرار گیرد:
۱- لازم بود آسیب شناسی کاملی از سیستم بانکی بر اساس اصول کلان نظام اقتصادی اسلام و همچنین اسناد بالادستی اعم از قانون اساسی و سیاست های ابلاغی، انجام می شد تا قانون پیشنهادی بتواند آن آسیب ها را مرتفع سازد؛ آسیب هایی که بسیاری از آنها در طرح شما نه تنها از بین نرفته بلکه تقویت و تثبیت شده است؛ معضل خلق پول بانکی، (که علاوه بر مشکلات عدیده اقتصادی برای جامعه برخی علماء تصریح به حرمت آن کرده اند)، تضمین سود ثابت که منشأ اصلی صوری سازی و ورود ربا و اکل مال به باطل به سیستم بانکی است، مساله عدالت و جلوگیری از تجمیع و گردش ثروت نزد عده ای خاص، جدایی جریان پولی از جریان واقعی اقتصاد به خاطر سودبری همراه با تضمین سرمایه به وجود می آید و موارد بسیار دیگر که اساس فعالیت های بانکداری موجود و به تبع آن طرح بانک مرکزی شما را زیر سوال می برد. که در طرح شما یا مورد توجه قرار نگرفته و یا تثبیت هم شده است.
۲- متاسفانه در نوشتن این قانون نظرات دلسوزانه متخصصین اقتصاد اسلامی مورد توجه قرار نگرفته است. اگر چه به فرموده حضرتعالی به دست آوردن اجماع نخبگان کار دشواری است اما آیا نمی توان کاری کرد که اجماع یا اکثریت متخصصین بر علیه این قانون نباشد؟ در جلسات متعددی ده ها نفر از شاخص ترین اساتید اقتصاد اسلامی مخالفت صریح خود با این طرح را اعلام نموده اند و در حوزه علمیه نیز تقریبا همه مراکز و موسسات مرتبط با اقتصاد اسلامی با این قانون مخالف هستند که به عنوان نمونه می توان به مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی دفتر قم، مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی، موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی، پژوهشگاه فقه نظام، مرکز جامع علوم اسلامی، موسسه فقه اقتصادی طیبات، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اشاره نمود. به راستی به این نکته چه جوابی می دهید که این همه مرکز و موسسه تخصصی اقتصاد با این طرح مخالفند. در نوشته های حضرتعالی آمده است که با برخی از این اساتید مباحثاتی داشتید اما به نتیجه ان مباحثات اشاره نفرمودید که در نهایت هیچ یک از آن اساتید قانع نشدند و اشکالاتی که داشتند مرتفع نشد و جناب حجة الاسلام و المسلمین میر معزی که از جانب مدیریت حوزه های علمیه به عنوان حکم انتخاب شد، به نفع مخالفان حکم نمود و مدیر حوزه های علمیه بر اساس همان مباحثات، نامه ای به مقام معظم رهبری نوشته و مخالفت را اعلام نمودند.
۳- یکی از اشکلات اساسی این طرح این است که بدون اینکه یک مدل روشن برای عملیاتی بانکی مشروع ارائه دهید وظائف و مسئولیت های بانک مرکزی را تبیین نموده اید. به این سوال چه پاسخ می دهید که وقتی مدلی برای عملیات بانکی مشروع نداریم بانک مرکزی قرار است به چه ماجرایی نظارت نماید؟ که در این قانون نه تنها منع از خلق پول، تضمین سود ثابت که منشأ اصلی صوری سازی و ورود ربا و اکل مال به باطل به سیستم بانکی است به عنوان وظائف بانک مرکزی تعریف نشده بلکه به صراحت قانونی شمرده است. در فرمایشات حضرتعالی بود که استفاده از حیل طبق نظر اکثر فقها حرام است. خود حضرتعالی تصریح کرده اید که عقود مشارکتی به درستی در بانکها بر اساس قانون کنونی قابلیت اجرا ندارد و عقد مرابحه نیز از حیل ربا است ولی چاره ای جز این نداریم که بر این اساس بانک ها را اداره نماییم. پس چرا چنین وانمود می نمایید که مشکل مشروعیت حل شده است؟
۴- با اینکه در اهداف و وظائف بانک مرکزی به مساله عدالت اشاره نموده اید اما هیچ رد پایی از چگونگی عملیاتی شدن این امر در قانون دیده نشده است. به عنوان نمونه برای پیشگیری و مقابله با سوء استفاده اشخاص مرتبط، بیش از ۱۰ ماده به همراه چندین بند و تبصره کیفیت نظارت بانک مرکزی بر این امر را تعیین نمودید. با این حال به این اکتفا ننموده و بانک مرکزی را موظف نمودید تا شاخص های نظارت و گزارش های دوره منظمی ارائه نماید و جرایم را هم تعیین نمودید. پیغام این رفتار دو گانه از نظر یک متخصص این است که مساله عدالت مساله اصلی طراحان این طرح نبوده و صرفا برای اینکه بگویند ما هم طرفدار عدالت هستیم چند جمله در رابطه با عدالت در اهداف ذکر کردیم.
و البته چندین و چند اشکال اساسی دیگر که در نوشته ای تحت عنوان «بیانیه حلقه بانکداری مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه» ذکر شده است. در این بیانیه اشکالات اساسی طرح با اشاره به مواد آن آمده و همچنین پیشنهاداتی جهت اصلاح و تقویت آن، ارائه شده است .