✳️ آیتالله بهجت میگفتند باید وجوهات را برای کشتن شاه مصرف کنیم
🔸 یادداشتی در پاسخ به مطالب منتشرشده درباره رویکرد آیتالله بهجت به انقلاب اسلامی
🔹 تصریحات آیتالله بهجت در کتب فقهی معتبر ایشان نشان میدهد که ایشان نهتنها جهاد دفاعی در عصر غیبت را جایز و واجب میشمارد، بلکه دایره آن را به احتمال ازبینرفتن شعائر نیز توسعه میدهد: «اين قسم، دفاع است و منوط به اذن امام يا منصوب او نيست، و واجب است مطلقاً بر قادر… سلطان كافر بر مسلمين، مخوف است با او زوال شعائر بعد از مدّتى؛ و تعرّض به قتل براى چنين خوف، سائغ بلكه واجب است.» (جامع المسائل، ج٢، ص٣٧۵)
🔸 ایشان در بیاناتشان در دروس خارج حکام مسلمان تابع کفار را در حکم کفار و بلکه بدتر از آنها شمرده و میگفتند:
«رضاخان پهلوى در آن زمان صدراعظم ايران بود، به او گفتند: مطيع ما باش. به او وعده دادند كه قاجار را از بين مىبريم و تو را بر مسند امور مىنشانيم و شاه ايران مىكنيم! و او هم براى رياست و سلطنت دين فروشى كرد. در حقيقت اين دولت انگليس بود كه حكومت مىكرد.»
🔹 بعضی از فضلای برجسته حوزه در اثر تشویق و تأکید ایشان به فعالیتهای سیاسی و مبارزه با رژیم منحوس پهلوی پرداختند. یکی از این بزرگان حضرت آیتالله مصباح یزدی است که اصل ورود خود به فعالیتهای انقلابی را ناشی از توصیهها و تأکیدات آیتالله العظمی بهجت ره میداند.
🔸 آیتالله بهجت مطالبی را دربارۀ نهضت به مرحوم امام پیشنهاد میکردند؛ برای مثال، به امام خمینی میگفتند: «خوب است نشریهای باشد و جنایات گذشته و حال رژیم را باهم منعكس كند تا جنایات گذشته از یاد مردم نرود.»
🔹 پس از سلامتی امام خمینی [از بیماری قلبی که به خاطر آن به تهران منتقل شدند] آیتالله بهجت دیگر حال ناراحتی را نداشتند و میفرمودند: «خدا خیلی رحم كرد و ده سال بر این مردم منت گذاشت.»
🔸 آیتالله بهجت، مدتی پیش از رحلت، برای مقام معظم رهبری پیام دادند كه «خطری بسیار مهم و جدی در پیش است. ما هرچه توانستیم، انجام دادیم كه اتفاقی نیفتد؛ بقیهاش دیگر با شماست.» یادم هست یکی پرسید: «آیا منظورتان آمریكاست؟» پدرم فرمودند: «بالاتر از اینهاست.»
◀️ مشاهده متن کامل در:
🆔 http://yon.ir/16hVZ
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
نشست شورای دبیران پژوهشگاه فقه نظام
1397/2/5
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
بیست و سومین کرسی آزاد اندیشی (ترویجی) پژوهشگاه فقه نظام در موضوع مبانی فقه نظام خانواده با ارائه حجت الاسلام دکتر سید منذر حکیم و نقد دکتر محمود حکمت نیا برگزار می گردد
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
#اختصاصی
💢آزادی و قانون در حکومت از نگاه شهید صدر (ره)
✔️علامه شهید، آیتالله سید محمدباقر صدر، یکی از اندیشمندان بزرگ مسلمان است که تاریخ در گذر زمان، شمار اندکی از این چهرهها را به خود دیده است. «مغز متفکر اسلامی» تعبیری است که امام خمینی درباره این شهید مظلوم به کار بردهاند و همین تعبیر، عظمت شخصیت وی را به تصویر میکشد. چهرههای نواندیش و متفکری مانند شهید صدر همواره در طول حیات پربرکت خود نشان دادهاند که اسلام و جامعه اسلامی از نظر محتوای نظری و عملی بسیار غنی است و این دریای معارف اسلامی است که باید بشریت را سیراب کند.
از این رو، دومین نشست آشنایی با آرا و اندیشههای شهید سیدمحمدباقر صدر به همت انجمن علمی تحول در علوم انسانی، در سالن اجتماعات دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. در این نشست، حجتالاسلام مجتبی الهی خراسانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه مشهد و رئیس میز توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی، آرای شهید صدر را در موضوع «قلمرو آزادی و قانون در حکومت اسلامی» مورد بررسی قرار داد و عرصههای مختلفی از نظریات این اندیشمند کمنظیر را ارائه نمود.
✂️ برشی از متن 🔻
🔹منطقهای که اجازه قانونگذاری داده میشود، منطقۀُ الفراغ نامیده میشود؛ یعنی فراغ از الزام. نه الزام وجوب دارد و نه حرمت و نه الزام به آزادی و هیچکدام از این سه الزام در آن وجود ندارد و دولتها میتوانند در این منطقه قانون وضع کنند.
🔸هیچ لزومی ندارد که حتماً قانون را وقتی وضع بکنند که به حد اضطرار برسد. از اینجا مبنای شهید صدر با امام فرق میکند.
🔹نظر بعضی از فقها این است که وضع قانون فقط با عناوین ثانوی است. مثل اضطرار، خطر هلاکت انسانها و امثالهم.
🔸مرحوم امام و برخی دیگر میگویند باید مصلحت عمده باشد مثلاً مصلحت عامۀ اجتماعی. این مصلحت عامۀ اجتماعی معمولاً به مقاصد اصلی شرع برمیگردد؛ یعنی به حفظ حرمتها و حریمها و حفظ نسل و ناموس و امثالهم. لذا برخی از فقها در استفتائات خود گفتهاند کدامیک از قوانین را اگر بشکنیم حرام شرعی هم هست. گفتهاند آنهایی که براساس یک مصلحت عمده وضع شده است؛ یعنی هر مقرراتی لازمالاجرا نیست. پس باید به مرز مصلحت عمده برسد.
🔹شهید صدر میگوید حتی نیاز به مصلحت عمده هم ندارد. اصلاً یک مصلحت تنظیمی و تسهیلی باشد. لذا ایشان عملاً اختیارات قانونگذاری را توسعه میدهد. لذا از منظر شهید صدر، قانون در بخش اول و دوم از باب الزام به عمل به شریعت الزامی است و در بخش دوم هم از باب اینکه حکومت برای وضع چنین قوانینی مشروعیت دارد و در همه این ابعاد اطاعت از قانون الزامی میشود.
🔸لذاست که از نگاه شهید صدر و امام و همه اینها برای قانونگذاری تفقه لازم است. چون باید بداند که در کدام مرزی قانون میگذارد. برای اجرای شریعت است یا برای رفع تزاحم بین احکام و یا برای منطقۀُ الفراغ است و اینها همه را باید بشناسد و بداند.
@ijtihadnetwork
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔻جلسه سی و دوم درس خارج فقه آیت الله اراکی با موضوع "نظام سیاسی اسلام":
💠بررسی معنای خلیفه در روایت "اللهم ارحم خلفائی"
🔹اطلاق کلمۀ جانشین حتی نیاز به مقدمات حکمت هم ندارد به دلیل اینکه خود معنای مادۀ جانشینی اقتضای عموم دارد؛ وقتی کسی میگوید که فلانی جانشین من است یعنی هر کاری را که من انجام میدهم او هم انجام میدهد.
🔸اگر کسی در این مطلب تشکیک کند باید بداند که مادۀ خلافت خودبهخود به معنای جانشینی است و خودبهخود تعمیم دارد و لااقل اطلاق دارد و شامل همۀ اختیارات رسول اکرم (ص) میشود مگر چیزی که با دلیل خارج میشود مانند نبوّت.
🔹چرا خلافت را جانشینی در مقام تبلیغ و نشر احکام نمیدانیم؟
به دلیل اینکه این قضیه باید به شرط محمول باشد. اگر خلافت را در اینجا به معنای تبلیغ احکام بدانیم نص روایت این میشود که «وَ یَرْوُونَ أَحَادِیثِی وَ سُنَّتِی فَیُعَلِّمُونَهَا» به دلیل اینکه خلافت به معنای بیان احکام شد و محمول هم که همین است؛
🔸آنوقت موضوع و محمول هر دو یک معنا را میدهد و این قضیه به شرط محمول میشود و قضیه غیر مفید میشود؛ زیرا این معنا را میدهد که "آنکسانی که روایات من را نشر میکنند" "روایت من را نشر میکنند"، "آنهایی که احکام من را بیان میکنند" "احکام من را بیان میکنند" و حرف درستی نیست.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
هدایت شده از پژوهشگاه فقه نظام
بیست و سومین کرسی آزاد اندیشی (ترویجی) پژوهشگاه فقه نظام در موضوع مبانی فقه نظام خانواده با ارائه حجت الاسلام دکتر سید منذر حکیم و نقد دکتر محمود حکمت نیا برگزار می گردد
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
✳️ برتر از كسى كه خدا را عبادت نمايد، اما كار نكند
🔹 شهید آیتالله سید محمدباقر صدر:
از جنبه فكرى، اسلام كار و توليد را تشويق نموده و آن را داراى ارزش فراوان شمرده و كرامت و جايگاه انسان نزد خدا و حتى خرد او را بهكار ارتباط داده است. بدينسان، بستر مناسب بشرى را براى انگيزش توليد و رشد ثروت فراهم ساخته و معيارهاى اخلاقى و ارزيابىهاى معين از كار و بيكارى را كه تا آن روز شناخته شده نبوده، ارائه نموده است. در پرتو همين معيارها و ارزشگذارىها، كار تبديل به عبادت مىگردد كه انسان با آن پاداش مىيابد و كسى كه در راه تأمين نيازهاى زندگىاش كار كند، برتر از كسى شناخته مىشود كه خدا را عبادت نمايد، اما كار نكند. نيز تنبلى يا شأن خود را بالاتر از كار ديدن، مايه نقص در انسانيت و عامل فرومايگى وى شمرده مىشود.
امام صادق (عليهالسلام) درباره مردى سؤال کرد. گفتند: «نيازمند است و در خانه به عبادت خدا مشغول است و برادران مسلمانش معاش او را تأمين مىكنند». امام فرمود: «كسى كه معاش او را تأمين مىكند، عابدتر از خود او است».
🔺اقتصاد ما، ج ۲، ص ۳۳۴
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💫 روشمندانه و مستدل از علم دینی دفاع میکنم/ میخواهم فلسفهالاجتماع و فقهالاجتماع را پیوند بزنم
📌حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه عضو هیات امنای پژوهشگاه فقه نظام : متأسفانه عدهای گمان میکنند که ما چون روحانی هستیم یا تعلّق به نظام جمهوری اسلامی داریم که البته به این تعلّق افتخار هم میکنیم، به این دلیل از علم دینی دفاع میکنیم. در حالی که من کاملاً روشمندانه و مستدل از این امر دفاع میکنم.
🔹اگر بنا بود بنده بهخاطر تعلّقاتم چیزی بگویم، میگفتم علوم طبیعی اسلامی هم داریم اما منطق این اجازه را به من نمیدهد. حتی در علوم اجتماعی هم آنجایی که توصیف انسان محقق است، روشهای آماری و تجربی و پیمایشی موجود میتواند به ما کمک کند.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
هدایت شده از آستان قدس رضوی و حرم مطهر
💠 امام رضا (علیه السلام):
《به راستی کسی که در پی افزایش رزق و روزی است تا با آن خانواده خود را اداره کند، پاداشش از مجاهد در راه خدا بیشتر است.》
#حدیث_رضوی
@aqr_ir