🕌 «اربعین حسینی» و طلوع «خاورمیانه نوین»
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🕌 اربعین حسینی و طلوع «خاورمیانه نوین»
1⃣ تحولات اخیر جهان و منطقه طلوع #خاورمیانه_نوین را نوید میدهد؛ خاورمیانهای متفاوت با آنچه قدرتهای بزرگ غربی ساختند. اگر مبداء خاورمیانهی ساختهی قدرتهای غربی را کنفرانس ۱۹۲۱ قاهره بدانیم، دو سال دیگر (۲۰۲۱ میلادی) یک قرن از پیدایش آن میگذرد.
2⃣ هشت سال پیش، از مارس ۲۰۱۱ میلادی، جنگ داخلی #سوریه آغاز شد؛ جنگی که قرار بود بار دیگر جغرافیای سیاسی منطقه را دگرگون کند بر بنیاد طرحی که به #بالکانیزاسیون_خاورمیانه شهرت یافت. در سالهای نخست دهه ۱۹۹۰ میلادی، در پیامد فروپاشی اتحاد شوروی و «بلوک شرق» در اروپای شرقی، کشور بزرگ و قدرتمند یوگسلاوی در منطقه بالکان در کوران جنگی خونین و یازده ساله به چند دولت کوچک و ضعیف تجزیه شد چون با پایان یافتن دوران ۴۵ ساله #جنگ_سرد میتوانست از نظر اقتصادی به قدرتمندترین کشور اروپایی بدل شود. اینک مقرر بود سه دولت قدرتمند خاورمیانه (سوریه، عراق و ایران) سرنوشتی مشابه یابند.
3⃣ سپتامبر ۲۰۱۳ «نقطه عطف» در شکست طرح بالکانیزاسیون خاورمیانه بود؛ زمانی که قدرتهای بزرگ غربی نتوانستند طرح حمله نظامی مشترک به سوریه، و انجام عملیاتی همچون تهاجم به لیبی (۲۰۱۱)، را محقق کنند. در پیامد این شکست، هیولایی بنام #داعش ساخته شد که در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴ موصل، سومین شهر بزرگ عراق، را به اشغال درآورد. پروژه داعش نیز پس از سه سال به شکست انجامید. در ژوئن ۲۰۱۷ موصل آزاد شد.
4⃣ دومین «نقطه عطف» در تولد «خاورمیانه نوین» را باید حمله به تأسیسات نفتی سعودی (۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹) دانست؛ ماجرایی که چرخش توازن نیروها در منطقه را علیه جنگطلبان متجاوز سعودی- اماراتی و به سود مبارزان یمنی نشان داد.
5⃣ این تحولات بزرگ و تاریخساز، سرزمینی وسیع شامل سه کشور #ایران و #عراق و #سوریه را، به مساحت ۲ میلیون و ۲۷۰ هزار کیلومتر مربع و با جمعیتی قریب به ۱۴۰ میلیون نفر، به منطقهای «مشترک المنافع» بدل کرده است. در درون این منطقهی مشترک المنافع، با ویزایی شبیه به ویزای شینگن اتحادیه اروپا، میتوان در مسیری ۲۲- ۲۵ ساعته با اتومبیل و دو سه ساعته با هواپیما از تهران به بیروت و لاذقیه و سایر بنادر مدیترانه رفت و برعکس. این حوزهی مشترکی است که تعامل در آن دستاوردهای بزرگ تجاری- اقتصادی، فرهنگی و سیاسی برای ایران و ایرانیان دارد.
6⃣ برخی تحرکات ناچیز ضد ایرانی که در آشوبهای داخلی روزهای اخیر در عراق رخ نمود، از واپسین تلاشها برای خرابکاری در راه بزرگی است که منطقه در آن گام نهاده است. راهپیمایی میلیونی زائرین در #اربعین_حسینی (۲۷ مهر ۱۳۹۸) طلیعهی پربرکت ظهور این «خاورمیانه نوین»، بهرغم انواع ستیزها و کارشکنیها، است.
✍ عبدالله شهبازی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌹 امروز یکشنبه
🌞 ۱۴ مهر ۱۳۹۸ هجری شمسی
☪ ۷ صفر ۱۴۴۱ هجری قمری
✝ ۶ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی
🕎 ۷ تیشری ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
1⃣ شهادت امام حسن علیهالسلام بهروایتی
🌍 مناسبتهای میلادی
1⃣ آغاز #جنگ_یوم_کیپور (جنگ اکتبر - جنگ رمضان)، چهارمین جنگ اعراب و اسرائیل از ۶ تا ۲۵ اکتبر ۱۹۷۳ میان سوریه و مصر با اسرائیل
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ ولادت #زبولون دهمین فرزند حضرت یعقوب
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ جنگ یوم کیپور / جنگ رمضان
1⃣ پس از مرگ #جمال_عبدالناصر و روی کار آمدن #انور_سادات به ریاستجمهوری مصر، زمینه برای یک رشته تحولات مهم سیاسی در غرب آسیا (خاورمیانه) و جهان عرب فراهم آمد.
2⃣ سادات در آغاز حکومت خود به تدارک نظامی وسیعی برای جبران شکست جنگ سال ۱۹۶۷م از #اسرائیل (جنگ ششروزه) میاندیشید. از اين رو در ۶ اکتبر ۱۹۷۳م، حملهی غافلگیرانهای را به مواضع رژیم اشغالگر قدس در صحرای سینا ترتیب داد و «جنگ چهارم اعراب و اسرائیل» را آغاز کرد.
3⃣ با آغاز چهارمين جنگ اعراب و اسرائیل، ارتش مصر در عملیاتی غافلگیرانه برضد نیروهای رژیم صهیونیستی، در آن سوی کانال سوئز یورش برد و پس از شکستن خط دفاعی و مستحکم بارلو، به پیشروی در صحرای سینا دست زد. با پیوستن نیروهای نظامی سوریه به مصر در این جنگ، ارتش اسرائیل دچار تلفات و خسارات گستردهای گردید.
4⃣ در حالیكه ارتشهای عرب با بهدست آوردن پیروزیهای پیدرپی در جبهههای شمال و جنوبغربی بهسرعت در حال پیشروی بودند، با کمکهای سريع ايالات متحده امریکا به رژیم صهیونیستی، ارتش اين رژیم به تسلیحات پیشرفتهتر دست یافت و توانست بر اعراب غلبه کند.
5⃣ در روز ۱۴ اکتبر، بهدنبال بمباران سنگین مواضع سوریه در ارتفاعات جولان، نیروهای اسرائیلی تمامی مواضعی را که در هفته اول جنگ از دست داده بود، باز پس گرفتند و در پایان دومین هفته جنگ، تا ۶۰ کیلومتری دمشق، پایتخت سوریه پیش رفتند. همچنین پیشروی نیروهای صهیونیستی تا ۱۰۰ کیلومتری قاهره، پایتخت مصر ادامه یافت.
6⃣ در اين مرحله بود كه با مذاكرات محرمانه بین امریکا و شوروی و تحت فشار بینالمللی، صهیونیستها به نیروهای خود فرمان توقف دادند تا اینکه در روز ۲۴ اکتبر ۱۹۷۳م، فرمان آتشبس، تحت نظارت سازمان ملل به اجرا درآمد.
7⃣ چهارمین جنگ اعراب و اسرائیل كه بهدلیل تقارن با ماه مبارک رمضانِ آن سال، موسوم به #جنگ_رمضان نیز میباشد، در نهایت به مذاکرات مستقیم بین مصر و اسرائیل و سفر سادات به بیتالمقدس و انعقاد قرارداد خائنانهی #کمپ_دیوید برای به رسمیّت شناختن اسرائیل منتهی شد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ رفتار دوگانهی بهائیت دربارهی جنگ یوم کیپور (جنگ رمضان) بین اعراب و اسرائیل
1⃣ در اکتبر سال 1973 مقارن با ماه رمضان، ارتش کشورهای اسلامی به صهیونیستها یورش آوردند، تا اراضی خود را باز پس گیرند. نیروهای مصری در مدتی کوتاه از کانال سوئز عبور کردند و دیوار عظیم «بارلو» را که از سوی صهیونیستها تسخیرناپذیر خوانده میشد، زیر پا گذاردند. در سایر جبههها نیز سوریه و اردن، صهیونیستها را گوشمالی دادند.
2⃣ در این اوضاع، نشریات #بهائیان به تکاپو افتادند و علیه جنگ به مبارزه برخاستند! آنان که در طول جنگ سال 1967 سکوت اختیار کرده بودند، این بار به قلمفرسایی پرداختند و در سرمقالهی نشریه رسمی محفل ملی بهائیان ایران با عنوان: «نزاع و جدال، منفور درگاه کبریا است» به موضعگیری به نفع صهیونیستها و علیه کشورهای اسلامی و عربی پرداختنه و فصل مشبعی را به بیان مذمت جنگ اختصاص دادند.
3⃣ بهائیان چنان از شکست صهیونیستها سرخورده و ناراحت شده بودند که حتی #مجله_ورقا نشریه نونهالان بهائی را نیز بینصیب نگذاشتند؛ این نشریه در شماره آبان 52 در مقالهای مفصل که ظاهراً یک دختر بچه #بهائی به نام سویدا معانی فرستاده است، شدیداً برای خانوادههای صهیونیست که فرزندانشان را به میدان جنگ با مسلمانان فرستادند، نوحهسرایی میکند و با استفاده از عبارات عاطفی میکوشد احساسات اطفال بهائی را به نفع صهیونیستها تحریک کند و این کودکان را از ابتدا با محبت صهیونیستها و کینه مسلمانان پرورش دهد.
✍ پویا شکیبا
📖 متن فوق برگرفته از مقالهی ذیل است:
👉 http://yon.ir/bahaism
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ همکاری رژیم پهلوی با اسرائیل در جنگ یوم کیپور
1⃣ جنگ چهارم اعراب و اسرائیل به #جنگ_اکتبر ۱۹۷۳، #جنگ_رمضان و یا #جنگ_یوم_کیپور مشهور است. این جنگ با حملهی نیروهای سوریه و مصر، با همکاری ارتش آزادیبخش فلسطین، به جبهههای صهیونیستها آغاز شد. این جنگ نیز در همان سال با حمایت نیروهای بینالمللی و #ناتو و بهویژه #آلمان از اسرائیل و رخنه در اتحاد اعراب، با شکست اعراب به پایان رسید. در جنگ چهارم اعراب و اسرائیل بود که عربها از سلاح نفت علیه اسرائیل و حامیانش بهره بردند.
👈 سروش نژاد، ١٣٨۵ : ١٣١
2⃣ منابع داخلی و خارجیِ بسیاری بر همسوییِ سیاستهای #پهلوی با امریکا و اسرائیل در طی جنگ با اعراب خبر دادهاند. خاطرات اطرافیان شاه نیز بیانگر این واقعیت است که ایران در جبههی حمایت از #اسرائیل قرار داشته است:
3⃣ یکی از پژوهشگران تاریخ به این موضوع اشارهی روشنی دارد:
👈 در جنگ ۱۹۷۳ متحدین اصلی اسرائیل (و امریکا) عبارت بودند از: پرتغال، هایلا سیلاس (Haile Selassie) از اتیوپی، شاه ایران (بهعنوان متحد نزدیک)، آناستازیو سوموزو (Anastasio Somozo) دوست قدیمی اسرائیل، یان اسمیت از آفریقای جنوبی، و رژیم سایگون از ويتنام جنوبی.
👉 Beit-Hallahmi, 1988: 199
4⃣ یک محقق و روزنامهنگار آمریکایی نیز در تحلیلهایش به این موضوع اشاره میکند که در تمام دورههای سهولت یا صعوبت (سختی) اسرائیل، از میان سه کشور عربستان سعودی، اردن و ایران، که از سال ۱۹۵۷ خود را #اتحاد_اسلامی مینامیدند، کشور ایران تامینکننده اصلی نفت اسرائیل از طریق بندر ایلات (Eilat Port) در خلیج عقبه بوده است.
👉 Draper, 1968: 219-220
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📚 منابع:
🔸 سروش نژاد، احمد. (١٣٨۵). صهیونیسم: نوزایی، استقرار، فروپاشی. تهران، نشر نی
🔸 Beit-Hallahmi, Benjamin. (1988). The Israeli Connection: Whom Israel Arms and Why? London, I.B.TAURIS & Co Ltd.
🔸 Draper. Theodore. (1968). Israel and World Politics, Roots of the Third Arab-Israeli War. New York, The Viking Press.
📆 تقویم روزانه 🌹 امروز دوشنبه
🌞 ١۵ مهر ۱۳۹۸ هجری شمسی
☪ ٨ صفر ۱۴۴۱ هجری قمری
✝ ٧ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی
🕎 ٨ تیشری ۵۷۸۰ عبری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌹 امروز سهشنبه
🌞 ١۶ مهر ۱۳۹۸ هجری شمسی
☪ ٩ صفر ۱۴۴۱ هجری قمری
✝ ٨ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی
🕎 ٩ تیشری ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
1⃣ وقوع جنگ نهروان
2⃣ رحلت «ابن رشد» فیلسوف اسلامی معاصر و تأثیرگذار بر «موسی بن میمون» بزرگترین فیلسوف و طبیب یهودی
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ آغاز کیپور = روزه بزرگ ۲۵ ساعته یهودیان
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter