📆 تقویم روزانه 🌹 امروز چهارشنبه
🌞 ١٧ مهر ۱۳۹۸ هجری شمسی
☪ ١٠ صفر ۱۴۴۱ هجری قمری
✝ ٩ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی
🕎 ١٠ تیشری ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای عبری
1⃣ یوم کیپور
2⃣ اعطای دومین لوحه دهفرمان به حضرت موسی و فرود حضرت موسی و اعلام روز توبه و طلب آمرزش از خدا
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روز دهم ماه هفتم یهودی: عید بخشایش (١)
1⃣ ابوریحان بیرونى (۳۶۲-۴۴۰) در التفهیم لاوایل صناعة التنجیم نوشته است:
✍ « کِبّور چیست؟ دهم روز است از تشرین، وزین جهت گاه گاه او را عاشور خوانند فأمّا نام کِبّور اندر زبان عبرى از کفّارت گناهان است و این یک روز است که بر #جهودان روزهداشتن فریضه کرده آمد و هر که روزه ندارد کُشتن بر وی واجب شود. و اندازهی این روز بیست و پنج ساعت است و ابتدا کنند روز نهم پیش از آفتاب فرو شدن به نیم ساعت و تمام شود چون آفتاب فرو شود روز دهم و نیم ساعت بگذرد آنگه روزه بگشایند.» (١)
2⃣ به تحقیق جلالالدین همایی در حاشیهی التفهیم:
✍ کِبّور تلفظ اصلیش کِپّور و با لفظ کفاره عربى یک ریشه دارد. (٢)
3⃣ بیرونی در آثار الباقیة لقرون الخالیة توضیحات بیشتری دربارهی سال یهودی و ماههای آن داده است. (٣)
📚 منابع:
١. ابوریحان بیرونی، التفهیم لاوایل صناعة التنجیم، ص۲۴۴.
٢. پیشین، حاشیهی جلالالدین همایی.
٣. ابوریحان بیرونی، آثار الباقیة لقرون الخالیة ، ترجمه اکبر داناسرشت، فصل هفتم، ص۲۱۸-۲۷۴.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روز دهم ماه هفتم یهودی: عید بخشایش (٢)
1⃣ بر اساس تفسیر #میشنا (یکی از اجزای متن مقدس یهودی) به باور یهودیان در #یوم_کیپور، حضرت موسی (ع) از کوه سینا بازگشت.
2⃣ در تفسیر #میدراش (از دیگر متون معتبر یهودی) یوم کیپور روزی است که حضرت موسی (ع) برای بار دوم #دهفرمان را از خداوند دریافت کرد. موسی (ع) سنگهای دهفرمان را در بار اول بعد از دیدن #گوسالهپرستی توسط قوم #بنیاسرائیل خُرد کرده بود.
3⃣ در این زمان چهل روز دستور خدا به موسی (ع) تکمیل گردید. در این زمان خدا گناه بنیاسرائیل در پرستش #گوساله_سامری را مورد بخشش قرار داد و از این رو این روز #روز_آمرزش نام گرفت.
4⃣ #روش_هشانا اولین روز تیشری، ماه هفتم تقویم عبری، است که در آن از خدا آمرزش درخواست میشود. ماه هفتم ماه قضاوت خدا بر بنیاسرائیل است. در ده روز بین روش هشانا تا یوم کیپور دادگاه الهی در حال تصمیمگیری است و در روز یوم کیپور حکم دادگاه الهی برای سال بعد صادر میشود.
5⃣ در این ده روز #یهودیان تلاش میکنند که رفتار خود را اصلاح کنند و از گناهان خود استغفار کنند. عصر یوم کیپور مؤمنان یهودی به گناهان خود اعتراف میکنند و در پایان این روز امیدوارند که خدا گناهان آنها را مورد بخشش قرار دهد.
6⃣ روزه گرفتن در یوم کیپور واجب است، که از غروب روز نهم شروع میشود و در پایان شب یوم کیپور پایان مییابد و حدود ۲۵ ساعت به طول میانجامد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ روز دهم ماه هفتم یهودی: عید بخشایش (٣)
1⃣ بر اساس #تلمود (از دیگر اجزای متن مقدس یهودی) پنج ممنوعیت برای #یوم_کیپور وجود دارد.
2⃣ #یهودیان در این مدت باید از خوردن و آشامیدن پرهیز کنند، از خودشویی بپرهیزند، از استعمال بوی خوش و روغن مالیدن به بدنشان خودداری کنند؛ همچنین نباید کفش چرمی به پا کنند یا حتی با همسر خویش آمیزش جنسی کنند. یهودیان در یوم کیپور، چهار نوبت به کنیسه میروند و دعا و نماز میخوانند و یک بار هم ایستاده مکتوبی را قرائت میکنند که مربوط به آمرزش گناهان است. (١)
3⃣ مسلمانان احتمالاً با این تعالیم به یاد دهه اول ذیحجه، روز عرفه و خصوصاً عید قربان و حتی شبهای قدر خود میافتند.
4⃣ در #تورات در سه موضع از تکالیف یوم کیپور یادشده است:
🔸 از جمله در سِفر لاویان دو بار در اینباره بحث شده است:
👈 خدا به قوم اسرائیل دستور میدهد که در روز دهم ماه هفتم توبه کرده و از کار دست بکشند و استراحت کنند. آن روز را مقدس بدارند. مردم باید قربانی سوخته به خدا تقدیم کنند. خدا به موسی میگوید که هر کسی در این روز کار کند، روحش از بقیه مردم جدا خواهد شد. این روز باید روز استراحت باشد.
🔸 در سِفر اعداد تورات نیز چنین آمده است:
👈 روز دهم ماه هفتم مقدس داشته شود و هیچکس نباید در این روز کار کند. برای قربانی، فرد باید یک گاو جوان، یک قوچ و هفت گوسفند که هرکدام یک سال دارند تقدیم خداوند کند. برای کفاره گناهان فرد باید یک بز نر را قربانی کند. (٢)
5⃣ یوم کیپور از زمان حضرت موسی تا کنون از جمله بزرگترین اعیاد یهودی است و جشن گرفته میشود.
📚 منابع:
١. برای اطلاعات بیشتر یهودی در مورد یوم کیپور بنگرید به:
👉 Jewish Encyclopedia, ATONEMENT, DAY OF (Yom ha-Kippurim), by Morris Jastrow & Jr., Max L. Margolis
٢. تورات، سفر لاویان: ۱۶: ۱-۳۴ و ۲۳: ۲۶-۳۲، سفر اعداد: ۲۹: ۷-۱۱.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه 🌹 امروز پنجشنبه
🌞 ١٨ مهر ۱۳۹۸ هجری شمسی
☪ ١١ صفر ۱۴۴۱ هجری قمری
✝ ١٠ اکتبر ۲۰۱۹ میلادی
🕎 ١١ تیشری ۵۷۸۰ عبری
🌍 مناسبتهای شمسی
1⃣ «نلسون راکفلر» معاون رئیسجمهور پیشین آمریکا و فرماندار سابق نیویورک و همسرش وارد تهران شدند (١٣۵۶ش)
2⃣ درگذشت «سلطان الواعظین شیرازی» نویسنده کتاب «شبهای پیشاور» و کتاب «صد مقاله سلطانی» در ردّ بر یهود و نصارا (١٣۵٠ش)
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ راز رابطه شاه و راکفلرها (١)
1⃣ در فاصله ٩ماهه بین دیماه ١٣۵٧ تا مرداد ١٣۵٩ یعنی دورانی که شاه در ایام سرگردانی پس از فرار بهسر میبرد و سرانجام غم فقدان تاج و تخت و بیماری مهلک جانش را در قاهره گرفت، تنها تعداد معدودی از دوستان خارجی او در کنارش مانده بودند.
2⃣ هم دولتها و هم مقامات سیاسی و اقتصادی خارجی دریافته بودند که آفتاب عمر سیاسی شاه بر لب بام است و ستاره اقبالش رو به خاموشی. کشورهای گوناگونی که شاه همواره بر رابطه قوی خود با آنها میبالید و آن را نشانهای از قدرت ایران معرفی میکرد از میزبانی او سر باز میزدند.
3⃣ حتی ایالات متحده آمریکا که در دو دهه پایانی #حکومت_پهلوی، متحد استراتژیک و همهجانبه این حکومت محسوب میشد نیز در حمایت از شاه بیمار ایران تردیدهای جدی وارد کرده بود.
4⃣ در چنین وضعیتی و در حالیکه شاه بین مصر، پاناما، مراکش، آمریکا و باهاما در رفتوآمد بود، یکی از معدود افرادی که پشتیبان شاه و خانوادهاش بود، #دیوید_راکفلر از خاندان شناختهشده و فوق ثروتمند #راکفلر بود.
5⃣ هم او بود که در رایزنی با کارتر، زمینه سفر درمانی هرچند کوتاهمدت شاه به آمریکا را فراهم کرد. همچنین با مشاهده عدم تمایل دولت آمریکا به تداوم میزبانی از شاه بی تاج و تخت ایران، کمکهای پزشکی و حمایتهای امنیتی قابلتوجهی را برای دوست قدیمی خود فراهم کرد.
⁉️ اما این دوستی چگونه ریشه داشت و نسبت میان حکومت شاه و #خاندان_راکفلر چه بود؟
✍ سیدمرتضی حسینی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ راز رابطه شاه و راکفلرها (٢)
💎 راکفلر؛ خاندان ثروتمند و پرنفوذ
1⃣ #خاندان_راکفلر از مشهورترین خاندانهای ثروتمند جهان در قرن اخیر هستند. سرسلسله این خانواده #جان_دیویسون_راکفلر (١٨٣٩-١٩٣٧) است. او که متولد نیویورک بود، از ١۵سالگی بهعنوان یک نیروی خدماتی و سپس دفتردار یک شرکت تجاری کار خود را آغاز کرد. پس از پیشرفت در کار و تأسیس چند شرکت کوچک، در ٢٣سالگی به عرصه #صنعت_نفت پا گذاشت و شرکتی را تأسیس کرد که در زمینه پالایشگاههای نفت فعال بود. او بعدها با گسترش فعالیتش در قالب شرکت #استاندارد_اویل تا سال ١٨٧٩، نود درصد امور پالایش نفت ایالات متحده آمریکا را در اختیار خود گرفت. راکفلر، علاوه بر صنعت نفت در حوزههای اجتماعی و فرهنگی نیز فعال بود و اقدامات زیادی در حوزه بهداشت و آموزش عمومی انجام داد.
2⃣ آنگونه که #مجله_فوربس (بر اساس ارزیابی مالی و مطابقت آن با نرخ تورم روز در سال 2007 ) مدعی شده، #جان_راکفلر با ٣٣۶میلیارد دلار ثروتمندترین فرد تاریخ است. مؤسس #استاندارد_اویل در سال ١٩١٣ #بنیاد_راکفلر را با کارکردهای اقتصادی، رسانهای، اجتماعی و فرهنگی تأسیس کرد و در سپتامبر ١٩١۶ با رساندن ثروت خود به ١میلیارد دلار، نخستین میلیاردر تاریخ ایالات متحده آمریکا شناخته شد.
3⃣ پس از مرگ او، پسرش «جان دیویسون راکفلر (جونیور)» وارث کسب و کار پرسود خاندان راکفلر شد. #راکفلر_جونیور (١٨٧۴-١٩۶٠) هم ۵ پسر داشت که همگی از سرمایهداران و فعالان اقتصادی آمریکا بودند که در این میان #دیوید_راکفلر و #نلسون_راکفلر علاوه بر تداوم فعالیتهای اقتصادی، در حوزه #سیاست هم نقشآفرین شدند.
4⃣ در سالهای دهه ۵٠ تا ٨٠ میلادی و همزمان با دورانی که این دو برادر متولیان اصلی خاندان راکفلر بودند شاهد نقشآفرینی بنگاههای اقتصادی متبوع آنها در سیاستهای کلان داخلی و خارجی ایالات متحده هستیم. فرایندی که همزمان با پایان جنگ جهانی دوم، گره خوردن منافع کارتلهای بزرگ تجاری، مجتمعهای تسلیحاتی و شرکتهای نفتی آمریکا با سیاست خارجی این کشور را بهدنبال دارد.
5⃣ با افول قدرتهای استعماری، اقتصاد نوپا و تازهنفس آمریکا بهشدت نیازمند مواد خام و از آن مهمتر بازار مصرف شد. در این شرایط، جایگاه #راکفلرها نیز که گستره فعالیت خود را به سایر عرصههای تجاری و مالی سیاستگذاری ایالات متحده آمریکا گسترش داده بودند، پررنگتر شد. وضعیتی که شامل جهتدهی رسانهای و تأثیر بر افکار عمومی و همچنین نقشآفرینی در کنگره آمریکا از طریق رایزنی و لابی با نمایندگان و سرانجام حضور مستقیم در سیاستگذاریهای دولت بود. وضعیتی که با رسیدن «نلسون راکفلر» به سِمَت معاون اولی در دولت #جرالد_فورد در سالهای ١٩٧۴ تا ١٩٧٧ عینیت یافت.
✍ سیدمرتضی حسینی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter