💠💠 پلورالیسم ، قدرت و مبارزه سیاسی (3)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت سوم)
🌐 جاسوسان در تهران (3)
1⃣ کمتر از 5 سال همه چیز دود شد و به هوا رفت. با آغاز دههی 1380، پس از آنکه #سعید_حجاریان صراحتاً به #سیدمحمد_خاتمی گفت اصلاحات به سبب «فقدان نیروی اجتماعی» در حال فروپاشی است و عنقریب #اصلاحات در ایران خواهد مُرد، مسئله رهبری اصلاحات در ایران در میان جامعه شناسان سیاسی مانند #آلن_تورن موسس مرکز مطالعات جنبشهای اجتماعی و استاد دانشگاه پاریس به یک دغدغهی مهم بدل گشت.
2⃣ تورن که 10 روز از زمستان 1380 را در تهران سپری کرد و با اعضاء گروهک نهضت آزادی ایران مانند #غلامعباس_توسلی و جامعهشناسان سکولار چون #فرهاد_خسروخاور جلسات متعددی داشت، پیرامون نقش رییس جمهور خاتمی با سعید حجاریان همداستان بود:
3⃣ تورن گفت: میان ساخت «دولت» و #جامعه_مدنی در ایران یک نوع خلاء وجود دارد. هیچ چهره مشخصی برای پرکردن این خلاء نیست. در واقع، هیچ «گاندی» یا شخصیتی مثل او وجود ندارد. به جای آنکه بگوییم این جامعه با «بنبست» مواجه شده، من متقاعد شدهام که بنبست در «سطوح بالای جامعه» (نخبگان) است. ما متوجه نمیشویم چرا رئیس جمهور خاتمی که با این آرای بسیار بالا انتخاب شده، ظرفیت عملش هیچگونه افزایشی پیدا نکرده است؟! این پیروزی سیاسی یک زندگی جدید در کالبد جامعه دمید، اما باعث «نوشدن نظام سیاسی ایران» نشد.
4⃣ بعدها #ولیرضا_نصر (مشاور ویژه جرج بوش در امور خاورمیانه و فرزند سیدحسین نصر) و #علی_قیصری (تاریخدان سیاسی مقیم آمریکا) با انتشار رسالهای تاریخی به نام «بحث دموکراسی در ایران» در ژورنال پژوهشهای خاورمیانه برای واشنگتن به همین نتیجه رسیدند. آنان صراحتاً نوشتند جنبش دموکراسی در ایران دارای رهبر نیست! بخوانيد:
5⃣ خاتمی در دوره ریاست جمهوری خویش به رتبه چنین «رهبری» دست نیافت و از او دیگر بعید است که در ازای رهبری این جنبش به فراسوی چارچوب جمهوری اسلامی پا بنهد. فعالان سیاسی عرفیگرا و دانشجویان نیز تا به حال این جای خالی را پُر نکردهاند.
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
📖 متن کامل مقاله به همراه منابع:
👉 http://jscenter.ir/slave-jews/muslim-zionism/5401
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
💠💠 اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (1)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت چهارم)
🌐 جاسوسان در تهران (4)
1⃣ از فردای پیروزی در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، عمق #بحران_تاکتیک_و_استراتژی در اردوگاه #اصلاحات به عنوان «حزب حاکم» بیش از همیشه به چشم میآمد. به عنوان نمونه:
2⃣ از میانهی سال 1379، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بر ضرورت اتکاء به استراتژی #آرامش_فعال تاکید کرد و عملاً این استراتژی به جای ایدهی حجاریان (فشار از پایین، چانهزنی از بالا) نشست.
3⃣ با سقوط اسلوبودان میلوسویچ در یوگسلاوی در پی تظاهرات مردم، عزتالله سحابی از رهبران گروهک ملی – مذهبی از شیوهی #مقاومت_منفی در ایران سخن گفت و علیرضا علویتبار که با دبیر اطلاعاتی – سیاسی سفارت انگلیس در تهران ارتباط نزدیک داشت، پیشنهاد پیروی از #نافرمانی_مدنی را داد.
4⃣ عباس عبدی نیز اصلاحطلبان را به #خروج_از_حاکمیت فراخواند، چون با قرارگرفتن در «موضع نظام» نمیتوان در نقش #اپوزیسیون بازی کرد. پس اصلاحطلبان باید از مناصب دولتی استعفاء دهند تا #مشروعیت نظام را با مخاطره جدی مواجه کنند و ظرفیتهای استفاده از همهی امکانات #مقاومت_منفی را فراهم سازند..
5⃣ اما همهی این ایدهها شکست خورد!! چرا؟
6⃣ اکثر این پیشنهادات کپیبرداری از راهبردهای فروپاشی اروپای شرقی در پایان دهه 1980.م. بودند:
7⃣ #سعید_حجاریان هیچگاه نگفت که تاکتیک «فشار از پایین، چانهزنی از بالا» رونویسی آشکار از آراء #تیموتی_گارتناش نظریهپرداز MI6 است که برای سلسله #کودتاهای_مخملی اروپای شرقی ساخته شد!
8⃣ تاکتیکهای سحابی، علویتبار و گنجی برای «نافرمانی مدنی» و «مقاومت منفی»، یک قرائتِ آمریکایی از روش #مهاتما_گاندی به شمار میرفت كه نخستین بار #ماهنامه_کیان در اردیبهشت 1379 با ترجمه مقالهای از #رونالد_دورکین به چاپ رساند.
9⃣ تز #اصلاح_قانون_اساسی از هاشم آغاجری و عمادالدین باقی نیز که نوشتارهای #محسن_کدیور پیرامون «نظریه انتصابی ولایت مطلقهی فقیه» پشتوانهی آن معرفی میشد، به سبب آشفتگی ساختاری و تئوریک هیچ راهی به عرصه عمومی سیاست ایران نیافت.
🔟 همین طور پیشنهاد #رفراندوم از محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم سرنوشت بهتری از بقیه راهکارها نداشت.
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
💠💠 اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (2)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت چهارم)
🌐 جاسوسان در تهران (4)
1⃣ تکاپوهای جدید به سرعت آغاز شد و باز هم #سعید_حجاریان در اوج جدالها و بحرانهای درون حزبی به میدان آمد.
2⃣ او روز 7 شهریور 1380 نخستین سخنرانی جنجالیاش را در اردوی سالیانه دفتر تحکیم وحدت ایراد کرد؛ دههی 1380 را «دههی فعالیت معرفتی اصلاحطلبان» برای کسب قدرت نام نهاد و این عنوان را «راهبرد بنیادین جنبش دانشجویی» دانست:
3⃣ وقتی در «میدان معرفتی» کار میکنید، «منزلت اجتماعی» پیدا میکنید و اسوه میشوید و مردم به شما اقبال میکنند. جنبش دانشجویی کاملاً در کانون «معرفت» قرار دارد… بسیاری از رهبران و تئوریسینهای محبوب جنبش دانشجویی مثل #یورگن_هابرماس در عرصه معرفت حرفی برای گفتن داشتند و منزلت پیدا کردند؛ و اِلا اگر وارد عرصه قدرت میشدند، به سرعت حذف میشدند.
4⃣ این اولین بار بود که حجاریان در یک سخنرانی عمومی نام یورگن هابرماس فیلسوف آلمانی و نظریهپرداز مشهور #نافرمانی_مدنی را به زبان آورد و از او به مثابهی الگویی برجسته یاد کرد.
5⃣ اکنون حجاریان برنامهای جدید در ذهن داشت تا از شخصیتهایی مانند هابرماس برای بحرانزدایی از تئوری و عمل در سپهر اندیشهی #اصلاحات کمک بگیرد.
6⃣ براساس طرح جدید حجاریان که #عطاءالله_مهاجرانی در مقام رئیس مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها و به توصیه رئیس جمهور، مدیریت اجرای آن را پذیرفت، این مرکز در کنار سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب مشارکت و حزب کارگزاران با مشارکت وزارت کشور برای تجدید ساختار معرفتی – ایدئولوژیک اصلاحات از سال 1380 تا سال 1384، از 7 فیلسوف برجستهی انگلیسی، آمریکایی، فرانسوی و آلمانی برای سفر به ایران دعوت کردند!
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
💠💠 اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (3)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت چهارم)
🌐 جاسوسان در تهران (4)
1⃣ انقلاب زنانهی آلن تورن (Alain Touraine)
2⃣ ایران، یک بهشت ایدهآل برای جنبش دانشجویی دختران! این پیامِ سفر #آلن_تورن 76 ساله و نظریهپرداز پرآوازهی #جامعه_مدنی از پاریس به تهران بود که پایان زمستان 1380 به دعوت #عطاءالله_مهاجرانی رقم خورد و بسته پیشنهادیاش برای #اصلاحطلبان «خلق یک انقلاب زنانه در ایران» بود.
3⃣ او به عنوان تحلیلگری برجسته در زمینهی «جنبشهای اجتماعی اپوزیسیون» این ایده را در جلسات مشترکی با موسسه مطالعات وزارت امور خارجه، مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و سرانجام ضیافت شام سفارت فرانسه طرح کرد.
4⃣ تورن اعتقاد داشت «ایران، مکان ایدهآلی برای دانشجویان و جنبشهای دانشجویی به خصوص جنبش دانشجویی دختران است»، چون این جنبش نظرگاه خاصی در مورد یک مشکل اجتماعی دارد؛ تحصیل کردهاند، مدرن فکر میکنند، تفکراتشان شکلی جهانی دارد و در پی ایجاد نهادهای سیاسی جدید هستند.
5⃣ تصویر او از سیاستگزاران دولت دوم #سیدمحمد_خاتمی ماهیت جالبی داشت و به آنها میگفت «شما نه میخواهید آیتالله باشید و نه میخواهید سرمایهدار باشید، شما میخواهید شالوده نهادهای لازم انتخابات آزاد را برای اکثریت افراد پیریزی کنید.»
6⃣ این جامعهشناس فرانسوی به اصلاحطلبان توصیه کرد باید از یک «امکان سیاسی» که خلق آن در ایران به مراتب آسانتر از کشورهای اروپایی است، بهره گیرند:
7⃣ «به اعتقاد من شما میتوانید نخستین کشوری در جهان باشید که «انقلابی بر پایهی حمایت از حقوق زنان» به وجود میآورد. چرا که برحسب آنچه دیدهام ایران از معدود کشورهایی است که مسئله زنان در کانون مسائل آن قرار دارد.»
8⃣ آلن تورن رهبران دولت #اصلاحات را به پیروی از الگوی موسسه تحقیقات امنیتی پنتاگون (Rand) در گستره #اسلام_لیبرال فراخواند و همرأی با فرید زکریا و ولیرضا نصر در شورای روابط خارجی آمریکا گفت «راه تجدد ایران» از #ترکیه میگذرد:
9⃣ «راه تجدّد ایران» از مرزهای «ترکیه» عبور میکند. ترکیه برای ما «آزمایشگاه» است. آزمایشگاهِ خوبیها و بدیهای تجدّد و چالشها و برونرفتهای «روشنفکران دینی» از آن.
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
📖 متن کامل مقاله به همراه منابع:
👉 http://yon.ir/efsadat
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
💠💠 یورگن هابرماس ، خاتمی و انقلابیون مأیوس (1)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت پنجم)
🌐 جاسوسان در تهران (5)
1⃣ #یورگن _هابرماس در 21 اردیبهشت 1381 به میزبانی عطاءالله مهاجرانی (رئیس وقت مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها) از آلمان به ایران آمد تا به تحلیل «پروژه ناتمام مدرنیته» بپردازد و گزارش خود از چشمانداز #اصلاحات را در اختیار رئیسجمهور بگذارد؛ گزارشی که چارچوب فعالیتهای #سیدمحمد_خاتمی و #اصلاحطلبان در سالهای بعد بر مبنای پیشنهادات آن بنا گشت.
2⃣ سفر یورگن هابرماس مقارن با «پایان عصر سروشیسم» و «افول اقتدار آراء عبدالکریم سروش» در ایران شد؛ به روایت سردبیر نشریه همشهری جوان اصلاحطلبان در این دوران به «بدترین سطح ابتذال فکری» سقوط کردند و میخواستند از رهگذر حضور این نظریهپرداز شهیرِ #نافرمانی_مدنی برای خود کیسهی «کسب مشروعیت» بدوزند.
3⃣ برای اصلاحطلبان که با اقتباس مبانی معرفتی مدرنیته از #فیلسوفان_یهودی چون سِر کارل پوپر، سِر آیزایا برلین و هانا آرنت هر لحظه بیشتر در بحران مشروعیت نظری فرو میرفتند، یورگن هابرماس این جاذبه را داشت تا حضورش بر وزن تئوریک اصلاحات بیفزاید و شاید زمینههای دفاع زیرکانه از #مدرنیته را به آنان بیاموزد، اما این فیلسوف خود نماد یک «شکست معرفتی» بود.
4⃣ منظومه نظری او معجونی ناهمگون از تئوریهای عصر مدرن به شمار میرفت و در زندگیاش دورههای متنوع فکری را سپری کرد تا از #مارکسیسم به #سکولاریسم رسید.
5⃣ از یک سو، یورگن هابرماس را یگانه وارث #مکتب_فرانکفورت و پیرو تئوری #نئومارکسیسم میشناختند که این مکتب از دل پروژه عملیات سری CIA در حوزه اندیشه (موسوم به عملیات PSB) درآمد و یک حوزهی انتقادی کنترل شده علیه سیستم لیبرال بورژوازی بود، اما در جامعهشناسی دلبستگی عمیقی به ماکس وبر داشت که از ستونهای فلسفه کلاسیک #سرمایهداری محسوب میگشت.
6⃣ سرشت و سرنوشت جوامع در حال «گذار از سنت به مدرنیته» دغدغه پیوستهی یورگن هابرماس بود و برای تماشای «پروژهی ناتمام مدرنیته» سرزمینهای غیرغربی از چین تا ایران را پیمود.
7⃣ او پاییز 1380 دعوت #عطاءالله_مهاجرانی را به سبب «مبارزهی سختی که در دوران وزارت فرهنگ برای آزادی مطبوعات ایرانی پیش برد» قبول کرد و 8 ماه بعد به ایران آمد.
8⃣ پیش از سفر به ملاقاتی طولانی با وزیر امور خارجه آلمان درباره وضعیت سیاسی نیروهای اپوزیسیون برانداز در ایران رفت. انجمن قلم آلمان نیز از او خواستار رایزنیاش برای آزادی سیامک پورزند، جاسوس دستگیر شدهی CIA شد؛ همچنین لیستی از زندانیان امنیتی را به او دادند تا هم به ایجاد کانالهای تماس با خانوادهی آنان و هم به مذاکره با مقامات نظام برای عفوشان بپردازد؛
9⃣ اما یکی از ماموریتهای اصلی او معرفی جانشینی به جای #عبدالکریم_سروش برای بسط #علوم_انسانی_سکولار بود؛ شخصیتی که بتواند «مذهب اسلام را به علوم انسانی و فلسفه معاصر غرب پیوند دهد.»
🔟 یورگن هابرماس از #محمد_مجتهد_شبستری به عنوان گزینه مقبول غربیها برای «همسان سازی اصول اسلامی با علوم انسانی سکولار» رونمایی کرد: یک مارتین لوتر جدید و البته، همانطور که فرانسیس فوکویاما میگفت آمریکاییها در ایران صاحب چند لوتر برای تحقق پروژهی «رفرم مذهبی در خاورمیانه» هستند.
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
💠💠 یورگن هابرماس ، خاتمی و انقلابیون مأیوس (2)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت پنجم)
🌐 جاسوسان در تهران (5)
1⃣ تقابل #سیدمحمد_خاتمی با نظریههای بنیادینِ امام خمینی و هواداریش از انگارههای دینی #یورگن_هابرماس ملاقات این دو را در نظر اصلاحطلبان جذابتر میساخت. برای همین، عطاءالله مهاجرانی در آخرین روز سفر یورگن هابرماس به ایران برنامه ملاقات خصوصی رئیسجمهور با وی را در منزل محسن کدیور ریخت.
2⃣ هابرماس برای شرکت در جلسهای خصوصی با رهبران #اصلاحات به محلهی قیطریه تهران رفت تا با سعید حجاریان، محمد مجتهد شبستری، علیرضا بهشتی، عطاءالله مهاجرانی و… دیدار کند.
3⃣ #سعید_حجاریان همواره معترف بود که «اصلاح طلبان در تئوری عقبمانده هستند» و هابرماس نیز تمایل داشت بداند که آنان درباره «آینده سیاسی اصلاحات» چه میاندیشند؟ فیلسوف آلمانی در ابتدای دیدار بدون مقدمه از میزبانان خود پرسید که «برای استقرار #سکولاریسم اصلاحطلبان تا کجا پیش میروند؟» و با تأکید گفت «مخالفت شما با ادغام دین و دولت تا چه حدی جدی است؟»
4⃣ نظر کدیور، مجتهد شبستری، بهشتی، حجاریان و مهاجرانی یکسان بود؛ آنها به هابرماس پاسخ دادند که به عنوان #اصلاحطلب برای حاکم کردن #سکولاریسم در ایران «قدم به قدم پیش میرویم» و فعلاً پتانسیل برپایی یک #انقلاب_سکولار را در کشور نداریم.
5⃣ همه مثل محمد مجتهد شبستری همچنان روی «پروژه #پروتستانتیسم_اسلامی برای اصلاح دینی» تأکید داشتند و هابرماس نیز علاقه زیادی به آن نشان داد، چون فکر میکرد مضمون سیاسی اختلافاتِ مذهبی در جهان اسلام را نباید دست کم گرفت.
6⃣ #انقلابیون_مأیوس لقبی است که یورگن هابرماس به #اصلاحطلبان میدهد و میگوید در عین حال که آنان از انقلاب اسلامی بریدهاند، چشمانداز روشنی هم از اصلاحات به دست نمیدهند، ولی به دنبال راهی برای «تصحیح انقلاب» هستند!
7⃣ با این همه، در گزارشی که از «فرجام پروژه #مدرنیته در ایران» به رییسجمهور خاتمی ارائه و بعدها آن را در رسانهها منتشر کرد، به صراحت نوشت که «اصلاح طلبان دچار عملزدگی، سرخوردگی و فقدان آیندهنگری هستند و مردم هم از آنان ناامید گشتهاند.»
8⃣ یورگن هابرماس تأکید فراوانی روی «نقش سر و روسری زنان» در مسائل گوناگون داشت و در مصاحبههایش با اشپیگل و فرانکفورتر آلگماینه دربارهی سفر ایران این سؤال را تکرار میکرد. گویا این مهمترین پرسشی بود که در کسوت یک فیلسوف به جستجوی پاسخش به تهران آمده بود.
9⃣ از منظر هابرماس، دانشگاهها و احزاب دو رکن اصلی برای زمینهسازی «مبارزات مدنی» و «گذار به دموکراسی» بودند. از این رو، اصلاح طلبان «مطالعه فرآیند دموکراتیزاسیون» را به یک پروژه رسمی آکادمیک تبدیل کردند. حسین بشیریه در دانشگاه تهران و علیرضا بهشتی و میرحسین موسوی همراه محسن کدیور در دانشگاه تربیت مدرس بخشی از این پروژه را پیش بردند.
🔟 حضور هابرماس منجر به یک رشته تغییرات بنیادین در سیاستهای #حزب_مشارکت ایران شد و این حزب به پیشنهاد #سعید_حجاریان و با تکیه بر «مدل هابرماسی» 40 جلسه کارگاهی را برای هواداران خود با هدف طراحی و تبیین مدل جدید «گذار به دموکراسی» برگزار کرد. این نشستها با حضور اعضاء گروهکهای نهضت آزادی و ملی – مذهبیها تحت عنوان «تا دموکراسی» از بهمن 1382 آغاز گشت و به تدوین یک منشور عملیاتی برای #سقوط_فیزیکال نظام انجامید.
🔹 ادامه دارد...
📚 پیام فضلینژاد ، ارتش سری روشنفکران ، تهران: شرکت انتشارات کیهان.
📖 متن کامل مقاله به همراه منابع:
👉 http://yon.ir/SZmHc
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران