✡️ نقد فیلم Lamb (برّه)
🎬 کفرآمیزترین فیلم سال ٢٠٢١
✝️ تمسخر «برّه خداوند» در حضور «بافومت»
1️⃣ مدتی است که هم #هالیوود و هم #سینمای_اروپا، تعارفات و پیرایهها را کناری گذاشتهاند و بهصراحت و عیان مفاهیم بسیار شوم و تاریکی را به تصویر میکشدند، چنان که گویی در حال آمادهسازی اذهان برای عادیپنداری آن مفاهیم شوم هستند.
2️⃣ #درهمآمیزی نژاد انسان با سایر جانوران و شکلگیری موجوداتی موسوم به #هیبرید (دورگه) مدتی است که بسامدی بالا و معنادار در محصولات سینمای غربی یافته است.
3️⃣ انیمیشن «آرلو: پسر تمساحی» محصول نتفلیکس، یکی از سمّیترین محصولات سال ٢٠٢١ در این زمینه بود و سریالی دیگری از نتفلیکس با عنوان «دندان شیرین» که پخش آن امسال آغاز شد، باز دربارهٔ همین مفهوم است. [نقد این دو فیلم و سریال قبلاً در سایت و کانالهای اندیشکده منتشر شد.]
4️⃣ فیلم Lamb (برّه)، محصول سال ٢٠٢١ کشور ایسلند به کارگردانی «والدمار جوهانسون» که نمایندهٔ این کشور در جایزه اسکار است، یکی از وحشتناکترین و شومترین آثار با محوریت همین مفهوم خبیثانه است.
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡️ نقد فیلم Lamb (برّه)
🎬 داستان فیلم
1️⃣ زوجی با نامهای اینگوار و ماریا که پیشهٔ آنها زراعت و دامپروری است، در منطقهای دورافتاده در کوهستانهای ایسلند زندگی میکنند. ایندو تجربهٔ تلخ مرگ دختربچهٔ خود با نام «آدا» را دارند.
2️⃣ روزی اتفاقی عجیب میافتد و یکی از میشهای این زوج، برّهای بسیار عجیب بهدنیا میآورد. برّهای با سر گوسفند و پیکرهای شبیه انسان که آشکارا یک «هیبرید» است.
3️⃣ مِهر این موجود عجیبالخلقه بر دل ماریا و سپس اینگوار مینشیند و آنها دقیقاً شبیه به یک طفل انسانی او را بزرگ میکنند. همزمان میش مادر مرتب پشت پنجرهٔ اتاقی که این موجود در آن است، میایستد و او را صدا میزند.
4️⃣ در یکی از شبها، ماریا از صدای میش مادر به ستوه میآید و با تفنگ آن را میکشد و در جایی در همان نزدیکی دفن میکند.
5️⃣ موجود عجیبالخلقه بزرگ و بزرگتر میشود و سر گوسفندی و پیکرهٔ کاملاً انسانی با یک دست شبیه انسان و یک دست سمدار پیدا میکند که بسیار خوفآور و شوم است. این زوج نام دختر از دست رفتهٔ خود را بر او میگذارند.
6️⃣ در این میان، حضور «پتر»، برادر اینگوار در آن خانه، قرار است نماد «عقل سلیم» جامعه باشد. او ابتدا مرتب یادآور میشود که این موجود، کودک انسان نیست، بلکه یک «حیوان» است، ولی با برخورد شدید برادر و همسر برادرش مواجه میشود.
7️⃣ پتر حتی نیمهشبی «موجود» را از اتاق آن زوج برمیدارد و با تفنگ به علفزار میبرد تا خلاصش کند، اما «مِهر» موجود بر دل او نیز مینشیند و از قضا رابطهٔ عاطفی بسیار نزدیکی با «آدا» پیدا میکند!
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡️ نقد فیلم Lamb (برّه)
🎬 ادامه داستان و نقد فیلم
1️⃣ لازم به ذکر است که قرار دادن سوژه، یعنی موجود شوم و عجیبالخلقه، یا همان #هیبرید که حاصل آمیزش انسان با غیرانسان است، در «وضعیت عاطفی»، عمدتاً محور اصلی این نوع آثار هدفمند و خبیثانه است.
2️⃣ هوشمندانهترین شیوه در برآوردن هدف #عادینمایی، جلب توجه عاطفی شخصیتهای فیلم (و بالتبع تماشاگران) به آن موجود عجیب است. نفسِ انتخاب «برّه» (نماد معصومیت در دنیای حیوانات)، جدای از ملاحظات دراماتیک، مبتنی بر شناخت دقیق روانشناختی مخاطب است.
3️⃣ ضمن اینکه فیلمساز، شیطنتی آشکار در بازی با نماد عیسی (ع) در فرهنگ مسیحی صورت میدهد، چرا که #برّه_خداوند از القاب مهم حضرت عیسی در کتاب مقدس است و اشاره به معصومیت او در هنگام #تصلیب با هدف بازخریدن گناه نوعِ بشر دارد (طبق روایت مسیحی).
4️⃣ اما سکانس پایانی و صحنهی ظهور و حضور «پدر» واقعی آن موجود قوچ-انسان، تکمیلکنندهی پازل تاریک فیلم والدمار جوهانسون است. این موجود مخوف که نیمهانسان، نیمهقوچ است، اینگوار را میکشد و «آدا» را با خود میبرد.
5️⃣ نکتهی اساسی اینجاست که این موجود مخوف شبیه یکی از معروفترین تجلیات #لوسیفر یا #ابلیس در فرهنگ لاتین است. موجود موسوم به #بافومت که اولینبار در نقاشی «بز شبت» اثر «الیفاس لِوی» جادوگر و کابالیست معروف فرانسوی قرن نوزدهم ظاهر شد، معروفترین وجه ابلیس در غرب است.
6️⃣ «آدا» بلاتردید تجسّم بافومت است. «فرزند شیطان» به دامان گرم زوج انسانی راه مییابد و آنگاه که از آب و گل در آمد، «پدر»ش بهدنبال او میآید. در اینجا نیز فیلمساز با دیگر لقب عیسی (ع) یعنی #فرزند_انسان بازی میکند و با به تصویر کشیدن #فرزند_شیطان در قالب یک «برّه معصوم»، تقابلسازی صورت میدهد.
✍️ نویسنده: سهیل صفاری
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡️ آنچه خواندید خلاصهای بود از نقد «فیلم برّه» با عنوان: «نقد فیلم Lamb ؛ تمسخر "برّه خداوند" در حضور "بافومت"». متن کامل این یادداشت مصوّر را در آدرس زیر بخوانید:
👉 https://jscenter.ir/jews-and-the-media/jews-and-hollywood/15531
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : شنبه
🌞 ١٣ آذر ۱۴٠٠ هجریشمسی
☪️ ٢٨ ربیعالثانی ۱۴۴٣ هجریقمری
✝️ ۴ دسامبر ۲۰٢١ میلادی
🕎 ٣٠ کیسلِو ۵۷۸٢ عبری
🌍 مناسبتهای میلادی
✍ مرگ #هانا_آرنت فیلسوف و تاریخنگار زن آلمانی یهودی (١٩٧۵م)
🌍 مناسبتهای عبری
✍ روز ششم (و شب هفتم) #حنوکا
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ آیا عزتالله فولادوند اتفاقی سراغ آثار هانا آرنت رفت تا آنها را به کتب مرجع دانشگاهی تبدیل كند و تئوریهای این یهودی به کار پروژه کودتای سبز در ایران آید؟!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ هانا آرنت: از انقلاب تا اصلاحات در ایران (١)
💥 تنها مسلکی که من به آنها تعلق داشتم، «صهیونیستها» بودند. / هانا آرنت
1⃣ آیا سال ١٣۵٨ #عزتالله_فولادوند اتفاقی سراغ ترجمهٔ آثار #هانا_آرنت یهودی رفت تا آثار او را به کتب مرجع دانشگاهی تبدیل کند و ٣٠سال بعد نیز از سر اتفاق، تئوریهای این زن #یهودی به کمک پروژهٔ #کودتای_سبز در ایران آمد؟!!
2⃣ چنانکه کتاب آرنت با نام «مسئولیت شخصی در رژیمهای دیکتاتوری» با تبلیغات وسیع سازمان جاسوسی CIA در ایران به رسالهای مرجع برای #براندازی تبدیل شد!
3⃣ رادیو زمانه (ارگان سرویس اطلاعات هلند) کتاب «هشت تمرین در اندیشه سیاسی» آرنت را برای «ایجاد دگرگونیهای سیاسی» منتشر کرد، سپس «نشر اختران» همان ترجمه را روانهٔ بازار کتاب ایران ساخت و برندهٔ جایزهٔ کتاب فصل #وزارت_ارشاد هم شد!!
4⃣ کار به جایی رسید که #جریانی_مشکوک در سازمان میراث فرهنگی (بهریاست #اسفندیار_رحیممشایی) برای #محسن_ثلاثی بهسبب ترجمهٔ کتاب «توتالیتاریسم» هانا آرنت و کتاب «سامان سیاسی در جوامع دستخوش دگرگونی» از #ساموئل_هانتینگتون بزرگداشت گرفت!!
5⃣ دو کتابی که براساس پروژهٔ مشترک #بنیاد_راکفلر، بنیاد فورد و بنیاد کارنگی با #آژانس_اطلاعات_مرکزی آمریکا تحریر شدند و از آثار مرجع در عرصهٔ #کودتای_مخملی محسوب میگردند!
✍ پیام فضلینژاد
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ سازمان میراث فرهنگی در دوره ریاست اسفندیار رحیممشایی برای محسن ثلاثی به سبب ترجمه کتاب «توتالیتاریسم» هانا آرنت بزرگداشت گرفت!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ هانا آرنت: از انقلاب تا اصلاحات در ایران (٢)
1⃣ #عزتالله_فولادوند دی ١٣۵٩ و خرداد ١٣۶١ دو کتاب خشونت و انقلاب از هانا آرنت #یهودی را به چاپ رساند.
2⃣ کلید ترجمه و انتشار پیاپی کتابهای آرنت از نخستین سال پس از #انقلاب در دست تحلیلگران وزارت امورخارجهٔ #آمریکا بود، چون از نگاه آنان رواج فلسفهٔ سیاسی هانا آرنت در ایران میتوانست تصویر یک رژیم #دیکتاتوری را از «ماهیت جمهوری اسلامی» نزد مردم بسازد و به نسل جدید ایرانیان، راه مبارزه با #اقتدار_دینی را بیاموزد!
3⃣ #هانا_آرنت چهرهٔ برجستهٔ #جاسوسی_آکادمیک در قرن بیستم، نسب از #اشراف_یهود و خانوادههای #سکولار میبرد. زنی که هم در قامت یک تئوریسین سیاسی ظاهر گشت و هم در کسوت یکی از رهبران سازمان بینالمللی #زنان_صهیونیست.
4⃣ از سال ١٩٣۵ رهبری چندین عملیات امنیتی این سازمان را برای اشغال تدریجی #فلسطین برعهده داشت و در مقام «فرمانده عملیات» #یهودیان را تا استقرار در سرزمینهای اشغالی همراهی میکرد، چون تأسیس رژیم صهیونیستی را «ضرورتی سیاسی» میدانست!
5⃣ آرنت در محافل صهیونیستی بهدلیل فعالیتش برای مهاجرت #جوانان_یهودی به فلسطین شهرتی به هم زده بود و از سال ١٩۴١ به برجستهترین حامی تأسیس #ارتش_یهودی برای تداوم حیات صهیونیستها تبدیل شد تا نقش مؤثری در جنگ علیه فلسطینیها ایفا کند!
6⃣ وی در سال ١٩۴٨ به سِمَت مدیر اجرایی طرح #بازسازی_فرهنگی_یهود رسید. ابتدای دههٔ ١٩۵٠ همکاری رسمیاش را با CIA آغاز کرد و به حلقهٔ روشنفکران این سازمان در مجله «پارتیزان ریویو» رفت.
✍ پیام فضلینژاد
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ هانا آرنت: صهیونیسم آغاز خودشناسی و خودباوری یهودیان و آغاز بازگشت آنها از برهوت بیهویتی به درون تاریخ است!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ هانا آرنت: از انقلاب تا اصلاحات در ایران (٣)
1⃣ #هانا_آرنت کتابهایش را با مشاورهٔ #سازمان_سیا مینوشت و این سازمان جاسوسی به او برای جمعآوری منابع یاری میرساند و از ابتدای دههٔ ١٩۶٠ #بنیاد_راکفلر نیز تأمین هزینههای تحقیقاتی پروژههایش را برعهده گرفت.
2⃣ سرانجام هانا آرنت بهعنوان یکی از شاخصترین بنیانگذاران #صهیونیسم_سیاسی در جهان شناخته شد.
3⃣ آرنت همواره بخشی از درآمدهایش را خرج تحکیم رژیم صهیونیستی میکرد و از حامیان اقتصادی #اسرائیل در جنگ با اعراب (١٩۶٧) بود، چنانکه از پیروزی #صهیونیستها به خود میبالید.
4⃣ آرنت در واپسین سالهای زندگیاش به همهٔ سازمانهای اسرائیلی پول واریز میکرد. بقول خودش: دلبسته نیست، مگر به این کشور، به «اسرائیل» به این «الگوی سرآمد»!!
5⃣ به باور آرنت: «صهیونیسم آغاز خودشناسی و خودباوری یهودیان و آغاز بازگشت آنها از برهوت بیهویتی به درون تاریخ است.» با این همه، #اصلاحطلبان او را در ایران بهعنوان «فیلسوف خشونتگریز» تبلیغ میکنند!
6⃣ آرنت در آثارش کوشید تا ایدئولوژیهای منتقد نظام #سرمایهداری را #خشونتگرا نشان دهد. همان راهی که پیروان سنت فکری هانا آرنت در ایران نیز میرفتند.
✍ پیام فضلینژاد
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ شورش بوداپست به عنوان یکی از سرچشمههای کودتای مخملی در نگاه هانا آرنت «نمونه یک انقلاب اصیلِ آزادیخواهانه» است!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ هانا آرنت: از انقلاب تا اصلاحات در ایران (۴)
1⃣ مترجمان سکولار، بنیانگذاران #صهیونیسم_سیاسی را نمونهٔ ناب آزادیخواهی و خشونتگریزی معرفی میکردند، اما از انقلاب اسلامی ایران چهرهای «خونین و بدفرجام» میآفریدند. در عوض، همینان از «انقلاب آمریکا» که یک #کودتای_ماسونی است، تصویری زیبا میساختند؛ تصویر یک الگوی آرمانی!
2⃣ پس از چاپ کتاب «خشونت»، فولادوند در خرداد ١٣۶١ ترجمهٔ کتاب «انقلاب» را به بازار فرستاد؛ کتابی که CIA در جمعآوری منابع و مدارک آن به #هانا_آرنت کمک کرد و تبلیغی سیاسی برای انقلاب آمریکا است.
3⃣ آرنت در تفسیرش از انقلاب، «شورش بوداپست» (١٩۵۶) را بهعنوان «نمونهٔ یک انقلاب اصیلِ آزادیخواهانه» ستود! شورشی که تحلیلگران سازمان جاسوسی #سیا رسماً آنرا بهعنوان یکی از سرچشمههای #کودتای_مخملی دانستهاند!
4⃣ #هانا_آرنت كه «شورش بوداپست» (بهعنوان یكی از سرچشمههای كودتاهای مخملی) را نمونهٔ «یک انقلاب اصیلِ آزادیخواهانه» معرفی میكرد، در عین حال، یکی از مخالفان سرسخت قیام سیاهپوستان برای کسب «حقوق مدنی» بهشمار میرفت و «بارها قربانیان تبعیضنژادی در آمریکا را بهسبب مبارزاتشان سرزنش کرد»!!
5⃣ از نگاه آرنت #انقلاب_آمریکا «نمونهٔ موفق همهٔ انقلابهای مدرن» است و دیگر انقلابها را هم باید با آن «الگوی آرمانی» سنجید تا اصالتشان محک بخورد!
6⃣ آرنت همواره از حمایت #لیبرالهای_یهودی در سازمان CIA برخوردار بود. هرگاه اعتبار نظریههایش فرو میریخت، نشریات روشنفکریِ این سازمان، همچون «پارتیزان ریویو» یا «امریکن اسکالر» برای دفاع از او به میدان میآمدند.
✍ پیام فضلینژاد
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ آنچه خواندید خلاصهای بود از مقالهٔ «هانا آرنت: از انقلاب تا اصلاحات در ایران». متن کامل مقاله را در آدرس زیر مطالعه کنید:
👉 http://jscenter.ir/slave-jews/muslim-zionism/6114
💥 دوستان حتما مقالهٔ فوق را مطالعه کنند. امروز متاسفانه بازار کتاب جمهوری اسلامی پُر است از ترجمهٔ آثار این زن فاسدالعقیده!!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : دوشنبه
🌞 ١۵ آذر ۱۴٠٠ هجریشمسی
☪️ ١ جمادیالاولی ۱۴۴٣ هجریقمری
✝️ ۶ دسامبر ۲۰٢١ میلادی
🕎 ٢ طِوِت ۵۷۸٢ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
✍ صدور حکم #تحریم_تنباکو توسط میرزای شیرازی (١٣٠٩ق)
🌍 مناسبتهای عبری
✍ روز هشتم #حنوکا
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : سهشنبه
🌞 ١۶ آذر ۱۴٠٠ هجریشمسی
☪️ ٢ جمادیالاولی ۱۴۴٣ هجریقمری
✝️ ٧ دسامبر ۲۰٢١ میلادی
🕎 ٣ طِوِت ۵۷۸٢ عبری
🌍 مناسبتهای شمسی
✍ چند ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، سه دانشجوی مسلمان ایرانی در اعتراض به دیدار ریچارد نیکسون معاون ریاستجمهوری آمریکا و همچنین ازسرگیری روابط ایران و بریتانیا، به ضرب گلولهٔ نیروهای امنیتی در دانشگاه تهران کشته شدند، این روز (۱۶ آذر) به #روز_دانشجو معروف شد.
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
👊 سرآغاز یک خروش (١)
🗓 یادداشتی به مناسبت سالگرد ۱۶ آذر
💥 نخستین اعتراض
1⃣ نخستین اعتراض پرخروش به کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در تظاهرات روزهای ۱۴ تا ۱۶ آذر ۱۳۳۲ دانشجویان دانشگاه تهران تجلی یافت. این تظاهرات به دو دلیل بود:
🔸 نخست، اعلامیهی تجدید روابط ایران و بریتانیا که روز شنبه ۱۴ آذر ۱۳۳۲ (۵ دسامبر ۱۹۵۳) همزمان در لندن و تهران انتشار یافت.
🔸 دوم، انتشار خبر سفر قریبالوقوع #ریچارد_نیکسون -معاون ژنرال دوایت آیزنهاور رئیسجمهور آمریکا- به ایران که در اعلامیههای آن زمان او را «بازرگان مرگ» و «دلال کمپانیهای بزرگ نفتی» خواندند.
2⃣ در ۱۵ آذر تظاهرات به خارج از دانشگاه کشیده شد و به زدوخورد و دستگیری گروهی از دانشجویان انجامید. با تشدید تظاهرات در روز دوشنبه ۱۶ آذر (۷ دسامبر) نیروهای لشکر ۲ زرهی به دانشگاه تهران اعزام و با تیراندازی آنان سه دانشجو کشته شدند.
3⃣ حادثهی خونین ۱۶ آذر دو روز پیش از سفر ریچارد نیکسون و دیدارش با شاه -که چهارشنبه ۱۸ آذر (۹ دسامبر) انجام شد- و دو هفته پیش از سفر #دنیس_رایت، کاردار تازه منصوب شدهی بریتانیا، به ایران -که دوشنبه ۳۰ آذر (۲۱ دسامبر) صورت گرفت- رخ داد. از آن پس ۱۶ آذر بهعنوان #روز_دانشجو، به نماد اعتراض مردم ایران به دخالت آمریکا و سایر قدرتهای خارجی در امور داخلی ایران بدل شد.
4⃣ تا پیش از کودتا، شاید به جز در نزد برخی خبرگان آشنا با سیاست جهانی، و نیز در نزد کمونیستها که رقیب ایدئولوژیک بلوک غرب بودند، آمریکا در چشم عامهی ایرانیان به قدرتی سلطهگر و متجاوز مشهور نبود. احزاب سیاسی ناسیونالیست که عضو جبههی ملی ایران بودند، آمریکا را «قدرت سوّمی» معرفی میکردند که تحکیم پیوند با او میتواند ایران را از نفوذ دو قدرت بزرگ سنتی یعنی بریتانیا و روسیه برهاند. این تداوم نگاهی بود که از دوران متأخر قاجاریه در میان بخشی از تجددگرایان مدعی اصلاحات، برخی بدنام و وابسته و برخی خوشنام و دارای حسننیت، هم به آمریکا و هم به فرانسه، وجود داشت.
5⃣ در دو دههی اخیر برخی مقامات بلندپایهی ایالات متحدهی آمریکا با نظر غالب مورّخین همرأی شدند که یکی از مهمترین عواملی که نفرت از نظام سیاسی حاکم بر آمریکا را در مردم ایران پدید آورد، و ثمرهی آن در #انقلاب_اسلامی ۱۳۵۷ و تحولات پسین آن نمایان شد، کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بود. به این دلیل، در ۲۸ اسفند ۱۳۷۸ (۱۷ مارس ۲۰۰۰) مادلین آلبرایت، وزیر خارجهی دولت بیل کلینتون، و سپس باراک اوباما، رئیسجمهور وقت، اولین بار در سخنرانی ۱۴ خرداد ۱۳۸۸ (۴ ژوئن ۲۰۰۹) در قاهره، و سپس هیلاری کلینتون، وزیر خارجهی اوباما در ۴ آبان ۱۳۹۰ (۲۶ اکتبر ۲۰۱۱) نقش مداخلهگرانهی دولت آمریکا را در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پذیرفتند. این سخنان، صرفنظر از بینتیجه بودن تأثیر آن بر ایرانیان، دستاویزهای حقوقی محکم و قابل استنادی برای ایران فراهم آورد.
✍ عبدالله شهبازی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
👊 سرآغاز یک خروش (٢)
🗓 یادداشتی به مناسبت سالگرد ۱۶ آذر
💥 دولت کودتاگر
1⃣ کودتای ۲۸ مرداد بهعنوان اولین عملیات کودتاییِ سازمان تازهتأسیس اطلاعاتی آمریکا (سیا) شهرت یافته که البته چنین نیست.
2⃣ اول؛ اسناد و تحقیقات منتشرشده در دههی اخیر روشن میکند که #سیا یک سال پیش در کودتای اول مرداد ۱۳۳۱ (۲۳ ژوئیه ۱۹۵۲) توسط ژنرال محمد نجیب و سرهنگ جمال عبدالناصر در مصر (ساقط کردن ملک فاروق و پایان دادن به سلطنت خاندان محمدعلی پاشا) نقش جدی داشت. در این کودتا نیز همچون کودتای مرداد سال بعد در ایران، مسئولیت منطقهی خاورمیانه و شمال آفریقا در سیا با #کرمیت_روزولت بود. پس از کودتای مصر، روزولت از اکتبر ۱۹۵۲ در قاهره مستقر شد و با جمال عبدالناصر رابطهی نزدیک دوستانه برقرار کرد. ولی با رشد فزایندهی گرایشهای ضد اسرائیلی در ناصر، تحول فوق به پیدایش #ناسیونالیسم_عربی و پیامدهای ضد آمریکایی - ضد انگلیسی آن انجامید و بدانجا کشید که از سال ۱۹۵۶ (۱۳۳۵) سیا و سرویس اطلاعاتی بریتانیا (اِم.آی.سیکس) سناریوهای مشترکی را برای پایان دادن به حکومت ناصر آغاز کردند. بههرروی برخی محققین سرآغاز پیوند ارتش مصر با آمریکا و استقرار نظام سیاسی - اقتصادی میلیتاریزه در این کشور را، که تاکنون تداوم یافته، از کودتای فوق میدانند.
3⃣ دوم؛ دستکاری در فرایندهای سیاسی جامعهی ایرانی در سالهای اولیه پس از شهریور ۱۳۲۰ و سقوط #رضاشاه، که به کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ انجامید، تنها کار سیا نبود بلکه «کانونهای متعدد» در آن نقش داشتند؛ از سرویس اطلاعاتی بریتانیا (ام.آی.سیکس) که مربی و متحد سازمان سیا به شمار میرفت، تا کارگزاران #کارتل_نفت آمریکا، که در پی دور زدن «قانون ضد انحصار» در آمریکا و ایجاد پیوند استوار با سیاست رسمی دولت فوق در منطقهی خاورمیانه و نیز سهیم شدن در #نفت_ایران بودند، تا عوامل دو کمپانی نفتی #رویال_داچ_شل و #توتال (شرکت نفت فرانسهی آن روز). این کمپانیهای خصوصی آمریکایی و غیرآمریکایی در سال ۱۳۳۳ (۱۹۵۴) قرارداد #کنسرسیوم را با ایران منعقد کردند و کارتل نفتی جدید و فراملیتی عظیمی پدید آوردند که تا اوایل دههی ۱۹۷۰ میلادی بر ۸۵ درصد ذخایر نفت جهان تسلط داشت.
✍ عبدالله شهبازی
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter