✍️ادامه از قبل
هنگامهی ظهر بود،
یکی "تشسر چایی" آماده میکرد،یکی کباب میزد و یکی دیگر هم قابلمهاش بر روی پیکنیک بود و آمادهی صرف غذا.
به یکی از چادرها رهنمون شدم،
عدهای از اهالی به اتفاق "حاج لطفعلی عمو" از کِلا آمده و آنجا جمع شده بودند و حاج عمو هم طبق عادت معمول در حال خاطرهگویی و قصهگویی از قدیمها بود..
چقدر علاقهمند به شنیدن آن خاطرهها بودم.جمله جملهی آن قصهها هنوز به یادم میآید و اکنون برایم تداعیگر خیلی چیزهاست..حضور عمو علیبابا و مهندس احمد و راویتگری آبادانیِ محل توسط آنان هم جذاب و شنیدنی بود.خوردن تشسر چایی توام با گپ و گفت و شوخی و خنده فضا را گرمِ گرم کرده بود.
ناهار مهمان چادر خانوادگی مهندس محمود بودم و بعد از تجدید قوای جسمانی بد نبود به آبشار بروم و تنی به آب بزنم و حرارت از بدن بزدایم.
آبشار "گوکشون دره" از ارتفاعات لیموند سرچشمه میگیرد و از داخل جنگلهای انبوه جاری شده و به پائین سرازیر میشود و در فصول مختلف سال آب بسیار سردی هم دارد..به آنجا رسیدم و عدهای نیز در حال آبتنی بودند.داد و فریاد و شیون این عزیزان هم هنگام رفتن زیرِ آب آبشار برای خودش هیجانی داشت و واقعا خندهدار بود.
جای شما خالی من هم به زیر آب رفتم،آنقدر سرد بود که بیشتر از ۲۰ ثانیه دوام نیاوردم و بیرون آمدم.چون آنموقع جثهای هم نداشتیم و با اندک سرمایی تا مغز استخوانمان یخ میکرد.
با آبتنی زیر آبشار سرد،سَر و بدن سبک میشد و تا ساعتها عطش را از بدن میزدود.
بعد از چند ساعت استراحت و توقف،دیگر عصر شده بود و باید تا قبل از تاریک شدن هوا برمیگشتم.عزمم را جزم کرده تا دوباره برگردم.اما اینبار هم نه سواره بلکه باز هم پای پیاده،چون آن زمان وسایل نقلیهی زیادی در مسیر تردد نمیکرد و گاهی باید پناه بر خدایی طی طریق میکردی.
هوا داشت یواش یواش مهآلود میشد و سکوت خاصی هم بر طبیعت حکمفرما بود..به ابتدای عبورِ جادهی کلا معروف به "یخچال" رسیدم و بعد از طی طریقِ چند صد متری،در میانهی مِه پیرمردی را دیدم که داس بر دوش قدمزنان و آهسته آهسته پیش میرفت.نزدیکش که شدم دیدم عمو صَفَر است و پس از احوالپرسی و صحبتهایی گرم،ایشان توصیههایی اصولی را برای کوهنوردی و چگونه قدم برداشتن در ارتفاعات به من آموزش داد که کاملا با اصول علمی و فیزیک بدنی سازگاری داشت.
بیاموزید آنچه را آموختنی است و به دست آرید آنچه را ماندنی است..
در همین احوالات بودم که ماشین نیسانی رسید و سوار بر مرکب عازم محل شدیم..
تا خاطرات بعدی خدا نگهدار..
@kela_resaneh
36.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🚨کلیپ تصویری از جوان زاغمرزی که در جنگلهای قرمرض نکا گم شده بود و توسط آقایان اکبر ذبیحینیا و مسعود رضایی از روستاهای ملاخیل پوروا و سارم در ساعت ۳ بامداد ۲۴ آذر پیدا شد.
@kela_resaneh
❄️دسر برفی مازنیها برقرار شد/ زمستان با "برفدشو و برفشکر"
@kela_resaneh
🌨برف دشو و برف شکر بستنی زمستانه مازندرانیها یکنوع دسر زمستانه است که بعد از مدتها در اولین بارش برف پاییزی تجربه میکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، مازندرانیها بعد از گذشت چند سال شاهد اولین بارش برف پاییزی در آخرین هفته از ماه آخر فصل پاییز هستند که در کنار شگفتی، شادیهای بسیاری را بین خانوادههای مازندرانی ایجاد کرد.
رزق و روزی خداوندی که در کنار سوز و سرما خانوادهها را به بیرون از منازلشان کشاند تا آن دانههای برفی که با بارش فراوان رنگ زیبای سفید را در سطوح مختلف خیابان، معابر و جادهها ایجاد کرده را در دستانشان بگیرند و تبدیل به گولههای کوچک و بزرک کنند و به سمت و سوی هم پرتاب کنند.
برفی که یک نشاط و شادی وصفناپذیری را بین خانوادهها به وجود آورد تا پدربزرگها و مادربزرگها را به بیرون بکشاند و خندهها و شوخیهای فرزندان و نوههایشان را ببینند و برای ساعتی بهدور از هیاهوی مشغلهها و مشکلات زندگی قرار بگیرند.
مادربزرگهایی که با دیدن این برفها آنها را به گذشته نهچندان دور برده که از این نعمت خدادادی یک غذای محبوب برای همه درست میکردند؛ برفی که به گفته پدربزرگها تا کمر میرسید بهطوری که در ایاب و ذهاب آنها تا روزها و هفتهها با مشکل مواجهه میشدند و روستاها سفیدپوش میشد و بهترین دسر محلی به نام دشو برف مصرف میشد.
اگرچه در سالهای اخیر با تغییر و دگرگونی آبوهوایی میزان بارش این نعمت خدادادی به حداقل خود رسیده و در طول سال بهسختی این بارش را در مناطق پاییندست و جلگهای استان مازندران میبینیم اما با بارش برف شب گذشته بار دیگر مادربزرگها را ترغیب کرد به سمت غذای مازندرانی بروند که علاوه بر پختن آش دوغ، سوپ و لوبیا پته یا پخته و کئیپته به آن دسر سرد یخی با عنوان معروف "برف دشو و برف شکر" تهیه کنند.
این دسر محبوب در بین بابلیها، آملیها، ارتفاعات بهشهر و ساری و میاندرود به برف ورشو یا برف و شیره یا برف و شکر معروف است با شیره خاص بهخصوص بخش بندپی غربی و شرقی این دسر را به وقت بارش برف درست میکنند.
دشویی که در اواخر پاییز از خرمالو و ازگیل وحشی با دو شب کار سخت تهیه میشود با مخلوط کردن این برف سفید یک بستنی زمستانه خاص بین مازندرانیها درست و مصرف میشود.
در روزها و شبهای برفی بانوان بخصوص در بخش بندپی بابل یک مجمع یا سینی بزرگ را در جای تمیز حیاط خانه تعبیه میکنند تا برف در داخل این سینی جمع شود و صبح روز برفی این سینی را به داخل خانه میبرند و برف را در یک قابلمه مسی میریزند.
سپس با توجه به نفرات منزل برف را در کاسه میریزند و با دشو یا شیره مخلوط میکنند که البته بعضی از افراد دوست دارند برف را با شکر قهوهای یا شکر لله یا نیشکر بخورند؛ در واقع برف را با شیره یا شکر مخلوط میکنند و در زیر کرسی به عنوان دسر مورد استفاده قرار میدهند.
طوبی اصانلو کارشناس حوزه فرهنگی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه برف دشو و برف شکر هنوز هم در بین مازندرانیها مرسوم است، اظهار داشت: این غذای سنتی یک نوع بستنی زمستانه است که معمولا در شب یلدا بین گذشتگان از محبوبیت خاصی برخوردار بود.
وی افزود: در نگاه طب سنتی خوردن این غذا بهنوعی دور کردن فرد از سرما و هرگونه بیماری زمستانه است که مازندرانیها معتقدند اگر برف دشو را بخورند دچار سرماخوردگی نمیشوند.
این کارشناس میراثفرهنگی مازندران بیان کرد: معمولا برف سفید را در طرفی ریخته و شیره خرمالو، کنس یا ازگیل جنگلی را بر روی برف میریزند و میخورند؛ یا شیره انگور یا خرما داشتند نیز استفاده میکنند.
اصانلو خاطرنشان کرد: این غذای سنتی یک نوع باور و اعتقاد مردم این استان است که امروزه نیز بین مازندرانیها هنوز رواج دارد و با بارش برف از آن استقبال میکنند.
موسوی متخصص طب سنتی نیز در گفتوگویی اظهار داشت: بر خلاف باور عموم مردم در روزهای سرد فشار خون کاهش پیدا نمیکند، بلکه فشار خون افزایش مییابد برای همین مردم باید در این روزهای سرد سال از مصرف شیرینیجات مصنوعی و نمک پرهیز و یا کم مصرف کنند و میتوانند از شیرههای طبیعی استفاده کنند.
وی با بیان اینکه همچنین در مصرف غذاهای چرب کنترل شده عمل کنند، افزود: برخی از افراد فکر میکنند غذاهای چرب در هوای سرد مفید است در حالی که اینطور نیست و توصیه میشود در طول سال و به خصوص در هوای سرد از مصرف بیرویه غذاهای شیرین و چرب خودداری کنند.
این متخصص طب سنتی یادآور شد: مصرف حبوبات و مرکبات هم در این ایام بسیار توصیه میشود با توجه به اینکه برخی افراد در مراجعات متعدد به ما اعتقاد دارند غذاهای چرب و شور گرمی هستند و در فصل سرد مفید هستند درحالی که این باور کاملا اشتباه است./تسنیم
📑سمیه فقیه-مدیر خبرگزاری تسنیم مازندران
@kela_resaneh
سلام
پیشاپیش یلدای فاطمی بر همه مبارک،
دوستان برای تهیهی ۱۰۰ بسته سبد کالا نیاز به گوشت مرغ داریم،ممنون میشم کمک کنید.
✍️با تشکر
اسفندیاری
💳شماره کارت جهت واریز وجه:
۶۰۳۷۹۹۷۹۵۰۰۴۲۰۲۹
مرکز نیکوکاری امیرالمومنین(ع)
📲برای کسب اطلاعات بیشتر به شماره ایتای زیر پیام دهید:
📱۰۹۳۷۹۷۹۲۲۲۰
@kela_resaneh
📚پیر بئوته مثال📚
📝خادِه گتی چلّه شو بَهیِه
📖معنی:
عینِ شب چلّه(یلدا) شد.
✍️کنایه از:
وقتی سختی یا انتظار طولانی میشود و زمان نمیگذرد.
@kela_resaneh
ﻫﺮ ﻛﺲ ﻛﻪ ﺑﻪ خدا نزدیکتر ﺍﺳﺖ
ﻗﺪﺭﺗﻤﻨﺪﺗﺮ ، ﺁﺭﺍمتر
ﻭ ﻣﺘﻮﺍﺿﻊﺗﺮ ﺍست،
🤚سلاااام
☀️شمه صواحی به خیر و خاشی🌨❄️
@kela_resaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رجزخوانی یکی از عناصر تحریرالشام✊️
@kela_resaneh
ff12e3a5b591077d073c195fb596ca1846475318-720p_۱۷۱۲۲۰۲۴.m4a
3.03M
خاشه اصالت ره یاد نکنیم✋️🌱
✍️من منصور اسفندیاری هستمه فرزند حاج فتحالله اهل کلا و برگه،
حاج حسین مِه گت پییره
مهدی بِگ مه گت تر پییره
خوُردِکی چپّون بیمه و گالش که اصالت اصلی من هسته.
الان مه ره گونّه دکتر منصور،
با اینکه خاشه مطب دله کار کامبه اما از جان و دل به خاشه اصالت که چپّونی و گالشی هسته افتخار کامبه.
با اسب شیمه خرابه(جنگل) و صحرا،
این آهنگ چپون و گالشی ره تقدیم کامبه به شمان که مه چشمِ سو هستینی تا همونجور که مه جان و دل جه هنیشته شمه جان و دل جه هوم هنیشه.
❤️🙏❤️
@kela_resaneh
#آرشیوی
تلاش اهالی برای بازگشایی جاده🌨❄️
🗓دوم فروردین ۱۳۹۸
@kela_resaneh
🥣دمنوشهای مناسب فصل پاییز
🔹فراموش نکنید که نوشیدن بیش از حد دمنوش عوارض جانبی به همراه دارد.
#سالم_باشیم
@kela_resaneh
🤚سلاااام هممحلیهای عزیز
☀️شمه صواحی به خیر و خاشی🌷🌱
شِمه تِلا خاش خَوِر🍃
شِمه لَمپا هَمیشِک پِر سو
شِمه تن سالم و شِمه گِمون خاش
شِمه غم و غصه پَر🍀
شِمه چِش و دِل سِر
شمه دل بهاری،دل و دلخانه گرم گرم
جانِ خدا شمه پِشتِ پِنا
یتا خاجیره روز ره شِم وسّه آرزو کامبه🌸
@kela_resaneh
📚پیر بئوته مثال📚
📝تِه تَش مه ره گرم نکارده، تِه دی مه ره کور هاکارده
📖معنی:
آتش تو ما را گرم نکرد که هیچ! بلکه دودش هم چشم ما را کور کرد.
✍️کنایه از:
کسی که بخواهد کمکی بکند اما ضرر زیادی برساند.
@kela_resaneh
رسانه روستای کلا
📚پیر بئوته مثال📚 📝تِه تَش مه ره گرم نکارده، تِه دی مه ره کور هاکارده 📖معنی: آتش تو ما را گرم نکر
👈مترادف "کُمِک نیی، کورِک بیی!"
@kela_resaneh
🍲تقویت سیستم ایمنی با کدو
🔹️کدو سیستم ایمنی را تقویت میکند.
🔸ویتامین C موجود در کدو از سرماخوردگی و سرفه پیشگیری میکند.
🔹️کدو خلطآور است و به بهبود سرفه کمک میکند.
🔸افرادی که در پاییز و زمستان کدو مصرف میکنند کمتر به سرماخوردگی و بیماریهای عفونی مبتلا میشوند.
@kela_resaneh