(یکی از ارکان جهانبینی اسلامی) تکریم انسان است؛ انسانمحوری. «أنّ الله سخّر لکم ما فی السّماوات و ما فی الأرض»؛ همهی اینها بالقوّه مسخّر انسان هستند. این مطلب نشاندهندهی آن است که این موجودی که خدا، آسمان و زمین و ستاره و شمس و قمر را مسخّر او کرده است، از نظر آفرینش الهی باید بسیار عزیز باشد؛ «و لقد کرّمنا بنی آدم» که این تکریم، هم تکریم تکوینی وهم تکریم تشریعی را شامل میشود.
@ketab_ensan
انسان دارای دو جنبهی انسانی و حیوانی است که این جنبه حیوانی همچون خوردن و آشامیدن، جزو انسان است. انسان علاوه بر قوای جسمانی و ظاهری– سامعه و شامّه و ذائقه و لامسه و باصره - دارای قوای روحی، غضبیه و شهویه و قوای عقلانی میباشد. هرچه از قوای انسانی در اختیار انسان است، همه و همه وسایلی جهت وصول به صراط مستقیم هستند تا انسان راحتتر بتواند صراط مستقیم را طی کند.
@ketab_ensan
نفس اماره، سرکش، فراموشکار و زیادهخواه بوده، انسان را به پستیها و زشتیها دعوت میکند و از عروج و تکامل بازمیدارد به همین خاطر باید به عقال عقل و جنبهی انسانیت انسان درآید، چه اینکه در غیر اینصورت، به مثابهی حیوان وحشیای خواهد شد که سرگردان بوده و مشکلاتی را برای فرد و جامعهی انسانی به وجود خواهد آورد.
@ketab_ensan
اسلام به ما آموخته است که انسانها با وجود ناهمگونیهای نژادی و زبانی و فرهنگی، فطرت همسانی دارند که آنها را به پاکی و عدالت و نیکوکاری و همدردی و همکاری فرا میخواند و همین سرشت همگانی است که اگر از انگیزههای گمراهکننده به سلامت عبور کند، انسانها را به توحید و معرفت ذات متعالی خداوند رهنمون میگردد.
@ketab_ensan
فطرت انسان، گرایش به خدای متعال و توحید دارد و روح پرستش و خضوع در برابر حضرت باریتعالی، محبوب حقیقی و فطری هر انسانی است. خاک دل آن روز که میریختند شبنمی از عشق در او ریختند
این عشق، عشق مادی نیست، عشق هوسآلود نیست؛ این، عشق به خدا و ذات احدیت است، عشق به اصل وجود است که در همهی انسانها نهادینه شد.
@ketab_ensan
حریّت و آزادگی جزو فطرت انسانی و امری فطری است که در انسان نهاده شده است؛ «و قد خلقک الله حراً»، البته این حریّت و آزادگی، بدین معنا نیست که انسان از هر چیز، حتی از محدودهای که خداوند برای انسان ترسیم کرده است، رها باشد، بلکه بدین معنا است که انسان از اسارت و بندگی غرایز نفسانی خود و از بندگی دیگر مخلوقات رها باشد.
@ketab_ensan
انسان برترین آفریدهی خداوند و جانشین خدا معرفی شده است؛ « وَ إِذ قالَ رَبُّکَ لِلمَلائِکَهِ إِنّی جاعِلٌ فِی الأِرضِ خَلیفَه». جانشین، عنوانی است که خدا به انسان داده است و از آنجا که اعتبار و ارزش انسان به عبودیت و بندگی خدا باشد، از اینرو از او خواسته شده است که خود را به بهای ناچیز دنیا نفروشد.
@ketab_ensan
در آیهی شریفهی «لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم»، «احسن تقویم» معنایش این نیست که ما جسم انسان را طوری آفریدهایم که مثلاً سرش با دستش، با چشمش، با تنش تناسب دارد؛ در بهترین اندازهگیری انسان را آفریدهایم، یعنی آن اندازهگیریای است که رشد او دیگر نهایت و اندازهای ندارد؛ تا آنجا میرود که در عالم وجود، سقفی بالاتر از آن نیست.
@ketab_ensan
هدایت شده از انسان در اندیشه آیتاللهالعظمیخامنهای
سیر مطالعاتی #تمدن_ساز
پاسخ سوالات خود، پیرامون "مکتب اسلام" را در این سیر پیدا کنید.
#متفکر_نوین_اسلامی
#تبیین
@t_manzome_f_r
انسان نیازهای مختلفی دارد؛ نیازهای معنوی، مادی؛ نیازهای اجتماعی و فردی، نیازهای فطری و غیرفطری. که نیازهای فطری و معنوی انسان، ضرورت و اولویت بالاتری دارند البته نباید از این امر غفلت کرد که لازمهی برآورده کردن این سنخ نیازها، برآورده کردن نیازهایی از سنخ دیگر است، مثلاً برآورده شدن نیازهای معنوی انسان، در گرو این است که برخی نیازهای مادی انسان تا حدودی برآورده شود.
@ketab_ensan