جابر ابن عبدلله انصاری
بسیاری از ما شنیدهایم، جابربن عبدالله انصاری صحابی رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) که از مدینه به قصد زیارت قبر اباعبدالله الحسین(علیه السلام ) و یاران فداکارش حرکت کرده بود، بیستم ماه صفر به کربلا رسید و اول کسی بود که امام(علیه السلام ) را زیارت کرد. این روز مصادف با چهلمین روز واقعه عاشورا و شهادت اباعبدالله الحسین(علیه السلام ) و اصحاب و نزدیکانش بود که دلیرانه تسلیم شهادت شدند.
از جابر بهعنوان کسی که سنت زیارت اربعین را تأسیس نموده یاد میشود، آگاهیها از وی به همین حد محدود است، بلکه اغلب او را پیرمردی فرتوت و نابینا فرض کرده و از جایگاه رفیعش بیخبریم.
اما جابر بن عبدالله کیست و از چه موقعیت و منزلتی برخوردار است. جابر بن عبدالله انصاری از چهرههای مشهور صحابه و درعرصه فقه و حدیث، تفسیر قرآن کریم و مهمتر از همه، سیره نگاری از شخصیتهای حائز اهمیت بسیار است. تاریخنگاری مسلمانان با ثبت سیره یعنی هر آنچه به پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) مربوط بوده بصورت حدیث آغاز شده است. از اینرو دانش سیره و حدیث به هم گره خورده و از هم تفکیکناپذیرند. تعیین افرادی که در عصر صحابه بازگوکننده اخبار سیره بودند بسی دشوار است، اما با رصد کردن روایات و تعیین راوی اصلی میتوان حدس زد چه افرادی از صحابه و تابعین به این امر توجه و اهتمام بیشتری داشتهاند.
به طور مثال در طبقه صحابه؛ ، ابن عباس و جابر بن عبدالله انصاری را میتوان گفت که از این دسته بودند، اما امتیازاتی که جابر دارد حاکی از پیشگامی و نقش مؤثر وی نسبت به سایر سیرهگویان و سیرهنویسان است. او با حضور فعال در حوادث دوران رسالت و توفیق تعلیم دانش در عرصههای مختلف از پنج امام معصوم(علیه السلام ) بهطور مستقیم، از جایگاه ممتازی برخوردار و علاوه بر صحابه، بر بسیاری از تابعین نیز تقدم دارد. او در بسیاری از غزوات و سرایا شرکت فعال داشته و گزارش آنها را انعکاس داده است. رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) در یکی از غزوات (ظاهراً مریسیع) برای جابر بیست و پنج بار طلب آمرزش نموده و درخواست کاغذ و قلم در آخرین لحظات عمر پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) به نقل از جابر گزارش شده است.
پس از وفات پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) وی در کنار امیرالمؤمینن علی(علیه السلام ) بود و ابن قدامه او را در شمار سلمان، مقداد، ابوذر و عمار و کسانی قرار داده است که پس از پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) به حقانیت علی(عليه السلام ) معتقد بودند. در جنگ یرموک، قادسیه، دمشق و مصر نیز حضور داشت و مصریان حدود ده حدیث از او نقل کردهاند. زمانی که مصریان معترض در اطراف مدینه اردو زده بودند، عثمان، جابر را برای مذاکره با آنان فرستاد و پس از گفتوگو توانست به طور موقت صلح ایجاد کند.
شیخ طوسی او را در شمار اصحاب پیامبر(صلیاللهعلیهوآله )، امیرالمؤمنین(علیهالسلام )، امام حسن(علیه السّلام )، امام حسین(علیه السّلام )، امام سجاد(علیه السلام ) و امام باقر(علیه السّلام ) نام برده است. همچنین کشّی روایات زیادی در مدح جابر آورده که نشان از جایگاه رفیع او دارد. از اخبار بر میآید که جابر مانند سلمان با رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) و اهل بیت(علیهم السلام ) مراوده بسیار نزدیک داشته است به طوری که رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) او را نیز از اهل بیت(علیهم السلام ) شمرده و میزان دوستی و دشمنی با خدا قرار داده است و او را همراه خود به خانه حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) میبرد. جابر در جنگ های جمل، صفین و نهروان در کنار علی(علیه السلام ) حضور داشت و از وی روایات زیادی در فضائل علی(علیه السّلام ) وارد شده است.
سیدالشهدا(علیه السلام ) در روز عاشورا پس از بیان جایگاه خود نسبت به رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) از آنان خواست چنانچه به سخنان او اطمینان ندارند از اصحابی چون جابر بن عبدالله انصاری بپرسند. در روایتی امام باقر(علیه السلام ) وثاقت و شفاعت جابر را تأیید و ضمانت کرده است. امام صادق(علیه السّلام ) جابر را از خواص اهل بیت و از جمله هفت نفری شمرده که به آیه مودّت وفا کردند و پس از شهادت امام حسین(علیه السلام ) بر اعتقاد به اهل بیت باقی ماندند. همچنین امام صادق(علیه السّلام ) دوستی کسانی چون جابر را واجب شمرده است.
روایات مختلف حکایت از جامعیت علمی او را در زمینه های فقه، تفسیر، تاریخ و کلام دارد تا آنجا که فقهای شیعه و سنی به احادیث و آرای فقهی او توجه و عنایت کامل داشته و به وفور بدانها استناد کردهاند.
جابر را از طبقه نخست مفسران از اصحاب رسولالله(صلی الله علیه و آله ) نام بردهاند و اهل سنت او را از مفسران بزرگ و از صحابهای که پس از رحلت پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) به تفسیر اشتغال داشته معرفی کردهاند.
جابر را یکی از پرگویندهترین احادیث رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) و حافظ سنن نبوی برشمردهاند. احادیث نقل شده از جانب او را 1540 حدیث شماره کردهاند. از خود او نقل است که میگوید: «هفتاد حدیث به تنهایی از پیامبر(صلیاللهعلیهوآله ) شنیدم.»
گزارشهای او درباره حوادث دوران رسالت جسته و گریخته نیست، بلکه همپای حوادث به سیره رسول خدا(صلىاللهعليهوآله ) پرداخته و گزارشهای مفصل و بلندی از وی نقل شده که نشان می دهد جابر به این امر اشتغال کامل داشته است.
مقایسه گزارشهای جابر با صحابه و در مرحله بعد تابعین بخوبی پیشگامی جابر و ممتاز بودن او را بهعنوان راوی برتر سیره نبوی نشان میدهد. بنابراین در دو بخش سیره گویی و سیرهنویسی از نظر قدمت و اعتبار کسی به رتبه جابر نمیرسد.
پ ن ....بعد یکسری احمق های از خدابیخبر می گوینده اربعین را جمهوری اسلامی مد کرده وگرنه چنین سفری درگذشته وجود نداشته باید تاسف خورد بر چنین افرادی که عظمت امام حسین (علیه السلام ) را نمی تواننند ببینند 😭
@khadem_allhosein
4_5893242437794531805.mp3
6.37M
📲 فایل صوتی
🎙واعظ: آیت الله #فاطمی_نیا
🔖 اسلام دین کیفیت است 🔖
@khadem_allhosein
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدلله
مراسم عزاداری شب اربعین حضرت سیدالشهدا علیه السلام
زمان: شنبه شب از ساعت 20:30
مکان:
چهار راه عشرت آباد بین کاشانی 26 و 28 حسینیه هیأت
#خادم_الحسین_علیه_السلام
خواهران برادران
🌸 امیراامومنین امام على (عليه السلام) :
كَيفَ يَجِدُ حَلاوَةَ الإِيمانِ مَن يَسخَطُ الحَقَّ؟!
چگونه شيرينى ايمان را بچشد
كسى كه از حق میرنجد؟!
📚 غررالحكم، حدیث۷۰۰۴
@khadem_allhosein
🍀🌸 رسول خدا صل الله عليه واله می فرمایند :
💎 روز جمعه بر من بسيار صلوات بفرستيد، زيرا روز جمعه روزی است که اعمال آدمی در آن چند برابر میشود .
✨اکثروا من لصّلاة علي يوم الجمعة، فانه يوم تضاعف فيه الاعمال✨
📚 دعائم الاسلام جلد 1 صفحه 179
@khadem_allhosein
. دارم به دلم عشق گرانمایه هنوز
افسوس، نشد که با تو همسایه هنوز
تا کربوبلا آمدم و برگشتم
مانده به دلم حسرت مشایه هنوز
#محمدحسن_محمدی
@khadem_allhosein
هدایت شده از هیئت خادم الحسین (علیه السلام )
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدلله
مراسم عزاداری شب اربعین حضرت سیدالشهدا علیه السلام
زمان: شنبه شب از ساعت 20:30
مکان:
چهار راه عشرت آباد بین کاشانی 26 و 28 حسینیه هیأت
#خادم_الحسین_علیه_السلام
خواهران برادران
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدلله
مراسم عزادرای دهه آخر صفر
#هیأت_خادم_الحسین_علیه_السلام
شروع از ساعت20:30
خواهران برادران
حسینیه هیأت
#خادم_الحسین_علیه_السلام