⭕️مشارکت را به کودکان آموزش دهیم⭕️
✅ چند راهکار خلاق، ساده و کارآمد برای درونی سازی مفهوم مشارکت
❌ با قوانین کوچک شروع کنید!
کودک تا 5 سالگی به درستی معنی مشارکت و تقسیم کردن را نمی فهمد. اما به هر حال کودک می تواند بعضی از قوانین پایه را درک کند. مثلا صبر کردن و رعایت برای نوبت ( زهرا می رود و بعد تو می روی ) یا اگر تو یک اسباب بازی را کنار بگذاری، هر کسی می تواند با آن بازی کند و اگر اسباب بازی ات را برای بازی به جایی می بری، پس همه کسانی که آنجا هستند می توانند با آن بازی کنند.
❌ زمان مشخص کنید!
دفعه بعدی که فرزندتان نمی خواهد چیزی را با دیگران تقسیم کند، از زمان سنج استفاده کنید. به کودک بگویید که برای مدتی محدود، مثلا 10 دقیقه می تواند با آن بازی کند و بعد با اتمام زمان، نوبت خواهرش است که 10 دقیقه با آن بازی کند. این شیوه به کودک نشان می دهد که چگونه نوبت را رعایت کند و او را متوجه این مسئله می کند که اسباب بازی اش را برای همیشه به کسی نمی دهد.
❌وسایل خاص را کنار بگذارید!
حتما شما هم وسایلی دارید که برایتان بسیار با ارزش است و دوست ندارید که آنها را در اختیار دوستانتان قرار دهید، پس چرا از کودک توقع دارید اسباب بازی ها یا سایر وسایل مورد علاقه اش را با دیگران قسمت کند؟! اگر کودک به اسباب بازی یا کتاب خاصی علاقه زیادی دارد، او را مجبور نکنید که آن را به دیگران بدهد. اما در عین حال او را متوجه کنید که نباید وسایل مورد علاقه اش را در حضور دوستانش بیرون بیاورد. این وسایل تا زمان ترک مهمانانش داخل کمد باقی می مانند.
❌الگو باشید!
کودکان به آنچه که والدین انجام می دهند، توجه ویژه ای دارند، پس اجازه بدهید کودک شما را در حال مشارکت ببیند. مثلا اگر در حال خوردن ساندویچ هستید، از کودک سوال کنید که آیا تکه ای از آن را می خواهد. شما و همسرتان حتی باید توجه کودک را به اینکه چگونه می توان با دیگران مشارکت کرد نیز جلب کنید. مثلا انتخاب نوبتی فیلمی که قرار است در سینما ببینید یا تقسیم فضا برای وسایل شخصی در حمام می تواند چگونگی مشارکت و تقسیم کردن را به کودک بیاموزد.
❌برای بازی ها یک موضوع انتخاب کنید!
یک کودک نوپا، کودک دیگری را می بیند که در حال بازی با یک اسباب بازی است و ناگهان تصمیم می گیرد با همان وسیله بازی کند. با وجود اینکه این رفتار کاملا طبیعی است اما می تواند برای شما آزار دهنده باشد. برای آرام کردن این وضعیت می توانید یک موضوع خاص را برای بازی کودکان انتخاب کنید. ( ساحل، مزرعه، آشپزی و ...) تا همه بچه ها با اسباب بازی های مشابه بازی کنند. حتی می توانید رنگ بعضی از اسباب بازی ها را هم یکسان انتخاب کنید تا سر رنگ آن باهم دعوا نکنند.
❌ به خیریه ها کمک کنید!
مناسبت ها و تعطیلات فرصت مناسبی است تا با کودک در مورد قسمت کردن وسایل با کودکانی که ممکن است وضعیت مناسبی نداشته باشند، صحبت کنید. به همراه کودک در برنامه های خیریه که برای بچه های اسباب بازی جمع آوری می کنند، شرکت کنید تا کودک بتواند بعضی از اسباب بازی ها یا لباس هایی که دیگر از آنها استفاده نمی کند را به خیریه اهدا کند. یا می توانید کودک را به فروشگاه ببرید و از او بخواهید که چند اسباب بازی نو برای هدیه به خیریه انتخاب کند.
❌ نقش بازی کنید!
اگر پاسخ کودک شما به درخواست مشارکت و تقسیم کردن همیشه "نه" است، بد نیست کمی به تلافی فکر کنید! وقتی در حال بازی با کودک هستید و او از شما چیزی می خواهد - مثلا لگوی زرد رنگ - به سادگی به او "نه" بگویید و زمانی که کودک ناراحت و عصبانی می شود، با او در مورد اینکه چه احساسی دارد صحبت کنید و به او بگویید که مطمئنا نمی خواهد باعث به وجود آمدن این حس در دوستانش شود. با این شیوه می توانید هر بار که کودک برای مشارکت و تقسیم دچار دودلی شد، احساسش را به او یادآوری کنید.
❌به رفتارهای مثبت پاداش دهید!
ما زمان زیادی را برای آموزش رفتارهای مناسب به کودک صرف می کنیم و به آسانی فراموش می کنیم به رفتارهای مناسب و درست کودک پاداش دهیم. وقتی کودک وسایلش را با دیگران تقسیم می کند، او را مورد تشویق قرار دهید. اجازه بدهید کودک متوجه شود که شما چقدر از دیدن مهربانی او با دوستان یا خواهر و برادرش خوشحال می شوید و به او بگویید که با این رفتارش بچه های دیگر را هم چقدر خوشحال کرده است.
❌ تمرین کلید موفقیت است!
در کنار کودکان بودن و تعامل با آنها در خلال بازی می تواند درسی برای مشارکت و تقسیم کردن باشد. پس سعی کنید هرچه زودتر کودک را به بودن در کنار همسالانش عادت دهید. شرکت در برنامه های گروهی بازی طی سال های می تواند اعتماد و اطمینان میان دوستان را تقویت کند و هر چه قدر این حس اعتماد بیشتر گسترش پیدا کند، کودک بیشتر به مشارکت و تقسیم کردن با دیگران تمایل نشان خواهدداد.
🌸 آموزش نماز به کودک هنگام بازی🌸
✍سیره رسول الله (ص) در تربیت فرزند
روزی رسول خدا(ص) به نمازی فرا خوانده شد. ایشان، در حالی که نوۀ خویش حسن(ع) را در آغوش گرفته بود، به سوی مسجد رفت.
پیامبر(ص)، پیش از نماز، حسن(ع) را از آغوش خویش، پایین آورده، در کنار خود روی زمین گذاشت.
نماز، آغاز شد و وقتی ایشان به سجده رفت، سجدۀ ایشان، طول کشید. من که در میان جمعیّت بودم، سر از سجده برداشته و دیدم حسن(ع)بر کتف رسول خدا(ص) سوار شده.
وقتی سلام نماز داده شد، مردم به رسول خدا(ص)گفتند: در این نماز، سجدهای کردی که تا به حال چنین سجدهای از تو ندیده بودیم. گویا وحی بر تو نازل شده بود!
ایشان فرمود: «نه. وحی بر من نازل نشده بود؛ امّا فرزندم بر دوش من سوار شده بود و من هم خوش نداشتم عجله کنم تا او از دوشم پایین بیاید».
🍃🌸برخورد پیامبر عزیزمان، به روشنی نشان میدهد که چه اندازه کودک به بازی نیاز دارد.
👇 در نقل دیگری از همین روایت آمده که ایشان فرمود:
❤️فرزندم، مرا مَرکب خود قرار داده بود و من دوست نداشتم عجله کنم تا این که او #نیازش را بر آورَد.
✅👈در این نقل، رسول خدا(ص)، به صراحت از بازی کودک، با عنوان یک نیاز، یاد میکند.
🖇برای فهم میزان اهمّیت این نیاز، کافی است به این نکته توجّه کنید: کسی مانند پیامبر اکرم(ص)، نه به جهت مناجات با خدا، بلکه به دلیل بر آورده شدن نیاز بازی یک کودک، سجدۀ نماز جماعتش را طول میدهد
🌸🌸🌸
🍃🍃
🌸
#مشاوره_خانواده
#کودک
سلام دختر ده ساله ای دارم ولی برای مسأله نماز وهمچنین حجاب باهاش مشکل دارم مثلا بعضی وقتها فکر میکنم الکی بهم میگه نمازم راخوندم نمیدونم حساس بشم وسوال جوابش کنم یا بگذرم نمیخوام ازحالا روی مسأله نماز بی تفاوت باشه.
پاسخ {استاد صادقی}👇
سلام
✅ نماز یا حجاب "علایم" دینداری و خدا باوریه. تلاشتون رو روی علایم متمرکز نکنید.
=> بلکه به اصول و ریشه ها بپردازید.
=> نتیجه باید خودش رو در رفتار نشون بده.
👈اصلا در مورد نماز یا حجاب سخت گیری یا تذکرهای مکرر نداشته باشید که نتیجه عکس میده.
1⃣ خودتون دایما نماز اول وقت و با توجه اقامه کنید.
2⃣ با افراد اهل نماز و حجاب مؤانست و رفت و آمد داشته باشید.
خصوصا دوستانش خیلی مهم هستند.
3⃣ در مورد خدا و نعمتهای الهی در منزل مطالعه و گفتگو کنید.
4⃣ گاهی با تمرین "محرومیت" بیشتر به قدر و قیمت نعمتهای خدا توجه کنید.
مثلا یک ساعت چشمانتون رو ببندید و در منزل با چشمان بسته به اموراتتون بپردازید تا قدر نعمت بینایی رو بدونید. و سپس برای شکر نعمت اقدام کنید.
و اموری از این دست که به عمق بخشی به اندیشه دینی کمک میکنه. را با بچه ها تمرین و بازی کنید
❗️بعد ببینید آیا این کارها تاثیری بر نماز و حجاب دخترتون داره یا خیر؟
تکرار و پیگیری مکرر والدین نسبت به عبادات فرزند اگر اصولی و محبت آمیز نباشه اولا بچه ها رو از عبادت زده میکنه. دوما رابطه والدین با فرزند رو خدشه دار میکنه. و سوما بچه ها از روی ریا و تظاهر به انجام عبادت میپردازند تا از شر تکرارهای والدین خلاص بشن و این خیلی خطرناک تر از انجام ندادن تکلیفه.
بزرگی را گفتند تو برای تربیت فرزندانت چه میکنی؟
گفت: هیچ کار
گفتند: مگر میشود؟ پس چرا فرزندان تو چنین خوبند؟
گفت: من در تربیت خود کوشیدم، تا الگوی خوبی برای آنان باشم.
فرزندان راستی گفتار و درستی رفتار پدر و مادر را می بینند و یاد میگیرند
نه امر و نهی های بیهوده ای که خودشان به آن عمل نمیکنند.
🐣🐥🐣🐥👇
⭕️ وقتي آرام با فرزندتان حرف ميزنيد:
✔️ مغز او آرام ميگيرد و فرزندتان حرفهاي شما را ميشنود و به مرور سر لوحه رفتارش خواهد شد.
اما زماني كه داد ميزنيد:
✔️ مغز كودك وارد مرحله جنگ و گريز ميشود و ممكن است در ابتدا در اثر ترس كوتاه بيايد اما به مرور ديگر صداي شما را نخواهد شنيد.
✅ با فرزندتان با صداي آرام و با جملات شفاف و كوتاه حرف بزنيد و به مرور معجزه آنرا در فرزندتان ببينيد.
#خانمها_بدانند
"آقایان از همسر خود چه میخواهند؟!"
1⃣ محبت کنید:
🍃 با وجود اینکه رابطه جنسی برای بیشتر مردها خیلی اهیمت دارد اما محبت هم برایشان واقعا مهم است. این محبت چه به صورت گرفتن دست او در میان جمع باشد، گذاشتن یک پیام عاشقانه و یا ماساژ دادن شانههایش بعد از یک روز کاری، به هر حال نشان دادن اینکه با محبت و علاقه مراقبش هستید، دل همسرتان را نرم خواهد کرد.
👈 برای ابراز علاقه و محبتتان راههای مختلف را امتحان کنید. نیازی نیست روشتان پیچیده باشد؛ گفتن اینکه چقدر دوستش دارید، تشویق کردن او و دلگرم کردنش هنگامی که ناامید است، یک بوسهی غافلگیر کننده و کمی گپ دوستانه، راههای بسیار سادهای هستند که تاثیرات شگرفی دارند.
ادامــــه دارد...
#خانمها_بدانند
"آقایان از همسر خود چه میخواهند؟!"
2⃣ توانانمندیهایش را باور داشته باشید:
🍃 آقایان معمولا فکر میکنند خیلی مهم است که آنهایی که دوستشان دارند را حمایت و تامین کنند. بگذارید همسرتان بداند تواناییها و مهارتهایش را باور دارید و میدانید که پشتیبان شماست.
👈 تشویق و تحسین شما که همسرش هستید برای او معانی زیادی دارد. مهمترین کاری که میتوانید بکنید این است که جوری رفتار کنید که همسرتان احساس کند «یک مرد» است نه یک «پسربچه!»
✅ مثلا این بار که به رستوران رفتید بگذارید او غذا را انتخاب کند، کارهای کوچکی مانند این، اعتماد بینتان را محکمتر کرده و به او احساس مسئولیت در رابطه را میدهد.
ادامــــه دارد...
#خانمها_بدانند
"آقایان از همسر خود چه میخواهند؟!"
3⃣ درکش کنید:
🍃 مرد شما باید بداند که شما او را درک میکنید. مردها اغلب منطقیترند و دوست دارند مسائل را حل کنند. این ویژگی ارزش دارد و بین او و شما که به عنوان یک زن معمولا احساسیترید تعادل برقرار میکند.
👈 یکی از راههایی که هر دو شما میتوانید به هم نشان بدهید همدیگر را درک میکنید این است که قرار بگذارید هر روز چند دقیقه با هم حرف بزنید.
میتوانید مثلا برای خودتان یک تمرین بیست دقیقهای روزانه در نظر بگیرید و سوالهای مثبت از هم بپرسید، مثلا کدام کارهای هم را میپسندید و ...
اصول ده گانه تحسین ، تعریف و تمجید کودکان
4- کودک را با صراحت و بدون اما و اگر و گوشه و کنایه ، مورد تحسین قرار دهید
برای گرفتن بهترین نتیجه ، تعریف و تحسین باید رک و صریح ابراز شود ، بدون اما و اگر ، گوشه و کنایه درباره شکست های گذشته یا تضعیف کردن نتیجه . حرف هایی مثل ” خوب عمل کردی – تعجب می کنم که تنبلی نکردی ! ” یا “مشق امشبت خوب است . چرا قبلا از این کارهای خوب نمی کردی ؟” هرگونه تاثیر مثبتی را که ممکن است تعریف و تحسین داشته باشد ، خنثی و بی اثر می کند.
5- تحسین و تعریف باید واقعی و صادقانه باشد
همانطور که در مورد بزرگسالان صدق می کند، تمجید دروغین از کودک و نوجوان ، نوعی اهانت ناخوشایند به او محسوب می شود . تحسین و تمجید دروغین ، خودآگاهی کودک را زایل می کند . اعتماد او را به پدر و مادر یا هر بزرگسال دیگر از بین می برد و ممکن است ترس از شکست را در او افزایش دهد.
6- تحسین و تمجید را به صورت خودانگیخته ابراز کنید
تعریف و تحسین را بدون فوت وقت به زبان بیاورید نه پس از تعمق و اندیشه . آن را در حضور کودک بگویید نه آنکه از او دور شوید یا از اتاق دیگری بگویید ، طوری باشد که او بتواند طرز گفتن شما را ببیند.
ادامه دارد ........................
لوس کردن فرزند 👇👇👇
همانقدر که رسیدگی به کودک و توجه به نیازهای او اهمیت دارد، بیش از حد اعتنا کردن و یا شاید زیاده روی در بعضی از امور بازده خوبی ندارد و درست خلاف آن چیزی میشود که شما انتظار دارید...
📌 لوس کردن فرزند
همه والدین فرزندان خود را دوست دارند و تمام آنچه دارند و ندارند را برای فرزندان خود طالب هستند که به هر حال هزینهبر است. پدر و مادرهای زیادی هستند که با محبت افراطی باعث لوس شدن فرزند شده و تازه بچهها با داشتن این همه چیز، خوشحال به نظر نمیرسند. این باعث میشود که کودکان هرگز راضی به نظر نرسند و مدام تقاضا و توقع بیشتری داشته باشند.
چطور پسرم را خوب و منضبط بزرگ کنم؟
🔑 به هر کدام از رفتارهای پسرتان که پاداش بدهید، او تکرارش می کند. به دروغ ها و بدرفتاری های او پاداش ندهید. اما وقتی کار خوبی می کند حتماً به او پاداش دهید. ما مردها پاداش گرفتن را دوست داریم. اگر مدام چنین کنید می توانید بر او اثر مثبت بگذارید.
باور کنید که صدای شما تنها صدایی نیست که در گوش اوست. او به دنبال گرفتنِ تائید و برآوردن توقعات آدم های بسیار زیادی در اطراف خودش است.او ندای دوستان همسال خود را می شنود . درست است که شما تنها صدا در گوش او نیستید، اما می توانید بزرگترین صدا باشید!
✅ تفاوت صحبت كردن با دختر و پسرهای نوجوان:
🔹وقتی با پسر نوجوانتان صحبت میکنید، جملات واضح، روشن، منطقی و به دور ازهر توضیح اضافی و حاشیه را انتخاب کنید ،چون پسرها از توضيحات اضافي و مكالمات طولاني كلافه شده و شروع به لجبازي ميكنند.
🔸اما وقتي با دخترتان صحبت ميكنيد بيشتر با كلمات بازي كنيد و مكالمه تان را طولاني تر كنيد و از مثالهاي زيادي استفاده
🔴چه چیزی از کودکان معصوم،بزرگسالانی جنایتکار می سازد؟
1-پرخاشگری در خانواده:
تعرض جسمی و جنسی به کودک در خانواده،کتک زدن کودک و ... از مهمترین پیش بینی کننده های جرم و جنایت در بزرگسالیست!
2-طرد کودک و غفلت ازکودک در سنین نوزادی:
کودکانی که رها می شوند،یا توسط مراقبان متعدد بزرگ می شوند،همچنین هنگامی که به نیازهای جسمانی و هیجانی این کودکان اهمیت داده نمی شود، کارکرد مغز آنها آسیب دیده و در کنترل تکانه و همدلی مشکل پیدا می کنند که در بلند مدت از آنها،خلافکارانی نترس می سازد.
3-مشکلات دلبستگی:
کودک از سنین اولیه باید بتواند در محیط به کاوش بپردازد،دیده شود،احساس امنیت کند و هنگام ناراحتی از طریق تماس جسمانی و کلامی آرام شود. کودکی که این تجربیات را ندارد در رشد هیجانی دچار مشکل شده و حتما در آینده مشکلاتی در تنظیم و کنترل هیجاناتش خواهد داشت.
4-احساس خجالت:
کودکی که تحقیر می شود و بصورت مداوم مورد تعرض کلامی و جسمانی یا تبعیض قرار می گیرد، معمولا احساس خجالتی عمیق در خود پرورش می دهد که در بزرگسالی نیز آن را به همراه دارد.
این احساس خجالت می تواند تبعاتی نیز داشته باشد که معمولا خوب نیست. اکثر قاتلان زنجیره ای زنان و کودکان،افرادی عمیقا خجالتی بوده اند که توانایی ارتباط گرفتن با ایشان را نداشته اند.
اصول ده گانه تحسین ، تعریف و تمجید کودکان
7- روش های فیزیکی را فراموش نکنید
تماس بدنی و حالت چهره نیز می تواند بیانگر تحسین باشد. در آغوش کشیدن ، لبخند زدن و بوسیدن ، مهم است. این کارها بیانگر محبت و قدردانی هستند ، کمتر جنبه ی قضاوت دارند و بیشتر از بیان شفاهی ، حالت خودانگیخته دارند.
8- پیشرفت های مقطعی کودک را نیز مورد تحسین و تعریف قرار دهید
پیشرفت کودک را در هر مرحله ، شایسته تعریف و تحسین بدانید . از این طریق ، کودک احساس آرامش می کند.
9- بگذارید کودک موفقیت را از آن خود بداند
نگویید فوق العاده است ،” تو قبول شدی من گفتم که از روش های من در انجام کارت استفاده کن” ، “اگر من وادارت نکرده بودم که برای درس شنا بروی ، این نشان را نمی توانستی بگیری” یا ” او در خواندن فوق العاده است ، ولی من پنج سال هر شب برایش می خواندم ” بگذارید کودک کامیابی خود را باور کند.
10- برای بی اثر کردن آسیب هر انتقاد ویرانگر چهار بار “تحسین و تشویق” لازم است
پژوهش نشان داده است که برای ترمیم آسیب هر انتقاد غیر منصفانه و سرزنش کودک ، چهار بار “تحسین و تشویق” ضروری است . این امر در مورد همه ما ، قطع نظر از سن و سالمان ، صادق است . عیب جویی شدید باعث می شود کودکان احساس کنند که بد، بی شعور و غیر قابل دوست داشتن هستند. برای حفظ خودباروری در آنان ، باید نسبت چهار به یک تحسین و تشویق به عیبجویی را در امر فرزندپروری، فراموش نکنیم.
برگرفته از کتاب ایجاد انگیزه در کودکان نویسنده الیزابت هارتلی برونر
#تربیت_کودک
#سؤالات_کودک
به سوالات فرزندانتان احترام بگذارید:
وقتی کودکتان از شما سوالی می پرسد آن را یک هدیه تلقی کنید، به جای اینکه فرزندتان را برای گرفتن جواب به سراغ همسایه، یا … هر جای دیگری بفرستید که معلوم نیست چه پاسخی در اختیار او بگذارد و پاسخهایی که معلوم نیست برای سن او مناسب باشد یا نه.
ابتدا به کودکتان بفهمانید که سوال خیلی خوب و بجایی پرسیده است.
در پاسخ دادن به او یادتان باشد که کارتان را کنار بگذارید و همه توجه و حواستان را به فرزندتان بدهید.
حتماً رو در رو با او حرف بزنید و موقع حرف زدن قدتان را هم قد او کنید.
بعد باید از فهم درست سوال مطمئن شوید.
در پاسخ به سوالات مهم فرزندان خیلی پرگویی نکنيد. کمی اطلاعات به آنها بدهیم و بعد توضیحاتمان را قطع کنیم.
با این روش فرزندتان خیلی بیشتر یاد می گیرد، تا اینکه یک دفعه با بمبارانی از اطلاعات مواجه شود. جذب اطلاعات جدید برای بچه ها زمان می برد.
#تربیت_کودک
⭕️برای پرورش گلهای یک باغچه باید به آن رسیدگی کرد و وقت گذاشت.
✅بازی با کودک ، کتاب خواندن برای او ، و نوازش آن از روشهای پرورش عزت نفس و خلاقیت کودک است.
✅اولیاء باید یاد بگیرند که به حرفهای کودک گوش دهند ، البته باید توجه کنند که ادای گوش دادن را در نیاورند. بلکه با احترام قائل شدن به او تمام حرفهای او را به دقت گوش کنند و حتی اگر نیاز باشد کار خود را تعطیل نمایند.