پایان ❎
#معرفی_سوره_فيل
#جلسه_اول_و_دوم
#حفظ_سوره_فيل
#حفظ_آیات1_تا_5_سوره_فيل
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
هدایت شده از عطر گل یاس
هدایت شده از عطر گل یاس
#ویژگی_سوره_فیل
🌼این سوره یکی از سوره های تاریخی است که داستان مهمی را در قالب آیات بسیار کوتاه و در عین حال محکم و رسا به عنوان درس عبرت به عنوان داستان اصحاب فیل بیان می کند.
هدایت شده از عطر گل یاس
🌻🌻🌻🌻
🔺فضیلت قرائت سوره فیل 🔺
✅در حدیث ابی بن کعب است که هر کس آن را قرائت کند خدا او را در دوران زندگیش در دنیا از مسخ شدن و مبتلا شدن به افترا و تهمت و عافیت بخشد .
✅امام صادق (ع) فرمود :
کسی که در نماز واجبش سوره فیل را بخواند ،به نفع او گواهی و شهادت دهد در روز قیامت هر زمین و هر کوه و هر ریگ به اینکه او از نمازگزاران است ودر روز قیامت منادی صدا می کند راست گفتید بر بنده من ،قبول کردم و پذیرفتم شهادت شما را برای او داخل کنید بنده مرا به بهشت و او را محاسبه نکنید
زیرا که او از کسانیست که من دوست دارم او را دوست دارم عمل او را
┈••❊✬💠✬❊••┈
هدایت شده از عطر گل یاس
✨فيل
حیوانی است معروف.
✨مفهوم کلی سوره
قدرتنمايى خدا در برابر مخالفان ؛
داستان حملۀ فيلسواران به مكه و شكست عبرت آموز آنان .
✨اسامی سوره
فیل، الم تر کیف.
✨علت نامگذاری
«سوره فیل»؛ نامیده شدن سوره به این نام به خاطر ذکر قصۀ اصحاب فیل در این سوره میباشد. اسم فیل به غیر از این سوره در هیچ جای قرآن نیامده است.
«سوره الم تر کیف»؛ به دلیل شروع سوره با این عبارت به این نام مشهور شده است، همچنین در کلام ابنعباس و برخی از تفاسیر این اسم آمده است.
هدایت شده از عطر گل یاس
✨تعداد آیات
سوره فیل پنج آیه دارد.
✨تعداد کلمات
سوره فیل بیست کلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)
✨تعداد حروف
سوره فیل نودوشش حرف دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)
✨اهداف و آموزه ها
هدف اصلى سوره فیل هشدار به مخالفان اسلام و سركشان قدرتمند است كه از سرنوشت عذاب آلود فيل سواران عبرت آموزند
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️محتوا و موضوعات
سوره فیل چنان كه از نامش پيدا است اشاره به داستان تاريخى معروفى مى كند كه در سال تولد پيامبر اكرم صلیاللهعلیهوآله واقع شده، و خداوند خانه كعبه را از شر لشكر عظيم كفارى كه از سرزمين يمن سوار بر فيل آمده بودند حفظ كرد.
اين سوره يادآور آن داستان عجيب است كه بسيارى از مردم مكه آن را به خاطر داشتند، زيرا در گذشته نزديكى واقع شده بود.
يادآورى اين داستان هشدارى است به كفار مغرور و لجوج كه بدانند در برابر قدرت خدا كمترين قدرتى ندارند، خداوندى كه لشكر عظيم فيل را با آن پرندگان كوچك، و آن سنگريزه هاى نيم بند (حجارة من سجيل) درهم كوبيد قدرت دارد كه اين مستكبران لجوج را نيز مجازات كند.
❇️فضائل، خواص و ثواب قرائت
در حديث ابىبنكعب است كه هر كس سوره فیل را قرائت كند خدا او را در دوران زندگيش در دنيا از مسخ شدن و مبتلاء شدن به افترا و تهمت عافيت بخشد.
ابوبصير از امام صادق عليهالسلام روايت كرده كه فرمود: «كسى كه در نماز واجبش سوره فيل را بخواند، در روز قيامت هر زمين و هر كوه و هر ريگ به نفع او گواهی میدهد به اينكه او از نمازگذاران است و در روز قيامت منادى صدا ميكند راست گفتيد بر بنده من، شهادت شما را براى او قبول كردم و پذيرفتم، بنده مرا به بهشت داخل کنید و او را محاسبه نكنيد زيرا كه او از كساني است كه من او را دوست دارم و دوست دارم عمل او را، و كسى كه سوره لايلاف قريش را زیاد بخواند خدا او را در روز قيامت بر مركبى از مركبهاى بهشتى برانگيزاند تا بر سفره هاى نور بنشیند»
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️محل نزول
سوره فيل در مكه بر پيامبر اسلام صلىاللهعليهوآله نازل شده است.
❇️زمان نزول
تاريخ نزول سوره فیل در ما بين ابتداء وحى و هجرت مسلمين به حبشه است و بعد از سوره كافرون نازل شده است.
❇️فضای نزول
به نظر مى آيد علّت نزول سوره فیل تهديدى بوده است نسبت به دشمنان قرآن كه در مقابل قرآن و پيامبر از موضع خصمانه بترسند، و اینکه جريان اصحاب فيل را ياد آورند كه خدا چگونه تار و مارشان كرد و يا خطاب است به خود حضرت رسول صلىاللهعليهوآله كه جريان آنها را ياد كن و بدان كه خداى تو براى كوبيدن مشركان توانا است. اين سوره به يكى از آيات خدا و معجزه عجيبى اشاره مى كند كه پيش از اسلام در مكه واقع گرديد، قضيه در سراسر جزيرةالعرب و جاهاى ديگر مشهور بود اعراب جاهلى آن را با شعار خود درآوردند
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️ترتیب در مصحف
سوره فیل صدوپنجمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید.
❇️ترتیب بر اساس نزول
سوره فیل نوزدهمين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره كافرون نازل شده است. (لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)
❇️ارتباط با سوره قبلی
خداوند در سوره همزه ياد كرد آنچه را كه مهيا ساخته بود از عذاب براى كسى كه از مردم عيبجويى كند و از آنها غيبت نموده و اعتماد به دنيا نمايد، و در سوره فیل بيان كرد آنچه را با اصحاب فيل نموده است .
هدایت شده از عطر گل یاس
💠ویژگی
سوره فیل از سور مفصلات می باشدابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شدهاند.
روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.
همانگونه كه سوره" و الضحى" و سوره" ا لم نشرح" در حقيقت يك سوره محسوب مى شود، همچنين است سوره" فيل" و سوره" قريش" چرا كه اگر درست در محتواى آن دو دقت كنيم پيوند مطالب آنها بقدرى است كه مى تواند دليل بر وحدت آن دو بوده باشد.
به همين دليل براى خواندن يك سوره كامل در هر ركعت از نماز اگر كسى سوره هاى فوق را انتخاب كند بايد هر دو را با هم بخواند.
هدایت شده از عطر گل یاس
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تلاوت و قرائت قرآن همزمان با نشانه گذاری آیات - سوره فیل - استاد پرهیزکار
هدایت شده از عطر گل یاس
هدایت شده از عطر گل یاس
هدایت شده از عطر گل یاس
👈معانی کلمات آیه 1
«أَلَمْ تَرَ؟»: آیا ندیدهای؟ مراد از دیدن، شنیدن و باخبر شدن است. مخاطب هرچند پیغمبر است، ولی مراد عموم مردم است.
«أَصْحَابِ»: جمع صاحِب، دارندگان.
«الْفِیلِ»: فیل اسم جنس و در معنی جمع است. «أَصْحَابِ الْفِیلِ»: فیلداران. مراد سپاه حبشه است که به سرداری ابرهه برای تخریب کعبه به سوی مکّه حرکت کردند و فیلهائی را به همراه داشتند. علّت حمله این بود که حبشیها که بر یمن فرمانروائی میکردند، چون توجّه مردم را به کعبه دیدند، کلیسائی را در صنعاء ساختند تا توجّه مردمان جزیرةالعرب را بدان جلب کنند و آنجا را مرکز عبادت و تجارت نمایند، ولیکن مکّه همچنان کانون پرستش ماند. در سرزمین، «مغمس» نزدیک مکّه سپاه ابرهه از سوی دستههای پرندگان مورد هجوم قرار گرفت و فیلهای عظیمالجثّه با پرندگان ضعیفی از پای درآمدند.
👈معانی کلمات آیه 2
تضليل: گمراه كردن همچنين است اضلال. يعنى: تدبيرشان را گمراه كرد كه به هدف نرسيد
👈معانی کلمات آیه 3
ابابيل: دسته ها. گروههاى پراكنده كسايى گويد: مفرد آن ابول (بر وزن عجول) است راغب گويد: مفردش ابيل و به قولى اسم جمع است مفرد ندارد، طبرسى فرموده: «جماعات في تفرقة زمرةزمرة».
👈معانی کلمات آیه 4
حجاره: سنگها. مفرد آن حجر است، احجار جمع حجر در قرآن نيامده است. سجيل: گويند آن معرب «سنگ گل» است يعنى كلوخ متحجر. به نظر راغب آن به معنى كلوخ سنگدار است، قرآن مجيد اين كلمه را در سه محل آورده و روى آن تكيه كرده است يكى در اين سوره ديگرى درباره قوم لوط: ... وَ أَمْطَرْنا عَلَيْهِمْ حِجارَةً مِنْ سِجِّيلٍ حجر/ 74، وَ أَمْطَرْنا عَلَيْها حِجارَةً مِنْ سِجِّيلٍ مَنْضُودٍ مُسَوَّمَةً عِنْدَ رَبِّكَ هود/ 82 على هذا بايد نكته اى در آن باشد گرچه نگارنده چيزى دستگيرم نشد.
👈معانی کلمات آیه 5
عصف: برگ. كاه. شدت «عصف ماكول» يعنى برگ خورده يا جويده شده. صحاح و قاموس آن را غلافى كه مغزش خورده شده و پوستش مانده است گفتهاند، به قولى منظور برگ درخت است كه الحال (كرم) آن را خورده و فاسد كرده است اقرب الموارد گويد: «لورق اخذ ما فيه من الحب و بقى هو لا حب فيه» سپس تقدير آن «لعصف مأكول» است.
هدایت شده از عطر گل یاس
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سوره فیل (ترجمه تصویری)
هدایت شده از عطر گل یاس
هدایت شده از عطر گل یاس
💢تفسیر نور (استاد قرائتی)
🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🕋 أَ لَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِأَصْحابِ الْفِيلِ «1» أَ لَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فِي تَضْلِيلٍ «2» وَ أَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْراً أَبابِيلَ «3» تَرْمِيهِمْ بِحِجارَةٍ مِنْ سِجِّيلٍ «4» فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ «5»
🦋آيا نديدى كه پرودگارت با ياران فيل (كسانى كه سوار فيل شده و براى انهدام مكه آمده بودند) چه كرد؟ آيا نيرنگشان را بىاثر نساخت؟ خداوند بر سر آنان پرندگانى را فوج فوج فرستاد. كه بر آنان سنگريزههايى از گل سفت پرتاب كردند. پس آنان را مثل كاه خورد شده قرار داد.
📝نکته ها👇
🔹بر خلاف آنچه در ميان مردم مشهور شده است، «أَبابِيلَ» نام پرندهاى خاص نيست، بلكه به معناى دسته دسته و گروه گروه است. «طَيْراً أَبابِيلَ» يعنى پرندگانى فوج فوج در دستههاى پراكنده بر سر آنها فرود آمدند. كلمه «طَيْراً» به معناى جنس پرندگان است، نه به معناى مفرد پرنده.
🔹در شأن نزول اين آيه مىخوانيم: پادشاهى به نام ابرهه در يمن معبدى از سنگ مرمر ساخت و دستور داد مردم آن را زيارت و طواف كنند. مرد عربى به اين معبد جسارت كرد. او لشكرى فيل سوار را تا نزديك مكه آورد تا به انتقام آن جسارت، كعبه را خراب كند.
📚جلد 10 - صفحه 595
🔹خداوند نيز پرندگانى را كه در منقارشان سنگريزهاى داشتند به سوى آنان فرستاد. با بارش سنگريزهها، لشكر ابرهه مانند كاه خورد شده به زمين ريختند و نابود شدند. آن سال را عام الفيل ناميدند و پيامبر اسلام نيز در همان سال به دنيا آمد. «1»
🔹اصحاب فيل هم خورد شدند، هم تحقير. «كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ» تشبيه به كاهى كه خوراك حيوان شده يعنى سرگين، بدترين تحقير است.
هدایت شده از عطر گل یاس
📝پیام ها🔰
🔸1- براى هشدار به مجرمان، از نمونههاى پيش رو و نزديك استفاده كنيد.
(شهرت اصحاب فيل به قدرى بوده كه گويا جلو چشم است و نيازى به دليل ندارد.) «أَ لَمْ تَرَ»
🔸2- تاريخ را فراموش نكنيد. «أَ لَمْ تَرَ»
🔸3- كعبه قبل از اسلام نيز مقدس بوده و شكستن حرمت مقدسات كيفر دارد.
«كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِأَصْحابِ الْفِيلِ»
🔸4- قهر الهى نسبت به مجرمان، جلوهاى از ربوبيّت الهى است. «فَعَلَ رَبُّكَ»
🔸5- پرندگان مأموران خداوند هستند و شعور دارند. «أَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْراً أَبابِيلَ»
🔸6- اطلاع از طرح و نقشه دشمن و نقش بر آب كردن آن، مهم است. «يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فِي تَضْلِيلٍ»
🔸7- دشمن از بزرگترين تجهيزات جنگى (همچون فيل) براى هجوم استفاده مىكند، امّا خداوند با استفاده از كوچكترين حيوانات يعنى پرندگان آسمان، آنها را نابود مىكند. بِأَصْحابِ الْفِيلِ ... طَيْراً أَبابِيلَ
«1». در سال 1358 شمسى، به دنبال پيروزى انقلاب اسلامى در ايران و اشغال سفارت آمريكا توسط دانشجويان مسلمان، آمريكا براى آزادى گروگانهاى خود و ساقط كردن رژيم اسلامى، تعدادى هواپيما و هلىكوپتر را به سوى ايران فرستاد امّا به اراده خداوند شنهاى كوير طبس چنان طوفانى ايجاد كردند كه بخشى از هواپيماها زمينگير شدند و خلبانان آنها سوختند و بخشى هم پا به فرار گذارده و منطقه را ترك كردندآنها را نابود كرد.
📚جلد 10 - صفحه 596
🔸8- دشمنان خدا هر چند مجهز باشند ناتوانند. بِأَصْحابِ الْفِيلِ ... كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ
🔸9- سختترين كيفر براى اهانت به مقدسات است. (اقوام ديگر كه هلاك شدند هيچ كدام مثل كاه جويده نشدند، بلكه يا روى خاك افتادند يا در آب غرق شدند.) «فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ»
«والحمدللّه ربّ العالمين»
📚جلد 10 - صفحه 598