هدایت شده از عطر گل یاس
#موضوعات_کلی_سوره :
🔺پیشگویی فتح مکه و پیشگویی ایمان آوردن مردم و اشاره به رحلت پیامبر (ص) شکر گذاری انسان از نعمتهای خداوند و توبه پذیری و رحمت پروردگار
هدایت شده از عطر گل یاس
🌻🌻🌻🌻
🔺فضیلت قرائت سوره نصر🔺
🍀در حدیث ابی بن کعب است که هر کس آن را قرائت کند پس مانند آن است که با رسول خدا (ص) در فتح مکه شرکت داشته است .
امام صادق (ع) فرمودند :
🍀هر که سوره 《اذا جاء نصر الله و الفتح 》 را قرائت کند در نماز نافله یا فریضه خدا او را بر تمام دشمنانش یاری کند و روز قیامت بیاید در حالی که با او کتابی است که سخن می گوید ،خدا او را از دل قبرش بیرون آورد در آن امانست از حرارت دوزخ و از آتش و از زفیر جهنم هر دو گوشش آن را می شنود نمی گذرد روز قیامت بر چیزی مگر اینکه او را بشارت داده و خبر می دهد باو بهر خیری تا داخل بهشت گردد.
┈••❊✬💠✬❊••┈
هدایت شده از عطر گل یاس
✨نصر
یاری
✨مفهوم کلی سوره
پيروزى اسلام ؛
شكرانه ى پيروزى .
✨اسامی سوره
نصر، إذا جاء نصرالله و الفتح، تودیع، فتح.
✨علت نامگذاری
«سوره نصر»؛ نامگذاری این سوره به سوره نصر را از اولین آیۀ آن که لفظ نصر آمده میتوان فهمید.
«سوره إذا جاء نصرالله و الفتح»؛ نامگذاری سوره به اسم آغازین آن که در لسان برخی از روایات نیز آمده است.
«سوره تودیع»؛ در علت نامگذاری آن به توديع، گفته اند: اين سوره به وفات پيامبر صلىاللهعليهوآله اشاره دارد.
«سوره فتح»؛ به خاطر وجود این لفظ در آیۀ اول آن به این نام نامگذاری شده است، که البته در این نام با سوره إنا فتحنا لک فتحا مبینا مشترک است
هدایت شده از عطر گل یاس
✨تعداد آیات
سوره نصر سه آیه دارد.
✨تعداد کلمات
سوره نصر شانزده کلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)
✨تعداد حروف
سوره نصر نودوهفت حرف دارد.(لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)
✨اهداف و آموزه ها
مهمترین اهداف سوره نصر عبارتند از:
1. مژدۀ پيروزى اسلام؛
2. يادآورى لزوم سپاس گزارى بعد از پيروزى
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️محتوا و موضوعات
سوره نصر بعد از هجرت نازل شده است، و در آن بشارت و نويد از پيروزى عظيمى مى دهد كه به دنبال آن مردم گروه گروه وارد دين خدا مى شوند، و لذا به شكرانه اين نعمت بزرگ پيامبر اكرم صلیاللهعلیهوآله را دعوت به تسبيح و حمد الهى و استغفار مى كند.
❇️فضائل، خواص و ثواب قرائت
در حديث ابىبنكعب است كه هر كس سوره نصر را قرائت كند پس مانند آن است كه با رسول خدا صلىاللهعليهوآله در فتح مكه شركت داشته است.
كرام خثعمى از حضرت امام صادق عليهالسلام روايت كرده كه فرمود: «هر كس در نماز نافله يا فريضه اذا جاء نصر اللَّه و الفتح را قرائت كند خدا او را بر تمام دشمنانش يارى میكند و روز قيامت در حالى كه با او كتابى است كه سخن ميگويد میآید، خدا او را از دل قبرش بيرون آورد در آن امان است از حرارت دوزخ و از آتش و از زفير جهنّم -که هر دو گوشش آن را مى شنود - نميگذرد. و روز قيامت بر چيزى عبور نمیکند مگر اينكه او را بشارت داده و به او به هر خيرى را خبر میدهد تا داخل بهشت گردد».
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️محل نزول
سوره نَصْر در مدينه بر پيامبر صلىاللهعليهوآله نازل شده است.
❇️زمان نزول
تاريخ نزول سوره نصر در سال دهم هجرى، در منى و در سفر حجةالوداع است، و نزول آن هنگامى بوده كه پيامبر صلیاللهعلیهوآله دعوت خود را به پايان برده و مردم فوج فوج به دين اسلام داخل مىشده اند، اين سوره بعد از سوره توبه نازل شده است.
البته ناگفته نماند سوره نصر از فتح مكه خبر مى دهد، معلوم است كه در وقت نزول آن، هنوز مكه فتح نشده بود، فتح مكه در سال هشتم هجرت واقع شده بنابراین سوره نصر قبل از سال هشتم يا در سال هشتم قبل از فتح مكه نازل شده است.
طبرسى رحمه اللَّه فرموده: «فتح مكه در سال هشتم اتفاق افتاد و سوره توبه در سال نهم نازل گرديد، پس نمى توان گفت سوره نصر بعد از سوره توبه نازل شده است، به طور اطمينان مى توان گفت اين سوره بعد از صلح حديبيه و قبل از فتح مكه نازل شده است».
❇️فضای نزول
فضای نزول سوره نصر بر اساس نقل قولهای مختلفی که در مورد سال نزول آن مطرح شده است متفاوت است اگر این سوره در سال هشتم و یا قبل از آن نازل شده باشد با توجه به قدرتمندی مسلمانان و آمادگی آنان برای حمله به مکه در آن زمان وعدۀ فتح و پیروزی به مسلمانان می دهد و در واقع پیشگویی است برای فتح مکه و گرایش مردم به دین اسلام.
اما اگر در سال دهم هجرت و بعد از حجةالوداع نازل شده باشد خبری است از گذشته و آگاه نمودن مسلمانان به گستره و اهمیت این پیروزی ها که موجب گرایش بیشتر مردم جزیرةالعرب به اسلام گردید و لزوم شکرگزاری در برابر این نعمتهای عظیم میباشد و حتی به نوعی خبر از اتمام زمان رسالت پیامبر صلىاللهعليهوآله و پایان عمر آن حضرت میباشد.
هدایت شده از عطر گل یاس
❇️ترتیب در مصحف
سوره نصر صدودهمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید.
❇️ترتیب بر اساس نزول
سوره نصر صدودومين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره حشر نازل شده است.(لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)
❇️ارتباط با سوره قبلی
خداوند سبحان سوره کافرون را به ذكر دين پايان داد و سوره نصر را به ظهور دين شروع نمود.
هدایت شده از عطر گل یاس
💠 ویژگی
سوره نصر همانند سوره عصر و سوره کوثر از سوره های کوتاه قرآن است و فقط سه آیه دارد.
سوره نصر از سور مفصلات می باشد ابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شدهاند.
روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.
سوره نصر طبق روایت وارده از امام صادق و امام رضا علیهماالسلام آخرين سوره تمام است که بر پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله نازل گردیده و سورههای نازل شده بعد از آن به صورت تدریجی و آیه به آیه نازل گردیده است
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تلاوت و قرائت قرآن همزمان با نشانه گذاری آیات - سوره نصر - استاد #پرهیزگار
3948_110نصر.MP3
654.9K
ترتیل سه بار تکرار سوره نصر
استپرهیزگار
110 nasr.mp3
659.2K
ترتیل سه بار تکرار سوره نصر
استاد منشاوی
هدایت شده از عطر گل یاس
هدایت شده از عطر گل یاس
👈معانی کلمات آیه 1
«جَآءَ»: آمد. فعل ماضی برای تحقّق است.
«نَصْرُ اللهِ»: یاری خدا در حقّ تو و مؤمنان، برای پیروزی بر دشمنان
«الْفَتْحُ»: فتح مکّه مراد است که به دنبال آن بساط بتپرستی از جزیرةالعرب برچیده شد، و اسلام آماده برای جهش به کشورهای دیگر جهان گشت.
👈معانی کلمات آیه 2
افواج: دستهها. گروهها. مفرد آن فوج است. راغب گويد: جماعتى كه به سرعت مىروند
👈معانی کلمات آیه 3
تواب: بسيار توبه كننده كه در خداوند عملا به معناى توبه پذيرى است صيغه تواب در قرآن پيوسته وصف خدا آمده است مگر در آيه إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ بقره/ 222.
هدایت شده از عطر گل یاس
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سوره نصر (ترجمه تصویری)
هدایت شده از عطر گل یاس
💢تفسیر نور (استاد قرائتی)
🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🕋 إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَ الْفَتْحُ «1» وَ رَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْواجاً «2» فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَ اسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ كانَ تَوَّاباً «3»
🦋🦋هنگامى كه نصرت الهى فرا رسيد. مردم را ديدى كه دسته دسته در دين خدا وارد مىشوند. پس بايد سپاسگزارانه پروردگارت را تنزيه كنى و از او آمرزش بخواه كه او توبهپذير است.
📝نکته ها👇
🔹عموم مفسرين، اين سوره را مربوط به زمان فتح مكه در سال هشتم هجرى مىدانند كه گروهى از مردم به خاطر حقانيّت اسلام، ايمان آوردند و بعضى از ترس به اسلام تظاهر كردند، نظير ابوسفيان كه امام على عليه السلام درباره آنان فرمود: «ما اسلموا و لكن استسلموا و اسرّوا الكفر» «1» آنان در ظاهر مسلمان شدند ولى در دل كافر ماندند. در قرآن براى ايمان دو نوع دخول آمده است: يكى دخول مردم در دين كه در اين سوره مىفرمايد: «يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ» و ديگرى دخول ايمان در دل مردم كه در سوره حجرات مىفرمايد: «وَ لَمَّا يَدْخُلِ الْإِيمانُ فِي قُلُوبِكُمْ» «2» هنوز دين داخل قلبهاى شما نشده است.
در حديث مىخوانيم: هنگامى كه حضرت مهدى عليه السلام ظهور كنند، مردم دنيا فوج فوج به او ايمان مىآورند. «3»
📚«1»بحارالانوار، ج 32، ص 325.
📖«2». حجرات، 14.
📚«3». تفسير نورالثقلين.
📚جلد 10 - صفحه 625
🔹قرآن به تسبيح خداوند، بيش از تكبير و تحميد سفارش كرده است. واژه تسبيح در قرآن بيش از واژههاى تكبير و تحميد آمده است.
در حديث مىخوانيم: هنگام فتح مكه، پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله ابتدا وارد مسجد الحرام شد و نماز گزارد. «1»
نصرت خداوند، منوط به يارى مردم از دين اوست. «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ» «2»
🔹كلمه «تَوَّابٌ» يازده بار در قرآن آمده است كه نه بار همراه با واژه رحمت «تَوَّاباً رَحِيماً»*، يكبار همراه با حكمت «3» و يك بار به طور مطلق در اين سوره آمده است.
●پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله بعد از فتح مكه، عفو عمومى اعلام كردند و همه را بخشيدند و مكه بدون خونريزى فتح شد. حتى هنگامى كه حضرت ديد سعد بن عبادة شعار انتقام مىدهد و مىگويد «اليوم يوم الملحمة» يعنى امروز تلافى مىكنيم، حضرت پرچم را از او گرفت و به دست حضرت على عليه السلام داد و فرمود: شعار را عوض كنيد و بگوييد: «اليوم يوم المرحمة» امروز روز رحمت است نه انتقام.
فتح و نصرت واقعى از جانب خداست، پس به ابزار و تجهيزات و نيروى انسانى تكيه نكنيد كه ممكن است همه امكانات باشد ولى باز هم شكست بخوريد. «وَ مَا النَّصْرُ إِلَّا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ» «4»
🔹در فتح مكه، اميد بتپرستان به يأس و مركز شرك به پايگاه توحيد تبديل شد. موانعى كه بر سر راه مؤمنان بود، برچيده شد، اسلام تثبيت گشت و براى صدور به كشورهاى ديگر آماده شد.
●فرمان استغفار يا براى نورانيّت بيشتر قلب است يا براى زدودن غرور پيروزى يا براى گناهان امّت و يا به خاطر معرفت بالاى حضرت نسبت به خداوند است.
📚«1». تفسير كنزالدقايق.
📖«2». محمّد، 7.
📖«3». نساء، 17.
📖«4». آل عمران، 126.
📚جلد 10 - صفحه 626
✳️نگاهى گذرا به فتح مكّه
🔹بعد از صلح حديبيه، چون مشركان پيمانشكنى كردند، پيامبر نيرويى فراهم و مكه را بدون خونريزى فتح كرد و شرح ماجرا چنين است: مسلمانان در چند كيلومترى مكه اردو زدند و ابوسفيان كه شبانه براى سركشى از مكه خارج شده بود با عباس عموى پيغمبر ملاقاتى داشت. عباس گفت: پيامبر با ده هزار سرباز به سراغ شما آمده است. ابوسفيان ترسيد و به عباس پناهنده شد و پيامبر امان دادن عباس را پذيرفت. پيامبر فرمود: هر كس به مسجد الحرام پناه ببرد يا به خانه ابوسفيان برود يا در خانه خود بماند، در امان است.
پيامبر به عباس فرمود: ابوسفيان را در تنگهاى كه گذرگاه مكه هست ببر تا لشگريان الهى كه از آنجا مىگذرند، او ببيند. ابوسفيان با ديدن اين مانور وحشت كرد و به عباس گفت:
سلطنت فرزند برادرت بسيار عظيم شده است، عباس گفت: سلطنت نيست بلكه نبوت است. سپس عباس به او گفت: به سراغ مردم مكه برو و آنها را از مقابله با لشگر اسلام بازدار.
ابوسفيان وارد مسجدالحرام شد و به مردم گفت: محمّد با جمعيّتى وارد مكه مىشود كه توان مقابله با او را نداريد، پس به مسجد الحرام يا خانه من يا خانه خود پناهنده شويد و اسلام بياوريد تا سالم بمانيد.
●به هر حال پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله وارد مكه شد و به ياد روزى كه از مكه مخفيانه خارج شد و به شكرانه اينپيروزى سجده كرد. سپس پيامبر با تلاوت سوره فتح وارد مسجد الحرام شد و مسلمانان همراه آن حضرت تكبير مىگفتند. حضرت نزديك كعبه آمد و بتها را مىشكست و مىفرمود: «جاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ إِنَّ الْباطِلَ كانَ زَهُوقاً» «1» از آنجا كه دست حضرت به بتهاى بزرگ بالاى كعبه نمىرسيد،
هدایت شده از عطر گل یاس
حضرت على عليه السلام دستور داد تا پا بر دوش پيامبر نهد و بتها را سرنگون كند. سپس حلقه كعبه را گرفت و از مردم مكه پرسيد: شما امروز چه انتظارى از من داريد؟ گفتند: بخشش. اشك در چشم حضرت جمع
📖«1». اسراء، 81.
📚جلد 10 - صفحه 627
●شد و مردم گريه كردند. حضرت سخن يوسف را كه به برادرانش فرمود: «لا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ» «1» امروز هيچ سرزنشى بر شما نيست، به زبان آورد و فرمود: همه آزاديد. آنگاه جملات لااله الّا اللّه وحده وحده انجز وعده نصر عبده ... را خواند و فرمود: هيچ كس از خونهاى ريخته شده و اموال غارت شده گذشته سخنى نگويد و تمام پروندههاى گذشته مختومه و همه مشمول عفو عمومى شديد، پس وارد زندگى نوين شويد.
هدایت شده از عطر گل یاس
📝پیام ها🔰
🔸1- پيروزى در سايه نصرت الهى است. «إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَ الْفَتْحُ»
🔸2- نابودى سران كفر و شرك، زمينه براى ورود مردم به توحيد و يكتاپرستى است. إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ ... النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ
🔸3- مسلمانان وظيفه دارند در حدّ توان و امكان خود تلاش كنند تا زمينه ورود ديگران به اسلام فراهم شود. إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ ... النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ
🔸4- اگر موانع برطرف شود، مردم گروه گروه ايمان مىآورند. «يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْواجاً»
🔸5- تا قبل از فتح مكه مردم يكى يكى مسلمان مىشدند، ولى بعد از فتح مكه، گروه گروه. «يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْواجاً»
🔸6- فتح و پيروزى شما را مغرور نسازد كه هرچه هست از خداست. إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ ... فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ
🔸7- تنزيه خداوند از عيب و نقص و ظلم، بايد همراه با سپاس از نعمتها و ستايش او باشد. «فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ»
🔸8- سپاس و ستايش و تسبيح خداوند، مقدمه استغفار و آمرزشطلبى است.
«فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَ اسْتَغْفِرْهُ»
🔸9- صالحان كه به قدرت مىرسند به جاى غرور و غفلت، جان و روح خود را با
📖«1». يوسف، 92.
📚جلد 10 - صفحه 628
ياد خدا معطر مىكنند. إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ ... فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ
🔸10- خداوند منزّه است از اينكه ياران دينش را تنها بگذارد. إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ ... فَسَبِّحْ
🔸11- هر كس، حتى پيامبر، هر قدر هم تسبيح و تحميد كند، در پايان آن استغفار كند. «وَ اسْتَغْفِرْهُ»
🔸12- توبه پذيرى سنت خداوند است. «إِنَّهُ كانَ تَوَّاباً»
«والحمدللّه ربّ العالمين»
📚جلد 10 - صفحه 630