🔻حاکمیت و مسئله حجاب
‼️نگاهی به طرحواره حاکمیتی حجاب از منظر انسانشناسی شناختی
👆 مشروح مطلب را در اسلایدها مطالعه نمایید
▫️در دوران رضاخان پهلوی، حجاب زنان بهعنوان یکی از ساحتهای مدرنیزاسیون جامعه موردتوجه قرار گرفت و جامعه را با محوریت حجاب زنان، به دو بخش زنان مدرن و زنان سنتی تقسیم کرد.
▫️انقلاب اسلامی که بنا داشت ارزشهای اجتماعی و سیاسی دوران حکومت پهلوی را براندازد، باید مظاهر آن دوره را نیز از بین میبرد که یکی از آنها بیحجابی بود. بهاینترتیب در آن دوران و پس از آن، مسئلۀ حجاب، هم از منظر سیاسی و هم فرهنگی موردتوجه قرار گرفت.
▫️یکی از موانع حل معضل حجاب در جامعۀ ایران، اساساً شکاف موجود میان نگاه حاکمیتی و نگاه مردم به مسئلۀ حجاب است. مادامیکه یکی از دو گروه خود را به نگاه دیگری نزدیک نکند، این شکاف هر روز بیشتر میشود.
▫️با نگاهی به تاریخ معاصر ایران، شاهد آنیم که حجاب بهعنوان یکی از مؤلفههای فرهنگ ایرانی-اسلامی در صدسال گذشته، موردتوجه اقشار مختلف و کنشگران عرصههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی قرار گرفته است. این امر با تبدیلشدن به یک مسئلۀ مهم، نقش غیرقابلانکاری در تحولات سیاسی و اجتماعی داشته است.
▫️از آنجا که حجاب مانند هر مفهوم اجتماعی و تاریخی دیگری، موقعیتمند و زمینهمند است، نمیتوان آن را در خلأ و بدون توجه به شبکۀ معنایی و مفهومی که در هر دوره در آن قرار میگیرد، مطالعه کرد.
▫️دستگاهها و متولیان ذیربط، این مهم را مدنظر داشته باشند که اساساً فرهنگ و پدیدههای فرهنگی مانند حجاب، نهتنها با قوانین تنبیهی، بلکه حتی با آموزش مستقیم نیز در میان ذهنیت جامعه جای نمیگیرند؛ بلکه فرد باید آنها را در طی دوران فرهنگپذیری و جامعهپذیری خود به طور غیرمستقیم فراگیرد و چنانچه چنین موقعیتی در خلال محیطهای مربوطه، مانند مدرسه و رسانه ایجاد نشود، امکان تحقق اهداف فرهنگی نهادهای مربوطه فراهم نخواهد شد.
📝 دکتر لیلا اردبیلی؛ مدیر میز علوم شناختی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻انزوای سیاسی
‼️نقش زنان در عرصه قدرت
▫️عملکرد حاکمیت، جدای از جریان سیاسی حاکم، در راهیابی زنان به پستهای عالی و مدیریتی ملی، بهدوراز گفتمان انقلاب اسلامی و نامتناسب با آن بوده است. این عملکرد، اثر خود را در ضعف نقشآفرینی سیاسی زنان داشته است. حاکمیت به دلایل مختلف که در جای خود قابلبررسی است، در همۀ این چهار دهه، راهیابی زنان به پستهای عالی را تنگ و محدود نگاهداشته است.
▫️یکی از آفتهای سیاسی دنیای غرب، حضور فیزیکی زنانی است که مردواره عمل میکنند؛ نه زنانه-مادرانه و این جنگطلبیها و آتشافروزیها دلیل همین مدعاست.
▫️هم احزاب و هم سمنهای زنان، به امکانات دسترسی ندارند؛ مگر اینکه به طور کامل در خدمت مراکز و مردان در قدرت دارای امکانات باشند؛ از همین رو، اسماً مردمنهاد بودهاند و رسماً دولتمدار. راهِ رفته شده، بیانگر این واقعیت است که زنان راهی نداشتهاند، جز اینکه در خدمت کامل مردان در قدرت باشند. اشکال این است که مردان در قدرت مشکلات و مسائل زنان را از زاویۀ نگاه خود دیدهاند، نه واقعیتی که زنان با آن روبرو بودهاند.
📝 توران ولیمراد، مدیر شورای همکاریها و شبکۀ ایران زنان
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻الگوی سوم
‼️راهکارهای نقشآفرینی زنان در عرصۀ بینالملل
▫️زنان امروز در جهان معاصر، در حال مبارزه با نهادها و نظریههای بینالمللی برای دادن هویت به نقشهای اجتماعی خود و فعالیت در این عرصه نمیباشند؛ بلکه در حال مبارزه با افکاری هستند که میخواهند نشان دهند زنان با ایفای نقشِ هویت زنانۀ خود، توانایی انجام فعالیتهای اجتماعی را ندارند و این در ابتدای خلقت برای آنها اینگونه متصور شده است.
▫️زاویۀ دید افراد در مناسبات فرهنگی، آن هم در عرصۀ بینالمللی، متفاوت از یکدیگر است. زنان بهواسطۀ جزءنگر بودن، میتوانند تمام زوایای پنهان یک مسئله را در بُعد فرهنگی نظارهگر باشند و مدیریت بانوان در بسیاری از مواقع، توانسته به بهبود شرایط محیطی و اجتماعی کمک شایان توجهی نماید.
▫️بهمنظور برقراری ارتباط فعال، مؤثر و سازنده با کشورها و ملتهای دیگر جهان و نیز تحکیم پیوند مودت و تقویت همبستگی با مسلمانان، بسط پیام و فرهنگ انقلاب اسلامی در جهان و حفظ تداوم و استحکام آن در مسائل زنان بهعنوان یک ضرورت، هم حق و هم مسئولیت بانوان است. ضرورت، حق و مسئولیت زنان در ترویج معارف و فرهنگ اسلام و ارائۀ الگوی زن مسلمان در سطح ملی و بینالمللی، باید بهعنوان یک مسئولیت به زنان واگذار شود.
▫️تاکنون فعالیت زنان در عرصۀ بینالملل، جز در موارد خاص و محدود، از مرحلۀ اول فراتر نرفته است؛ درصورتیکه همان موارد خاص، مانند همراهی خانم دباغ با هیئت ایرانی در سفر به شوروی، خالیازلطف نبوده و باعث آوردههایی نیز بوده است. بنابراین، کاری که باید بهصورت اصولی انجام شود، این است که زنان باید در فعالیتهای بینالمللی، از مرحلۀ اول و صرف انجام پژوهش و رصد خارج و در مراحل بعدی دخیل شوند. بهخصوص فعالیت توسط افرادی که فعالیت کرده و تمام زوایا را مشاهده کردهاند، میتوانند فعالیت مناسبتری را ایفا کنند.
📝 دکتر مرضیه میناییپور، مبلغ بینالملل، استاد حوزه و دانشگاه
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻مادران، سربارِ اقتصادی نیستند
‼️چالش های اقتصادی زنان در جامعۀ ایران
▫️آگاهی مالی زنان در موفقیت مالی خانواده و آیندۀ فرزندان نقش غیر قابل انکاری دارد. به دلیل اینکه کودک بیشترین وقت را با مادر خود میگذراند و الگوپذیری از مادر، به مراتب بیشتر از پدر است. از طرفی وظیفۀ اصلی تربیت فرزند بر عهدۀ مادر خانواده است. مادری که آگاهی کافی و درست از مسائل مالی ندارد، الگوی خوبی برای فرزند خود نیست. مادری که خودش از سرمایهگذاری و بازارهای مالی چیزی نمیداند، چگونه میخواهد به فرزندان خود سرمایهگذاری را آموزش بدهد؟
▫️زنان در حوزۀ مسائل مالی، اعتماد به نفس و دانش کمتری دارند و همین امر سبب بیعلاقگی آنان به امور مالی شده است؛ این در حالی است که پژوهشها نشان میدهد زنان به دلیل دقت و کاوشگری، وقتی در عرصههای مالی وارد میشوند، عملکرد بهتری از مردان دارند. باید با آموزش، اعتماد به نفس و علاقۀ زنان را به حوزۀ مسائل مالی بیشتر کرد تا شاهد موفقیتهای مالی آنان در جامعه باشیم.
▫️هرگونه کسب درآمد و امرارمعاش در خانواده، باید بر اساس اصل آرامش و رحمت باشد؛ در غیر این صورت نقض غرض است. یعنی مهم نیست چه کسی مدیریت اقتصادی خانواده را بر عهده دارد، مهم این است که آرامش در خانواده حاکم باشد.
📝الهه ریوندی، مدرس و پژوهشگر سواد مالی و تربیت اقتصادی
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻هیچ بنبستی وجود ندارد
‼️تعالی از مسیر رشد استعدادها
▫️مبنای فکری یک زن مسلمان، برخورداری از استعدادهای بینهایت مادی و معنوی است. زن باید قبول داشته باشد که همانطور که خداوند به مرد بینهایت اسماء الهی را عطا کرده، به زن هم عطا کرده و مفهوم این سخن، این است که زن و مرد بینهایت استعداد مادی و معنوی دارند.
▫️زن در ساحت اجتماعی و خانوادگی، همانطور که از نظر جسمی با مرد متفاوت است، در بنیانهای روانی-فکری نیز با مرد متفاوت خواهد بود؛ در نتیجه، نوع مدیریت زن با مرد در خانواده تفاوت دارد. این تفاوت به معنای جایگاه مهم یا بیاهمیت نیست؛ بلکه صرفاً بر متفاوتبودن نوع مدیریت تأکید دارد.
▫️همان اندازه که یک مرد برای حل مسائل جامعه مسئولیت اجتماعی دارد، زن هم برای حل مسائل اجتماعی جامعۀ خویش مسئولیت دارد. زن میتواند در حل مسائل اقتصادی و سیاسی ورود پیدا کند؛ اما زن را نانآور نمیدانیم. زیرا نانآوری میتواند خانواده را دچار مشکل کند؛ ضمن اینکه توان مدیریت اقتصادی مرد بیشتر از زن است. زن در مدیریت فرهنگی توانایی بالاتری دارد و مرد توانایی مدیریتی اقتصادی بالاتری.
📝دکتر زهرا قنبری، مدیر مؤسسه بینالمللی رفعت خانواده
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻حصار خاتونیسم
‼️بایستههای نقشآفرینی زنان در جامعه
▫️برخی دولتها در پاسخ به موضوع عدم توجه به زنان؛ مکتب خاتونیسم را تقویت میکنند و قبل از مدیران، شاهد حضور همسران و دخترانشان در بستر فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی هستیم و این خود بزرگترین لطمههای فرهنگی کشور را نیز رقم میزند. در این فضای مسموم، دولتها با شعارهای مسموم آزادی زنان، به دنبال جمعآوری طرفدار برای خود هستند و با سخنان واهی، اذهان عمومی را متشنج کرده و به دنبال آن، اغتشاشات را در کشور راه میاندازند.
▫️استفاده از مشارکتهای دولتها و سایر نهادهای حکومتی برای ترویج اصلاحات قانونی و سیاسی و رفع موانع ساختاری برای توانمندسازی زنان، موضوع مهمی است. با این کار، دولتها میتوانند از طریق تشکیل جامعۀ مدنی و گروههای زنان، برای مشارکت در فرایند سیاستگذاری بهره برده و از طریق گزارشهای سالانۀ توسعۀ انسانی، فرصت اصلاحات سیاسی و تغییرات در هنجارها و رفتارهای اجتماعی را فراهم نمایند.
▫️با وجود طرح رهیافتهای مختلف برابری زنان و مردان، به نظریۀ رفاهی مساوات و فقرزدایی، نظریۀ کارآیی و نظریۀ توانمندسازی زنان توجه جدی شد. رسیدن به معیار توانمندسازی زنان در چهارچوب تحلیل جنسیتی، نیاز به حرکتی همهجانبه دارد که شامل اصلاحات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، ساختار حقوقی و تغییر تدریجی باورها و ارزشها و همچنین برنامهریزی از پایینبهبالا دارد.
📝دکتر مهسا فرزان، دبیر تشکل زنان انقلاب اسلامی
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻کتمان حقیقت
‼️زن و چالشهای جامعه امروز در اندیشه امام موسی صدر
👆 مشروح مطلب را در اسلایدها مطالعه نمایید
▫️امام موسی صدر بر این نظر است که آنچه در تمدن غرب دربارۀ زن مطرح شده، نهتنها نتوانسته به ارتقا و تعالی معنوی و انسانی زن کمک کند؛ بلکه عمدتاً زن را با عنوان جنس مؤنث برجسته کرده و این نگاه، موجبات فروپاشی خانواده و جدایی و طلاق را برای زن در دنیای معاصر به ارمغان آورده است.
▫️ایدۀ کلی امام موسی صدر در بحث زنان در حوزۀ تمدن غرب، این است که همچنان که دنیای قدیم به دلیل ضعف جسمی زن نسبت به مرد به او ظلم روا میداشته و چیزهایی را بر او تحمیل کرده و او را به خدمت درآورده بود؛ همچنان در دنیای جدید که برخاسته از تمدن غرب است نیز چیزهایی را به زن تحمیل کرده و او را همچنان در اختیار و خدمت خود منحصر و محدود کرده است.
▫️از دید صدر، حقیقت زن یعنی اینکه زن از جسم و روح و احساس و عقل و قلب، به طور همزمان شکل یافته؛ درحالیکه پرداختن به بعد جسمی زن در تمدن غرب، به معنای نادیدهانگاشتن ابعاد دیگر وجودی و انسانی زن و برجسته ساختن بعد جسمانی و یا همان بُعد زنانگی او است که مورد نقد امام موسی صدر است.
▫️درواقع از دید صدر، حضور و فعالیت اجتماعی زنان، تااندازهای ضروری و مفید است که میتواند بخشی از پاسخ عقبماندگی جوامع مسلمان باشد؛ درحالیکه در تمدن غرب، این حضور اجتماعی بهگونهای پیشرفته که به کرامت و شخصیت زن خدشه وارد کرده است. به باور صدر، این نگاه باید تغییر کرده و متحول شود. این تحول، باتوجهبه ایدۀ صدر، به معنای توجه به همۀ ابعاد انسانی زن خواهد بود.
📝دکتر شریف لکزایی، دانشیار گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻حیا، فراتر از پوشش
‼️حیا در جامعه ایرانی، چگونه معنا میشود؟
▫️از منظر گفتمان دینی رسمی، حیا به مثابه یک ویژگی تکوینی و طبیعی در زنان، موجب میشود که زنان، مستوری را برگزینند و گرایشی درونی به حجاب داشته باشند. به همین دلیل، در ترویج حجاب در ساحت رسمی، اغلب به مفهوم حیا اشاره میشود.
▫️جامعۀ ایرانی در نسبت باحیا، بهنوعی دچار یک شکاف فرهنگی شده و برخی ارزشهای فرهنگی ظهور کرده که در تضاد با باورهای سنتی قرار دارند. در حقیقت، نه میتوان ادعا کرد حیا در فرهنگ ایرانی از بین رفته و نه همچون گذشته عمل میکند و این حیا، نه مانند گذشته بازتاب ویژگیهای مثبت زنانه است و نه بهطورکلی به ضدارزش تبدیل شده است. شاید امروز بتوان از تغییر معنای حیا صحبت کرد.
▫️حیا که پیشازاین از طریق مراجع سنتی و مذهبی، با تعریفی ویژه به زنان داده میشد و صفتی زنانه و با ویژگیهای مشخص تعریف میشد، امروز در سایۀ این امکان تجدد متأخر مورد بازاندیشی قرار گرفته و میتوان از معانی متکثر و سنخبندی این معانی صحبت کرد.
▫️جالب اینکه زنان در این تقابل، با آگاهی و هوشمندی، این کنشهای اعتراضی را نه در انکار یا واپسزنی کامل «حیا»، بلکه در نسبت با برخی سویههای آموزههای گفتمان رسمی اعمال کرده و هر کدام تعریفی مابازاء از حیا ارائه میدهند.
📝شیما علیآبادی، پژوهشگر مطالعات زن و خانواده
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📍رونمایی از جلد شماره پنجم مجله خردورزی
➖تبیین دستاوردها و ترسیم ضرورت توسعه علوم شناختی؛
⚠️ تهاجم شناختی در کمین
❓چرا غفلت از علوم شناختی، جوامع مختلف را استعمار زده میکند؟
✔️ برخی از مطالب این شماره:
🟢 معمار اقتدار ایران
پنج گفتار پیرامون کنشهای علمی و عملی
دانشمند شهید دکتر محسن فخریزاده
در عرصه علومشناختی و امور دفاعی
🔺نماز، سلاح مبارزه با اومانیسم
مکاتب سکولاریستی چگونه مقاصد انسان را منحرف میکنند؟
🔺نبرد میان اذهان
دکتر هدایت صحرایی در گفتگو با مجله خردورزی:
وقایع 1401 بر پایه نوروتکنولوژی و ابزارهای جنگ شناختی بود
🔺علومشناختی در احتضار
پاسخهایی به ادعای مرگ علوم شناختی
➕ گفتوگوهایی با:
دکتر عبدالحسین خسروپناه، دکتر مهدی گلشنی، دکتر ابراهیم آزادگان، دکتر ابراهیم اصولی و...
🖌 نقاشی جلد: آرش فروغی
🛒 پیشخرید بهزودی آغاز خواهد شد...
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📮 آغاز پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی
🔻 شما فرهیختگان گرامی میتوانید شماره پنجم خردورزی را با واریز مبلغ 150 هزار تومان خریداری و بهصورت رایگان دریافت نمایید.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
🔺 295 صفحه
🔺 ارسال رایگان
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 1)
✅ پرونده «علوم شناختی در ایران و جهان»
◀️ آیا علوم شناختی آخرین علم بشری است؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را برای ادمین ارسال کنید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 2)
✅ پرونده «ماهیت علوم شناختی»
◀️ علومشناختی چگونه بر زندگی و آیندۀ انسان تأثیر میگذارد؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 3)
✅ پرونده «فخر ایران»
◀️ چرا علوم شناختی دغدغۀ فخریزاده شد؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 4)
✅ پرونده «فلسفه علوم شناختی»
◀️ آیا فلسفه ظرفیت تحول در علومشناختی را دارد؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕 فصلنامه علوم اجتماعی خردورزی
مجلهای اندیشهای، آزاد و مستقل با هویت اسلامی و انقلابی
🔖 شما فرهیختگان گرامی میتوانید جهت آشنایی و دریافت ۱۴ پیش شماره مجله و ۵ شماره رسمی و منتشر شده خردورزی با موضوعات، چالشها و مسائل روزآمد علوم اجتماعی به سایت یا شبکههای اجتماعی مراجعه نمایید.
🌐 سایت:
Kheradvarzi.com
🔸کانال ایتا:
@Kheradvarzi_com
🔻صفحه اینستاگرام:
instagram.com/Kheradvarzi_com
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 5)
✅ پرونده «وضعیتسنجی علوم شناختی»
◀️ آیا علومشناختی زنده است؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📕| مروری بر مطالب شماره پنجم خردورزی (قسمت 6)
✅ پرونده «الهیات و علوم شناختی»
◀️ آیا دین میتواند موضوع مطالعۀ علوم شناختی باشد؟
📮 پیشخرید شماره پنجم مجله خردورزی با ارسال رایگان، به مبلغ 150 هزار تومان.
💳 لطفا وجه مذکور را به شماره کارت 6221068800011741 بهنام شناختپژوهان رسانه (بانک پارسیان) واریز نمایید.
📃 سپس رسید واریز، نشانی دقیق و کدپستی را به دایرکت و یا شماره 09368296517 در ایتا، تلگرام و یا واتس اپ ارسال کنید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com