مجله خردورزی
🔻ماشین خودران
➖ساحتهای اجتماع و کارکرد زیستبوم فناورانه علومشناختی
🔹احسان رضایت، عضو هیئتعلمی گروه علومشناختی دانشگاه تهران در گفتگو با مجله خردورزی:
▫️هدف این علم، درک فرایندهای شناختی، مثل یادگیری، حافظه، تفکر، زبان، تصمیمگیری و عواملی است که انسان بهعنوان عامل شناختی با آنها درگیر است. هدف ما، ابتدا شناخت این سیستم پیچیده و سپس استفاده و عملکردِ آن است. اگر بخواهیم با انسانها تعامل داشته باشیم یا بر آنها اثر بگذاریم یا اگر بخواهیم آنها را آموزش دهیم، عملاً با شناخت آنها درگیر میشویم.
▫️ما برای پاسخگیری بهتر در حوزۀ روانشناسی، نیازمندیم که مغز و ذهن را بشناسیم و با رویکردهای مبتنی بر شناخت، فرایند سلامت روان را ایجاد و اختلالات روانی را درمان کنیم و با مشاورههای روانشناختی، شاهد بهبود کیفیت زندگی فردی و اجتماعی باشیم.
▫️اگر ابزارهایی داشته باشیم که بتوانیم اطلاعات بدن یا اطلاعاتی را که در مغز و بدن هست بگیریم و در ارتباط با یک شبکه قرار دهیم، وقتی این اطلاعات در شبکه قرار بگیرد، امکان پایش سلامت روان و جمعآوری اطلاعات و برنامهریزی وجود دارد.
▫️برخی از سرمایهگذاریها، مانند سرمایهگذاری در علوم پایه، زودبازده نیست؛ نباید انتظار داشت که امسال سرمایهگذاری کنیم و سال بعد چندبرابر آن هزینه، سود عاید ما شود؛ بلکه این حوزهها حوزههای بلندمدت هستند. باید در حوزۀ فیزیک برای سالها سرمایهگذاری کرد تا نتیجه گرفت.
▫️حوزۀ شناختی میتواند از جنبههای مختلف به ما کمک کند تا بتوانیم نسل جدید و آینده را تربیت کنیم و در راستای اهداف قرار دهیم. بهگونهای که بتواند از این ابزار جدید و دانش فراوانی که در اختیارش قرار گرفته، به نحو احسن استفاده کند و از آسیبهای آن در امان بماند.
▫️والدین باید دقت داشته باشند که فیلمی که فرزندشان میبیند چه اثری بر روی تربیت، حافظه، خلاقیت و باور او میگذارد. فرزند من وقتی فیلم یا کارتونی میبیند، دید او نسبت به مسائل، اعتقادات و باورهایش چقدر تغییر میکند؟ آیا باورهای او تقویت میشود یا تضعیف میشود؟ به کدام سمت پیشمیرود؟
▫️باید حمایت از حوزههای علوم پایه در اولویت باشد. این فضای فناوریزدۀ کشور، لازم است و بسته به نیاز باید حمایت کنیم و آن را در نظر بگیریم؛ اما از علوم پایه غافل نشویم. ما باید دانش عمیق داشته باشیم تا بتوانیم در حوزۀ فناوری حرفی برای گفتن داشته باشیم.
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻تسخیر علوم شناختی
‼️گسترش و جایگاهیابی مجدد علم شناختی
▫️امروزه علومشناختی به دلیل همسویی اهداف، تا حد زیادی با روانشناسی شناختی همراستا شده است. بااینحال، علومشناختی یک حوزۀ بینرشتهای باقی میماند که هم در ساختار آموزشی و هم در زبانی که استفاده میکند، فراتر از همکاری ساده میان رشتههای سازنده است.
▫️هوش مصنوعی در زمینههایی مانند روانشناسی شناختی، به مرکزیت تبدیل شده و سایر زمینههایی که حیوانات را مطالعه میکنند یا رویکردهای بهینه به مشکلات دارند، مانند تحقیق در عملیات نیز مرتبط شدهاند.
▫️در آخرین کنفرانس انجمن علومشناختی، این تصور که یادگیری عمیق میتواند برای علومشناختی در ارائۀ تحلیلهای انتزاعیِ تکالیف انسانی، به جای مدلهای واقعی رفتار انسانی مفیدتر باشد، از چندین سخنران شنیده شد.
▫️اگر روشهای علومشناختی بهگونهای گسترش یابند که رویکرد متقارنتری از نظریه، بهعنوان مفهوم اصلی، در کنار کاربردها را نیز در برگیرد -همراه با تحلیلهای انتزاعیتر-، باید اذعان کرد که اشکال مضاف ارزیابی برای این روشها مورد نیاز خواهد بود.
📝پروفسور پاول روزنبلوم، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه کالیفرنیا و متخصص هوش مصنوعی
📝پروفسور کنث فوربوس، استاد موسسه فناوریهای خلاق دانشگاه کالیفرنیا
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻آیا محیط پیرامونی ما واقعی است؟
‼️فیلترهای ذهنی و درک پیرامونی انسان
▫️محرکهای بیرونی به تنهایی برای درک ما از یک صحنه یا رخداد کافی نیستند و بسته به اینکه کدام محرکها و به چه صورت در سیستم شناختی ما پردازش شوند، درک ما از آن پدیده به همان اندازه با واقعیت آن پدیده قرابت خواهد داشت. در واقع ذهن ما دارای زمینه یا پیشفرضهایی است که سبب سوگیری نگاه ما به اتفاقات محیط پیرامون خواهد شد.
▫️سیستم شناختی ما در بازنمایی و درک محیط پیرامونی ما نقش اساسی دارد و در واقع انسان از همۀ واقعیتهای اطراف خود، یک مدل ذهنی میسازد و چون مدلهای ذهنی افراد مختلف با یکدیگر تفاوت دارد؛ بنابراین درک افراد مختلف از یک پدیدۀ واحد متفاوت خواهد بود.
▫️محدودیتها، اصول اخلاقی، اعتقادات و باورهای دینی، در واقع سازندۀ بسیاری از فیلترهای ذهنی ما خواهند بود که تعبیر ما را از محرکهای بیرونی تغییر داده و باعث بروز واکنشها یا رفتارهای متفاوت در مواجهه با رخداد پدیدههای پیرامون میگردد.
📝دکتر حسین حسنپور، استادیار و محقق حوزۀ علومشناختی محاسباتی، دانشگاه عالی دفاع ملی
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
هدایت شده از مؤسسه حضرتزینب(س)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✊🏻| إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِینَ مُنتَقِمُونَ
✌🏻 قاتل کفار میرسد!
#سید_حسن_نصرالله #لبنان
#شهید_سید_حسن_نصرالله
#حزب_الله #حزب_الله_زنده_است
#موسسه_حضرت_زینب
📮موسسه بینالمللی حضرت زینب (س)
وبگاه | اینستاگرام | تلگرام
@hazratzainab_com
10.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻رویکرد فلسفی و تکنیکال به پدیدههای علمی
➖مروری بر اخلاق شناختی و رویکرد تمدنی شهید فخریزاده
🔹دکتر ابراهیم آزادگان، رئیس گروه فلسفۀ علم دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با مجله خردورزی:
▫️شهید فخریزاده، دانشمند و فیزیکدانی منحصربهفرد بود و با فناوری آشنایی داشت. ایشان دستی در آتش تمدن مدرن داشت و درک میکرد علم و فناوری چیست؛ لذا توانست در کشور و در صنایع نظامی، این فناوری را پیاده کند که تأثیرگذار هم باشد و بتواند اهدافی که میخواهد را محقق کند.
▫️پس ما با یک نفر روبهرو نیستیم که از دور درمورد مسائل تمدنی حرف بزند. از طرفی ایشان نگاه فلسفی داشت و این نگاه به ایشان کمک میکرد که هم جهانبینی غرب و هم جهانبینی ایرانی-اسلامی را درک کند.
▫️شهید فخریزاده با تمدن غرب درگیر بود و اصلاً اینگونه نبود که به سادگی آن را نفی کند. از طرفی برای جوانان و آیندۀ کشور بسیار دلسوز بود ونگاهی واقعگرایانه به تمدن ایرانی-اسلامی داشت و تفکراتشان بر مبنای خیال نبود.
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻علم شناختی کثرتگراست
‼️چرا دانش شناختی نیازی به یک نظریۀ منسجم ندارد؟
▫️در حالی که اختلافنظر زیادی در مورد ماهیت بازنمایی و محاسباتی که تفکر را تشکیل میدهند وجود دارد، فرضیۀ اصلی به اندازۀ کافی عمومی است تا محدودۀ فعلی تفکر در علومشناختی را در بر گیرد؛ از جمله نظریههای پیوندگرا که تفکر را با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی مدلسازی میکنند.
▫️دیدگاه شناخت موقعیتمند-توزیعشدۀ افراطی که شناخت در سر نیست، بلکه در محیط است، هرگز در جایگاه یک جریان اصلی قرار نگرفت. شناخت بدنمند، با مطرحکردن این ایده که شناخت توسط بدن و همچنین ذهن شکل میگیرد، تأثیر بیشتری داشت.
▫️درحالحاضر، بسیاری از محققان هوش مصنوعی، در صنعت بر روی پروژههایی کار میکنند که نیاز به تفکر در مورد ماهیت شناخت ندارند. اما این دلیل دیگری برای ازبینبردن موانع برای افرادی است که میخواهند در این زمینهها شرکت کنند.
▫️دانش شناختی خوب پیشمیرود. این علم تعهد اصلی خود را نسبت به اهمیت بازنمایی و پردازش حفظ میکند، البته با انعطافپذیری بیشتر در مورد ماهیت دقیق این موارد نسبت به سال ۱۹۷۸. دانش شناختی صراحتاً یک نظریۀ منسجم ندارد و نباید داشته باشد.
📝پروفسور ددره جنتنر، استاد گروه روانشناسی، دانشگاه نورث وسترن
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻آیا ایران همپای جهان است؟
‼️بررسی عملکرد ستاد توسعۀ علومشناختی
▫️ستاد توسعۀ علوم و فناوریهای شناختی، حمایت از پایاننامههای کارشناسیارشد و دکترا را با هدف افزایش تعداد افراد فعال در این حوزه و شکلگیری بیشتر تیمهای منسجم و بینرشتهای پژوهشی، در گامهای آینده انجام میدهد.
▫️حمایت از تولید کتابهای آموزشی برای مخاطبین عام، دانشآموزی، دانشگاهی و مخاطبین خاص، توسط ناشرین معتبر یا انجمنهای مرتبط، از دیگر فعالیتهای ستاد است. بیشتر کتابهای حمایت شده، در جهت معرفی حوزههای مختلف علومشناختی و شناساندن ابعاد گوناگون مسائل آن حوزه هستند.
▫️میان موضوعات طرحهای پژوهشی علومشناختی همپوشانی وجود دارد و شاید نتوان مرزبندی شفافی برای جادادن آنها در این دستهبندیها ارائه داد؛ اما به نظر میرسد بخش قابلتوجهی از طرحهای پژوهشیِ حمایتشده را میتوان به متخصصان علوم اعصاب، فنی و مهندسی و روانشناسی نسبت داد و سهم سایر رشتهها، بهخصوص در علومانسانی ناچیز است.
▫️در زمینۀ «تولید و توسعۀ علوم پایه در زمینۀ مطالعات مغز و کارکردهای شناختی»، به نظر میرسد ایران همپای جهان در حال فعالیت و حرکت است.
📝محمد احمدخانلو، دانشجوی دکترای علوم اعصاب شناختی
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
مجله خردورزی
🔻آیا اشیاء مصنوعی میتوانند شبیه انسان باشند؟
➖نسبت هستیشناسی ذهن، قلب و مغز در علومشناختی
🔹دکتر سید محمد سادات منصوری، مدرس علوم مربوط به فلسفۀ ذهن و فلسفۀ اسلامی در گفتگو با مجله خردورزی:
▫️فلسفه ذهن و علومشناختی بهعنوان دو حوزه متقاطع، با هدف استفاده از تحقیقات یکدیگر، بهعنوان یک رشته میانرشتهای تعریف میشود؛ بهعنوان مثال، روانشناسی شناختی، علوم اعصاب شناختی و هوش مصنوعی، هرکدام بهصورت مشترک به درک کارکرد شناختی مغز میپردازند.
▫️فلسفه ذهن به دانشمندان حوزه علومشناختی کمک میکند تا از سادهانگاریهای ناشی از عدم دید فلسفی رهایی یابند و به نتیجهگیریهای نادرست فلسفی نرسند.
▫️باید در کنار رشتههای دانشگاهی مرتبط با علومشناختی و هوش مصنوعی، دپارتمان فلسفۀ ذهن تشکیل داد؛ البته باید بر آنها نظارت شود و برای آن برنامهریزی کرد، به آنها استاد داد و برای آن کتاب تألیف شود. این موارد باعث میشود که فلسفۀ ذهن در کشور جهش یابد و دانشجویان دکتری در این زمینه رساله بنویسند و مقالاتی نیز نگاشته شود.
▫️دلایل محکمی به دست آمده که قلب هم در ادراک نقش دارد و شبیه سلولهای عصبی است که کار ادراک را انجام میدهد. در قلب سلولهای ادراک شناسایی شده که امر ادراک بر عهدۀ این سلولها است. بنابراین، اگر قلب را بهعنوان همین قلب صنوبری بدانیم، میتوانیم بحثی زیستشناسی و طبیعی در مورد قلب داشته باشیم که آیا کارکرد شناختی برای آن قابل تصور است یا نه؟
▫️الان باید تمرکز فیلسوفان و حوزهها روی این مسئله باشد؛ یعنی شناخت چیزی که از لحاظ کارکردی شبیه انسان است. اگر بتوانیم این سؤال را بهصورت عمیق فهم کنیم -که درک عمیق آن گاهی نیازمند تئوریهای ریاضی است و گاهی نیاز به یک سری امور دیگر است- میتوانیم در آینده در پیشرفتهای حوزههای مرتبط با حوزههای شناختی، مخصوصاً هوش مصنوعی، مفید باشیم.
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
11.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻معمار اقتدار
➖شهید فخریزاده تسلط بر طیفهای میان رشتهای و دغدغهی مجاهدانه در جنگ شناختی داشت
🔹دکتر ابراهیم اصولی، رئیس گروه فلسفۀ علم دانشگاه مالک اشتر، و دستیار شهید فخریزاده در گفتگو با مجله خردورزی:
▫️میتوان شهید فخریزاده را بهعنوان یک کنشگر و فعال در عرصه و صحنۀ اقتدار ایران اسلامی دانست. تمامی فعالیتهای علمی دکتر فخری زاده معطوف به تقویت مؤلفهها و شاخصههای قدرت و اقتدار ایران اسلامی، در دو ساحت نرم و سخت بودند.
▫️علومشناختی باتوجهبه مستعد بودن برای گفتگوهای میاندانشی، نمیتوانست موردتوجه دانشمندی مانند شهید فخریزاده نباشد؛ هم به جهت ویژگیهای علمی و شخصی و هم به جهت جایگاه و مسئولیت. برایناساس، ایشان تقریباً از همان آغاز به این علم توجه داشتند و آن را به شکل تخصصی دنبال میکردند.
▫️شهید فخریزاده، به استناد مطالب و سخنرانیهای منتشر شدۀ ایشان، صریحاً معتقد بودند که باید ضمن استفاده از مزایا و محاسن علم و فناوری روز، از مرعوب، مقهور و مغلوب پیامدهای منفی آن شدن اجتناب نموده و باید به دنبال رفع معایب معرفتی، معنوی، اخلاقی، فرهنگی و... آن بود.
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com