شهابواره ها و شهابسنگها در مدل اخترفیزیکی امروزی چگونه تبیین می شوند؟! آیا این توضیح با اصول دیگر اخترفیزیک و نجوم رصدی سازگار هست؟!
#شش_هزار_و_چهارصد
۱ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
با رسیدن کرهی زمین در مدار انتقالی خود به ذرات سنگ و یخ موجود در فضا (که عموماً بر جامانده از مدار حرکت دنباله دارها هستند) این قطعات سنگ و یخ، با داخل شدن به جو زمین در ارتفاعی کمتر از 150 کیلومتریِ زمین بر اثر اصطکاک با مولکول های جو ّ می سوزند و اثر درخشندگی برای ناظر زمینی ایجاد می کنند.
#شش_هزار_و_چهارصد
۲ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
از نظر رصدی هم بارش های منظم سالیانه، دارای نقطهی کانونی بارش، در صورت های فلکی هستند، یعنی در صورت امتداد دادن مسیر بارش همگی به یک محدوده می رسند.
#شش_هزار_و_چهارصد
۳ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
برای رصد بارش های شهابی کافی است به همان محدوده نگاه کنیم تا نهایتاً در بازهی حدود 50 درجه ای از آن نقطه شاهد شهابواره باشیم. (این عدد هم مانند ارتفاع فعالیت محتاطانه در نظر گرفته شده)
#شش_هزار_و_چهارصد
۴ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
داشتن کانون مشخص بارشی در پهنهی صورت های فلکی از دیرباز آنقدر مسلم بوده است که نامگذاری بارش ها بر اساس نقاط کانونی بارش صورت پذیرفته است.
مثل بارشهای شهابی برساوشی، جوزایی، اسدی و ...
#شش_هزار_و_چهارصد
۵ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
دقت شود که صورت های فلکی به علت واقع شدن در فاصلهی بسیار دور از زمین، تنها جهت و زاویهی رصدی شان برای ناظر زمینی تعیین کننده است. در واقع هر زاویه رصدی مربوط به یک صورت فلکی خاص هست. در اینجا به عنوان نمونه صورت های فلکی دایره البروج به ترتیب آورده شده اند.
#شش_هزار_و_چهارصد
۶ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
اما اشکال اصلی که در دو سطح مطرح می شود:
چرا با وجود این تبیین از شهابوارهها و شهابسنگها، از نظر رصدی آن ها دارای کانون های بارشی مشخصی در صفحهی صورت های فلکی هستند؟!
#شش_هزار_و_چهارصد
۷ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
سطح اول برای یک نقطه از زمین:
وقتی شهاب ها نهایتاً در ارتفاع 150 کیلومتری فعال و قابل رؤیت می شوند، صرف نظر از منشأ و جهت اصلی حرکت قبلیِ آن ها به سمت زمین، با توجه به شکل، خیلی طبیعی است که شهابوارهها در صورت های فلکی دیگر نیز باید دیده شوند، نه اینکه تمامی آن ها دارای کانون بارش متعلق به یک صورت فلکی باشند. دقت شود که شکل در مقیاس واقعی است و ارتفاع فعال شدن شهابوارهها جهت توجیه پذیری بیشتر حتی 200 کیلومتر در نظر گرفته شده است.
#شش_هزار_و_چهارصد
۸ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
پاسخ احتمالی به شبهه : شهابوارهها پدیده های کم نور و نزدیک به سطحی هستند که فقط ناظران نزدیک به پدیده، از روی زمین نزدیک به آن، آن ها را خواهند دید و بنابراین طبیعی است که فقط در یک صورت فلکی دیده شوند. در واقع این شکل بسیار اغراق آمیز رسم شده است و ناظرین از همهی این نقاط ، این شهاب ِ فرضی را نخواهند دید.
#شش_هزار_و_چهارصد
۹ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
پاسخ: این توضیح در صورتی می تواند قابل تأمل باشد که ما شهابوارهها را ، فقط در ارتفاع ِ رصدی بالا و در صورت ها ی فلکی سمت الرأسی ببینیم و حال آنکه می دانیم در اکثر اوقات چنین شرایطی وجود ندارد. به عنوان مثال یکی از مهم ترین بارش های شهابی، بارشهای برساوشی اند که در زمان اوج خود در ایران بین صفر تا 60 درجه ارتفاع دارد و در تمامی این ساعت ها بارش ها را با کانون بارشی مشخصی شاهد هستیم که اتفاقا در ساعت و روز اوج، این کانون بارشی نهایتاً 30 تا 40 درجه ارتفاع دارد. بنابراین طبیعتاً نقاط فراوان دیگری هم هستند که باید هر شهابواره را از منظر دیگری و در صورت های فلکی دیگری ببینند... علی الخصوص در صورت های فلکی سمت الرأسی که به پدیده نزدیک تر هستند! در واقع با توجه به کرویت زمین هر شهاب در ساعت اوج، برای یک بیننده می تواند در تمام صورت ها ی فلکی بین 40 تا 90 درجه ارتفاع در تمامی 360 درجهی سمتی قابل رویت باشد که چنین نیست.
#شش_هزار_و_چهارصد
۱۰ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
ضمناً بسیاری از این شهابوارهها قدر نوری خوبی دارند و از بسیاری از ستاره ها ی شب پرنورترند و لذا کاملاً طبیعی است که اگر مثلا 120 کیلومتر ارتفاع داشته باشند تمام ناظران لااقل تا 200 کیلومتری آن را ببینند و البته طبیعتاً باید آن را در جهت های مختلف و لذا در صورت های فلکی مختلفی ببینند.
#شش_هزار_و_چهارصد
۱۱ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
سطح دوم برای ناظران مختلف کرهی زمین
همانطور که در شکل مشخص است برای مقیاس ِ کل ِ نیمکرهی واقع در شب، اشکال رؤیت شهاب ها در صورت های فلکی ِ مختلف، گسترده تر هم می شود و تقریبا تمامی پهنه ی آسمان شب را فرا می گیرد.
در واقع در شرایطی که باید همه جای آسمان (در پس زمینه تمام صورت های فلکی) شاهد بارش شهابی باشیم فقط در یک کانون بارشی شاهد آنیم...
به ویژه اینکه بسیاری از بارش ها در طول چند روز و با وجود حرکت وضعی زمین در طول همه ی ساعتهای شب برای هر منطقه قابل دیدن هستند.
#شش_هزار_و_چهارصد
۱۲ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
اگر این اشکال پاسخ روشنی نداشته باشد، باید در توجیه اخترفیزیکی از این پدیده ، علی الخصوص در ارتفاع ادعایی آن شک کرد. منتظر پاسخ دوستان اهل فن ّ و متخصص هستیم.
#شش_هزار_و_چهارصد
۱۳ از ۱۳ در موضوع شهاب واره
@kojahastim
بخوان از چهره طفلانم اینک مشق غربت را
بخوان در گوش خاموشان عالم این مصیبت را
فلسطینم، صدای رنج انسانم، مرا بشنو
که شعر داغ من تا آسمان برده بلاغت را
فلسطینم، که صبحاصبح با نعش عزیزانم
به دوش خسته خود میکشانم بار حیرت را
کماکان قصه من مانده در پستوی خاموشی
مبادا از جهان یک شب بگیرد خواب راحت را
بگو شیپورهای شایعه خاموش بنشینند
و بشنو از دل آوار، آواز حقیقت را
مرا با قامت خونین یارانم تماشا کن
ببینی تا مگر حیرانی صبح قیامت را
برای کودکان لالایی از جنس رجز خواندم
که در گهواره فهمیدند معنای شهادت را
فلسطینم، که آهی داشتم، بالید و آتش شد
نثار جان دشمن میکنم طوفان وحشت را
فلسطینم، غم آخرزمانم، قبله اول
که زیر تیغ میخوانم نماز استقامت را
#بیمارستان_المعمدانی
#میلاد_عرفانپور
#فلسطین
#شعر_مقاومت
@shahrestanadab
سلام
❕این مطلب احتمالاً به زودی پاک می شود.❕
🌙 امشب ماه می گیرد... 🌙
✨ بنا نداشتم به این زودی ها وارد بررسیِ تفسیرهای علمی و درون دینی ممکن از خسوف شوم و البته حالا هم اشاره ای خواهد شد تا فرصتی دیگر...
فقط خواستم به بهانه ی ماه گرفتگی امشب گوشه ای از روایتی عجیب را با هم زمزمه کنیم و احیاناً اندک فکری، درنگی، یا به قول امام چهارم(ع) اندک هراسی که جز به دل مؤمنان راه نیابد.... باشد که ما نیز از عمل بد یا قصور خود به سوی خداوند، بیمناک و هراس اندیش شویم...
📚در کافی شریف و در تفسیر قمی که از معتبرترین تفاسیر شیعه است به نقل از امام علی بن الحسین(ع) ضمن روایتی که به چیستی بحر مکفوف می پردازد در توضیح علت واقعی خسوف و کسوف چنین آورده شده است:
🖊«...و اذا کثرت ذنوب العباد و أرادالله ان یستعتبهم بآیه من آیاته امر الملک الموکّل ....»
ترجمه:«و هنگامی که گناه بندگان زیاد شود و خداوند بخواهد که آنان را با نشانه ای از نشانه هایش عتاب و سرزنش کند به ملک موکل امر میکند تا....»
و در ادامه توضیحاتی به غایت متفاوت از توضیح علمی (چه جدید و چه قدیم) در مورد نحوه ی پیدایش این دو نشانه داده شده است که از بحث امروز خارج است.
اما در فراز آخر، راوی روایت کرده است که امام سپس (پس از درنگی) می فرمایند:
🖊« أما إنّه لا یفزع لهما و لا یرهب بهاتین الآیتن إلّا من کان من شیعتنا، فاذا کان ذلک فافزعوا إلی الله عزّ و جلّ ثم ارجعوا الیه »
ترجمه: «آگاه باشید که هیچ کس از این دو نمی هراسد و از این دو نشانه بیم ناک نمی شود جز شیعیان ما و هنگامی که چنین شود پس به خدای عزوجل پناه ببرید و به سوی او بازگردید»
تفسیر علی بن ابراهیم (تفسیر قمی): 379
روضة الکافی: 83
📍اشاره ی بس عجیب و تأمل برانگیز امام که همهی مردمان آن را امری عادی و ساده تلقی می کنند و فقط شیعیان خاص ما از آن دو بیمناک می شوند و سپس امر امام در فزع و رجوع به خداوند، شاید امروزه بهتر درک شود.
... در روزگار رفت و آمد سریع نظریه ها و فروریختن و جایگزینی پی در پی نظام های علمی...
... در روزگاری که به روشنی مشخص شده است که حتی پیش بینی دقیق و کارایی عملی هر نظریه نمی تواند هیچ دلالتی بر درستی مفروضات آن داشته باشد و نمونه های نقض فراوانی از تاریخ علم و نظریات منسوخ شده برای این مدعا می توان آورد...
... در روزگارِ کارکردگرایی افراطیِ ابزارانگاران به مقوله ی علم، که روزی قرار بود حقیقت را منکشف کند و امروز سر به زیر و خجل و البته منفعت طلبانه و حریص، فقط به دنبال کارایی است و معترف به کوتاهی دستش بر چیدن خرمای حقیقت بر نخیل!
🔹اما دوست دارم به بهانه ی خسوف یعنی این سایه بازی ساده و ای بسا سخیف! که با دقت زیاد، دقیقه و ثانیه ی اوج و شروع و پایانش را از دویست سال پیش هم می دانستیم و در مورد همه ی سیارات و قمرهایشان به وفور رخ داده و می دهد و هیچ ابعاد مخفی و قابل تأملی نیز ندارد، کمی ادای شیعیان واقعی اهل بیت(ع) را در بیاوریم و به خود و اعمالمان فکر کنیم....
📜 پست بعدی که دل نوشته ای است تأمل برانگیز در مورد وقایع این روزهای غزه از همین باب ارسال می شود.
لطفاً پی نوشت های این مطلب را نیز ببینید...
#علم_تبار_و_جغرافیا_دارد
#گوهر_متروک
@kojahastim
▪️پی نوشت 1: شاید بتوان گناه عباد را به فجایع این روزهای غزه تعبیر کرد اما هر چه که باشد اسرائیل مملؤ از شیعیان نیست، امام از شیعیانی که با خسوف بیم ناک می شوند خواستند تا توبه کنند و به سوی خدا پناه برند، دل نوشته را با نیت قصورهای خودمان بخوانیم نه ظلم صهیونیست های کذایی یا کم کاری و مصلحت سنجی مسئولین.
▪️پی نوشت 2: علامه مجلسی در ذیل توضیحات این روایت مطلب جالبی از گفتگویی بین یک منجم مسلمان و یک برهمای هندی نقل می کنند و سپس توضیحات خودشان را نیز ضمیمه می کنند که جای تأمل بسیار دارد و به زودی در پست بعد از دل نوشته ی غزه، تقدیم می شود.
▪️پی نوشت 3: برای پدیده های خسوف و کسوف در روایات اصیل شیعه توضیحاتی آورده شده است که در هیچ کدام اثری از وقوع سایه یا توضیحات مبتنی بر سه جسم، وجود ندارد و به دلایل تفصیلی می توان نشان داد که با هیچ تأویلی (حتی با قدرت فراوان تفسیر به رای های مسلمانان علم زده) قابل جمع با توضیح اخترفیزیکی موجود نیست. انشاء الله در فرصت های بعدی مفصلاً به این موضوع پرداخته خواهد شد.
▪️پی نوشت 4: مساله ی پیش بینی پذیری دقیق این پدیده ها، نافیِ علت اصلی و معنوی ذکر شده در روایت یعنی کثرت ذنوب بندگان و اراده ی الهی بر ترس و رجوع آنان نیست و این مسأله نیز به خوبی قابل توضیح هست که البته باز هم میماند برای بعد... هرچند، هم از تاریخ اصیل که همان تاریخ روایی معتبر است و هم از اخباری که شرح وقایع آینده را میکند، موارد نقض این پیش بینی ها و به هم ریختن محاسباتِ منجمان، هم گزارش و هم پیش بینی شده است.
▪️پی نوشت 5: امروزه دلایل علمی و تجربی خوبی وجود دارد که نشان می دهد توضیحاتِ رایج از این پدیده ها می تواند دچار چالش هایی جدی باشند، به عنوان مثال می توان به پژوهش هایی که احتمال ذاتی بودنِ نور ماه و در نتیجه بی اعتبار شدن مفهوم وقوع سایه بر ماه را تقویت کرده اند اشاره کرد. این مورد هم به لیست بدهکاری های ما بیافزایید.
@kojahastim
بسم الله الرحمن الرحیم
والعصر
قسم به امروز
امروز که عیسی را در غزه به صلیب می کشند، امروز که از آسمان به کودکان تشنه بمب می زنند، امروز که انسانیت به پایان می رسد...
ان الانسان لفی خسر
انسان دارد رو به پایان می رود. انسان دارد بد ضرری می کند، انسان دارد ابدیت خودش را به درک می فرستد
صحبت از کسانی که بمب بر سر بیمارستانها و تشنه ها می ریزند نیست، وقتی صحبت از انسان است
صحبت از حامیانشان هم نیست
دیر شد
صحبت در این عصر که انسان را به غروب می رساند، از من است!
من که تاب دیدن تصاویر را ندارم. من که کشورم قدر قدرت ترین حامی غزه است. من که وزیر امورخارجه ام الان آمریکاست، من که توی بیانیه ی تهدید آمیز بایدن هم حتی خیلی شیک و مجلسی اسمم قلم گرفته شده است،
ای امام حسین ما را در این روزگار تنها گذاشتی و رفتی... داشتیم؟
ما که برای سفر اربعینت چه ها کردیم.... (چه ها کردیم ؟؟؟)
ما که همراه خودت توی عرفه دست به آسمان گرفتیم و هم نفست گفتیم
اعننی علی بوائق الدهور و صروف الیالی و الایام
ما که با اشک تو از چشم یمن و غزه و تهران چکیدیم
ما را در این قتلگاه تاریخی تنها گذاشتی رفتی....
ای قهرمانی که با رگهای خودت، تیغ را بریدی، ای دلاوری که به خاک و خون کشیدی شمشیر را
این رسم امیری نبود! ای امیری ای حسین!
ای علی تو بگو ما با این جان چه کار کنیم؟
تو بگو ای پدر انسان، تو بگو چطور توی چشمهای کودک ترسیده ی در حال احتضاری نگاه کنیم که با حیرت می پرسد :" مامان بابایم را نمی خواهم فقط بگویید چرا دارید ما را می کشید"
و روحمان به این زندگی نجس پایبند بماند؟
بگو دیگر...تو که آن روز می خواستی از غیرتی که روی یکی از اتباعت داشتی جان بدهی
آن روز را می گوویم که غارتی های معاویه خلخال از پای یک زن یهودی کنده بودند آن هم جایی که به زور جزو حوزه ی مسئولیت تو بود....
یادت هست رفتی روی منبر و گفتی اگر مردی از این غم جان بدهد نباید سرزنشش کرد؟
بیا ما را سرزنش کن که چطور هنوز جان نداده ایم ...بیا جان حسینت بیا
بگو چطور تماشا کنیم و زنده بمانیم؟
بگو دست مزد یک عمر دوست داشتن تو همین بود؟ همین که بچسبیم به جیفه ی منافع بلند مدت کشورمان و هیچ ....
والعصر ان الانسان لفی خسر
الا الذین آمنوا
نه امیرالمونین همه، نه پدر آدم نه این سزاوار نیست...
خواهش می کنم تجدید نظر بفرمائید
و عملو الصالحات و تواصوا با لحق و تواصوا بالصبر
لطفا لطفا به داد ما برس!
غزه و اسرائیل را رها کن
به داد جمهوری اسلامی ایران برس
در جهان رازی است که جز با خون کودکان فاش نمی شود...
و خون کودکان غزه دارد بد رازی را فاش می کند
راز اینکه تو و پسرت دیگر ما ایرانی ها را دوست ندارید!
لطفا یک کاری کن که من همه حرفهایم را پس بگیرم
کاری کن که در این آوردگاه تاریخ، از جهان بیرون بروم، که باقی ماندن در جهانی که انسانیت را در آن ذبح کرده باشند جدا خیلی نامردی است.
@kojahastim
دیشب (بامداد دوشنبه) در آسمان بیشتر مناطق کشور حدودا بین ساعات 23:30 تا 2:30 پدیده ی paraselene یا ماه کاذب یا moondog به شکل هاله ای حدود 20 درجه ای رؤیت شد.
فعلاً قصد ما تحلیلِ توضیحِ آکادمیک از این پدیده ی به اصطلاح جوّی است. در واقع می خواهیم ببینیم آیا این توضیحات می تواند درست باشد یا اساساً این پدیده نمی تواند جوّی باشد.
1 از 6 در موضوع هاله پیراماهی
@Kojahastim
طبق توضیحِ علمیِ موجود، این پدیده یا پدیده ی کاملاً مشابه آن یعنی sundog یا هالوسان که در مورد خورشید هست، زمانی اتفاق می افتد که خورشید نزدیک افق بوده و کریستال های یخی موجود در ابرهای پرارتفاعِ سیروس به شکل استوانه های شش ضلعی عمودی قرار بگیرند تا با عبور پرتوی نور افقی از این منشورهای کوچکِ طبیعی و با دو بار شکستی که درون این کریستال ها برایشان اتفاق می افتد، پرتوی نور به ناظر برسد. پرتوی نوری که علی القاعده و بدون وجود این کریستال ها به چشم ما نمی رسید و بنابراین برای ناظر این خطای دیداری پیش می آید که دو خورشید غیر از خورشید اصلی در دو طرف آن وجود دارند.
با هم این ادعا را بررسی می کنیم....
2 از 6 در موضوع هاله پیراماهی
@Kojahastim
نکته ی اول: در این توضیح به طور ساده لوحانه یا زیرکانه ای بخش بزرگ و مهمی از صورت مساله پاک می شود. گویی فقط مسأله مربوط به دو نقطه ی نورانی افقی در دو طرف ماه یا خورشید است که تنها با فرض افقی بودن پرتوی نور و عمودی واقع شدن کریستال ها، این پاسخ قابل قبول باشد.
مسأله ی اصلی وجود هاله ای دوّار به فاصله ی زاویه ای مشخصی از خورشید یا ماه هست. آن هم نه فقط برای خورشید یا ماهِ افقی، بلکه مثل پدیده ی دیشب که هاله ی موسوم به 22 درجه ای دیده شد، ماه در ارتفاع بالای رصدی واقع شده بود و این یعنی از بین هزاران و بلکه میلیاردها حالتی که کریستال های فراوان و نامنظم واقع در ابرها دور تا دور ماه دارند، دقیقاً باید همگی برای موقعیت خاص قرارگیری ناظر محلی طوری واقع شوند که همه ی نور ها پس از شکست، دقیقاً و فقط یک دایره ی منظم دور ماه تشکیل دهند. یعنی باید کریستال ها با انحنای مشخص و در فاصله ی زاویه ای مشخصی از ماه و به صورت عمود بر دید ناظر، به صورت ردیفی و دایره ای چیده شده باشند که طبیعتاً امکان چنین چیزی در مورد ابرها با حالت کاتوره ای که دارند محتمل نیست. علاوه بر آن باید در هیچ حالت دیگری هم این چینش رخ نداده باشد. زیرا وجود هر حالت دیگر باعث می شود هاله ها یا خطوط دیگری به شکل های مختلف در جهات دیگر آسمان یا به فاصله ی زاویه ای بیشتری تشکیل شوند که چنین اتفاقی نمی افتد.
3 از 6 در موضوع هاله پیراماهی
@Kojahastim
نکته ی دوم: برای جوّی بودن یک پدیده که مربوط به شکل خاصی از ابرها و در حالت خاصی است، باید آن پدیده کاملاً محلّی باشد. با یک جستجوی ساده در سایتهای مرجع علمی می توانید ارتفاعِ ابرها را ببینید. ابرهای سیروسی بین 6 تا نهایتاً 18کیلومتر ارتفاع دارند. شما میتوانید برای توجیه پذیری بیشتر، ارتفاع آنها را تا 50 کیلومتر هم در نظر بگیرید. اما دیده شدن این هاله دیشب در مشهد، ایلام، فارس، اصفهان، تهران و بوشهر با فواصلی تا قریب به 2000 کیلومتری و در شرایط جوی مختلف از آسمان کاملاً صاف گرفته تا نیمه ابری خود گویای خیلی چیزهاست.
در یک شب، ناگهان بیشتر مناطق کشور بزرگی مثل ایران درگیر یک پدیده ی دیداری جوّی می شوند که عاملش نهایتا 50 کیلومتر ارتفاع دارد. ولو خود مناطق1000 کیلومتر با هم فاصله دارند و هر کدام شرایط آب و هوایی کاملاً متفاوتی دارند! جالب تر اینکه در شب های دیگر وقوع موردی و محلی نداشتیم (دفعات گذشته نیز از استان های مختلف گزارش شده) اما در همین یک شب ناگهان کل پهنه ی ایران درگیر یک پدیده ی جوی محلی شده اند.
دقت شود که تمامی کسانی که عکس ها را تهیه کرده اند خودشان به طور واضح این پدیده را با چشم دیده اند ولی متاسفانه به علت مبتدی بودنشان در تهیه عکس، نور ماه را که مزاحمت فراوان برای دیده شدن هاله در عکس ایجاد می کند با جسم کدری مسدود نکرده اند تا وضوحی که با چشم دیده میشود در عکس ها نیز مشخص شود.
این تصاویر مربوط به استانهای فارس، بوشهر و ایلام می باشد. از شهرهای دیگر نیز گزارش داشتیم اما متاسفانه تصاویر خوبی نداریم.
4 از 6 در موضوع هاله پیراماهی
@kojahastim