eitaa logo
فقه واحکام دفترنماینده مقام معظم رهبری دراستان مرکزی
2.2هزار دنبال‌کننده
1.9هزار عکس
979 ویدیو
225 فایل
❄️بِســــــــــمِ اللهِ الرَّحــمنِ الرَّحیـــــــم❄️ 🌱ترویج احکام تخصصی طبق نظرات امام خامنه ای (مدظله العالی) ومراجع عظام تقلید 🌱 https://eitaa.com/leaderarak 🌱پاسخگوی احکام شرعی،دفترنماینده مقام معظم رهبری 👇 @GomnamArak
مشاهده در ایتا
دانلود
📚 حضور در عزاداری هنگام شیوع بیماری 💠 سؤال: حضور در مجلس و مراسم عزاداری سالار شهیدان (علیه السلام) هنگام شیوع بیماری مانند کرونا چه حکمی دارد؟ ✅ جواب: با رعایت نکات بهداشتی و دستورالعمل های مرتبط، اشکال ندارد؛ بلکه از بهترین کارها و جزء مستحبات موکّد است.
📚 قضا شدن نماز به جهت طولانی شدن عزاداری 💠 سؤال: برخی هیأت ها تا پاسی از شب، مراسم عزاداری را ادامه می دهند به گونه ای که موجب قضا شدن نماز عزاداران می گردد؛ آیا عمل مذکور، جایز است؟ ✅ جواب: بديهی است که نمازِ واجب، مقدّم بر شرکت در مجلس عزاداری اهل‏بيت (عليهم السلام) است و ترک نماز و قضا کردن آن، به بهانه این مجالس جايز نيست؛ مقتضی است که برنامه های هیأت به گونه‏ ای تنظیم شود که مزاحم نماز نباشد.
📚 نذر اطعام عزاداران هنگام شیوع بیماری 💠 سؤال: اگر کسی با خواندن صیغه، نذر کرده است که عزاداران را اطعام کند، با توجه به شرایط فعلی شیوع بیماری چه تکلیفی بر عهده دارد؟ ✅ جواب: تا زمانی که عمل به نذر با رعایت مقررات و توصیه های بهداشتی، ممکن باشد، نمی توان آن را ترک کرده و یا تغییر داد ولی اگر صیغه نذر را نخوانده باشد، تکلیفی ندارد.
📚 رعایت احترام اسماء متبرکه 💠 سؤال: نصب برچسب اسماء متبرّکه، بر روی ظرف های پلاستیکی که در ایستگاه های صلواتی و مراسم عزاداری پخش می شود (و بعضا یقین به دور ریختن ظرف توسط مردم نیز وجود دارد)، چه حکمی دارد؟ ✅ جواب: فی نفسه اشکال ندارد اما کسی که ظروف را تحویل می گیرد باید طبق وظیفه خود عمل نموده و در هر صورت هتک حرمت جایز نیست.
📚 باقی مانده هزینه های مراسم عاشورا 💠 سؤال: باقی‌ مانده اموالی که به عنوان هزینه‌ های مراسم عاشورای امام حسین(ع) جمع ‌آوری می‌ شود، در چه موردی باید خرج شود؟ ✅ جواب: اگر شرعی صورت گرفته، تابع نذر است و گرنه می‌ توان با کسب اجازه از اهدا کنندگان، اموال باقی مانده را در امور خیر مصرف کرد یا آن‌ها را برای مصرف در آینده نگاه داشت.
📚 مصرف باقی مانده اموال عزاداری برای زائران اربعین 💠 سؤال: مقداری برنج با نرخ دولتی برای مراسم محرم و عزاداری امام حسین (علیه السلام) به هیئت های مساجد داده شده است؛ آیا می توان در ایام اربعین برای زائرانی که به عراق می روند، آن را مصرف کرد؟ ✅ جواب: جایز نیست و باید در همان هیئت های مساجد برای مراسم محرم و عزاداری مصرف گردد.
📚 انصراف ناظر وقف پس از قبول 💠 سؤال: واقف در وقفنامه، متولی و ناظر را تعیین کرده است؛ آیا ناظر می تواند پس از قبول نظارت، آن را به دیگری واگذار کند و یا برای اجرای نظارت، وکیل بگیرد؟ ✅ جواب: به احتیاط واجب، جایز نیست ناظر پس از قبول نظارت، خود را از نظارت عزل کرده یا آن را به دیگری واگذار کند؛ اما اگر نظارت منوط به نظر شخصی ناظر نباشد، می تواند در عمل به نظارت، وکیل صالح و امین، انتخاب کند.
📚 خمس کمک هزینه تحصیلی 💠 سؤال: آیا به کمک هزینه تحصیلی که به دانشجویان برخی مقاطع داده می شود، خمس تعلق می گیرد؟ ✅ جواب: کمک هزینه تحصیلی، خمس ندارد؛ مگر برای دانشجویانی که استخدام و بورسیه شده اند و در زمان تحصیل، حقوق دریافت می کنند.
📚 اتصال در صف های طولانی 💠 سؤال: اگر یکی از صف های نماز جماعت به قدری طولانی شود که به دلیل درازای صف (نه مانع)، امام جماعت یا صف جلو دیده نشود، اتصال آنها برقرار است؟ ✅ جواب: در صف جماعت یاد شده، اتصال برقرار است.
فقه واحکام (زکات).pdf
500.1K
مقلدین امام خامنه ای ومراجع عظام تقلید راازطریق لینک زیربه کانال فقه واحکام رهبری اراک دعوت کنید👇 🚩🇮🇷🇵🇸 ╭─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╮ https://eitaa.com/leaderarak ╰─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╯
فقه واحکام (خمس).pdf
299.3K
مقلدین امام خامنه ای ومراجع عظام تقلید راازطریق لینک زیربه کانال فقه واحکام رهبری اراک دعوت کنید👇 🚩🇮🇷🇵🇸 ╭─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╮ https://eitaa.com/leaderarak ╰─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╯
فقه واحکام (رباشناسی).pdf
20.69M
مقلدین امام خامنه ای ومراجع عظام تقلید راازطریق لینک زیربه کانال فقه واحکام رهبری اراک دعوت کنید👇 🚩🇮🇷🇵🇸 ╭─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╮ https://eitaa.com/leaderarak ╰─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╯
فقه واحکام (تلقیح مصنوعی).pdf
889.3K
مقلدین امام خامنه ای ومراجع عظام تقلید راازطریق لینک زیربه کانال فقه واحکام رهبری اراک دعوت کنید👇 🚩🇮🇷🇵🇸 ╭─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╮ https://eitaa.com/leaderarak ╰─═ঊঈ🕊❤🕊ঊঈ═─╯
📚 سلام کردن به همه در مجالس 💠 سؤال: اگر در مجلسی مانند مسجد یا حسینیه وارد شویم که همه مشغول قرائت قرآن یا نماز و مانند آن هستند، آیا سلام کردن به آنان، مستحب است؟ ✅ جواب: در هر حال سلام کردن به خودی خود مستحب است (و در مورد سؤال پاسخ یک نفر کفایت می کند)؛ ولی سلام کردن بر کسی که در حال نماز است، مکروه می باشد.
📚 جریمه تأخیر در پرداخت شارژ 💠 سؤال: در مجتمعی هستم که بابت تأخیر در پرداخت شارژ ماهانه باید سی درصد جریمه بدهم، آیا دریافت وجه مزبور، جایز است؟ ✅ جواب: اگر اعضای مجتمع در قراردادی متعهد شوند که مبلغ شارژ را در تاریخ معینی بپردازند و در صورت تخلف، به پرداخت وجه معینی ملتزم گردند، اشکال ندارد.
📚 عدۀ طلاق در صورت دوری از شوهر 💠 سؤال: خانمی حداقل 4-5 سال از شوهرش دور بوده و سپس طلاق گرفته است آیا برای ازدواج مجدد او با فرد دیگر، نگه داشتن عدۀ طلاق و سپری شدن مدت آن لازم است؟ ✅ جواب: در هر صورت، عدۀ طلاق بعد از تحقق طلاق شروع می شود و باید برای ازدواج مجدد تا پایان عده صبر کند.
📚 خمس غرامت نقص عضو 💠 سؤال: آیا مبلغی که بیمه، بابت غرامت نقص عضو یا درصدی از آن پرداخت می کند، مشمول خمس می گردد؟ ✅ جواب: اگر بابت قراردادی که بیمه گر با شخص مصدوم دارد، مبلغی به او پرداخت شود و تا سر سال خمسی باقی بماند، خمس دارد؛ اما اگر مبلغ پرداختی به او بابت قرارداد با شخص ثالث باشد، دادن خمس آن واجب نیست.
📚 مسئول بودن کارمند نسبت به وسائل محل کار 💠 سؤال: اگر کارمند یا کارگری به ابزار یا دستگاهی که برای انجام کار در اختیار او قرار گرفته است، ناخواسته آسیبی وارد کند، آیا باید خسارت وارد شده را جبران نماید؟ ✅ جواب: در صورتی که مطابق قراردادِ با محل کار، از ابزار یا دستگاه استفاده کرده و نسبت به حفظ آن کوتاهی نکرده باشد، ضامن نیست و در غیر این صورت باید خسارت وارد شده را جبران کند.
📚 زمان زیارت اربعین 💠 سؤال: آیا زیارت اربعین چند روز قبل یا بعد از روز اربعین، همان ثواب را دارد؟ ✅ جواب: انجام زیارت سید الشهداء (علیه السلام) در هر زمانی، مستحب و دارای ثواب عظیم است؛ ولی ثواب زیارت زمان خاص، مختص به انجام زیارت در همان زمان است؛ البته زیارت کردن قبل یا بعد از آن، به امید رسیدن به آن ثواب مخصوص، مانعی ندارد.
📚 حضور بانوان در مراسم پیاده روی اربعین 💠 سؤال: حضور بانوان در مراسم پیاده روی اربعین چه حکمی دارد؟ ✅ جواب: اگر ضوابط شرعی و مقررات و قوانین مرتبط رعایت شود، پیاده روی و حضور در مراسم اربعین برای بانوان اشکال ندارد.
📚 زیارت اربعین در زمان عادت ماهانه 💠 سؤال: آیا در ایام اربعین، تشرف بانوان هنگام عادت ماهانه به مشاهد مشرفه جایز است؟ ✅ جواب: بنابراحتياط واجب، زن حائض در حرم حضرات معصومین (عليهم السلام) يعنى زير گنبد و اطراف ضريح مطهر، توقف نکند؛ ولى ورود و توقف در رواق‌ها و صحن ها، اگر مسجد نباشد، اشکال ندارد.
📚 جریمه تأخیر در پرداخت 💠 سؤال: منزل مسکونی ام را به صورت نسیه فروختم و در قرارداد شرط شد که خریدار به ازای هر روز تأخیر در پرداخت پول خرید، معادل یک درصدِ مبلغ معامله، جریمه بپردازد. ۱. آیا این جریمه تأخیر (شرط التزام) صحیح و حلال است و من حق دارم جریمه را مطالبه کنم؟ ۲. خریدار در پرداخت پول خرید، چندین ماه تأخیر داشته و جریمه آن را نیز نپرداخته است! به وی تذکر داده ام که رضایت ندارم و اکنون از دریافت پول خرید ناامید شدم؛ آیا حق دارم معامله را فسخ کنم و خانه ام را پس بگیرم؟ ✅ جواب: ۱) اشکال ندارد و می توانید جریمه تعیین شده را مطالبه کنید. ۲) اگر در معامله نسیه علاوه بر تعیین زمان برای پرداخت ثمن، شرط کرده اید که نباید تأخیر بیاندازد، می توانید فسخ کنید.
📚 پاک بودن خون باقیمانده در حیوان ذبح شده 💠 سؤال: آیا خونی که بعد از ذبحِ گوسفند باقی می ماند و به مرور خارج می شود، نجس است؟ ✅ جواب: اگر پس از ذبح حیوان، خون به طور طبیعی و کامل خارج شود سپس خون ها و محل ذبح تطهیر گردد، خون های باقیمانده در بدن حیوان و خارج شده پس از آن، پاک خواهند بود.
📚 اقتدا به کسی که نماز قضا می خواند 💠 سؤال: آیا می توان به کسی که در حال خواندن نماز قضا می باشد، اقتدا کرد؟ اگر نه، تکلیف نمازهای گذشته که از این حکم خبر نداشته ایم، چیست؟ ✅ جواب: اگر امام جماعت، نمازی می خواند که یقینا قضا شده است، می توان به او اقتدا کرد، ولی اگر نماز امام، قضای احتیاطی باشد (یعنی قضا شدن آن قطعی نیست)، نمی توان به او اقتدا کرد. البته نمازهای قبلی اگر رکنی از آنها، کم یا زیاد نشده باشد، به صورت فرادا صحیح است.
📚 شک در انجام سجده 💠 سؤال: اگر نمازگزار، قبل از برخاستن براى ركعت دوم و چهارم يا در حال برخاستن (پیش از ایستادن کامل) یا قبل از شروع تشهد در رکعت دوم یا رکعت آخر، شك كند يك سجده به جا آورده يا دو سجده، چه وظیفه ای دارد؟ ✅ جواب: باید یک سجده دیگر به جا آورد.
📚 شک در افعال یا رکعات نماز مستحبی 🔷 سؤال: در صورت شک در افعال یا رکعات نماز نافله، وظیفه مکلف چیست؟ ☑️ جواب: اگر در افعالِ (رکنی یا غیر رکنی) نماز مستحبی شك كند چنانکه محل آن نگذشته باشد، بايد آن را به جا آورد و اگر محل آن گذشته باشد، به شك خود اعتنا نكند. اما اگر در شمارۀ ركعتِ نماز مستحبی شك كند، اختیار دارد که بنا را بر کمتر یا بیشتر بگذارد؛ مگر آنکه طرف بیشتر موجب بطلان نماز شود که در این صورت بنا را بر کمتر بگذارد؛ (مانند اینکه شك كند دو ركعت خوانده يا سه ركعت که بنا را بر دو بگذارد و اگر شك بین یک و دو باشد به هر طرف شك عمل كند، نماز صحيح است).
📚 نام گذاری فرزند 🔷 سؤال: بهترین اسم برای نام گذاری فرزند پسرم که قرار است به دنیا بیاید، چیست؟ ☑️ جواب: بهترین نام ها آنهایی است که دربردارنده معناى عبوديت خداى متعال باشند مانند عبدالله، عبدالرحمن، عبدالرحيم و مانند اينها و نیز نام های پيامبران و امامان (عليهم السلام) که افضل آن‏ها نام «محمّد» است، بلكه براى كسى كه چهار فرزند دارد، ترك اسم «محمّد» مكروه است‏.
📚 تربیت دینی فرزندان 💠 سؤال: آیا تربیت دینی و آموزش احکام اسلامی و آداب اخلاقی به فرزندان، واجب شرعی است؟ ✅ جواب: رسیدگی به امور تربیتی کودک و حفظ او از مفاسد عقیدتی و اخلاقی و از کارهایی که برای او یا دیگران مفسده یا ضرر قابل توجه دارد، شرعا وظیفه ولیّ کودک است و مادر نیز اگر حضانت کودک را به عهده بگیرد در این مورد مسئولیت شرعی دارد. در صورتی که پدر یا مادر در انجام وظایف شرعی خود نسبت به تربیت کودک کوتاهی کنند گنهکارند.
📚 وجوب حلالیت طلبیدن برای غیبت و تهمت 💠 سؤال: اگر کسی غیبت کرده یا به دیگری تهمت زده باشد، چگونه از گناه خود توبه کند؟ آیا باید رضایت او را جلب کند؟ ✅ جواب: باید با پشیمانی از گناه بزرگی که مرتکب شده است از خداوند، آمرزش بخواهد و تهمت را تکذیب کند و از کسی که غیبت او را کرده یا به او تهمت زده است، حلالیت بطلبد و اگر ممکن نیست یا مفسده دارد، برای او استغفار کند.
📚 شیوه وضو گرفتن با وجود زخم در اعضای وضو 💠 سؤال: اگر در اعضاى وضو زخم يا شکستگی است و روی آن باز است، چگونه باید وضو گرفت؟ ✅ جواب: در صورتی که زخم، نجس باشد بايد آن را قبل از وضو آب بکشد و اگر آب براى آن ضرر نداشته باشد هنگام وضو به طور معمول بشويد اما اگر شستن براى آن مضر است، هنگام وضو بايد اطراف آن را بشويد و احتياط آن است که اگر کشيدن دست تر بر آن ضرر ندارد، دست تر روى آن بکشد و چنانچه روی آن نجس است پارچه پاکی روی آن بگذارد و روی پارچه دست تر بکشد. البته اگر محل مسح زخم است و نمی‌تواند روی آن دست تر بکشد، باید به جای وضو، تیمم کند؛ ولی اگر بتواند پارچه ای روی زخم قرار دهد و روی آن دست بکشد، احتیاط آن است که علاوه بر تیمم، وضو نیز با چنین مسحی بگیرد.