🔴مسکن؛ عامل اضطراب!
لینک روزنامه فرهیختگان
b2n.ir/e80023
🔹این روزها دوستان طلبه ام مثل خیلی از مردم دنبال خانه هستند برای اجاره، اگر صاحبخونه کنار نیاید من هم چند روز دیگه به این قافله میپیوندم. یکی از رفقا میگفت: دیگه نمیشه خونه اجاره کرد باید بریم سمت چادر زدن، گفتم: فکر خوبیه، یک زمین بگیریم ده نفر داخلش چادر بزنیم مردان قبیله شب دور آتش جمع می شیم و درباره مسائل مملکت بحث می کنیم! حقیقت این است این روزها آنقدر وضعیت مسکن تلخ و تراژدی است که شوخی ها هم تلخ شده، چند وقت پیش کارگاه فقهی داشتیم پیرامون زمین و مسکن بود، حکم شناسی فقهی و موضوع شناسی را با هم جلو بردیم، وقتی آدم حکم زمین در اسلام را در اقتصادنا شهید صدر و سایر کتب میخواند، ظرفیت های فقه در بحث انفال را می بیند، اصل ۳و ۴۵ قانون اساسی و نامه امام درباره مسکن محرومین و صحبت های شهید بهشتی و...در تامین مسکن مردم و اینها را با وضع موجود مقایسه میکند از درون آتش میگرد!
🔸 باور کنید کشورهایی که ته ایده های سرمایه داری را اجرا کردند در مسکن این وضعیت رها و بی دولتی را ندارند که ما دچارش شدیم. در کدام کشور نزدیک ۳ میلیون مسکن خالی بی مالیات وجود دارد و وضعیت تعیین اجاره ها اینقدر بی حساب و کتاب دست بنگاهاست؟ در لیبرال ترین کشورهای دنیا که همه چیز را به بازار سپردند مسکن را دولت مدیریت میکند آن وقت ما با این ظرفیت فقهی و قانونی... در سی سال گذشته قیمت زمین در تهران ۱۰۲۰ برابر شده! زمینی که در اسلام و حکم فقها اکثر آن حتی ملکیت بردار نیست و اولویت آن به احیا و حیازت است. اگر مدتی رها شود که موات شود عملا از ملکیت ساقط میشود. ما بابی به نام زمین داری در فقه نداریم چون اساسا زمین جز منابع است و برای امت مسلمان و امام، اسلام با این حکم یک تقابل جدی با فئودالیسم کرده، حالا زمین در مملک اسلامی ما که قانون اساسیش از فقه عبور کرده از منابع عمومی که هیچ از سرمایه و کالا شدگی هم عبور کرده و به جنس لوکس تبدیل شده است!
🔹ایران با این وسعت از زمین خالی که بر اساس آمار مرکز پژوهش ها حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد یک خانه هزینه زمین آن است سال انتظار خانه دار شدن در دهک های پایین به بیش از یک قرن رسیده است!( آمارها را ببینید) این روایات و ظرفیت فقهی و قانون اساسی و این حد از داشتن زمین آن وقت اجاره یک خانه بیش از نصف درآمد یک خانواده را شامل میشود! اگر کسی هم نداشته باشد باید یا به حاشیه نشینی تن بدهد یا از شهر خارج بشود! رسما روابط برده داری با دوگانه مستاجر-صابخونه در این وضعیت بازتولید شده، بنگاه ها هم عامل قیمت گذاری، این وسط انگار اصلا دولتی نیست! مسکن خریدن برای زوج های جوان که کلا به آرزوی محال در آمده، مجله راه درباره تجربه مسکن و زمین در ابتدای انقلاب را بخوانید. گاهی انسان خیال میکند این ها همه یک سریال است، یک سریال کمدی- تراژدی، اگر اندکی آینده نگری داشتیم در ساحت حکمرانی وقتی دیدیم ۵،۶ سال دولت قبل رسما پروژه مسکن سازی را متوقف کرده، وزیرش به صراحت میگوید:اصلا وظیفه دولت تامین مسکن نیست و بازار خودش مشخص میکند همان موقع باید قدمی بر میداشتیم.
🔸عادت کردیم بگذاریم این بدن زخم بردارد، عمیق بشود این بیمار نفسش به شماره که افتاد، به کما که رفت آن وقت بعد به هول و بلا بیفتیم شبیه مساله جمعیت! مسکن در لغت یعنی موجب سکینه و آرمش، این روزها اما بزرگترین عامل اضطراب و اظطرار مردم خصوصا زوج های جوان شده، انگار کلمات را بی معنا کردیم، در خبرها خواندم یک روزنامه نگار بخاطر افزایش قیمت خانه اش سکته کرده! مثلا خواستیم به مستاجرها کمک کنیم وام ۱۸ درصد به مردم میدهیم،قسط ۱۰۰ میلیون آن در ماه میشود۲،۵۰۰میلیون که ۹۰۰ هزار تومان آن فقط سود است مستاجر اگر داشت همینقدر را بجای سود به بانکها به صاحب خانه اجاره میداد. سال های قبل همین وام زیر ۱۰٪ بود همینقدر را هم دولت محترم در نظر نگرفتند! حق مسکن کارگران هم ۱۰۰ هزار تومان اضافه شده از ۴۵۰ به ۵۵۰! یکی از دوستان حرف درستی میزد اگر از مسئولین این خانه های سازمانی و مصادره شده را بگیریم آن وقت درد را بیشتر می فهمند آن وقت احتمالا جدی تر بفکر بیفتند. وضعیت اجاره نشینی و... نشان دهد تمام سیاست های ما در حوزه مسکن اشتباه بوده چون آماره اجاره نشین ها تصاعدی بالا رفته، قیمت مسکن این روزها رسما مردم را از پا در می آورد و این مساله دیگر هیچ ربطی به دشمن ندارد. کشوری با این حد از زمین خالی، این ظرفیت فقهی- قانونی و این همه نیروی کار این وضعیت مسکن، حقیقتا کلمه در توصیف این حد از ناکارآمدی وجود ندارد
✍ #محمدامین_رضایی
۱: ترجمه اقتصادنا، ج۲، ص۸۸ مساله زمین
۲: مجله راه، شماره عدالت زمینی
b2n.ir/q93454
۳: پایش فقر مسکن
b2n.ir/p01346
۴: نامه امام درباره مسکن محرومین
b2n.ir/t74908
۵: درباره مسکن، شهید بهشتی
b2n.ir/g57338
@m_amin_rezai
#استوری
🔸یکی از شئون #سرمایه_داری گرفتار کردن افراد به "امر شخصی" و فراموش کردن "امر جمعی" است. همه آنهایی که صرفا به دنبال موفقیت شخصی هستتد فرقی نمیکند مذهبی یا غیر مذهبی، تنها مساله شان این است مدرک، شغل شان و... تامین بشود فارغ از اینکه در جامعه چه میگذرد، افراد و مناسباتی که وجود دارد عادلانه است یا ظالمانه؟ همه این ها گرفتار سرمایه داری هستند. سرمایه داری انسان ها را با #هم_سرنوشتی کاملا بیگانه میکند. آرمان خواهی جمعی در این رویکرد عملا بی معناست. شان و شرافت شما صرفا در موفقیت فردی شماست آن هم موفقیت اقتصادی! اگر دیروز قهرمان ها آزادیخواهان و عدالت خوان بودند سرمایه داری به ذهن ما اینگونه تحمیل میکند که قهرمان های جامعه و جهان ما پولدارهایی هستند مساله شان صرفا موفقیت شخصی شان است. کار شما در قبال این قهرمان های جعلی لایک کردن، حسرت خوردن و شبیه آنها شدن است.
✍ #محمدامین_رضایی
@m_amin_rezai
🔻مطالب مرتبط:
ماهیت سرمایه داری جدید در نگاه شهید مطهری
eitaa.com/m_amin_rezai/2379
سرمایه داری چه بلایی سرما در می آدرد
eitaa.com/m_amin_rezai/2564
کلیپ کالاسازی
eitaa.com/m_amin_rezai/2375
مقاله همه ما نئولیبرال هستیم
eitaa.com/m_amin_rezai/2575
شریعتی هم گمان نمیکرد سرمایه داری اینگونه سر عقل بیاید!
eitaa.com/m_amin_rezai/2661
🔻آقای رئیسی در جمع جهادی ها گفتند: به #نسخه_ها، به آنهایی که از خارج برای ما نسخه می پیچند باید با احتیاط نگاه کرد.
تمام حرف اخیر دلسوزان هم این بود که به نسخه های بانک جهانی و صندوق بین المللی پول اعتماد نکنید. پس چرا سیاست های #تعدیل_اقتصادی اجرا شد و زندگی مردم اینقدر گران شد؟
✍ #محمدامین_رضایی
@m_amin_rezai
🔹امروز بعد از چهار دهه حکمرانی به خوبی متوجه میشویم تاکید شریعتی در مبارزه با #اشرافیت_مذهبی چقدر درست بوده، امروز که بخشی از علما و مسئولین مذهبی ما هستند که گرفتار تجمل گرایی و اشرافیت شده اند، حقوق های نجومی، حوزه های علمیه و موسسه هایی با ساختمان مجلل و نشستن در خانه های مصادره ای دلیل بر این امر است این بخش از سخنان #دکتر_شریعتی را بهتر میتوان فهم کرد:
🔻[جبههگیری حضرت امیر (ع) در اعراض از دنیا و مبارزه با دنیاگرایی، و نیز مبارزه با تجملات و اشرافیت و پولپرستی و… که ابوذر آنهمه بر آن تکیه میکند، مربوط به زمان خلافت خلیفه سوم است یعنی زمانی که اصحاب تبدیل شدهاند به یک طبقه جدید - همان چیزی که امروز خیلی خوب می فهمیم - طبقه جدیدی که از پولهای بار آورده و بادآورده که به نام جهاد و زکات و فئ انفال و...زیر دست پای دولت و دولتی ها ریخته واز گردن کلفتی که بر اصحاب عرضه شده، برخوردار شده است.چنین گرایشی است که فریاد های علی را تنها گذاشته و دهانهای حسین را نیز بی پاسخ گذاشته، برای اینکه مسلمان ها روی " بخور" و "بزن" و "بچاب" چهار اسبه می تاختند، آن هم تحت نام و توجیه دینی:"جهاد کریم، غنيمت بدست آوردیم و خداوند به ما برکت داد".]
📚کتاب جهت گیری طبقاتی اسلام
✍ #محمدامین_رضایی
@m_amin_rezai
#عکس_نوشته
🔻دکتر شریعتی: #تاريخ_عدالتخواهي يك جريان پيوسته است. مبارزه به خاطر آزادي و عدالت مثل يك رودخانه در بستر زمان جريان دارد، ابراهيم است، موسي است،عيسي است،محمد ص است،علي ع و حسن ع و حسين ع است و همين طور تا آخرالزمانـ كه اين نهضت پيروزي جهاني پيدا ميكندـ ادامه دارد. اعتقاد به اينكه اين منجي نهايي تاریخ بشر، دنباله ائمه شيعه و داوزدهمين امام است، به اين معني است كه آن انقلاب جهاني و پيروزي آخرين، دنباله و نتيجه يك نهضت بزرگ عدالتخواهي عليه ظلم در جهان است. و در طول زمان، نهضتي كه در يك دوره، نبوت رهبريش كرد و بعد از خاتميت، امامت و سپس در دوران طولاني غيبت...اعتقاد به انتظار، اعتقاد به اين است كه وعده خداوند در قرآن براي مسلمانان و همچنين ايدهآل هر انسان ستمديده و آرزوي همه تودههای محروم تحقق پيدا خواهد كرد و جامعه بيطبقه، بيستم، بيظلم، بيتزوير و جامعهای كه در آن انسان، عدالت، قسط، و حقيقت براي هميشه حاكم خواهد بود، و هرگز بازيچه ستمكاران و فريبكاران نخواهد شد، عليرغم همه عاملان نيرومند مسلح فساد و ظلم پيروز ميشود.
@m_amin_rezai
🔹شریعتی هم گمان نمیکرد سرمایه داری اینگونه سر عقل بیاید!
🔻در بازگشت بخوانید
@m_amin_rezai