هدایت شده از رویداد نوآوریهای آموزشی چهارسوق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزارش_نشست
امروز جمعی از فعالین تعلیم و تربیت با وزیر محترم آموزش و پرورش دیدار داشته و نکاتی را در خصوص مردمی سازی و نسبت فعالیت های مردمی تربیتی با وزارت مطرح کردند.
وزیر نیز در ادامه به موارد زیر اشاره کرد:
✅ نقطه عزیمت تحول و دال مرکزی تحول معلم است شتاب در ایجاد تحول با قوی کردن و غنی کردن معلم اتفاق خواهد افتاد.ما از ابتدای سند تحول به جای تمرکز بر متون باید بر تربیت معلم تمرکز می کردیم.
✅ فعالان تعلیم و تربیت روی تربیت معلم تمرکز کنند زیرا متمرکز شدن بر تربیت معلم و توانمندی معلمان فعلی برنامه تحولی آموزش و پرورش در مسیر پیش رو است و این مسئله در رهنمودهای مقام معظم رهبری کاملا مشهود است.
✅ بر طبق قانون اساسی آموزش رایگان در مقطع آموزش عالی منوط به نیاز کشور به رشته های علمی است. آیا امروزه ما کماکان در همه رشته ها نیاز داریم؟ چرا هزینه ها به سمت آموزش و پرورش سوق داده نمی شود؟
✅ نه تنها من مجموعه های مردمی را به رسمیت می شناسم بلکه هیچ چشماندازی برای تحول بدون مشارکت نهادهای مردمی وجود نخواهد داشت و تغییر تنها به کمک مردم انجام میگیرد.
👌 بنا شد که نشست بعدی با محوریت ترسیم چگونگی ارتباط نهادهای مردمی با آموزش و پرورش باشد.
🆔 @m_rahmani_g
📣 دومین رویداد ملی ستاپ آغاز شد
مدرسهی آینده رو بساز!
📍 پس اگه طرح، ایده یا محصولی برای ساختن مدرسه آینده دارید، کافیه به وب سایت ستاپ مراجعه کنید و راه حل هاتون رو با ما به اشتراک بزارید.
(www.eventsetup.ir)
📝 محورهای رویداد:
- طراحی و تولید محتوا و بسته های تربیت و یادگیری ترکیبی
- سرگرم آموزی و شبیه سازی های تربیتی آموزشی
- تحلیل یادگیری و شخصی سازی فرآیندهای تربیتی آموزشی
- سامانه و سکوهای توسعه عدالت آموزشی
- محصولات و خدمات حوزه کودک و خانواده
+
- ارائه معکوس نیازمندی های زیست بوم تعلیم و تربیت
🎁 جوایز و تسهیلات:
🔸 7 میلیارد تومان سرمایهگذاری
🔸 3 میلیارد تومان تسهیلات کارآفرینی
🔸معرفی به شبکه مدارس کشور
🔸و جوایز نقدی و غیر نقدی دیگر
📩 مهلت ارسال آثار پایان مهر ماه ۱۴۰۲
💻جهت کسب اطلاعات بیشتر با دبیرخانه رویداد در ارتباط باشید:
02188828464
@edusetup
#پوستر#دومین_رویداد_ملی_ستاپ
#سکوی_تحول_آموزش_و_پرورش#فراخوان
گفتاری در فرهنگ | محمد رحمانی
📣 دومین رویداد ملی ستاپ آغاز شد مدرسهی آینده رو بساز! 📍 پس اگه طرح، ایده یا محصولی برای ساختن مد
ان شاء الله در دومین رویداد ملی ستاپ، به عنوان حامی و داور رویداد در خدمت دوستان هستیم. ایده ها و تیم های علاقه مند برای شرکت در رویداد رو زیارت خواهیم کرد.
#کارگاه_آموزشی
✅ کارگاه آموزشی استراتژی ویژه موسسات صنایع خلاق و فرهنگی
⏰ جمعه ۳ شهریور ۱۴۰۲
🛣️ تهران، خیابان حجاب، سالن نمایشگاه حجاب
🆔 @m_rahmani_g
#خبر
✅ در راستاي اجراي جز 2 بند «هـ» تبصره 9 قانون بودجه كل كشور، دبيرخانه شوراي عالي آموزش و پرورش طي فراخواني از فرهنگيان، پژوهشگران، صاحبنظران، انديشمندان، استادان راهنما و مشاور دانشگاهها و دانشجويان تحصيلات تكميلي توانمند و علاقهمند به تحقيق در حوزه تعليم و تربيت دعوت ميكند پيشنهاده پژوهشي خود را در مورد هر يك از اولويت هاي پژوهشي اين شورا به آدرس الكترونيكي pajoohesh@sce.ir و يا به آدرس پستي تهران، ميدان فردوسي، خيابان سپهبد قرني، نبش خيابان سميه، ساختمان مرحوم علاقمندان، طبقه چهارم، دبيرخانه شوراي عالي آموزش و پرورش، مديريت پژوهشهاي راهبردي ارسال كنند.
👈 به پژوهشگران توصيه ميشود قبل از تهيه و ارسال پيشنهاده پژوهشي خود شرايط و ضوابط پذيرش طرح پژوهشي كه در سايت شوراي عالي آموزش و پرورش(www.sce.ir) و پايين اين فراخوان درج شده است را مطالعه نموده و در صورت نياز به اطلاعات بيشتر با تلفن 82284076 -021 تماس حاصل كنند.
🔆 عناوين اولويتهاي پژوهشي سال 1402 دبيرخانه شوراي عالي آموزش و پرورش:
1. بررسي آييننامههاي آموزشي به تفكيك دورههاي تحصيلي بر اساس سند تحول بنيادين آموزش و پرورش
2. بررسي قانون مديريت خدمات كشوري از منظر نيازها و شرايط نظام آموزش و پرورش در راستاي تحقق اهداف سند تحول بنيادين آموزش و پرورش
3. بررسي و تحليل وضع موجود اشاعه و گفتمانسازي مصوبات شوراي عالي آموزش وپرورش وارائه راهكارهاي مناسب
4. بررسي و تحليل نقش و عملكرد نهادهاي سياستگذار مرتبط با آموزش و پرورش در راستاي تحقق اهداف سند تحول بنيادين آموزش و پرورش
5. طراحي استاندارد شاخص هاي ارزيابي عملكرد نظام آموزش و پرورش
6. طراحي الگوي تقويت مدارس دولتي وتوسعه خدمات كيفي و مزيت رقابتي آنها
7. طراحي مدل ارزشيابي زير نظام هاي سند تحول بنيادين آموزش و پرورش
8. طراحي و اعتباريابي الگوي انطباق بستههاي تربيت و يادگيري با برنامه هاي مصوب شوراي عالي آموزش و پرورش
9. مطالعات تطبيقي مدلهاي تقويت اقتصاد آموزش و پرورش
10. مطالعه تطبيقي روشهاي جذب نگهداشت توانمندسازي، جبران خدمات، ارزشيابي و بازنشستگي منابع انساني آموزش و پرورش
11. مطالعه تطبيقي شيوهها و روشهاي تأمين منابع مالي در مدارس كشورهاي منتخب
12. مطالعه تطبيقي مدارس علوم ديني از منظر جايگاه آنها در ساختار آموزش و پرورش، چگونگي شكلگيري، نهاد ادارهكننده، دورههاي تحصيلي، محتواي آموزشي.
🆔 @m_rahmani_g
#گزارش_تصویری
🌐 مراسم اختتامیه جشنواره هیس طوری شامگاه امروز پنج شنبه ۲ شهریور ماه ۱۴۰۲ با حضور علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه، حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و با تجلیل از نفرات برگزیده در کاخ ملت مجموعه سعدآباد برگزار شد.
🌺 پویش کتابخانی هیس طوری‼️ با محوریت کتاب «تاریخ استعمار» بود که با مشارکت بیش از ۷۰۰ هزار نفر به همت حوزه هنری برگزار گردید.
لینک خبر👇
https://www.mehrnews.com/photo/5870007/%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%87-%D8%AC%D8%B4%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%87%DB%8C%D8%B3-%D8%B7%D9%88%D8%B1%DB%8C
🆔 @m_rahmani_g
#بررسی_رویداد
پویش کتابخانی هیس طوری‼️
وقتی دوره پانزده جلدی کتاب «تاریخ استعمار» را که هدیه برادر عزیزم علی جانباز (مسئول #حوزه_هنری_کودک_و_نوجوان) بود به فرزندم دادم فکر نمی کردم که با توجه به بازه ی سنی مخاطب کتاب، برای او جذاب باشد 🤔 اما وقتی وارد سایت پویش شد، تنوع فعالیت ها و بازیوار بودن آن باعث شد که علاقه به مطالعه کتاب در او شکل بگیرد. کتابی که تاریخچه ای روان از جریان استعمار را در چند صده اخیر روایت کرده و مورد تاکید و توجه مقام معظم رهبری (حفظه الله) نیز قرار گرفت.
وقتی مشارکت ۷۰۰ هزار دانش آموز👏 را در این پویش شنیدم که بیش از 2️⃣ میلیون صفحه از تاریخ را مطالعه کرده بودند، این امر بیانگر این بود که طراحی یک پویش و برنامه ریزی جدی برای آن می تواند اقشار مختلف نوجوانان و جوانان را درگیر کند. تنوع در برگزیدگان این پویش نیز کاملا موید این موضوع بود و بر خلاف بسیاری از طرح های موجود در کشور، صرفاً برای نوجوانان انقلابی و حزب اللهی اجرا نشده بود🎉
🔆 البته لازم به ذکر است که پویش های کتابخوانی جایگاهی موج آفرین و تمرکز بخش برای مطالعه یک حوزه یا پدیده نگارشی را دارند و چه بسا تاثیربالایی در افزایش سرانه مطالعه مستمر مخاطبین خود نداشته باشند. الگوهای رفتارسازی که می تواند تبدیل به این هدف گردد می بایست با تمرکز بر #عادت_سازی مطالعه کتاب ترجیحاً از سنین کودکی باشد. عادت به مطالعه کتاب قبل از خوابیدن، عادت به مطالعه کتاب در وسائل حمل و نقل شهری و عادت به مطالعه کتاب در مدارس شیوه هایی هستند که در دنیا باعث گردیده این سنت حسنه در طول مدت زیست یک انسان با او همراه باشد. گرچه شرطی سازی در پدیده های عبادی به مصلحت نیست اما شرطی سازی نوجوان و کودک نسبت به پدیده کتابخوانی بسیار پسندیده بوده و می تواند منجر به اتفاقات عالی گردد.
🌐 در پایان نیز تنوع برنامه اختتامیه، ابعاد موسیقیایی آن و انتخاب فضای متناسب برای اجرای برنامه بسیار جالب بود گرچه پیوست فرهنگی و تربیتی برای این جذابیت ها به حد کافی تدارک دیده نشده بود 🙈
🆔 @m_rahmani_g
#بررسی_رویداد
نمایشگاه صنایع فرهنگی و خلاق
دیروز میهمان دوستان نمایشگاه فوق بودیم و گفتگویی پیرامون جایگاه تدوین استراتژی ناظر به توسعه کسب و کارهای فرهنگی را با برادر سجاد اسم حسینی (مدیرعامل کانون دورهمی ها) صورت دادیم. متاسفانه با وجود تخصص خیره کننده کنشگران و نهادهای موجود در نمایشگاه اما به دلیل عدم حمایت در خصوص تقویت زنجیره خلق ارزش و نگاه های فرمیک و روبنایی، عملاً تولیدات محصولات فرهنگی تبدیل به صنعت نشده چرا که بازار انبوه و مشخص خود را ندارد، متولی حمایت از آن مشخص نیست و کنشگران حرفه ای کسب و کارهای آن تربیت نشده است.
اهم نکات ما در این خصوص:
- رویکرد های مختلف در راهبری جریان فرهنگ در دنیا
- چه زمان به تدوین استراتژی نیاز داریم؟
- استراتژی طراحی محصول یا استراتژی بازاریابی؟
🆔 @m_rahmani_g
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#اطلاع_رسانی
برنامه شبکه اربعین نوجوانی
🎥به مدت ۱۰ شب از ۸ شهریور تا ۱۸ شهریور از شبکه امید
این برنامه با در نظر گرفتن طیف مخاطب نوجوان، سعی در این دارد که نوجوانان روایتگر برنامه باشند.گفتگو با کارشناسان مرتبط، دعوت از شاعران آینی نوجوان، ارتباط مستقیم با کربلا، پخش آیتمهای مناسبتی، معرفی کتاب و اخبار مربوط به حوزه پیادهروی اربعین، از بخشهای مختلف این برنامه است.برنامه شبکه اربعین نوجوانی به تهیهکنندگی پیمان خزلی برای ایام اربعین تهیه میشود."شبکه اربعین نوجوانی" هر شب از ساعت ۱۸ الی ۲۲ از شبکه امید پخش میشود.
در این برنامه #حجت_الاسلام_رحمانی به تبیین ابعاد پدیده اربعین می پردازد.
🆔 @m_rahmani_g
#تجربه_نوردی
حدود چهار سال پیش بود که مبتنی بر ایده ای که استاد #دسمی در خصوص تمرکز بر مساله تکلیف و سن تکلیف مطرح نمودند، طرحی را برای #قرب_بقیه_الله نگاشتیم. طرحی که به صورت مساله محور و با پرهیز از تمامیت خواهی در نظام اهداف تربیتی، مساله تکلیف را به عنوان گرانیگاه تربیت دینی در نظر گرفته بود و مجموعه ای از کنش های تربیتی را در پیش از سن تکلیف و حین و پس از آن تعریف نموده و به مربیان آموزش می داد. بحمدالله با وجود یک فطرت چند ساله، ظاهرا از سال جاری با تکمیل ابعاد نظری و اجرایی این طرح در قالب #طرح_تشرف در برخی استان های کشور در حال برگزاری است و امیدوارم که به همت دوستان اتفاقات خوبی را در کشور شاهد بوده و جریان نوینی را در عرصه تربیت دینی شاهد باشیم.
💢ویژه مربیان و معلمان و فعالان تربیتی در حوزه کودک و نوجوان در رده سنی دوران تکلیف و بلوغ💢
محل برگزاری دوره: شهر تهران و شهر مقدس قم
ثبتنام در لینک:
https://survey.porsline.ir/s/kyrMTkQT
🆔 @m_rahmani_g
#یادداشت
وزیر آموزش و پرورش و مساله عدالت آموزشی
چند روز گذشته کلیپی از گفتگوی وزیر آموزش و پرورش با یکی از مجریان محترم صدا و سیما وایرال فضای مجازی شده است که در آن مجری محترم - که سابقه گلایه از وضعیت ثبت نام فرزندان خودش را در مدارس غیر انتفاعی در توییتر داشت - با به چالش کشیدن وزیر در مورد چرایی وجود مدارس غیر انتفاعی، منجر به بیاناتی شد که فرصت ماهیگیری را برای همه دوستان و دشمنان مهیا نمود.
اما حقیقت ماجرا چیست؟
«1️⃣»
آنچه مورد دغدغه همگانی است این است که مبتنی بر قانون اساسی، آموزش رایگان می بایست در اختیار همه دانش آموزان کشور قرار گیرد و مدارس غیرانتفاعی در حکم اولی خود مبنای شرعی و حقوقی نداشته و قابل دفاع نمی باشند. این قاعده را همگان باور دارند و وزیر آموزش و پرورش نیز در نشست با فعالین تربیتی به همین نکته اذعان نمود.
«2️⃣»
با یک نگاه واقع نگرایانه در برخی از نقاط به دلیل چالش های زیرساختی و مالی، امکان ایجاد به یکباره مدارس دولتی و پوشش از مخاطبین وجود نداشته است. - حال به دلیل سوء تدبیر یا کمبود منابع - لذا مدارس غیردولتی جهت ایجاد پوشش صد درصدی مخاطبین و صرفاً برای ارائه خدمات مشابه مدارس دولتی ایجاد شده و در حقیقت یک نسخه کوتاه مدت و ثانویه قلمداد می شوند. 🧐 بدیهی است که این پدیده یک اضطرار در ناحیه سیاستگذاری آموزشی و تربیتی بوده است. چنانچه رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار با فعالان تربیتی به وجه این اضطرار اشاره نمودند و جمع کردن کلیه مدارس غیر دولتی را امری ناشدنی قلمداد نمودند.
«3️⃣»
برخی از مدارس غیردولتی به دلیل انتخاب بهینه معلمان و فضاسازی مناسب تر در رقابت با مدارس دولتی با وجود یکسان بودن سیر تربیتی و آموزشی، عملکرد بهتری را نشان دادند. 😔 چنانچه برخی مدارس دولتی نیز در همین رقابت بهتر از مدارس غیردولتی دیگری عمل می کنند. این موضوع گلایه دایمی خانواده های ایرانی را دارد و این مساله ریشه در دوگانه دولتی-غیرانتفاعی ندارد بلکه ریشه اصلی آن ضعف در بدنه مدیریتی و آموزشی برخی مدارس دولتی است که راهکار آن هم بهبود در نظام گزینش و آموزش آموزش و پرورش است.
«4️⃣»
حتی در صورتی که مدارس دولتی پوشش صد در صدی را شامل شوند، ممکن است برخی خانواده ها بخواهند که علاوه بر نظام فعلی آموزش و پرورش رسمی، مهارت ها و قابلیت های مازادی را نیز در دانش آموزان ایجاد کنند. مانند مدارس قرآنی یا مدارس رسانه ای و ... . بدیهی است که این وظیفه مهارت های مازاد بر سند تحول بر گردن آموزش و پرورش نیست و اگر خانواده ای بخواهد کودک خود را با مهارت های دیگری آماده کند می بایست او را به آموزشگاه ها و مدارس خاص پولی بفرستد. این انتخاب گری خانواده است و نمی توان از آموزش و پرورش در این وضع کنونی انتظار چنین قابلیت هایی را داشت. وضعی که کماکان سند تحول در آن پیاده سازی نشده است. در این حالت مدارس غیر دولتی به عنوان مدارسی که نظام آموزش فراتر از سند تحول دارند امر به کلی مذمومی نیست.
⭕️ به نظر می رسد عدم حلاجی نکات بالا باعث شد که در گفتگوی وزیر، نکته اول و سوم در ذهن مجری و مخاطب پر رنگ باشد ولی وزیر ناظر به نقطه دوم و چهارم اظهار نظر کرد و این تمایز ایجاد یک بدفهمی برای دوستان و مغالطه برای دشمنان را فراهم نمود. ای کاش وزیر محترم کمتر در رسانه ها حاضر شوند 😞
🆔 @m_rahmani_g
نهادهای تربیتی در کشور متاسفانه به حدی دچار اصالت فرم شده اند که سیاستگذاری محتوایی را که به عنوان اصل اصیل راهبری جریان فرهنگ و تربیت است به فراموشی سپرده اند.
کافی است از یک مدیر ارشد سازمان فرهنگی بپرسید که مهمترین نکته و مفهومی که می خواهید در سال جاری در ذهن مخاطبین القا کنید چیست⁉️
متوجه می شوید به حدی درگیر شکل برنامه ها و شبکه سازی و برنامه سازی اند که فرصتی برای این مباحث برایشان باقی نمی ماند.
یکی از چالش هایی که منجر شده امروز مساله #حجاب در کشور کنترل نشود، فقدان روحیه قانون گرایی در نسل جوان است.
🆔 @m_rahmani_g
ماهیت شعائر دینی-سیاسی و فلسفه بزرگداشت آن.pdf
1.18M
#مرور_مقاله
آیا هر پدیده ای که یک سیاستگذار فرهنگی به عنوان یک پدیده رفتاری در جامعه ترویج می کند را می توان به عنوان یکی از شعائر دینی در جامعه قلمداد نمود و ترویج کرد⁉️
☘️ نویسنده این مقاله معتقد است که شعائر دینی امر توقیفی بوده و ناشی از عرف نیست و باید یقین نمود که ریشه شرعی دارد. لذا گرچه پدیده هایی مثل اربعین که ریشه در سنت دینی و روایات دارد را می توان از جمله شعائر دینی محسوب نمود اما هر رفتاری در جامعه لزوماً از مصادیق این مهم دینی نیست.
🆔 @m_rahmani_g
#گزارش_تصویری
برنامه #اربعین_نوجوانی
ویژه برنامه دهه اربعین شبکه امید سیما
☘️ محور اصلی گفتگو: جهان بینی با عینکی از جنس اربعین
در این گفتگوی زنده تلویزیونی تلاش شد تا با بهره گیری از معارف اربعین، نوع جهان بینی الهی که می بایست نوجوان مبتنی بر آن به بازآرایی زیست فردی و جمعی خود بپردازد،مرور گردد.
🎥 مشاهده برنامه از تلویبیون:
https://telewebion.com/program/all-episodes/0x861df53
🆔 @m_rahmani_g
#یادداشت
اندر مصائب نام گذاری یک وزارتخانه ‼️
🧐 چند وقتی است که زمزمه هایی از تغییر نام #وزارت_فرهنگ_و_ارشاد_اسلامی به گوش می رسد. نام وزارتخانه در پیش از انقلاب ابتدا «فرهنگ وهنر» بود و بعد به « اطلاعات و جهانگردی» تغییر یافت و در دوران وزارت دکتر ناصر میناچی از بنیان گذاران حسینیه ارشاد به « ارشاد ملی» تبدیل شد تا یادآور نام دکتر علی شریعتی و حسینیه ارشاد باشد. نام گذاری که تقلیل و فروکاست آن به صرف نگه داشت «حسینیه ارشاد» شاید ظلم به بنیانگذاران باشد بلکه دقیقتر آن است که این نام گذاری - چنانچه در حسینه ارشاد نیز وجود داشت - ریشه در یک نگرش تبلیغی به حوزه اندیشه ای و آن هم از جنس روشنفکری و آزاداندیشانه ی آن داشت.
🔴 اما ظاهراً امروزه دوستان که هر یک به دنبال پرهیز از حاشیه هستند، به بهانه پرهیز از خلط مفهومی بین «#گشت_ارشاد» و «وزارت فرهنگ و ارشاد» به دنبال تغییر نام وزارتخانه اند؛ گویا «گشت ارشاد» پدیده ی نحسی است که از ناکجاآباد آمده و دامن دوستان را آلوده نموده است. پدیده ای که ریشه در قوانین بالادستی داشته و اتفاقا کوتاهی دوستان دولتی در سایر دستگاه ها منجر به کاهش اثربخشی آن شده، امروز به گونه ای است که مورد بی مهری بانیان وضع موجود قرار می گیرد.
😬 وزارت خانه ای که بر خلاف تمام اسناد بالادستی، رویکرد ایدئولوژیک خود را در نشر #فرهنگ حداقلی دیده و در چهل سال گذشته، رویکردهای دینی را صرفاً در ظاهر خود ترویج نموده و برنامه بلند مدتی برای انقلاب فرهنگی در کشور رونمایی و اجرا ننموده است.
این تغییر نام با این اوصاف، ریل گذاری است برای سکولارتر شدن کنش های وزارتخانه فوق و تغییرات ساختاری دیگری که در کشور در حال تصویب است - از قبیل تفویض شورای توسعه قرآنی به سازمان تبلیغات اسلامی - خوف این موضوع را ایجاد می کند که وزارت فرهنگ و ارشاد، در مقابل #سازمان_تبلیغات_اسلامی به یک دوگانه ایدئولوژیک رسیده و در نتیجه بار ارزشی فرهنگ را کاملاً تفویض نماید.
🆔 @m_rahmani_g
#معرفی_کتاب
📚 جهان های اجتماعی؛ اثر دکتر پارسانیا
✅ کتابی که برای علاقه مندان به حوزه فلسفه علوم اجتماعی بسیار جذاب و روان است و دیدگاه های ایشان را در خصوص اصالت جامعه و حقیقی بودن آن - که در حوزه تربیت اکوسیستمی بسیار کلیدی است - بیان می نماید. گرچه با الگوی تصوری ایشان نسبت به اصالت جامعه همراه نیستم اما کتاب فوق را از حیث آموزشی بودن و روان بودن بسیار قابل استفاده می دانم.
📖 بخشی از محتوای کتاب :
«ابن سینا در فصل سوم از مقاله اول برهان شفا، تعلیم و تربیت را به دو قسم ذهنی و غیرذهنی و تعلیم و تربیت غیر ذهنی را به اقسامی تقسیم می کند؛ مثل صناعی، تلفیقی، تادیبی، تقلیدی و تنبیهی. او این اقسام را استقرائی دانسته و به اصناف دیگری از تعلیم و تربیت نیز اشاره می کند که ذهنی یا فکری نیستند…»
🆔 @m_rahmani_g