دوبیتی صلواتی بمناسبت ولادت
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
بر فاطمه دختر پیمبر صلوات
بر شافعهٔ صحنهٔ محشر صلوات
بر سَیِّدةَ النِساء و بر کُفو علی
بر همسر با وفای حیدر صلوات
#محمود_یوسفی_مشهد
دوبیتی مناجاتی ولادت
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
ما به لطفت همگی امیدواریم فاطمه
عیدی ما را عطا کن بیقراریم فاطمه
با دعای تو بیاید یوسف گم گشته ات
ما به امیدِ فرج چشمِ انتظاریم فاطمه
چهارشنبه، ۲۸ آذر
اعضای حقیقی هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور را منصوب کردم که یک وقت خدای نکرده روز و هفتهای را بیانتصاب نگذرانده باشیم. بابت درگذشت حاج علاء [الدین میرمحمدصادقی] هم پیام تسلیت دادم؛ از حامیان مالی انقلاب اسلامی و بانی اولین صندوق قرضالحسنه در کشور بود. خدا رحمتش کند.
در جلسه [هیأت] دولت بحث سواحل مکران را پیش کشیدم و گفتم ما هنوز یک طرح کلان برای توسعه این منطقه مهم نداریم. خبر دادم که هماهنگ شده از مشاوران تراز اول بینالمللی برای تهیه چنین طرحی بهره ببریم. اینطوری کار را کسانی انجام میدهند که بیطرفاند و دنبال نقشههای فردی و جناحی خودشان در مکران نیستند. البته که باید منتظر حملات منتقدین [پیرامون استفاده از کارشناسان بینالمللی] باشیم. شاید نیاز باشد قبل از هرچیز منتقد تراز اول بینالمللی بیاوریم، شاید سطح نقدها بهبود پیدا کرد.
امروز، روز گریه هم بود. دکتر [محمدرضا] عارف [معاون اول رئیسجمهور] از شدت ناراحتی [ناشی از اوضاع کشور] به این نتیجه رسیده که: «راهی جز گریه کردن به حال منابع طبیعی و آینده کشورمان نداریم». من هم وسط همایش «خانواده، آینده، پیوندهای پایدار» گریهام گرفت و برنامه را به هم ریختم. قرار بود سخنرانی کنم، اما قبل از آن دبیر همایش خانم [زهرا سادات] مشیر همسر آقا [محمد] باقر [قالیباف] یک قاب عکس به من هدیه داد؛ عکس من و بچهها و مرحوم همسرم. بعد هم عکس را در ابعاد بزرگ انداختند روی پرده سالن. نمیدانم چرا یکهو دلتنگی سیسالهام بیرون زد. هرکار کردم نشد حرف بزنم. گفتم حرف زدن سخت است. حاضران صلوات فرستادند. آب خوردم. حتی دو جمله اول را هم گفتم. اما نشد. بغضم داشت میزد بیرون و چون میخواستم کم نیاورم گفتم «همینه که هست، ببخشید» و آمدم پایین، اما گریه امانم نداد. خانم مشیر یک طرف گریه میکرد. خانم بهروز آذر [معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور] یک طرف دیگر. زود زدم بیرون از برنامه. عصری از خانم بهروز آذر شنیدم برنامه خوبی بوده و با گریه من خیلیها گریهشان گرفته. در اختتامیه هم آقا باقر به عوض من خیلی سخنرانی خوبی انجام داده است. بعضیها هم گفته بودند گریه من بهترین سخنرانی درباره خانواده بوده.
دم غروب راهی قاهره شدم. برای نشست دی هشت است. خواستم به شوخی بگویم نشست را ده روزی دیرتر برگزار میکردند که در هشت دی باشد، اما گفتم دوباره این رسانههای منتقد حرفم را جدی میگیرند و بحث پیش میآید. رسانه درستوحسابی هم شاید خوب باشد چندتایی از خارج بیاوریم. امیدوارم این سفر بتواند روی اتحاد کشورهای مسلمان تأثیر مثبتی بگذارد و روابط با مصر را هم بهبود ببخشد. برای خدا سخت نیست. شاید دور نباشد که مصریها بیایند ایران تخت جمشید و نقش رستم ببینند. ایرانیها هم بروند اهرام را ببینند. گمانم بابت گریه امروز تیم همراه ترجیح دادهاند مرا به حال خودم بگذارند. همین شد که توانستم بیشتر یادداشت امشب را توی هواپیما بنویسم. این چند خط آخر را هم گذاشتم برای قبل از خواب. فعلا که رسیدهایم قاهره. برخوردها خیلی صمیمانه است. اما لهجه عجیبی دارند. عربی مصریها کاملا با عراقیها فرق دارد. تقریبا یککلمهاش را هم نمیفهمم.
این را هم بگویم که نماند توی دلم. امروز قبل از ورود به سالن اجلاس خانواده، یکی از بچههای تشریفات پک همایش را تعارفم کرد. گرفتم و نگاه کردم و لبخند زدم و همینطور که میرفتم، کیف را به عقب پرت کردم. قصدم بى احترامى نبود، اما حركتم اصلا قشنگ نبود. يادم باشد بعد از سفر مصر به سيد مهدى [طباطبايى] بگويم اين پسر را پيدا كند و زنگ بزند و دلجويى كند.
مولا امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند؛
چهار چیز باعث شکستِ دولتها میشود:
۱. ضایع کردن اصول و مسائلِ اساسی
۲. سَرگرم شدن به فُروع و امورِ حاشیهای
۳. به کار گُماردن آدمهایِ پَست
۴. کنار گذاشتنِ انسانهایِ فاضل
غررالحکم ، ص۳۴۲
تفریح، مستحب نیست؛ بالاتر از مستحب است. بعضیها که میگویند: حرام است! بعضیها نه حرام، بلکه مکروه میدانند. بعضیها حرام نمیدانند، مکروه هم نمیدانند؛ میگویند: مباح است. بعضیها میگویند: بالاتر از مباح است، مستحب است. من میخواهم بگویم که هیچ کدام از این چهارتا نیست؛ فریضه است، واجب است، فوتش خطرناک است، فوتش، فوت دنیا و آخرت است؛ یعنی دنیا میخواهید در تفریح است، آخرت میخواهید در تفریح است. اینکه در روایت میفرماید «وَ سَاعَةٌ يُخَلِّي بَيْنَ نَفْسِهِ وَ لَذَّاتِهَا فِي غَيْرِ مُحَرَّمٍ فَإِنَّهَا عَوْنٌ عَلَى تِلْكَ السَّاعَتَيْنِ» یعنی اگر تفریح رفت، نه دنیا دارید و نه آخرت.
کسانی که تفریح ندارند، نه دنیا دارند و نه آخرت؛ چرا ندارند؟ علتش این است که تعادل و نشاط ندارند، خستگی دارند. آدم در خستگی نه میتواند مقاومت بکند که دنیا را از دست ندهد و نه میتواند مقاومت بکند که آخرت را از دست ندهد. وقتی شما خسته شدید، دنیا از دستت میرود و بعد هم آخرت از دستت میرود. وقتی که خسته هستید، دنبال کار نمیروید، دنبال تلاش نمیروید، دنبال اینکه احتیاجات دنیاییتان را تأمین کنید، نمیروید و این احتیاجات میماند؛ میخواهید احتیاجات را رفع کنید، اما روحیه ندارید.
من احساس میکنم که در جامعه ما به نشاط و تفریح کم اهمیت میدهند، به سلامت بدن کم اهمیت میدهند.
📖 کتاب راه رشد، جلد سوم، صفحه ١٣۵
وقتی در حق کسی بدی میکنیم طرف بخواهد لطف کند به رویمان نمیآورد. بیشتر بخواهد لطف کند به کسی هم نمیگوید. نهایت لطفش این است که بدیمان را با خوبی پاسخ دهد. اما باز هر وقت میبینیمش خجالت میکشیم. او دیگر نمیتواند از رنج درونی ما بکاهد. اما خدا وقتی گناهکار توبه میکند، خاطرۀ گناه را هم از یادش میبرد. غیر از این بود بهشت برای کسی مثل حُر، جهنم میشد.
📖مریم آیه ۶۰
🍉یک پیشنهادیلدائی🍉
شب یلدا که دور هم جمع میشیم میتونیم درکنار حافظ، نهج البلاغه بزاریم، به مهمونا و بچه ها بگید به نوبت هر کدام از ۱ تا ۴۸۰ یه عدد انتخاب کنن ، ۴۸۰ رو از کجا آوردیم ؟ ما ۴۸۰ حکمت نهج البلاغه داریم که حکمت های امام هم مثل امام مظلوم موندن، بعد کتاب رو بردارین با آب و تاب عدد انتخابی رو پیدا کنید بلند بخونید تا همه گوش کنن و بگید این رزق امشب تو از امام علی بود. اگر ده نفر دور هم باشید ده حکمت باهم مرور کردید خیلی تاثیر گذاره و یه قدم هم جهت ترویج کتاب نهج البلاغه برداشتید.
برا بیرون هم میتونید این حکمت ها رو در برگه های رنگی که با خط خود به یادگار میزارید لوله کنید با نخ و ربان های جذاب ببندید بین مردم بگیرید تا بعنوان هدیه و رزق یلدایی بردارن، ته برگه های لوله شده رو میتونید با کاغذ رنگیها شکل انار و هندوانه درست کنید و بچسبونید که جذابتر بشن ،
برا مدارس هم میتونید اینکارو انجام بدید .
فقط یادتون باشه آخر هر حکمت هم اگر میخونید یا در برگه مینویسید و چاپ میکنید این جمله باشه و همه مهمونا باهم تکرار کنن
«فقط حیدر امیرالمومنین» است .
این جمله باید ورد زبان بشه بچه ها میرن تو مدرسه تعریف میکنن بین دوستان و همکلاسی ها خیلی تاثیر داره مخصوصااگه باشادمانی برگزارکرده باشیم .
چرا تاکید داریم رو جمله که همه بگن؟ چون چیزی که دسته جمعی گفته میشه در ذهن نقش مینده و ورد زبون میشه ورد که شد همه جا میگی.
باید همه عالم بدونن
"فقط حیدر امیرالمومنین است" .
بیاییم مردم را نهج البلاغه خوان کنیم کتاب ولی خدا بین مردم زمان ما مثل مولامون در زمان خودشون مظلوم مونده .
✍اثر نوشتن :
مادامی که اثر جوهر بر روی کاغذ بماند فرشته ها برای صاحب خط درود و استغفار میکنند . امام صادق علیه السلام
فهرست حکمت های نهج البلاغه - موسسه تحقیقات و نشر معارف اهلالبیت علیهمالسلام
🔖منبر کوتاه 🔖
شب یلدا
برکتهای شب یلدا:
🔺۱. فرصت طلایی برای صله رحم و کسب برکات دنیوی و اخروی"**
🔺**مقدمه:**
شب یلدا، بلندترین شب سال، فرصتی بینظیر برای نزدیکی بیشتر به خانواده و بستگان است. در این شب، که به طور طبیعی با شادی، نور و گرمی همراه است، بهترین زمان برای انجام صله رحم و تقویت روابط خانوادگی به حساب میآید. همانطور که در شبهای قدر، فرصتی برای دریافت برکات و مغفرت الهی داریم، شب یلدا نیز میتواند فرصتی برای نزدیکتر شدن به هم و به دست آوردن ثواب عظیم صله رحم باشد. در واقع، این شب یکی از بهترین زمانها برای یادآوری این موضوع است که روابط خانوادگی و محبت به بستگان، چه تاثیرات مثبتی در دنیا و آخرت دارد.
🔶پنج اثر صله رحم در زندگی
روایت کامل از امام صادق علیهالسلام:
"صِلَةَ الرَّحِمِ تُزَكِّي الْأَعْمَالَ وَ تُنْمِي الْأَمْوَالَ وَ تُيَسِّرُ الْحِسَابَ وَ تَدْفَعُ الْبَلْوَى وَ تَزِيدُ فِي الرِّزْقِ."
*(کافی، ج ۲، ص ۵۳۲)*
1. تطهیر اعمال (تَزَكِّي الْأَعْمَالَ)
صله رحم باعث پاکیزگی و تطهیر اعمال انسان میشود. این ارتباطات انسان را از رذائل اخلاقی دور کرده و قلبش را از آلودگیها پاک میکند. وقتی در کنار خانواده باشیم و به آنها محبت کنیم، در حقیقت قلبمان را به نور الهی میسپاریم. 💖✨
2. افزایش اموال (تُنْمِي الْأَمْوَالَ)
صله رحم موجب برکت در اموال میشود. خداوند بر کسانی که به خانواده خود کمک میکنند، برکت میدهد و اموالشان را افزایش میدهد. این برکت، نه تنها در دنیا بلکه در آخرت نیز برای فرد ثواب عظیمی به همراه دارد. 💰🌟
3. آسان شدن حساب قیامت (تُيَسِّرُ الْحِسَابَ)
صله رحم در روز قیامت برای فرد باعث آسانی حساب خواهد شد. در آن روز سخت و دشوار، کسانی که به اقوام و بستگان خود رسیدگی کردهاند، از سختیها و دشواریها رهایی خواهند یافت. 🕊️🌤️
4. دفع بلا (تَدْفَعُ الْبَلْوَى)
صله رحم موجب دفع بلاها و مشکلات زندگی میشود. این عمل انسان را از بلایا و مشکلات محافظت میکند. خداوند به کسانی که به روابط خانوادگی خود اهمیت میدهند، از آسیبها و گرفتاریها نجات میدهد. 🛡️💫
5. افزایش رزق (تَزِيدُ فِي الرِّزْقِ)
صله رحم باعث افزایش روزی و برکت در زندگی میشود. خداوند رزق انسان را زمانی بیشتر میکند که به بستگان خود رسیدگی کرده و محبت را در خانواده گسترش دهد. 🌿🍀
مستند:
*(کافی، ج ۲، ص ۵۳۲)*
این حدیث از امام صادق علیهالسلام، نشان میدهد که صله رحم نه تنها در این دنیا، بلکه در آخرت نیز آثار فراوانی دارد. این اعمال نیکو به انسان برکت، راحتی در زندگی و موفقیت در روز قیامت میبخشد.حقیقت قلبمان را به نور الهی میسپاریم. 💖✨
#شب_یلدا #صله_رحم #برکت_زندگی #منبر_اسلامی #زندگی_پرهیزگاری #خانواده #یلدا
🔺 برکتهای شب یلدا
🔖۲.دقت در نعمتهای الهی ✨
شب یلدا فرصتی است برای تفکر و شکرگزاری بهخاطر نعمتهای خداوند، فرصتی برای پاسداشت لحظات خوب با خانواده و یادآوری قدرت و رحمت الهی. در شبهای طولانی زمستان، به یاد داشته باشیم که شب چله هم ، همچنان فرصتی برای بهرهبرداری از برکات و رحمتهای خداوند هستند. بیایید با شکرگزاری به خداوند، در این شب، از نعمات بیشتری که در اختیار ما قرار داده است، بهرهمند شویم.
### مسئولیتهای مالی، شکرگزاری و افزایش نعمتها: درسهایی از امام صادق (علیهالسلام) 🌙
متن کامل روایت:
🔖داوود بن سرحان میگوید: «کُنَّا عِندَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیهالسلام) إِذْ دَخَلَ عَلَیْهِ سَدِیرٌ الصَّیْرَفِیُّ فَسَلَّمَ وَ جَلَسَ فَقَالَ لَهُ یَا سَدِیرُ مَا کَثُرَ مَالُ رَجُولٍ قَطُّ إِلَّا عَظُمَتِ الْحُجَّهًُْ لِلَّهِ عَلَیْهِ فَإِنْ قَدَرْتُمْ تَدْفَعُونَهَا عَلَی أَنْفُسِکُمْ فَافْعَلُوا»
سَدِیر گفت: «یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) بِمَا ذَا؟»
حضرت فرمود: «بِقَضَاءِ حَوَائِجِ إِخْوَانِکُمْ مِنْ أَمْوَالِکُمْ»
سپس فرمود: «تَلَقَّوُا النِّعَمَ یَا سَدِیرُ بِحُسْنِ مُجَاوَرَتِهَا وَ اشْکُرُوا مَنْ أَنْعَمَ عَلَیْکُمْ وَ أَنْعِمُوا عَلَی مَنْ شَکَرَکُمْ فَإِنَّکُمْ إِذَا کُنْتُمْ کَذَلِکَ اسْتَوْجَبْتُمْ مِنَ اللَّهِ الزِّیَادَهًَْ وَ مِنْ إِخْوَانِکُمُ الْمُنَاصَحَهًَْ»
سپس این آیه را تلاوت فرمود: «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ.»
🔺امام صادق (علیه السلام)- داوودبنسرحان گوید: نزد امام صادق (علیه السلام) بودیم که سَدیر صیرفی وارد مجلس شد سلام کرد و نشست، امام (علیه السلام) فرمود: «ای سَدیر! هرکس ثروت بیشتری داشته باشد، حجت خدا هم بر او زیاد است (مسئولیت بیشتری دارد) و اگر شما میتوانید ثروت خود را به خودتان بدهید». سدیر عرض کرد: «یعنی چه و چگونه انسان مال خودش را به خودش میپردازد»؟ فرمود: «به این ترتیب که نیازهای برادران دینی را از همین اموال تأمین نمایید و با بذل اموال، احتیاج آنان را برطرف سازید». سپس فرمود: «ای سدیر! نعمت های الهی را با حسن مجاورت و سپاسگزاری برخورد کرده و فراگیرید و از کسی که درباره شما احسان نموده، تشکر کنید و به کسی که از احسان شما تشکر میکند، انعام و بخشش کنید که اگر شیوه شما چنین باشد، مستوجب افزایش نعمت از خدا خواهید شد و از برادران خود محبت و خیرخواهی میبینید». سپس حضرت این آیه را تلاوت فرمود: لَئِن شَکَرْتُمْ لأَزِیدَنَّکُمْ.
### پرسش و پاسخ در روایت:
- پرسش امام صادق (علیهالسلام):
«یَا سَدِیرُ مَا کَثُرَ مَالُ رَجُلٍ قَطُّ إِلَّا عَظُمَتِ الْحُجَّهًُْ لَِلَّهِ عَلَیْهِ فَإِنْ قَدَرْتُمْ تَدْفَعُونَهَا عَلَی أَنْفُسِکُمْ فَافْعَلُوا»
- ترجمه: «ای سدیر! هرگاه مال فردی زیاد شود، حجت خدا بر او سنگینتر میشود. پس اگر میتوانید این مسئولیت را از خود دفع کنید، باید این کار را انجام دهید.»
- پرسش سدیر:
«یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ بِمَا ذَا؟»
- ترجمه: «ای پسر رسول خدا! این مسئولیت بیشتر چگونه برطرف میشود؟»
- پاسخ امام صادق (علیهالسلام):
«بِقَضَاءِ حَوَائِجِ إِخْوَانِکُمْ مِنْ أَمْوَالِکُمْ»
- ترجمه: «با تأمین نیازهای برادران دینی خود از مال شما.»
🪴ادامه در پست بعدی 👇
### نکات روایت:
1. مسئولیتهای مالی و انفاق 💸
- نکته: هرچه فرد ثروت بیشتری داشته باشد، مسئولیت او در برابر آن بیشتر است و باید از مال خود برای رفع نیازهای برادران دینی استفاده کند.
- مستند عربی: "مَا کَثُرَ مَالُ رَجُولٍ قَطُّ إِلَّا عَظُمَتِ الْحُجَّهًُْ لَِلَّهِ عَلَیْهِ."
- ترجمه: «هیچگاه مال فردی زیاد نمیشود مگر اینکه حجت خدا بر او بیشتر میشود.»
2. شکرگزاری و حسن مجاورت 🙏🌸
- نکته: نعمتهای الهی را باید با حسن مجاورت و شکرگزاری پذیرفت و از کسانی که به شما احسان کردهاند، تشکر کرد.
- مستند عربی: "تَلَقَّوُا النِّعَمَ یَا سَدِیرُ بِحُسْنِ مُجَاوَرَتِهَا وَ اشْکُرُوا مَنْ أَنْعَمَ عَلَیْکُمْ."
- ترجمه: «نعمتها را با حسن مجاورت بپذیرید و از کسی که به شما احسان کرده، تشکر کنید.»
3. انعام به کسانی که از شما تشکر میکنند 🌟🤝
- نکته: به کسانی که از احسان شما تشکر میکنند، باید انعام و بخشش کنید.
- مستند عربی: "وَ أَنْعِمُوا عَلَی مَنْ شَکَرَکُمْ."
- ترجمه: «و به کسی که از شما تشکر کرده، انعام کنید.»
4. افزایش نعمتها از سوی خدا 🌿💖
- نکته: اگر در شکرگزاری و انفاق به درستی عمل کنید، خداوند نعمتهای شما را افزایش میدهد و برادران دینی شما نیز محبت و خیرخواهی خواهند کرد.
- مستند عربی: "فَإِنَّکُمْ إِذَا کُنْتُمْ کَذَلِکَ اسْتَوْجَبْتُمْ مِنَ اللَّهِ الزِّیَادَهًَْ وَ مِنْ إِخْوَانِکُمُ الْمُنَاصَحَهًَْ."
- ترجمه: «اگر چنین باشید، از خداوند افزایش نعمت و از برادران خود محبت خواهید گرفت.»
### آیه 7 سوره ابراهیم:
آیه:
«لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِی لَشَدِیدٌ»
ترجمه:
«اگر شکرگزاری کنید، قطعاً نعمتهای خود را برای شما زیاد خواهم کرد و اگر کفران کنید، عذاب من شدید است.»
- منبع: سوره ابراهیم، آیه 7
### پیام:
شب یلدا فرصتی برای تأمل در نعمتهای الهی است. در این شبهای طولانی زمستان، به یاد داشته باشیم که خداوند همیشه در حال عطا کردن است و ما با شکرگزاری میتوانیم بیش از پیش از نعمتهایش بهرهمند شویم. بیایید از فرصتهای این شب بهرهبرداری کنیم و با شکرگزاری و انفاق، روابط خود را با خدا و بندگانش مستحکم کنیم. ✨💫
### منابع:
- تفسیر اهل بیت علیهم السلام، ج۷، ص۳۴۲
- بحارالأنوار، ج۶۸، ص۴۷
- الأمالی للطوسی، ص۳۰۲
- وسایل الشیعه، ج۱۶، ص۳۲۸
- نورالثقلین
- البرهان
#شب_یلدا #نعمت #نعمت_الهی #منبر_اسلامی #زندگی_پرهیزگاری #خانواده #یلدا