▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۲۳)/محور دوم: #رشد_در_محله
۲۰. جبرانگر زحمات و خدمات بر اساس کار مفید و سازنده به شکل مکفی و مشبع
محلۀ مطلوب که از لحاظ تمکن اقتصادی و ظرفیتها و امکانات حمایتی باید در سطح بالایی باشد، جبرانگر زحمات و خدمات نیروهای خود است و برای این امر از روشها و اشکال متنوعی استفاده میکند.
جبران انواع مختلف مادی و معنوی دارد. دو شکل اصلی جبران مالی در فقه اداری اسلام، #اجاره و #ارتزاق است. همچنین اشکال مختلفی از جبران مادی در قالب پاداش، هدایا، عطایا، عیدی و غیره، و اشکال مختلف جبران معنوی شامل تشویق، تقدیر، تمجید و ارتقائات و غیره برای امام محله پیشبینی شده است که هر یک در جای خود و مطابق مصالح و اهداف مجموعه قابل استفاده است.
روشهای مختلف جبران در محله باید با ظرافتهای خاصی بهکارگیری شوند تا روحیۀ جهادی و انگیزۀ خدمترسانی نیروها تضعیف نشود یا به عبارت بهتر محله بهعنوان سازمانی مردمی و اجتماعی تبدیل به یک سازمان رسمی و کارمندپرور نگردد. جبران زحمات در محلۀ فاضله تماماً در اختیار امام محله است و توصیۀ اکید این است که نهادهای دولتی نباید یاران محله را به نیروهای حقوقبگیر و کارمندهای دولت تبدیل کنند.
@madineyefazele
هدایت شده از سید صمصام الدین قوامی
✍صبح زود در صف نانوایی با یکی از دست اندرکاران تنظیم سند ملی مسجد روبرو شدم. گفتگو کردیم و هم نظر بودیم که الگوی اتحاد امامت و امارت تشویش موجود در این سند را مرتب میکند و اجرای قوی آن را تضمین می نماید.
@qavami
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۲۴)/ محور سوم: #انگیزش_در_محله
در پستهای قبل نمادهای نظم و رشد در محله را به اختصار بیان کردیم. حال به نمادهای محور سوم مدیریت که #مدیریت_رفتار است میپردازیم که اگر در شکل مطلوب آن تحقق یابد به ارتقاء حداکثری انگیزهها و اصلاح رفتارهای نیروها منتهی میشود. انگیزش به طور کلی در نتیجۀ پیادهسازی چهار نظام مدیریتی از سوی امام و قوای سهگانه تحقق مییابد. این چهار نظام عبارتاند از:
۱. رهبری
۲. ارتباطات
۳. اصلاحات
۴. حل تعارضات
#رهبری خوب و مطلوب که در تشیع با عنوان امامت مطرح است، رسالت اصلی امام محله است. اثر این رهبری در مدیریت رفتار از آنجاست که رفتارها به سرعت از رأس به بدنه منتقل میشود و جهتگیریهای کلی جامعه غالباً بر اساس جهتگیری رهبران آن تنظیم میشود. پس رهبری خوب، مؤثر و متنفذ بیشترین تأثیر را در مدیریت رفتارها دارد.
پس از تحقق رهبری مطلوب، نوبت به تحقق #ارتباطات مطلوب میرسد که از مهمترین لوازم انگیزش در محله است. در این مرحله مطابق روشهای مختلف، روابط نامشروع و نامطلوب به سوی روابط کریمانه، صمیمانه، معتمدانه، مشروع و کارآمد سوق داده میشود.
#اصلاحات و #حل_تعارضات نیز از دیگر لوازم مدیریت رفتارها هستند که با ملاکها و روشهای خاص قرآنی و رحمانی صورت میگیرد و در نتیجۀ اوامر و نواهی اصلاحگرانه، آموزش، اصلاح ذات البین، ایجاد رقابت و سبقت در خیرات و شکلدهی به فرهنگ اخوت محقق میشود.
در پستهای بعدی به نمادهای یک محلۀ #انگیخته میپردازیم.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۲۵)/محور سوم #انگیزش_در_محله
۲۱. رهبری متنفذ و هدایتگر
رهبری خوب که رسالت اصلی امام محله است اصلیترین لازمۀ اصلاح رفتارها است. هدایتگری و نفوذ در دلها دو وصف اصلی رهبر موفق و محبوب به شمار میرود. اسلام برخی از اصول رایج رهبری در علم مدیریت امروز را میپذیرد و برخی را نیز رد میکند. رهبر مطلوب اسلام کاملاً منعطف است و میداند در زمانهای مختلف، طبق اقتضائات مختلف و نسبت به افراد مختلف، کدام روش رهبری را انتخاب کند تا بیشترین تأثیرگذاری حاصل شود.
رهبر موفق و مؤثر طبق اصول رهبری قرآنی و رحمانی مانند اصل لین، اصل عفو، اصل استغفار، اصل مشورت، اصل عزم و توکل و ... بیشترین نتیجۀ مطلوب را از اقدامات و تصمیمات خود برداشت میکند. رهبر مطلوب اسلام تکلیفگراست و هیچ قول و فعل و تصمیمی از خود ابراز نمیکند مگر آنکه مستظهر به حجت شرعی باشد، یعنی باید توان استنباط و تشخیص اجتهادگون در موقعیتهای گوناگون را داشته باشد و به مبانی، اصول و روشهای مدیریت اسلامی مسلط باشد.
رهبر مطلوب اسلام ضمن آنکه خود به قدر وسع و توان باید شخصیتی جامع الاطراف داشته باشد باید شخصیت پیروان خود را نیز در حوزههای اعتقادی، اخلاقی، رفتاری و مهارتی به شکل جامع و متوازن رشد دهد. رهبر مطلوب اسلام مانند رهبران موفقی که دنیای امروز سعی میکند از آنها الگوسازی کند، تنها دغدغۀ تحقق اهداف مجموعۀ خود را ندارد و اهتمامی جدی برای رشد معنوی و روحانی نیروهای تحت امر خود مصروف میکند که این شیوه در راستای تأمین توأمان سعادت دنیوی و اخروی است.
@madineyefazele
هدایت شده از سید صمصام الدین قوامی
✍قبل از غروب در نمایشگاه دستاوردهای بسیج ناحیه قدس جنت آباد شمالی تهران در غرفه شهید باهنر در معیت مسئول مرکز آموزشهای کوتاه مدت بنیاد فقهی مدیریت اسلامی، الگوی جامع اتحاد امامت و امارت توضیح داده شد. در این نمایشگاه ۵۰ پایگاه مقاومت مشارکت داشتند و پوسترهای جذابی از الگو به نمایش گذاشته شد.
@qavami
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۲۶)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۲۲. ارتباطات قوی، نزدیک و صمیمانه
یکی از گامهای مهم در جهت اصلاح رفتارها، ساماندهی و اصلاح ارتباطات موجود است. هرچند در مباحث جاری گاهی اوقات از محله بهعنوان «سازمان» نام میبریم، اما همۀ ارتباطات در این عرصه از جنس ارتباطات رسمی سازمانی نیست، بلکه واجد اوصافی از قبیل کرامت، صمیمیت و انس، دلسوزی و فداکاری، اعتماد و کارآمدی است که اغلب اینها از ظرف وجودی امام به دیگر مسئولان و اهالی سرریز میشود. بر خلاف سازمانهای غیراجتماعی، ارتباطات غیررسمی در محله که بر پایۀ مفاهیمی چون همسایگی، هممحلگی، آشنایی و دوستی تعریف میشود، اهمیت بسیار زیادی دارد. معمولاً کارگروههای غیررسمی و دوستانه که محله برای حل معضلات مختلف تشکیل میدهد بهترین عرصه برای تحقق ارتباطات مطلوب است. همچنین تدارک سفرها، برنامهها و رویدادهای گروهی به بهانههای مختلف نقش زیادی در ارتقاء سطح ارتباطات دارد. چینش و تعریف ارتباطات نهادها، مراکز، اصناف و مسئولیتها در محله اگر با هدف تقویت ارتباطات غیررسمی صورت گیرد نقش مهمی در تقویت، مستحکمسازی و مشروعسازی ارتباطات خواهد داشت. به طور کلی مدیریت درست ارتباطات مهمترین نقش را در شکلگیری هویت محله و احساس آن از سوی اهالی خواهد داشت.
دیگر وصف نظام ارتباطات محله مشروعیت آن است که بعدتر به تفصیل به آن خواهیم پرداخت. شورای صلحیاری و آمران به معروف وظیفه دارند انواع ارتباطات کاری، اقتصادی، خانوادگی، جنسی و غیره در محله را نظارت کرده و در صورت بروز هر نوع فساد، خلاف شرع یا منکر با آنها مقابله کند.
@madineyefazele
▪️جلسه هماهنگی آغاز دورۀ آموزشی مدیریت محله در آزمونه محله غدیریه شهرستان نظرآباد با حضور امام و سران قوای محله
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۲۷)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۲۳. رفتارهای بههنجار
از نمادهای مهم یک محلۀ انگیخته مدیریت رفتارها به گونهای است که خلاف ارزشها و هنجارهای اسلامی-ایرانی نباشد و الگویی سالم، مشروع و مقبول از آداب معاشرت و برخورد، آداب همصحبتی، آداب احترامات، آداب زناشویی، آداب تعلیم و تعلم و غیره در آن مشهود و ملموس باشد. بدیهی است که هنجارهای مورد اشاره در اینجا را شرع و عرف تعیین میکند. منظور از عرف در اینجا عرف جامعۀ ایرانی است که نه در شکل موجود و رایج آن، بلکه در شکل کهن آن مد نظر است. بخش مهمی از اصلاح رفتارها در شکل عملی محقق میشود که بیش از همه در گرو نحوۀ رفتار و سلوک امام و یاران او با مردم است. بدیهی است که رفتارها انعکاس اعتقادات هستند و اصلاح اعتقادات از طرق مختلف سهم زیادی در مدیریت رفتارها دارد. اصلاح ادراکات، تأمین نیازها، تکریم شخصیتها، معرفی و الگوسازی از نمونههای مطلوب، علتشناسی روانی و تجربی رفتارهای نابههنجار و برطرف کردن تعارضات از دیگر راههای اصلاح رفتارهاست که در مطالب بعد مورد بحث واقع خواهد شد.
@madineyefazele
▪️از جهاد تا رباط
حمید عظیمی
تا زمانی که مرجعیت عربی تن به مسئولیت امامت ندهد، جهاد شیعی در زنجیر دولتهای نامشروع است. در رکاب بعث و الدعوه نه میتوان جانانه تاخت و نه از توالی فاسد تاختن گریخت. یا به فرمان سفارتها از پشت خنجر میزنند و یا با دستاوردهای خون تو مافیای فسادشان را فربه میکنند.
اینجاست که مفهوم «رباط» میتواند کارساز باشد. آنچه فقها تسامحا جهاد الدفع خواندهاند در واقع وضعیتی ویژه است از آنچه در سنت شیعی رباط خوانده میشود. در عبارات ائمه، جهاد و رباط دو مفهوم متباین هستند که در برابر هم مطرح میشوند.
رباط یعنی همان مرزبانی. با این تفاوت مهم که مرز در جهان پیشامدرن، نه خطی در میانهٔ کوهستان و بیابان، که مجموعه نقاطی با ماهیت شهری است. عجیب نیست که بسیاری از شهرهای رونقمند عهد باستان که امروز میشناسیم، اساسا برای کارکردی مرزی تاسیس شدهاند. بدین ترتیب، این بیشتر توزیع و تراکم جمعیت بود که واقعیت سیاسی را ترسیم میکرد، نه عوارض طبیعت یا عقود دولت.
رباط موقعیتی است که یک واحد اجتماعی کامل را، مسئول دفاع از خود و باقی ملت میکند. آرایشی چنین انسانی در جغرافیای سیاسی، امکان پدیداری رباط را فراهم میکند. مرابطه اساسا نه یک حرفه است و نه موجب گسست از حیات شهری میشود. نفس اتراق در چنین مرزهایی شهری، به قصد دفع تجاوز احتمالی، یک عمل سیاسی و عبادی بوده که حتی در فقدان امام و امر او ممدوح است.
در صورت حملهٔ خارجی به رباط، جنگیدن وضعیتی ضروری و واکنشی پیدا کرده و بدون تعهد به دولت محقق میشود. همین مکانیسم ظاهرا بسیط راهی برای گشودن گرهخوردگی استعمار و استبداد است. دولتهای متغلب و نامشروع، عموما بر اساس خلق انحصاری ارزش امنیت، وجود خود را تحمیل میکنند. سرشت دولتهای اشغالگر نیز شهوت الحاق زمین است و نه جمعیت. جمعیت رباط با تولید امنیت درونزا، معاملهٔ میان این دو طرف را به هم میزند و از این نقطه مقاومت و انقلاب بالاخره با یکدیگر آشتی میکنند.
شاید به خاطر همین است که روایات ما آدرس شیعیان واقعی را در «اطراف الارض» دانسته اند. اما رباط شیعه را کجا باید جانمایی کنیم؟ همانجا که جهاد سنی برقرار است. ما در دولت طاغوت نمیتوانیم جهاد کنیم؛ آنها که میتوانند! اگر بتوانند، و دشمن مشترک را وادار به واکنش کنند، دیگر در دفاع با مجاهدان سنی همدست خواهیم بود.
با اطمینان میگویم؛ هیچ «ملت»ـی به اندازهٔ فلسطینیان آمادهٔ جهاد نیست. هیچ جایی نیز به اندازهٔ امان (پایتخت اردن)، فلسطینی در دسترس برای شیعه ندارد. وقت آن است که به جای حمایت از تشیع عراقی، در برابر آنها یک ماموریت واقعی قرار بدهیم.
@madineyefazele
▪️این اقدام آموزش و پرورش قابل تقدیر و تحسین و گامی جهت نیل به مدرسۀ مطلوب اسلامی ایرانی است.
البته این موضوع نباید تنها منحصر به ورزش باشد و مدرسۀ محله باید تحت نظارت مسجد میزبان انواع برنامههای دانشافزایی، مهارتآموزی و توانمندسازی باشد.
@madineyefazele