🔆 عقل
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بْنِ أَحْمَدَ بْنِ الْوَلِيدِ رَحِمَهُ اللَّهُ قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ الصَّفَّارُ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَعْبَدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا علیه السلام أَنَّهُ سُئِلَ مَا الْعَقْلُ؟ فَقَالَ: التَّجَرُّعُ لِلْغُصَّةِ وَ مُدَاهَنَةُ الْأَعْدَاءِ وَ مُدَارَاةُ الْأَصْدِقَاءِ.
📚 الأمالي (للصدوق)؛ ص۲۸۳
از حضرت امام رضا علیه السلام پرسيدند كه عقل چيست؟ فرمودند:
اندك اندك فرو خوردن غصه، مسالمت با دشمنان و مداراى با دوستان.
#حدیث
@madras_emb
🔰 اختتامیه چهارمین جشنواره پژوهشی امام محمدباقر علیه السلام
🎁 همراه با معرفی و اهدای جوایز برگزیدگان
📆 زمان: سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۲
⏰ ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۱
🏢مکان: خیابان معلم، کوچه ۲۱، مدرسه عالی فقهی امام محمدباقر علیه السلام
◀️ پخش زنده از کانال جشنواره در ایتا به نشانی👇🏼👇🏼👇🏼
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
🌐کانال جشنواره پژوهشی
امام محمد باقر علیه السلام
🆔️ @jashnvare_mfeb
🔆 مصلح کل
عن ابن عباس قالَ رسولُ الله صلى الله عليه و آله:
إِنَّ اللهَ فَتَحَ هَذَا الدّيْن بِعَلِيّ، وَ إِذَا قُتِلَ فَسَدَ الدّيْنُ وَلاَ يُصْلِحَهُ إِلاَّ الْمَهَدِيُّ.
📚 ينابيع المودة؛ ج۲؛ ص۳۰۴ - إحقاق الحق و إزهاق الباطل؛ ج۲۹؛ ص۲۷۹.
رسول خدا صلیاللهعلیهوآله فرمودند:
به درستی که خداوند این دین را به واسطه علی (علیهالسلام) پیروز کرد و هنگامی که او کشته شَود، دین فاسد خواهد شد و کسی آن را اصلاح نخواهد کرد مگر مهدی (عجل الله فرجه الشریف).
#مهدویت
@madras_emb
💠 مسألۀ امامت، سرّی از اسرار الهی
❖ استاد معظم حاج سید محمدجواد شبیری:
● وکلای امام از اسرار امامت خبر داشتهاند و امام هم آنها را از اسرار امامت باخبر میکرده است. زمانی که حضرت حجت(عجل الله فرجه الشریف) متولد شدند امام به وکلا نامه نوشتند که حضرت متولد شدهاند.
● «محمد بن علی بن بلال» که یکی از وکلای امام عسکری(علیهالسلام) بوده است میگوید: «خرج اليّ من أبی محمد قبل مضیه بسنتین- یخبرنی بالخلف من بعده» ؛ دو سال قبل از دنیا رفتن حضرت عسکری(علیهالسلام)، نامه رسید که خلف متولد شده است و چند روز قبل از اینکه امام از دنیا بروند باز هم نامه رسید که خلف چه کسی است.
● در مورد احمد بن اسحاق قمی نیز همینطور آمده است: «لما ولد الخلف الصالح(علیهالسلام) ورد عن مولای ابی محمد الحسن بن علی(علیهالسلام) علی جدّی احمد بن اسحاق». راوی این داستان نوۀ احمد بن اسحاق، یعنی احمد بن حسن بن احمد بن اسحاق است. وی میگوید وقتی که خلف متولد شد: «ورد عن مولانا ابی محمد الحسن بن علی (علیهالسلام) علی جدّی احمد بن اسحاق کتاب فاذا فیه مکتوب بخط یده(علیهالسلام) الذی کان ترد به التوقیعات علیه». همان خط معروفی که توقیعات به آن خط میرسید و همان خطی که اعرفه و همان خطی که مشخص بود «و فیه ولد لنا مولود فلیکن عندک مستوراً و عن جمیع الناس مکتوماً...» مولود متولد شد اما سری است، و کسی نباید متوجه بشود؛ لذا تأکید میشود: «عن جمیع الناس مکتوماً».
👈 بهتر است عرض شود که مسألۀ امامت بسیار سرّی بوده است و اصحاب یک امام به هیچ وجه امام بعدی را نمیشناختند و تنها اصحاب بسیار خاصی بودهاند که امام بعدی را میشناختهاند. امامت مسألهای بوده که تنها به آن افراد بسیار خاص اطلاع داده میشده است؛ آن هم به شرطی که این مطلب را ذکر نکند. در روایتهای ما آمده که این سرّی است که خدا در عرش به ملائکه گفته است و از ملائکه به فلان جا آمده است و بعد پیامبر آمده است شما این مطلب را در کوچه و بازار پخش میکنید! امامت یک سِر است. این بوده که وقتی که امام از دنیا میرفته، شیعیان مجبور بودهاند که بگردند تا متوجه شوند که امام بعدی چه کسی است؟ و علائم را ببینند. و اینطور نبوده است که هر شخصی دوازده امام را بشناسد.
● و در روایتها وارد شده است که امام وقتی که از دنیا میرفتهاند، یک نفر را بفرستید تا تحقیق کند؛ «فلو لا نفر من کل فرقة طائفة لیتفقهوا فی الدین» یکی از موارد تفقه در دین تفقه در شناخت امام است.
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
@madras_emb
🔆 نماز معیار است
مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ عَنْ أَبِي إِسْمَاعِيلَ السَّرَّاجِ عَنْ هَارُونَ بْنِ خَارِجَةَ قَالَ: ذَكَرْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام رَجُلًا مِنْ أَصْحَابِنَا فَأَحْسَنْتُ عَلَيْهِ الثَّنَاءَ فَقَالَ لِي كَيْفَ صَلَاتُهُ.
📚 الکافی؛ ج۳؛ ص۴۸۷
هارون بن خارجه گوید: در محضر امام صادق عليه السّلام، يكى از دوستانم را ياد كرده و بسیار تحسینش نمودم. امام فرمودند: وضعیّت نماز او چطور است؟
● علّامه مجلسی رضوان الله علیه:
الحديث صحيح. و يدل على أن الصلاة معيار التقوى و الورع. (مرآة العقول؛ ج ١۵؛ ص ٤٨١)
@madras_emb
💠 آفت سواد و استعداد زیاد
❖ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
🔹یکی از آفات در نقل اقوال و مطالب عبارت از سواد زیاد و دیگری عبارت از حافظه زیاد است؛ چرا که اگر کسی سوادش کم باشد ملا لغتی شده و دقت زیادی در عبارت خوانی و تصحیح دارد و اما کسی که سواد بالایی دارد عبارات را سریع و مطابق علم و استعدادش خوانده و عبور می کند.
🔹مرحوم صدوق جزء پر حافظهها بوده است. در مورد او و برادرش اینطور گفتهاند که: یحفظان ما لایحفظان غیرهما.
این دو حفظه قمیین بودهاند و همین حافظه قوی گاهی منشاء آفت میشود؛ زیرا شخص پر حافظه خودش را از مراجعه به مصادر اول بینیاز میبیند و اشتباهاتی میکند که افراد کم حافظه نمیکنند.
🔹 مرحوم سید حسن صدر که خیلی قوت حافظه داشته است و لذا در اجازه اش برای مرحوم آغا بزرگ طهرانی و همین طور در کتاب تاسیس الشیعه خیلی غلط دارد؛ چرا که خیلی به حافظه تکیه می کرده است.
از مرحوم محمد خان قزوینی نقل شده که پس از ایرادهای زیادی که به کتابی که در تحقیق یک کتاب نوشته بودم وارد کردند، تصمیم گرفتم که دیگر حتی سوره «قل هو الله» را هم اگر خواستم در کتابی نقل کنم به متن قرآن مراجعه کنم.
📚کتاب الصوم؛ ج۱؛ ص ۶۱ و ۱۸۰
@madras_emb
📸گزارش تصویری جشن میلاد با برکت حضرت بقیة الله الاعظم امام زمان "عجل الله فرجه الشریف"
🗓 چهارشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۲
📍مدرس فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@madras_emb
⬇️⬇️⬇️⬇️