#نشست_علمی
#فقه
#روشنفکری
🔰 گروه مطالعات #تمدننویناسلامی #پژوهشکده بین المللی امام رضا علیه السلام با همکاری دانشگاه #باقرالعلوم علیه السلام و مرکز #آخوندخراسانی برگزار می کند:
🔸نشست علمی: بررسی انتقادی #ارتجاعروشنفکری در عرصه فقه
(جستاری در ظرفیت های فقه در عرصه حکمرانی و پاسخ به شبهات)
🎙 ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر داود #مهدویزادگان
(رئیس سازمان سمت و دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
🎙دبیر علمی: حجت الاسلام دکتر عباسعلی #مشکانیسبزواری
(عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم)
⏰ زمان: سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳، ساعت ۱۰:۰۰ الی ۱۱:۳۰
🔰 مکان: مشهد مقدس، ساختمان مرکزی جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان ، طبقه اول ، اتاق جلسات
📲 به صورت #حضوری و #مجازی
📌همراه با اعطای #گواهی_حضور
🔗 لینک حضور در ایران:
https://vce.miu.ac.ir/mashhad6
#نشست_علمی
#فقه
#روشنفکری
#مشهد
🕌 گفتمان فقه مضاف حوزه خراسان
🆔 @feqhemozaf_khorasan
#نشست_علمی
#فقه_حکمرانی
#همایش_ملی_فقه_حکمرانی
🔰مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(علیه و علیهم السلام) برگزار می کند:
♻️ سلسله پیش نشست های تخصصی اولین همایش ملی فقه حکمرانی (نشست دوازدهم)
🔹 موضوع: ماهیت فقه حکمرانی
🎙 ارائه دهنده:
▫️حجت الاسلام دکتر داود مهدوی زادگان (رئیس سازمان سمت و دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
⏰ زمان: سه شنبه 22 آبان 1403، ساعت 12
🕌 مکان:
🔹مشهد مقدس، حرم مطهر رضوی، بست نواب صفوی، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (علیه و علیهم السلام)
#نشست_علمی
#فقه_حکمرانی
#همایش_ملی_فقه_حکمرانی
#مدرسه_عالی_فقاهت_عالم_آل_محمد
#مشهد
🆔 @feqhe_hokmrani
🕌 گفتمان فقه مضاف حوزه خراسان
🆔 @feqhemozaf_khorasan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 شرح توفیق دیدار
یک شنبه گذشته توفیق بزرگی نصیب بنده شد تا نماز ظهر و عصر را به امامت ولی امر امت اسلامی بجا آورم. بعد نماز فرصت کوتاهی دست آمد تا با حضرت آقا گفتگو کنم. به نظرم آمد که مهم ترین مسأله ای را که می تواند مرتبط با بیانیه گام دوم انقلاب و اسلامی شدن دانشگاه ها و مأموریت اصلی سازمان سمت باشد با مقام معظم رهبری در میان گذارم. و آن مسأله جایگاه کتاب درسی دانشگاهی در خروج جامعه از وابستگی و قرار گرفتن در مسیر تمدن جدید اسلامی است. بدون شک در دومین مرحله خود سازی، جامعه پردازی و تمدن سازی گفتمان انقلاب اسلامی که مورد توجه ولی فقیه در بیانیه گام دوم است، کتاب درسی دانشگاهی نقش اساسی را ایفا می کند. لذا با حضرت آقا ضمن بیان این مسأله، ایده « نهضت تولید کتاب درسی » در حوزه علوم انسانی و اسلامی را عرضه داشتم. این را نیز عرض کردم که در سه سال گذشته سازمان سمت را در همین راستا و اصل استاندارد سازی کتاب درسی دانشگاهی ساماندهی کرده ایم. بطوری که گروه های تخصصی سازمان را از ٣٠ به ۶٣ مورد همراه با بسیج بیش از ٣۵٠ استاد متعهد دانشگاهی و حوزوی افزایش داده ایم. حضرت آقا فرمودند که باید این ایده در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شود.
لازم به ذکر است که چون کلیپ دیدار با ولی فقیه منتشر شدهاست و برخی از دوستان جویای محتوای گفتگو بنده با حضرت آقا بودند، توضیح بالا را ضروری دانستم.
دوام فیض وجود ایشان بر امت اسلامی را از خداوند فیاض خواستاریم. انشالله
✍ داود مهدوی زادگان
✅ @mahdavizadegan
https://farsnews.ir/Mohsensolgi/1732311675807781686
پیشنهاد «نهضت تولید کتاب درسی» در محضر رهبر انقلاب
داود مهدوی زادگان رییس سازمان سمت در خصوص پیشنهاد خود در دیدار با رهبر معظم انقلاب نوشت:
🖌 ضرورت تحکیم کمربند دفاع و عزت و استقلال
من عرض میکنم دشمن ملّت ایران همان دشمن ملّت فلسطین است، همان دشمن ملّت لبنان است، همان دشمن ملّت عراق است، همان دشمن ملّت مصر است، دشمن ملّت سوریه است، دشمن ملّت یمن است؛ دشمن یکی است، شیوههای دشمن در کشورهای مختلف، مختلف است. یک جا با جنگ روانی، یک جا با فشار اقتصادی، یک جا با بمبهای دوتُنی، یک جا با سلاح، یک جا با لبخند، دارند دشمنان ما این سیاست را پیش میبرند، امّا اتاق فرمان یک جا است، از یک جا دستور میگیرند، از یک جا فرمان حملهی به جمعیّتهای مسلمان و ملّتهای مسلمان را دریافت میکنند. اگر این سیاست در یک کشور، موفّق شد، یعنی موجب سیطرهی بر یک کشور شد، وقتی خاطرشان از یک کشور آسوده شد، به سراغ کشور دیگر میروند. ملّتها نباید بگذارند.
هر ملّتی اگر میخواهد مبتلای به محاصرهی فلجکنندهی دشمن نشود، باید از اوّل چشم را باز کند، بیدار باشد؛ وقتی دید دشمن سراغ یک ملّت دیگر رفت، خود را با آن ملّت مظلوم و زیر ستم شریک بداند، به او کمک کند، با او همکاری کند تا دشمن آنجا موفّق نشود. اگر دشمن آنجا موفّق بشود میآید سراغ این نقطهی بعدی. ما مسلمانها سالهای متمادی از این حقیقت غفلت کردهایم، نتایجش را هم دیدهایم؛ امروز دیگر نباید غفلت کنیم؛ باید حواسمان جمع باشد. ما باید کمربند دفاع را، کمربند استقلالطلبی را، [کمربند] عزّت را، از افغانستان تا یمن، از ایران تا غزّه و لبنان، در همهی کشورهای اسلامی و ملّتهای اسلامی محکم ببندیم. این مطلب اوّل که امروز من خواستم عرض کنم. ( بیانات ولی فقیه در نماز جمعه تهران: ١٣/ ٧/ ١۴٠٣ )
✅ @mahdavizadegan
زیارت نامه فاطمه الزهراء سیده النساءالعالمین سلام الله علیها
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَكِ اللّٰهُ الَّذِی خَلَقَكِ قَبْلَ أَنْ يَخْلُقَكِ فَوَجَدَكِ لِمَا امْتَحَنَكِ صابِرَةً، وَزَعَمْنا أَنَّا لَكِ أَوْلِياءٌ وَ مُصَدِّقُونَ وَصابِرُونَ لِكُلِّ مَا أَتَانَا بِهِ أَبُوكِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَأَتىٰ بِهِ وَصِيُّهُ، فَإِنّا نَسْأَلُكِ إِنْ كُنَّا صَدَّقْناكِ إِلّا أَلْحَقْتِنَا بِتَصْدِيقِنَا لَهُما لِنُبَشِّرَ أَنْفُسَنا بِأَنَّا قَدْ طَهُرْنا بِوِلايَتِكِ
السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ رَسُولِ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ نَبِيِّ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ حَبِيبِ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ خَلِيلِ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ صَفِيِّ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ أَمِينِ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ خَيْرِ خَلْقِ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ أَفْضَلِ أَنْبِياءِ اللّٰهِ وَرُسُلِهِ وَمَلائِكَتِهِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ خَيْرِ الْبَرِيَّةِ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا سَيِّدَةَ نِساءِ الْعالَمِينَ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَالْآخِرِينَ، السَّلامُ عَلَيْكِ يَا زَوْجَةَ وَلِيِّ اللّٰهِ وَ خَيْرِ الْخَلْقِ بَعْدَ رَسُولِ اللّٰهِ؛ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا أُمَّ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ سَيِّدَيْ شَبابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الصِّدِّيقَةُ الشَّهِيدَةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الرَّضِيَّةُ الْمَرْضِيَّةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْفاضِلَةُ الزَّكِيَّةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْحَوْراءُ الْإِنْسِيَّةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا التَّقِيَّةُ النَّقِيَّةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْمُحَدَّثَةُ الْعَلِيمَةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَغْصُوبَةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ أَيَّتُهَا الْمُضْطَهَدَةُ الْمَقْهُورَةُ، السَّلامُ عَلَيْكِ يا فاطِمَةُ بِنْتَ رَسُولِ اللّٰهِ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكاتُهُ، صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْكِ وَعَلَىٰ رُوحِكِ وَبَدَنِكِ؛ أَشْهَدُ أَنَّكِ مَضَيْتِ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّكِ، وَأَنَّ مَنْ سَرَّكِ فَقَدْ سَرَّ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَمَنْ جَفَاكِ فَقَدْ جَفَا رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَمَنْ آذاكِ فَقَدْ آذىٰ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، وَمَنْ وَصَلَكِ فَقَدْ وَصَلَ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَمَنْ قَطَعَكِ فَقَدْ قَطَعَ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ لِأَنَّكِ بِضْعَةٌ مِنْهُ وَرُوحُهُ الَّذِي بَيْنَ جَنْبَيْهِ ، أُشْهِدُ اللّٰهَ وَرُسُلَهُ وَ مَلائِكَتَهُ أَنِّي راضٍ عَمَّنْ رَضِيتِ عَنْهُ، ساخِطٌ عَلَىٰ مَنْ سَخِطْتِ عَلَيْهِ، مَتَبَرِّئٌ مِمَّنْ تَبَرَّأْتِ مِنْهُ، مُوَالٍ لِمَنْ وَالَيْتِ، مُعادٍ لِمَنْ عادَيْتِ، مُبْغِضٌ لِمَنْ أَبْغَضْتِ، مُحِبٌّ لِمَنْ أَحْبَبْتِ، وَكَفَىٰ بِاللّٰهِ شَهِيداً وَ حَسِيباً وَ جازِياً وَ مُثِيباً.
✅ @mahdavizadegan
https://farsnews.ir/MahdaviZadegan/1733494158098841318
🔸 نظریه امت اسلامی بهمثابه کمربند دفاعی در اندیشه امامخامنهای
برشی از متن:
فیلسوفان سیاسی غربی تبیین نظریه دولت - ملت را با طرح مساله ضرورت گذار از وضع طبیعی به وضع مدنی آغاز می کنند. در وضع طبیعی هیچ تضمینی برای صیانت نفس از ناحیه دیگری نیست و هر فرد به قدری که می تواند باید از حریم شخصی خود دفاع می کند. به همین خاطر، افراد با تشکیل اجتماع و جامعه مدنی اختیار اعمال قدرت خود را به فرد یا گروه خاصی انتقال می دهند تا به نمایندگی از همه امنیت افراد را تامین کند. از این پس، قدرت حاکمه همان دولتی است که از دل قرار داد جمعی پدید آمده است.
اما با شکل گیری دولت - ملت مساله صیانت نفس به مساله صیانت نفوس متحده تبدیل می شود. زیرا جامعه مدنی شکل یافته هر قدر که بتواند امنیت داخلی را تامین کند از ناحیه دشمنان خارجی در امان نیست. اینطور نیست که همه آدمیان در قرار داد اجتماعی واحد مشارکت کرده باشند بلکه خیلی از آنها یا اساساً وارد چنین قراردادی نشده اند و سرکشی می کنند و یا در قرار دادهای اجتماعی دیگری که موجب شکل گیری دولت - ملت های متعدد می شود، شرکت کرده اند. از این رو، دولت - ملت های ضعیف همواره از ناحیه متمردین و یاغیان از یک سو، و دولت - ملت های قوی تر از سوی دیگر تهدید می شوند. بدیهی است که چنین تهدیدی صیانت نفوس متحده را نشانه رفته است. چون تهدید قدرت حاکمه به منزله تهدید نفوس متحده است.
✍ داود مهدوی زادگان
✅ @mahdavizadegan
📢 رهبر انقلاب، امروز: من به شما عرض میکنم به حول و قوهی الهی گسترهی مقاومت بیش از گذشته تمام منطقه را فرا خواهد گرفت. ۱۴۰۳/۹/۲۱
💻 Farsi.Khamenei.ir
https://farsnews.ir/MahdaviZadegan/1733940226766183586
🖌 نهضت مقاومت ادامه دارد
حوادث تلخ اخیر سوریه که در سال های گذشته نقش مهمی در گستره مقاومت بر عهده داشته است، موجب به راه افتادن تحلیل ها و گمانه زنی های نادرست و غلط جماعتی نادان و مغرض در داخل و خارج کشور شده است. همسویی و همروی معاندین نظام اسلامی با دشمن صهیونیستی و تروریست های داعشی هم نشان از ذوق زدگی شان از وضعیت جدید دارد. از این رو، طبیعی است که ولی فقیه در صدد تبیین و ترسیم ادامه راه مقاومت برای ملت و پیروان آن بر آید.
اما مهم ترین مسأله ای که انتظار می رفت ولی فقیه به تبیین آن بپردازند ادامه راه جبهه مقاومت است که ایشان با بیانی بسیار مستدل و روشن از سویی جبهه استکباری صهیونی را نا امید و پریشان خاطر کردند و از سوی دیگر، ملت و جبهه مقاومت را دلگرم تر و امیدوارتر از گذشته ساختند....
✅ @mahdavizadegan
🖌 سوریه اشغالی و مساله انجمن اشغالگران
سرنگونی دولت قانونی سوریه توسط نیروهای مزدور تکفیری تروریستی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی و پشتیبانی کشور همسایه آن، منطقه غرب آسیا را در معرض تهدید بحران بی ثباتی و نا امنی های فرا گیر قرار داده است. آنچه اکنون در سوریه شاهد آن هستیم تنها سرنگونی دولت قانونی نیست بلکه سوریه به کشوری اشغال شده توسط اشغالگران سنتی و نو ظهور تبدیل شده است.
رژیم نامشروع صهیونیستی چندین دهه است که علاوه بر خاک فلسطین بخش هایی از خاک سوریه را به اشغال خود در آورده است. دولت صهیونی با پدید آمدن وضعیت بی دولتی در سوریه فرصت را غنیمت شمرده علاوه بر نابود کردن زیر ساخت های نظامی و غیر نظامی سوریه بخش های دیگری از خاک این کشور را به اشغال خود در آورده است. اخبار واصله حکایت از نزدیک شدن نظامیان صهیونیست به حومه دمشق پایتخت سوریه دارد. اما در این بین، شاهد اشغالگری نوظهور در همسایگی سوریه هستیم. این کشور با داعیه عثمانی گری سودای تصرف بخش هایی از خاک سوریه را در سر دارد.
بنابراین، هیچ بعید نیست که سوریه اشغال شده جدای از مسأله تجزیه در آینده به معرکه انجمن دولت های اشغالگر قدیم و نو ظهور تبدیل شود. بدیهی است که کمترین تهدید در شکل گیری چنین معرکه ای ایجاد بی ثباتی و نا امنی در منطقه خواهد بود. لذا دولت های منطقه می بایست با کنار گذاشتن اختلافات و درک عمیق از تهدید مشترک پیش رو و با تاکید بر اصل امت اسلامی، مانع شکل گیری انجمن اشغالگران در کشور مسلمان سوریه شوند. مسلماً هرگونه کوتاهی در این مسأله تهدید آمیز عواقب تلخ غیر قابل جبران به دنبال خواهد داشت.
✍ داود مهدوی زادگان
✅ @mahdavizadegan
🔸 دانشگاه قلب ایران است ( ١ )
✍ داود مهدوی زادگان
مقدمه
اواخر آذر ماه هر سال با عنوان هفته پژوهش نام گذاری شده است. در این هفته از سوی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نمایشگاه های مختلفی در معرفی دستاورد های علمی و پژوهشی خود برگزار می شود. این گونه اقدامات با هدف معرفی و تبیین پیشرفت های علمی ایران اسلامی به مردم است. ملت در این هفته با تلاش های جهادی اساتید و دانشجویان دانشگاه ها و موسسات عالی در عرصه پیشرفت و توسعه علمی کشور آشنا می شوند و از چگونگی گام های بلند ایران امروز در مسیر آبادانی و ترقی آگاهی پیدا می کنند. از این جهت زحمات همه دست اندرکاران برگزاری هفته پژوهش قابل تقدیر و تشکر است.
با وصف این، گمان می کنم ملت شریف ایران پیشرفت و توسعه علمی دانشگاهیان را نه فقط در هفته پژوهش بلکه در زندگی روزمره خود لمس می کنند. امروز مردم در ناخودآگاه خود خوب می دانند که در رفع نیازهای روزمره و راهبردی به واسطه فعالیت علمی گسترده دانشگاه ها لنگ نمانده اند و منتظر لطف و ترحم کشورهای پیشرفته غربی نیستند. کافیست که دو سه دهه به عقب باز گردیم تا متوجه شویم ایران امروز چقدر متکی به دستاوردهای علمی بومی شده یا ایرانی شده خود است. وضع پیش از انقلاب در این قیاس که جای خود دارد.
اکنون دانشگاه ایرانی به فضل الهی توانسته اثرات شوم تحریم های فلج کننده غرب علیه ایران را خنثی کند. کمر تحریم به دست توانای دانشگاهیان شکسته شده است. غربی ها هم بر این مطلب خیلی خوب آگاهند و فهمیده اند که فقط شَبَه و سایه تحریم بر سر ایرانیان حاکم است و نه خود تحریم. از این رو، تمام امید آنان برای اثرگذاری سایه تحریم بر ذهنیت ایرانیان، رسانه ها و سیاستمداران و روشنفکر نما های وابسته و فضای مجازی مسموم است. چون تنها این جماعت غربزده و وابسته است که همچنان مسأله تحریم را جدی گرفته است و راه حل نجات ایران را در سازش و تسلیم برابر غرب و نظام استکباری می دانند. در حالی که مردم در ضمیر خود چنین درکی ندارند، اگر چه در محاورات عامیانه با آنان هم زبانی می کنند. حتی مردم برخی نارسایی ها مانند قطعی برق و آلودگی هوا را به حساب ناتوانی های دانشگاه در پدید آوردن زیر ساخت ها نمی گذارند. چون می دانند دانشگاه برای اینگونه مسائل راه حل دارد. بلکه ملت اینگونه مشکلات را به حساب بی تدبیری و سوء تدبیر های مدیریتی می گذارد.
دانشگاه ایرانی بر شعار تحقیر آمیز « ما نمی توانیم » فائق آمده است و آن را به شعار افتخار آمیز « ما می توانیم » تغییر داده است. در این میان، تنها نقش مثبت واقعیت تحریم این بوده است که عزم دانشگاه ایرانی را در اراده بر دانستن و توانستن جزم تر و مصمم تر ساخته است. البته اعتماد حاکمیت به توانایی های دانشگاه هم نقش زیادی داشته است. قدرت حاکمه و ملت انقلابی، هم به دلیل آرمان استقلال خواهی و نیز به دلیل مساله تحریم به درستی در امر توسعه و سازندگی به دانشگاه ایرانی اعتماد کرد و پاسخ خوبی هم از این اعتماد ملی دریافت کرد. بطوریکه اکنون چرخ زندگی جامعه به کمک دانشگاه ایرانی در حال چرخیدن است.
واقعیت این است که دانشگاه ایرانی با انقلاب اسلامی متولد شده است، اگرچه فکر آن در پیش از انقلاب وجود داشت. مرحوم امیر کبیر با همین ذهنیت دانشگاه ایرانی دار الفنون را تاسیس کرد. فرهیختگان دردمند و ترقی خواه زیادی بودند که همین ذهنیت را در دانشگاه ها تعقیب می کردند؛ لکن آنها می دیدند که استیلای گفتمان منحط غربزدگی بر فرهنگ عمومی و وابستگی حاکمیت مانع جدی گرفتن دانشگاه ایرانی شده است. در آن دوران، عمده تکیه حاکمیت در امر توسعه بر مستشاران و مهندسان غربی بود. سیل مهاجرت نخبگان ایرانی در آن دوره به دلیل همین جدی نگرفتن آنها از سوی دستگاه حاکمه بوده است. در جدی نگرفتن دانشگاه ایرانی همین بس که حاکمیت اغلب مدیران ارشد خود را از میان درس خوانده های فرنگ رفته انتخاب می کرد. به همین خاطر است که می گوییم تولد دانشگاه ایرانی تا وقوع انقلاب اسلامی به تاخیر افتاده است.
✅ @mahdavizadegan
ادامه متن 👇👇👇
دانشگاه قلب ایران است ( ٢ )
قلب بودگی دانشگاه
اما مقصود نگارنده از بیان مقدمه بالا این است که بگویم امروز دانشگاه ایرانی جایگاه واقعی خود را در میان حاگمیت اسلامی و مردم پیدا کرده است. می دانیم که دانشگاه برای هر ملتی به مثابه قلب برای بدن است. تمام شریان های پیشرفت و توسعه در هر کشوری به دانشگاه ختم می شود. آنچه در شریان های جامعه ی توسعه یافته جریان دارد همانا عقلانیت تکنیکی است و آن دستگاه و عضو رئیسه ای که این نوع عقلانیت را تولید و تا دورترین نقاط کشور پمپاژ می کند، دانشگاه است. دانشگاه عقلانیت توسعه را مستمراً موافق با نیازهای واقعی و بومی جامعه تصفیه و بازآفرینی و مجدداً به شریان های توسعه جامعه تزریق می کند.
اکنون دانشگاه ایرانی در ایران چنین جایگاهی دارد. دانشگاه در ایران به مثابه قلب برای جامعه تلقی میشود. همه به درستی فهمیده اند که حیات جامعه وابسته به خوب کار کردن دانشگاه ایرانی است. مردم دستاوردهای علمی دانشگاه ایرانی را در زندگی خود احساس می کنند. و همانطور که گفته شد این چنین درک و واقعیتی از دانشگاه ایرانی تا پیش از انقلاب اسلامی پدید نیامده بود. دانشگاه ایرانی در دوران پهلوی چونان امری زینتی و تشریفاتی بود.
اصول پاسداشت دانشگاه ایرانی
گمان نمی رود که هیچ ایرانی با چنین تلقی ( قلب بودن ) از دانشگاه ایرانی مخالف باشد و ضرورتی هم ندارد بیش از این درباره آن سخن گفت. بلکه مهم این است که بدانیم چگونه از این قلب ایران حراست کنیم و نگذاریم از کار بیافتد که اگر از کار افتد کشور از کار می افتد و با جامعه ای مرده مواجهه خواهیم شد. به همین خاطر، در اینجا به چند عامل ایمنی در امر حراست از قلب ایران اشاره می شود.
١. خود مراقبتی فرهنگی و اخلاقی
باید در درجه اول، خود دانشگاهیان به مراقبت از این قلب تپنده ملت بپردازند. باید بررسی شود که کدام اخلاق و فرهنگ و گفتمانی بود که دانشگاه ایرانی را از آن وضعیت احساس بیهودگی و تحقیر شدگی و زینتی بودن به وضعیت جهادی اصیل چونان قلب برای توسعه جامعه تبدیل کرده است؟ مسلماً گفتمان های وابستگی غرب باورانه و غربزدگی و ابتذال فرهنگی و اخلاقی محافظ ایمنی دانشگاه ایرانی نه فقط نیستند بلکه چونان سمی برای دانشگاه است. پیش از انقلاب اسلامی همین امور بر مقدرات دانشگاه ایرانی حاکم بود که به مثابه قلب ملت تلقی نمی شد. از این رو، دانشگاه همواره به کار فرهنگی و اخلاقی نیاز دارد. و البته علوم انسانی در این مراقبه خود انگیخته نقش زیادی می تواند داشته باشد. لکن علوم انسانی تحول یافته متعالی از عهده این کار بر می آید و نه علوم انسانی رسمی کنونی حاکم بر دانشگاه.
٢. پیوست فرهنگی
باید آن نوع عقلانیتی که دانشگاه ایرانی وارد شریان های توسعه و پیشرفت کشور می کند همراه با پیوست فرهنگی باشد. به عبارت دیگر، باید این عقلانیت پیچیده در فرهنگ ایرانی اسلامی باشد. در غیر این صورت، دانشگاه ایرانی آن وجه سازندگی و حیات بخشی خود را از دست می دهد. اینکه غربی ها اصرار دارند که تکنولوژی شان به همراه ایدئولوژی غربی صادر شود برای همین خاطر است. از این رو، بیانیه گام دوم انقلاب و ایده اسلامی شدن دانشگاه ها از اسناد بالا دستی پیوست فرهنگی دانشگاه ایرانی به شمار می آید. در همین راستا، نقد جدی بر برگزاری نمایشگاه های هفته پژوهش فقدان پیوست فرهنگی آن است.
٣. وحدت حوزه و دانشگاه
این را همه می دانند که دانشگاه های غربی از دل حوزه های علمیه برآمده است. سنت های علمی و اخلاقی حوزه در پدید آمدن دانشگاه مدرن غربی نقش داشته است. نمی توان تصور درستی از پیدایش دانشگاه غربی بدون ملاحظه حوزه های علمیه مسیحیان داشت. لذا بزرگترین خطای مروجان دانشگاه ایرانی همین بود که گمان می کردند راه دانشگاه با جدایی از حوزه علمیه استوار می شود. در حالی که تجربه نشان داد که قطع ارتباط دانشگاه با حوزه علمیه در دوران پهلوی امری بیهوده و خطا بوده است. چنانکه واقعیت قلب شدگی دانشگاه ایرانی پس از انقلاب بواسطه ترویج ایده وحدت حوزه و دانشگاه بوده است. حوزه علمیه جدای از هبه عقلانیت فلسفی و اجتهادی می تواند آن معنویت مورد نیاز دانشگاه را تامین کند. اما متاسفانه سکولارها و عرفی گرایان حوزوی و دانشگاهی در عدم انعقاد چنین وحدتی نقش دارند.
✅ @mahdavizadegan
ادامه متن 👇👇👇