مقالات کنگره نقش شیعه در گسترش علوم اسلامی
نقش شیعه در گسترش علوم حدیث
1. تأثیر زبانی و محتوایی روایات شیعی بر «ادبیات فارسی»
2. نقش «نهجالبلاغه» در گسترش فرهنگ و علوم اسلامی
3. ادعیهنگاری شیعی؛ تاریخچه، ویژگیها و امتیازات
4. نقل و انتقال احادیث امامیه، مکتوب یا شفاهی؟
5. نقش شیعه در گسترش حدیث در خراسان
6. مدرسه «ری» و نقش آن در نشر حدیث
7. مدرسه حدیثی کلامی قم و نقش آن در گسترش علوم اسلامی
8. نقش عالمان شیعه در دانش «تخریج»
9. نقش شیعه در نقد و آسیبشناسی حدیث
10. نقش شیعه در کتابت حدیث
11. نقش شیعه در دانش «مشکلالحدیث»
12. «الرعایة» شهید ثانی پیشتاز درایهنگاری مقارن
13. نقش شیعه در دانش درایه
14. نقش شیعه در پیدایش دانش رجال
15. نقش اهلبیت(ع) و شیعیان در تصحیح استناد و گفتمان حدیثی
16. نقش اهلبیت(ع) در پیدایش و گسترش دانشهای حدیثی
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/131073
مقالات کنگره نقش شیعه در گسترش علوم اسلامی
نقش شیعه در گسترش علوم قرآن
1. نوآوریهای قرآنی شیعه در عصر حاضر
2. پژوهشهای قرآنی فقهای امامیه در عصر شکوفایی فرهنگ و تمدّن اسلامی (سده 4 و 5 ق)
3. حافظان و قاریان شیعه و نقش آنان در ترویج فرهنگ حفظ و تلاوت قرآن
4. نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش «قرائت» و علوم مرتبط با آن
5. نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش مفردات
6. نقش شیعه در پیدایش و گسترش «فقهالقرآن»
7. نقش شیعه در تأسیس و پیشبرد دانش «فقه قرآن»
8. تراث تفسیری اصحاب ائمه(ع) و تأثیر آنان در تفاسیر اهلتسنن
9. نقش امام علی(ع) و مفسران شیعه در «تفسیر تنزیلی»
10. نقش اهلبیت(ع) در تفسیر صحابه و تابعین
11. زندگی نامه قرآنی حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی)
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/25446
🔰 ولادت حضرت مادر؛ فاطمه زهرا سلام الله علیها
سیره عملی و جزء جزء حیات آن حضرت گویاترین شاهد قدر و منزلت حیاء، عفاف و حجاب نزد ایشان است. آن حضرت در توصیه ای تربیتی به زنان می فرمایند: «بهترين چيز براي زن آن است كه مردي را نبيند و نيز مورد مشاهده مردان قرار نگيرد». مطالعه متون تاریخی مربوط به پوشش شخصی حضرت زهرا(س) نیز می تواند راهنمای ما برای شناخت اهمیت این حکم شرعی نزد اهل بیت(ع) باشد.
در این باره فضیل بن یسار از امام باقر(ع) اینگونه روایت می کند که فرمود: «ِفاطمه سيده زنان بهشت است و مقنعه او تا اينجا بيشتر نبود و [امام باقر] با دست تا وسط بازو را نشان داد». این مقنعه بلند فقط بخشی از حجاب حضرت صدیقه طاهره بوده است، چرا که پوشش ایشان هنگام حضور در مجامع عمومی تر، شکلی بسیار کامل تر داشت. در توصیف پوشش آن حضرت در حوادث تلخ بعداز وفات پیامبر اکرم(ص) نیز می خوانیم که: «مقنعه خود را بر روی سر انداختند [پیچاندند] و سرتاسر خود را با چادرشان پوشاندند، همراه با جمعی زنان قبیله خود راه افتادند در حالی که دنباله دامن شان روی زمین می کشید».
#حضرت_زهرا #میلاد_حضرت_زهرا #روز_زن #روز_مادر #مادر #حجاب #حضرت_مادر
📖 مطالعه یادداست:
https://makarem.ir/maaref/l/0419265
❓ شأن نزول سوره کوثر و مصداق خیر کثیر؟
پرسش: آیا سوره کوثر در شأن حضرت فاطمه(س) نازل شده است؟ و آیا منظور از خیر کثیر تنها ایشان می باشد که به پیامبر عطا شده است؟
✍️ پاسخ اجمالی:
کوثر در لغت به معنای خیر کثیر است. در بیان شأن نزول این سوره، در منابع تاریخی و حدیثی از قول صحابه و ائمه(ع) گفته شده که کوثر نهری پربرکت در بهشت است. نیز مفسران برای «کوثر» معانی دیگری ذکر کرده اند که به نظر می آید همگی آنها ذکر مصادیقی برای مفهوم خیر کثیر است. با این همه، اگر به این نکته توجه کنیم که دو فرزند پسر پیامبر اکرم(ص) در زمان کودکی فوت شدند و نیز به آیه سوم این عطف توجه داشته باشیم که وصف «بریده نسل بودن» را به دشمنان پیامبر برمی گرداند، به نظر می رسد باید مصداق اصلی «خیر کثیر» را اولاد و نسل و ذریه فراوان ایشان بدانیم. خیر کثیری که سرمنشأ اولیه آن، تولد حضرت زهرا(س) در خانه وحی بود. ذریه پیامبر(ص)، به عنوان نگهبانان اصلی آیین آسمانی اسلام و شریعتش، ائمه معصوم دوازده گانه اهل بیت(ع) بودند و غیر از آنها نیز بزرگان فراوانی از نويسندگان و فقها و محدثان و مفسران والامقام تاریخ اسلام، از همین ذریه بودند. چنین تفسیری از معنای «خیر کثیر»، مورد توجه مفسرین شناخته شده ای از اهل سنت مانند فخر رازی و آلوسی نیز بوده است.
#حضرت_زهرا(س) #حضرت_فاطمه(س) #سوره_کوثر #کوثر #خیر_کثیر #قیامت #حوض_کوثر #ذریّه #ذریه_زهرا #بهشت #سادات
✍️ پاسخ تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0429027
احترام خانه حضرت زهرا(س) در قرآن و سنت
پرسش: احترام خانه حضرت زهرا(س) در قرآن و سنت چگونه بیان شده است؟
✍️ پاسخ اجمالی:
در مورد احترام خانه حضرت فاطمه(س) باید گفت که، خداوند برای این خانه منزلت والایی قائل شده است. زیرا هنگامی که آيه 36 سوره نور نازل شد: «[نور خدا] در خانه هايى است كه خدا رخصت داده كه قدر و منزلت آنان رفعت يابد...»؛ حضرت رسول اکرم(ص) فرمودند: «خانه حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت فاطمه(س) از جمله ی برترین آنهاست». و همچنین مدت نه ماه به در خانه دخترشان آمده، بر او و همسر گرامی اش سلام مى كردند و آيه تطهیر (33:احزاب) را تلاوت می فرمودند.
#حضرت_زهرا(س) #حضرت_فاطمه(س) #قرآن #رسول_خدا(ص) #سنّت #اهل_بیت #آیه_تطهیر
✍️ پاسخ تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0403702
⁉️ مصحف فاطمه(س) قرآن شیعه؟!
پرسش: منظور از مصحف فاطمه(س) در منابع شیعی چیست؟ آیا آن هم نوعی قرآن است؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
واژه «مصحف» در این روایات به معنای مجموعه ای از نوشته ها كه بین دو جلد قرار دارد، می باشد نه به معنای کتاب قرآن. حضرت زهرای مرضیه(س) که سرور زنان عالم است، همچون حضرت مریم(س) محدثّه بود و جبرئیل بر ایشان نازل می شد. پذیرش محدثه بودن حضرت زهرا(س) نباید برای مسلمانان اهل سنت که در منابع خود خلیفه دوم را نیز شخصی محدَّث معرفی می کنند امر غریبی باشد. در ایّام بعد از رحلت رسول خدا(ص)، جبرییل برای تعزیت نزد حضرت فاطمه(س) می آمد و ایشان را از حوادثی كه درباره فرزندانشان رخ می دهد آگاه می كرد و امام علی(ع) آنها را می نگاشت؛ این نگاشته ها مصحف فاطمه(س) نامیده می شود و همان طور که در احادیث اهل بیت(ع) نیز تصریح شده حکمی از حلال و حرام در آن مورد اشاره قرار نگرفته است.
#حضرت_زهرا(س) #حضرت_فاطمه(س) #قرآن #مصحف #مصحف_فاطمه(س) #شیعه
✍️ پاسخ تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0429007
🔰 ولادت امام محمد باقر علیه السلام
✍️ اشاره:
پنجمین امام ما شیعیان اثنی عشری، امام محمد باقر(علیه السلام) در اولین روز ماه رجب سال 57هـ ق در شهر مدینه متولد شد. بنابراین سال تولد، می توانیم به این نتیجه برسیم که ایشان حادثه کربلا و اتفاقات مربوط به آن را درک کرده اند. موضوعی که خود ایشان نیز در بیانی به آن تصریح نموده اند. پدرشان امام سجاد(ع) و مادرشان، فاطمه دختر امام حسن مجتبی(ع) است و هم از امام حسین(ع) و هم از امام حسن(ع) نسب می برد، لذا ملقب به القابی همچون «هاشمی بین هاشمیین»، «علوی بین علویین» و «فاطمی بین فاطمیین» شده است.
همچنین از القاب مشهورش می توان به «شاکر» و «هادی» و «امین» نیز اشاره کرد. اما معروف ترین لقب ایشان، «باقر» است. در حدیث معروفی پیامبر اکرم(ص) در پیش بینی ای غیبی به یکی از صحابه شان یعنی جابر بن عبدالله انصاری می فرماید: «تو مردى از خاندان مرا درك خواهى كرد كه نامش نام من، و رفتار و كردارش، رفتار و كردار من است و دانش را تا ژرفايش مى شكافد».
✍️ عناوین یادداشت:
تولد، نسب و القاب امام / گوشه ای از ویژگی های شخصیتی و اخلاقی امام(ع) / امام باقر(ع) و شرایط پیچیده فرهنگی و اجتماعی / مواجهه امام با اندیشه ها و گروه های فکری مختلف / خلأ فقهی جامعه در عصر امام / نهضت فرهنگی امام و تأسیس مکتب شیعی مستقل / تاکید بر تشخّص و استقلال مدرسه فرهنگی اهل بیت(ع) از سوی امام / زمینه های سیاسی عصر امام و مواجهه حضرت با خلفای جور
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419334
#امام_محمد_باقر(ع) #ولادت_امام_محمد_باقر(ع) #اول_رجب
📚 امام باقر(ع) در گزارشات منابع تاریخی
امام باقر(ع) پنجمین امام شیعه از مادري به نام فاطمه دختر امام حسن(ع) متولد شد و توسط «ابراهیم بن ولید بن عبدالملک» مسموم و به شهادت رسید و در بقیع دفن شد. نقش انگشتری ایشان که معمولاً شعار ائمه در برخورد با مشکلات زمان خود بود، «اَلْعِزَّةُ لِلّهِ جَمِیعا» بوده است. از سویی حضرت را باقر می گفتند؛ زیرا شکافنده علم بوده و اصولش را مشخص و طرز استنباط فروع علم از اصول آن را بیان كرده است. همچنین پيامبر(ص) به جابر فرمود كه عمرت طولانی می شود و فرزندم را خواهی ديد كه هم نام من است، سلام مرا به او برسان.
#امام_محمد_باقر(ع) #ولادت_امام_محمد_باقر(ع) #باقرالعلوم
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0412988
شيعه واقعی از منظر امام باقر(ع)
امام باقر(ع) درباره معرفي شيعه واقعي مي فرمايد: «يَا مُيَسِّرُ أَلاَ اُخْبِرُكَ بِشِيعَتِنَا؟ قُلْتُ: بَلى جُعِلْتُ فِداكَ قَالَ: إِنَّهُمْ حُصُونٌ حَصِينَةٌ و صُدُورٌ أمِيْنَةٌ وَ أَحْلاَمٌ وَ زِيْنَةٌ لَيْسُوا بالمَذِيعِ البَذِرِ وَ لاَ بِالجُفَاتِ المُرَاعِيْنَ رُهْبَانٌ بِالْلَيلِ اُسُدٌ بِالْنَهارِ»؛ (حضرت امام محمّد باقر(ع) فرمود: اى ميسّر، آيا شيعيانمان را به تو معرّفى كنم؟ ميسّر گفت: فدايت شوم بفرماييد. حضرت فرمود: آنها دژهاى محكم و سينههاى امانتدار و صاحبان عقلهاى وزين و متين هستند، شايعهپراكنى نمىكنند و اَسرار را فاش نمىكنند و آدمهاى خشك و خشن و رياكار هم نيستند، راهبان شب و شب زندهداران و شيران روزند).
#امام_محمد_باقر(ع) #ولادت_امام_محمد_باقر(ع) #شیعه
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0406794
هدایت شده از makarem.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شرط ولایتمداری از دیدگاه امام باقر علیه السلام
افراد تندرویی در عصر امام باقر و امام صادق علیهما السلام بودند که با مخالفان رفتار تندی داشتند. امام باقر علیه السلام می فرماید: کسی طریق مسیر ولایت را می پیماید که بتواند هنگام غضب، خود را کنترل کند و الا این مسیر برای او نتیجه ای نخواهد داشت.
http://mk6.ir/ChWeT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
#امام_باقر_علیه_السلام
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت_روز
#رجب
📝 فضيلت و اعمال ماه مبارک رجب از منظر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
مروری بر وقایع تاریخی ماه رجب / ماه رجب؛ بهار خودسازی و معنویت / چرا رجب «ماه خدا» نامیده شده است؟ / رجب؛ ماه بارش رحمت الهی / لیله الرغائب؛ شب پاداش ها / فضیلت عمره رجبیه از نگاه معصومین علیهم السلام / چرا ماه رجب یکی از ماه های حرام است؟ / ...
http://mk6.ir/CmGuE
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸 تبیین فقه شیعی توسط امام باقر علیه السلام
🔸 دیدگاه صحابه و تابعین درباره امام باقر علیه السلام
🔸 موقعیت علمی امام باقر علیه السلام در منابع تاریخی
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "امام باقر علیه السلام":
http://mk6.ir/GuErX
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir