🔖 دربارهی مدرسهی آزاد متنخوانی
🔶 برای هرکس، درست در جایی که آکادمیهای جدید، دانشگاهها، پژوهشگاهها، کورسها و دیگر نمایشهای تقلبی از آموزش تمام میشوند؛ اقدام واقعی برای دانستن از مراجعه به متون اصلی آغاز میشود.
در دنیای نمایشهای سطحی و زودگذر، دانش نیز مثل دیگر کالاها، دست چندم و مصرفی بازتولید میشود، اما مراجعه به مصادر اصیل و مطالعه متنهای بنیادی هنوز ناممکن نشده است.
آغاز حرکت به سمت دانستن، برای همهی کسانی که به هر نحوی از آموزشهای مزوّرانه و صنعتی امروزی عبور کردهاند در شمایل مواجههی خالصانهی با متن های اصلی ظهور میکند.
🔶 آموزش؛ نه به عنوان بخشی از نظم جهانی بازار، دانستن؛ نه به عنوان یک تجارت دارای صرفهی اقتصادی، و آگاهی؛ نه به عنوان پردهای از یک شعبدهبازی تبلیغاتی، هرچند بسیار دیریاب اما هنوز میتواند قابل دسترسی باشد.
🔶 مدرسهی آزاد متنخوانی با احتراز حداکثری از ساختارهای محدود کنندهی آموزش کهنه و مدرن و با احترام بیپایان به کرامت لگدمال شدهی انسان در فضای آموزش سنتی و جدید، تلاشی است در ابعاد خُرد، برای شکل گیری یک فضای اصیل متنخوانی گروهی. مواجههی جمعی بیواسطه با متون اصلی، به هدف دانستن؛ و البته تمرین ایستادن در برابر تقلب سازمانیافتهای به نام آموزش.
#متنخوانی
#مدرسه_آزاد_متنخوانی_بامداد
#معرفی
@mam_bamdad📚
🔷 تا میتوانيد "متن" بخوانيد
🔸 يکی از پديدههایی که در سالهای اخير در ميان برخی طالب علمان حوزه مطالعات اسلامی ديده میشود اتکای بيش از حد بر پژوهشها به جای تلاش برای آشنایی مستقيم با متون است.
🔸 البته طبعاً هر پژوهشگری در تحقيقات تاريخی و متنی خود نيازمند هر دو جنبه است و در اين سخنی نيست. اما آنچه متأسفانه ديده میشود محدود شدن دايره آشنایی مستقيم با متون و در قياس با آن اعتماد بيش از اندازه به پژوهشها و سابقه آنهاست.
🔸 يکی از دلائل اين امر فزونی روزافزون تحقيقات به ويژه به زبانهای اروپایی در حوزه مطالعات اسلامی است؛ و همزمان دليل ديگر انتشار انبوهی از متون تاريخی و دينی و فکری و ادبی در مقياس دهها برابر نسبت به اوائل قرن بيستم است. بنابراين هم آشنایی و مراجعه به عمده متون مرتبط در هر پژوهش مثلاً در حوزه مطالعات قرآنی و يا حديثی بسيار وقتگيرتر، مشکلتر و نيازمند حوصله و دقت بيشتری است و هم به دليل وجود پژوهش های گسترده و آسانيابتر در اين زمينهها، برخی ترجيح میدهند به جای متنها به اين نوع از پژوهشها بسنده کنند.
🔸 طبعا مراجعه به هر دو نوع ادبيات (يعنی متون و همچنين پژوهشهای جديد) هم لازم است و هم اهميت آن برای بسياری امری بديهی و روشن است. منتهی سخن بر سر اين است که اندازه و وزن و حجم هر کدام بايد چقدر باشد و اولويتها کدام است؟
🔸 به تجربه يافتهام؛ پژوهشی که بيش از آنکه متکی بر مراجعه مجدد به متنها و بازخوانی آنها باشد اعتماد بر پژوهشهای ديگران را مبنا قرار میدهد، حتی اگر خيلی هم ظاهری آراسته و عالمانه و پر ارجاع داشته باشد در مقام بازبينی و دقت معلوم میشود تا چه اندازه از اين نا آشنایی و عدم توجه به متون در معرض بد فهمیها و تکرار اشتباهات ديگران و يا کليات گویی قرار گرفته است.
🔸 اما من اينجا بيشتر خطابم به نسل جوان و علاقمند به مطالعات اسلامی است: تا میتوانيد متن بخوانيد. هر نوع متنی: ادب عربی و فارسی، متون رشتههای مختلف علوم دينی و خاصه متون تاريخی و روایی.
🔸 بدون آشنایی عميق و بازخوانی متون و به ويژه متون کهن در هر رشتهای کار پژوهش به سامان نمیرسد. عادت کنيد اگر يک کتاب و مقاله از حوزه مطالعات غربی در حوزه اسلام و ايران میخوانيد در مقابل ده و بل صد متن مهم از متون کهن را به دقت بخوانيد. کتاب را دست بگيريد و بخوانيد. هر چقدر متن بخوانيد به تدريج متوجه میشويد که از پژوهشهای سطحی و در عين حال بلند پروازانه و پر ادعا بینيازتر میشويد.
🔸 البته بیگفتوگو آشنایی با پژوهشهای عميق و کلاسيک و سرنوشتساز ضروری است و مکمل مطالعه متن است اما اندازه و قدر هر کدام را در جای خود قرار دهيد. ساده انگاری است که [فکر کنیم] با صرف خواندن پژوهشهای جديد بیآنکه با متون و با سنتهای قدمایی از نزديک آشنایی حاصل کنيم، میتوانيم سخنی از سر تحقيق -و نه صرف تقليد- برای ديگران داشته باشيم.
✍دکتر حسن انصاری
عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات پیشرفتهی پرینستون
#یادداشت
#مدرسه_آزاد_متنخوانی_بامداد
@mam_bamdad📚
مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
📚در مدرسه آزاد متن خوانی بامداد چه میگذرد؟ @mam_bamdad
📚در مدرسهی آزاد متنخوانی بامداد چه میگذرد؟
🔹اینجا خبری از غل و زنجیرهای ساختاری و محدود کنندهی آموزش مدرن نیست؛ نمره، حضور و غیاب، حذف و اضافهی واحد، دستهبندی انسانها، الزام به گذراندن پیشنیاز و دیگر روابط تحقیر کنندهی کرامت فردی، جای خود را به توافق جمعی و همراهی منعطف در مراودات انسانی داده است. به دور از کانالکشیهای آموزشی سخت و ضدبشری مرسوم، در این مدرسه، جریان آموزشِ گروهی و آگاهیِ جمعی درست مثل حرکت سیال و نرم آب در مسیر رود ادامه پیدا میکند.
🔹در مدرسهی آزاد متنخوانی بامداد، هر حلقه بر محور یک متن شکل میگیرد. انتخاب متن و برنامهی برگزاری جلسات با توافق جمعی مشخص میشود. در این میان حداقل یکی از اعضای حلقه، مسئولیت حل مشکلات و پیچیدگیهای احتمالی متن را به عهده میگیرد. سرپرست حلقه، تنها به عنوان تسهیلگرِ حرکت گروه در متن بوده، و احیاناً با تکیه به تجربهی قبلی از مطالعهی متن، اجازهی توقف گروه یا باقی ماندن مشکلی جدی در عبارات متن را نمیدهد.
🔹بر خلاف کلاسهای آموزشی آکادمیک، حلقههای متنخوانی، استاد و مدرسی ندارند که اکثر زمان یک کلاس را به توضیح مطلب از نگاه شخصیشان اختصاص بدهند. در این مدرسه سرحلقههای هر متنخوانی -اگرچه عموماً سابقهی تدریس در مراکز آموزشی آکادمیک را دارند- اما تنها در خوانش و فهم متن همراه دیگر اعضای حلقه خواهند بود.
🔹حفظ اصالت جایگاه استاد و معلم در هر جایی که حرف تازهای برای ارائه وجود داشته باشد لازم و مهم است، اما در نظر گرفتن جایگاه استادی در جلساتی که هدف نهایی آنها فهم مفاد یک متن باشد یکی از مهمترین آسیبهای نظام آموزشی صنعتی و کارخانهای برای تولید انبوه فارغالتحصیل است.
🔹بر خلاف کلاسهای آموزشی مرسوم، در مدرسهی آزاد متنخوانی، جلسات، دور یک میز برگزار میشود. فاصلهی آموزش دهنده و آموزش گیرنده میان اعضای هر جلسه برچیده شده و سکویی برای ارائهی دبیر، معلم و یا هر عنوان مشابهی وجود ندارد. متنخوانی طی یک فرایند مشارکتی و جمعی شکل پیدا میکند و در نهایت به فهم جمعی از یک متن اصیل در مدت زمانی کوتاه منجر میشود.
🔹در نهایت، برخلاف ساختارهای آموزشی موجود، شرکت در جلسات متنخوانیِ این مدرسه برای همه آزاد و رایگان است.
🛎به تدریج جلسات متنخوانیِ در حال برگزاری را در کانال معرفی خواهیم کرد.
#متنخوانی
#مدرسه_آزاد_متنخوانی_بامداد
#معرفی
@mam_bamdad
🔖 جمعخوانی متن «کتابالقرآن و الدعاء» بحارالانوار
🔸شناختی که ما از قرآن داریم، غالباً برگرفته از دیدگاههای مفسران، متکلمان و دانشمندان علوم قرآنی است که بخش قابلتوجهی از آنها متأثر از دیدگاههای اجتهادی اهلسنت است.
به عبارت دیگر شناخت ما از قرآن شناختی خالص و برگرفته از کتاب و سنت نیست.
از این رو شایسته است دستکم یکبار آیات و روایاتی که ویژگیهای قرآن را آشکار میکنند، بدون پیشفرض، مطالعه و بررسی شوند.
🔸کتاب شریف بحارالأنوار در میان منابع شیعی کتابی جامع و معتبر است که در میان موضوعهای مختلف، کتابی را به «القرآن و الدعاء» اختصاص داده که اگر چه جامع همه روایات در این موضوع نیست، اما میتواند نقطه شروعی برای نگاه به قرآن از دریچه «قرآن و روایات» باشد.
✍🏻 حجةالاسلام دکتر سعید امینایی | سرپرست جمعخوانی متن «کتاب القرآن و الدعاء»
#معرفی
#جمع_خوانی
#کتاب_القرآن
#استاد_امینایی
@mam_bamdad📚
🔸جمعخوانی متن بحارالانوار | کتاب القرآن والدعاء
🔖 سرپرست متنخوانی: حجةالاسلام دکتر سعید امینایی
🗓 شنبه، یکشنبه و دوشنبه؛ ساعت ۲۰
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
📖مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🔖جمعخوانی متن "الکافی"؛ کتاب الجهاد
🔸مرحوم ثقةالاسلام کلینی بیست سال به تألیف کتابی پرداخت که بعد از چندصد سال و تالیف کتابهای بسیار، علامه مجلسی از آن چنین یاد میکند "أضبط الأصول و أجمعها، و أحسن مؤلفات الفرقة الناجية و أعظمها".
🔸کافی یک موسوعه تفصیلی از مجموعه روایات نیست بلکه مرحوم کلینی در این اثر تلاش کرده است تمام موضوعات و انگارههای معارف اهلبیت از مباحث بنیادی اعتقادی تا فروعات فقهی را در منظومهای مرتب عرضه کند، حاصل ِکار نشان از دقت و وسواس فراوان مؤلف است که گویی تک تک روایات را همانند قطعات یک پازل بزرگ در کنار هم قرار داده است.
🔸از ويژگیهاى مهم اين كتاب، هم عصر بودن مؤلف آن با سفراى امام زمان -عجل الله تعالى فرجه الشريف- و دسترسى داشتن وى به آنها است.
🔸بر این اساس میتوان گفت خواندن متن کافی شریف، مطمئنترین راهیست که اینک برای شناخت معارف اهل بیت میتوانیم در پیش بگیریم.
#معرفی
#جمع_خوانی
#کتاب_الجهاد
@mam_bamdad📚
🔸جمعخوانی متن «الکافی» | کتاب الجهاد
🗓 شنبه تا چهارشنبه؛ ساعت ۱۴ تا ۱۵
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
📖 مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🔖 داستان دانش اقتصاد؛ جمعخوانی متن کتاب «تاریخ اندیشههای اقتصادی»
🔸 برای همهی کسانی که دغدغهای در فضای نظری اقتصاد دارند، به دست آوردن یک تصویر کلی از مسیر نه چندان طولانی تحولات دانش اقتصاد مدرن، ضروری به نظر میرسد. داستانی که به کرات توسط اندیشمندان و ژورنالیستهای مختلف و با قرائتهای کم و بیش متفاوت بیان شده است.
🔸 اگر بپذیریم که روایتهای کلان تاریخی همیشه به نحو پسینی و مطابق میل اندیشههای غلبه یافته تدوین شدهاند، شنیدن این داستان از زبان یک اندیشمند منتقد میتواند جذابیت دوچندانی داشته باشد. دکتر مسعود درخشان در دهه ۵۰ شمسی دکترای اقتصاد خود را از مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن دریافت کرد و یکی از اساتید پیشرو در ترجمه برخی اندیشههای اقتصادی مدرن به حساب میآمد. رویکرد انتقادی دکتر درخشان نسبت به برخی تحولات دانش اقتصاد، شنیدن این داستان، اینبار از زاویه ای دیگر را جذابتر مینماید.
🔸 کتاب «تاریخ اندیشههای اقتصادی» حاصل ۲۱ جلسه تدریس دکتر مسعود درخشان است که در کنار مراجعه به چند متن مرجع دیگر، طی یازده جلسه در مدرسه آزاد متنخوانی مرور خواهد شد.
🔹جلسه اول؛ از یونان تا روم
🔹جلسه دوم؛ قرون وسطی و حضور دین در اقتصاد
🔹جلسه سوم؛ رنسانس
🔹جلسه چهارم؛ انقلاب دریانوردی
🔹جلسه پنجم؛ سوداگری در قامت یک مکتب / ظهور امپریالیسم
🔹جلسه ششم؛ فیزیکراسی: اقتصاد بر مبنای قوانین طبیعت
🔹جلسه هفتم؛ دست خدا (کلاسیک ها و نظریهی بازار)
🔹جلسه هشتم؛ شورش مارکس
🔹جلسه نهم؛ انقلاب کینز
🔹جلسه دهم؛ نئو کلاسیک ها
🔹جلسه یازدهم؛ جریان های فکری جدید در اقتصاد کلان
✍🏻 مهدی ذبیحی | سرپرست جمعخوانی «داستان دانش اقتصاد»
#معرفی
#جمع_خوانی
#داستان_دانش_اقتصاد
#تاریخ_اندیشه_های_اقتصادی
#استاد_ذبیحی
@mam_bamdad📚
🔸داستان دانش اقتصاد | جمعخوانی متن کتاب «تاریخ اندیشههای اقتصادی»
🔖 سرپرست متنخوانی: مهدی ذبیحی
🗓 پنجشنبه ها؛ ساعت ۱۵ تا ۱۷
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
🧶 حضور در جلسات مدرسه آزاد متنخوانی برای همه «آزاد و رایگان» است.
📡 هماهنگی جهت حضور مجازی در جلسه: @rezahossein
📖 مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🔖 جمعخوانی متن «ابواب الطب» از کتاب «الفصول المهمة فی اصول الائمة»
🔸 «الفصول المهمة فی اصول الائمة» اثر محدث بزرگ مرحوم شیخ حر عاملی، صاحب وسائل الشیعه، در سه بخش با موضوع اصول دین و اصول فقه، فروع فقه و کلیات طب تالیف شده است.
🔸 برای افرادی که در حوزه طب و سبکزندگی اسلامی دغدغه پژوهشی دارند، مطالعه بخش سوم این کتاب، که «ابواب الکلیات المتعلقه بالطب»، نام دارد و مولف در آن روایاتی درباره اصول و قواعد طبی را از کتب معتبر شیعه گردآوری کرده است ضروری به نظر میرسد.
🔸 بیان شیخ حر در اهمیت توجه به روایات این کتاب ما را از هر سخن دیگری بینیاز میکند: «فقد بذلت الجهد في جمعه و ترتيبه و اختصاره و تهذيبه فاعتمد في دينك على هذه الأحاديث الصحيحة المعتمدة و ارجع الى هذه القواعد الكلية المروية و الأصول الممهدة الثابتة بالنصوص المتواترة المروية عن العترة الطاهرة و بالقرائن القطعية الواضحة و الادلة القوية الراجحة»
✍🏻 سید علیرضا مصلحی | سرپرست جمعخوانی متن «ابواب الطب»
#معرفی
#جمع_خوانی
#فصول_المهمة_فی_اصول_الائمة
#ابواب_الطب
#استاد_مصلحی
@mam_bamdad📚
🔸 جمعخوانی متن کتاب «الفصول المهمة في اصول الائمة» | بخش سوم؛ «ابواب الطّب»
🔖 سرپرست متنخوانی: سید علیرضا مصلحی
🗓 شنبه تا چهارشنبه؛ ساعت ۱۰ تا ۱۱
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
🧶 حضور در جلسات مدرسه آزاد متنخوانی برای همه «آزاد و رایگان» است.
📡 هماهنگی جهت حضور مجازی در جلسه: @rezahossein
📖 مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🔸جمعخوانی متن «الکافی» | کتاب المعیشة
🗓 شنبه تا چهارشنبه؛ ساعت ۱۴ تا ۱۵
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
🧶 حضور در جلسات مدرسه آزاد متنخوانی برای همه «آزاد و رایگان» است.
📡 هماهنگی جهت حضور مجازی در جلسه: @rezahossein
📖 مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🔖جمعخوانی متن کتاب «المیزان في تفسیر القرآن»
🔸 «المیزان» اثر علامه بزرگوار مرحوم سید محمد حسین طباطبایی -رحمهالله-، برجستهترین و مشهورترین تفسیر شیعی است که در میان شیعه و اهل سنت و فراتر از این، در بین پژوهشگران غیرمسلمان نیز به عنوان مرجع تفسیر شیعی شناخته میشود.
🔸 تسلط صاحب المیزان بر علوم مختلف عقلی و نقلی، از جمله علوم حدیث، علوم قرآن، کلام، فلسفه، عرفان و توجه ایشان به علوم انسانی روز، به این تفسیر غنای ویژهای بخشیده است.
🔸 همچنین جریانهای تفسیری و تدبری متنوع امروزی در ایران، همگی خود را وامدار یا تبیینکننده یا ادامهدهنده راه المیزان میدانند. در مقابل گروهی نیز بهطور جدی منتقد روش تفسیری نویسنده آن هستند.
🔸 آنچه بیان شد و چندین نکته مهم ناگفته دیگر درباره المیزان، اهمیت و ضرورت مطالعه این تفسیر را بهوضوح نشان میدهد. ازاینرو در مدرسه آزاد متنخوانی بامداد تصمیم بر این شد جلسات مطالعه «متن المیزان» برگزار شود تا در کنار یکدیگر این کتاب ارزشمند و مهم را بازخوانی کنیم.
✍🏻 حجةالاسلام دکتر سعید امینائی | سرپرست جمعخوانی متن کتاب «المیزان»
#معرفی
#جمع_خوانی
#المیزان
#استاد_امینایی
#مدرسه_آزاد_متنخوانی_بامداد
@mam_bamdad📚
🔸 جمعخوانی متن کتاب «المیزان في تفسیر القرآن»
🔖 سرپرست متنخوانی: حجةالاسلام دکتر سعید امینائی
🗓 شنبه، یکشنبه، دوشنبه؛ ساعت ۷ تا ۸
📌 قم، خیابان معلم غربی، کوچه ۲۱، فرعی اول سمت راست پلاک ۴۶۴
🧶 حضور در جلسات مدرسه آزاد متنخوانی برای همه «آزاد و رایگان» است.
📡 هماهنگی جهت حضور مجازی در جلسه: @rezahossein
📖 مدرسه آزاد متنخوانی بامداد
@mam_bamdad📚
🍃 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى وَلِيِّكَ وَ أَخِي نَبِيِّكَ وَ وَزِيرِهِ وَ حَبِيبِهِ وَ خَلِيلِهِ وَ مَوْضِعِ سِرِّهِ وَ خِيَرَتِهِ مِنْ أُسْرَتِهِ وَ وَصِيِّهِ وَ صَفْوَتِهِ وَ خَالِصَتِهِ وَ أَمِينِهِ وَ وَلِيِّهِ وَ أَشْرَفِ عِتْرَتِهِ الَّذِينَ آمَنُوا بِهِ وَ أَبِي ذُرِّيَّتِهِ وَ بَابِ حِكْمَتِهِ وَ النَّاطِقِ بِحُجَّتِهِ وَ الدَّاعِي إِلَى شَرِيعَتِهِ وَ الْمَاضِي عَلَى سُنَّتِهِ وَ خَلِيفَتِهِ عَلَى أُمَّتِهِ سَيِّدِ الْمُسْلِمِينَ وَ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ قَائِدِ الْغُرِّ الْمُحَجَّلِينَ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ وَ أَصْفِيَائِكَ وَ أَوْصِيَاءِ أَنْبِيَائِكَ
🍃 أسعد الله أيامكم
@mam_bamdad📚
▪️عَظَّمَ اللَّهُ أُجُورَنَا بِمُصَابِنَا بِالْحُسَيْنِ علیهالسلام وَ جَعَلَنَا وَ إِيَّاكُمْ مِنَ الطَّالِبِينَ بِثَأْرِهِ مَعَ وَلِيِّهِ الْإِمَامِ الْمَهْدِيِّ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ علیهمالسلام
@mam_bamdad📚