🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه :
پس از آن،علوم و ادراكات كودك توسعه مىيابد و قلمرو آن،امور غيرمحسوس را نيز شامل مىشود.در اين مرحله كودك معانى جزئيهاى را كه نه ماده دارد و نه مقدار، ادراك مىكند؛مانند دوستى والدينش،دشمنى دشمنانش،ترس انسان هراسناك ،اندوه مادر داغديده،و شادمانى انسان مسرور.اين علم و آگاهى را«علم وهمى» مىنامند،كه انسان مانند ديگر حيوانات،بواسطۀ«قوۀ واهمه»آن را بدست مىآورد.
اين قوه جايگاه جدايى انسان از حيوان است.در اين نقطه انسان،حيوان را رها مىكند،[و خود به تنهايى به مرتبۀ بالاترى صعود مىكند.]حيوان تنها بوسيلۀ قوۀ واهمه ادراكات خويش را انتظام مىبخشد،و به اندازهاى كه اين قوه او را توانا مىسازد،در ادراكات خود تصرف مىكند.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه :
آنگاه انسان،به تنهائى و درحالىكه از حيوان متمايز گشته است،به كمك قوۀ عقل و انديشه كه حدّ و مرزى نمىشناسد،به راه خويش ادامه مىدهد؛و توسط آن قوه تمام مدركات خويش را،اعم از علوم حسى،خيالى و وهمى،بررسى مىكند؛ ادراكات درست را از آنچه نادرست است جدا مىسازد؛و معانى كلى را از جزئياتى كه ادراك نموده است،انتزاع كرده و آنها را تعقل مىكند.و نيز ادراكات خود را با يكديگر مىسنجد،و از معلومى به معلوم ديگر منتقل مىشود،استنتاج و حكم مىكند،و هر اندازه قدرت عقل و انديشهاش بخواهد در آنها تصرف مىكند.و اين علمى كه بوسيلۀ قوۀ عقل و انديشه براى آدمى حاصل مىشود،همان كاملترين دانش است كه انسان بودن انسان بسته به آن مىباشد.و در واقع براى رشد و تكامل همين دانش است كه رشتههاى مختلف علوم و فنون وضع و تأسيس شده است.و همين دانش است كه طبقات مردم را گوناگون كرده،و مردم را در سطوح مختلف قرار داده است.و در ميان همۀ علوم،علم منطق تنها علمى است كه براى نظام بخشيدن به تصرفات اين قوه تدوين شده است،تا مبادا قوۀ وهم 1و يا خيال در آن تأثير گذارد،و از راه راست و صراط مستقيم منحرف گردد.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥سوال :
چگونه اين ادراكات براى آدمى حاصل مىشود؟
🔥جواب :
چشم خود را بگشاييد و به كتابى كه در پيش روى داريد نگاه كنيد،آنگاه چشم خود را ببنديد و در همين حال متوجه همان كتاب باشيد ملاحظه مىكنيد كه گويا همچنان چشم گشودهايد و آن كتاب را نگاه مىكنيد.
همچنين هنگامى كه مثلا به صداى تيك تيك ساعت گوش فرا مىدهيد،و آنگاه گوش خود را مىگيريد،ولى در عين حال به همان صدا توجه مىكنيد،باز هم گويا هنوز آن صدا را مىشنويد.در همۀ حواس،وضع به همين شكل است.
پس با توجه به اینها می فهمیم :
كه ادراك و يا علم عبارت است از«نقش بستن صورتهاى اشياء در نفس انسان»، همانگونه كه صورتهاى اشياء در آينه نقش مىبندد.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🌻علم حضوری یعنی علمی که عین واقعیت معلوم پیش عالم حاضر است و عالم شخصیت معلوم را می یابد .
👈 مانند : علم نفس به ذات خود و حالات وجدانی و ذهنی خود .
🌻علم حصولی یعنی علمی که واقعیت معلوم پیش عالم حاضر نیست ، فقط مفهوم و تصویری از معلوم پیش عالم حاضر است .
👈مثل : علم نفس به موجودات خارجی از قبیل زمین ، آسمان ،
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🌲علم حصولی بر دو قسم تقسیم می شود :
الف)تصور
ب)تصدیق
🌻توجه : علم حضوری به تصور و تصدیق تقسیم نمی شود
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥سوال:
راس المال در عبارت (الحس راس لمال لجمیع العلوم) چیست؟
🍂جواب :
👈معنی رأس المال : اصل مال ، سرمایه ، سرمایه ٔ تجارت
👈 اين عبارت حاكى از آن است كه آغاز همۀ علوم و ادراكات حس است.
👈: استاد مظفر علم حسی را رأس المال می داند و این رأس المال بودن یعنی برای رسیدن به واقعیت های دیگر، نیازمند ان هستیم تا علوم دیگر از ان سرچشمه بگیرند یعنی به پشتوانه ی رأس المال است که علوم پامی گیرند.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍂اشکال :
ایا بر عبارت(الحس راس المال لجمیع العلوم) می توان اشکال وارد کرد؟
🍂جواب :
اين قول كه همۀ ادراكات انسان منتهى به حس ظاهر مىشود، محل مناقشه است،زيرا انسان مىتواند از ادراكات حضورى، معلومات حصولىاى را بگيرد كه حس در آنها نقشى نداشته باشد.مثلا وقتى مىگوئيم تشنگى غير از گرسنگى است،يا غم ضد شادى است،درك اين غيريت و تضاد به حس ظاهر بستگى ندارد.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥سوال :
علم تخیلی چیست؟
🔥جواب :
تخيل عبارت است از تصرف در صورى كه با حس ادراك شده و ترتيب و آميختن آنها با يكديگر.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
توجه :
می گویند مرحوم مظفر با توجه به مثال هایی که زده قوه خیال را با قوه متخیله قاطی کرده است !!!
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
ابنعربی" با حفظ نقش منفعل خیال بهعنوان مجمعی برای حواس، از خیال خلاق و فعّال سخن میگوید. نزد او خیال، ارض حقیقت و موطن جمع اضداد است. او خیال را از آن جهت که خلاق است، شبیهترین موجودات به خداوند میداند. او در بسیاری موارد نیز خیال و تخیّل را بهصورت مترادف بهکار میبرد،
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🌲سوال :
ایا قوه خیال مظهر اسماء الهی است ؟
🌲جواب :
قوه خيال يکي از مظاهر خداوند است يا دقيق تر، يکي از مظاهر اسماء الهي است، زيرا يکي از اسماء الهي اسم شريف «مصور» است و نفس نيز از طريق خيال، صورتگري مي کند. از اين رو، مي توان گفت قوه خيال مظهر اسم شريف «المصور» است و از آنجا که اسماء الهي حق اند، مظاهر اسماء الهي نيز حق اند و چون اسماء توقيفي اند، يعني نمي شود اسماء لفظي و اسماء عيني را از جاي خويش برداشت چرا که برداشتن آنها موجب خلل در نظام آفرينش است، قوه خيال نيز در جاي خويش نيکو و احسن است و در نظام احسن بايد قوه خيال باشد و نمي شود اين قوه را برداشت
(انسان در عرف عرفان، علامه حسن زاده آملي، اصل 12).
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه :
تعريف علم
ممكن است بپرسيد:چگونه اين ادراكات براى آدمى حاصل مىشود؟
البته ما تاكنون نحوۀ پيدايش اين ادراكات را تا حدودى روشن ساختيم؛اما براى توضيح بيشتر به آنچه مىگوييم عمل كنيد:
چشم خود را بگشاييد و به كتابى كه در پيش روى داريد نگاه كنيد،آنگاه چشم خود را ببنديد و در همين حال متوجه همان كتاب باشيد،[و آن را در نظر داشته باشيد.]ملاحظه مىكنيد كه گويا همچنان چشم گشودهايد و آن كتاب را نگاه مىكنيد.
همچنين هنگامى كه مثلا به صداى تيك تيك ساعت گوش فرا مىدهيد،و آنگاه گوش خود را مىگيريد،ولى در عين حال به همان صدا توجه مىكنيد،باز هم گويا هنوز آن صدا را مىشنويد.در همۀ حواس،وضع به همين شكل است.اگر مواردى مانند آنچه بيان شد را تجربه كنيد،و به دقت در آن تأمل نماييد،به سهولت خواهيد يافت كه ادراك و يا علم عبارت است از«نقش بستن صورتهاى اشياء در نفس انسان»، همانگونه كه صورتهاى اشياء در آينه نقش مىبندد. و ازاينجهت فرقى ميان علوم و ادراكات انسان در مراتب مختلف آن وجود ندارد.و ازاينرو در تعريف علم آوردهاند:
علم همانا حاضر آمدن صورت شىء نزد عقل است؛و يا بگو نقش بستن صورت شىء در عقل است؛فرقى ميان اين دو تعبير نيست
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
مردم عادی با کمک سه حکیم توانستند با سوفیست ها مقابله کنند
سقراط 349-469 ق .م
افلاطون 347-427 ق.م
ارسطو 322-384ق.م
از آنجایی که شیوه سوفیست ها بازی با الفاظ و تغییر معانی کلمات بود سقراط در مواجهه با آنها سعی کرد جلوی چنین خطایی را بگیرد و لذا به تعریف دقیق الفاظ و کلمات اصلی مورد بحث می پرداخت.
شیوه او این بود که نخست از مخاطب پرسشهایی می کرد و مطالب مورد قبول او را مبنا و اساس قرار می داد و با سوال های بیشتر مخاطب را به نادرستی برخی از عقایدش آگاه می کرد
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥انواع درک
🔹درک حسی: توسط حواس پنج گانه
درک خیالی: در اثر تصرف قوه خیال در ادراکات حسی که از باب نسبت دادن آنها به هم چه از باب ترکیب و تالیف
🔹درک وهمی: ادراک معانی جزئی غیر مادی مانند محبت والدین و دشمنی دشمنان و این درک توسط قوه واهمه ایجاد می شود دیگر حیوانات در این درک با انسان مشارکت دارند
🔹درک عقلی: قوه عاقله برای انسان ایجاد می کند صورت های کلی را از جزئیات انتزاع می کند و انسان را بر استنتاج و استدلال انتقال از قضیه ای به قضیه دیگر قادر می سازد و این علم اختصاص به انسان دارد
علم منطق در واقع برای نظارت بر کار این قوه و مصون داشتن آن از خطا و لغزش تدوین شده است.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه :
تصور و تصدیق
هنگامى كه مثلثى را روى يك صفحه كاغذ ترسيم مىكنيد،[بواسطۀ مشاهدۀ خطوط ترسيم شده بر صفحۀ كاغذ]صورتى از آن در ذهن شما پديد مىآيد،و اين صورت در واقع علم شما به آن مثلث است،و اين علم«تصور»ناميده مىشود.
اين علم يك تصور صرف و تنهاست كه هيچ جزم و اعتقادى را در پى ندارد.و اگر به زواياى آن مثلث توجه كنيد،صورتى از آن نيز در ذهن شما نقش مىبندد؛و اين نيز يك«تصور مجرد»و محض است.و اگر يك خط افقى رسم كنيد و خطى را بر آن عمود سازيد،دو زاويۀ قائمه پديد مىآيد،و صورت اين دو خط و دو زاويه نيز در ذهن شما نقش خواهد بست.و اين نيز يك«تصور مجرد»است.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه:
تصور و تصدیق
حال اگر بخواهيد آن دو زاويۀ قائمه را با مجموع زواياى مثلث بسنجيد،كه آيا با يكديگر برابرند يا نه؟و در تساوى آن دو شك كنيد،در اين حالت نيز صورتى از نسبت تساوى ميان آن دو در ذهن شما پديد خواهد آمد،كه اين نيز يك«تصور مجرد»است.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه:
تصور و تصدیق
اما هنگامى كه بر تساوى آن دو،برهان اقامه كنيد،حالت جديدى،متفاوت با حالات پيشين،در شما حاصل مىشود.و اين حالت عبارت است از:ادراك مطابقت اين نسبت با واقع،كه مستلزم حكم نفس و اذعان و تصديق آن به مطابقت است.اين حالت جديد،يعنى صورت مطابقت با واقع،كه آن را تعقل و ادراك كردهايد،همان علمى است كه«تصديق»ناميده مىشود؛ زيرا ادراكى است كه مستلزم تصديق و اذعان نفس مىباشد؛و در واقع در اين نامگذارى،اسم لازمۀ شىء-يعنى چيزى كه همواره با شىء است و از آن جدا نمىشود-بر خود شىء نهاده شده است.[زيرا ادراكى كه ملازم با تصديق است،تصديق ناميده شده است.
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥ترجمه :
تصور و تصدیق :
بنابراين،ادراك زواياى مثلث،و ادراك دو زاويۀ قائمه،و ادراك نسبت تساوى ميان آن دو،همه و همه«تصورات مجرد»هستند كه حكم و تصديقى را به دنبال ندارند.اما ادراك اينكه«اين تساوى درست است،و تحقق دارد،و مطابق با حقيقت در نفس الامر است»يك تصديق است.
همچنين هنگامى كه مىفهميد نسبتى كه در يك جملۀ خبريه است،با واقع مطابقت ندارد،اين ادراك نيز تصديق مىباشد
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥سوال :
رساله التصور و التصدیق از کیست؟
🔥جواب :
صدرالمتالهین ملا صدرای شیرازی
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🔥سوال :
شیخ مثال (کل مثلث فان زوایاه مساویه للقائمین) را از کجا مطرح کرده است؟
🔥جواب :
کتاب منطق اشارات
🌸🌸🌸 @manteg110
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
💠توجه :
🔹اگر کسی تصوری از بلیت الکترونیکی اتوبوس نداشته باشد، چگونه می توانیم آن را به وی معرفی کنیم؟
🔹برای این کار نیز از تصورات معلوم وی استفاده می کنیم و شیء جدید را برای وی توصیف می کنیم؛ مثلاً می گوییم بلیت الکترونیکی به جای بلیت های کاغذی استفاده می شود و چیزی شبیه کارت بانکی است که با قراردادن آن بر روی دستگاهی که در اتوبوس ها یا ایستگاه های اتوبوس درون شهری نصب شد ه است، از مبلغی که در آن ذخیره کرده اید کم می شود، با این کار یک تصور مجهول را به کمک چند تصور معلوم « تعریف » کرده ایم.
🌸🌸🌸 @manteg110
هدایت شده از ادبیات عرب و «علوم عقلی و نقلی»
🌸🌸🌸🌺🌺🌺🌸🌸🌸
🔥در جایی که اشتراک لفظی هست باید دقت کرد امکان مغالطه هم هست .
👈به این طنز دقت کنید:
❇️معلم: چرا حیوانات نادر را نمی کشند
❇️شاگرد: چون نادر ناراحت می شود
☄☄اینجا کلمه نادر اشتراک لفظی است.
#مغالطه
#اشتراک_لفظی
#منطق
#تله
🌸 @vazife110