📌نشست "کارکرد اسناد تاریخ شفاهی در داستاننویسی"، با محوریت کتاب "زیرخاکی"برگزار شد.
🖊عصر چهارشنبه، هفتم آذرماه ۱۴۰۳، نشست تاریخ شفاهی، در مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم، با حضور مجید قیصری، برگزار گردید.
🔸متن خوب
مجید قیصری جلسه را با این سوال آغاز کرد که "یک متن خوب، چه ویژگیهایی دارد؟" زیرا هدف هر نویسندهای تولید یک متن خوب است. سپس در جواب این پرسش توضیح داد: چیزی که در متن برای من مهم است، جذابیت است. البته که جذابیت تعریفهای مختلفی میتواند داشته باشد.
اما برای من، بکر بودن سوژه، مساوی ست با جذابیت.
🔹پُرخوانی
بکر بودن، از پرخوانی میآید. بکر بودن ماجراها را کسی میتواند تشخیص دهد که زیاد خوانده باشد تا بتواند مواردی را که دیگران از کنارشان به راحتی میگذرند، ببیند و تشخیص بدهد. بعبارت دیگر، بکر بودن متن، یک حادثه درونی ست. مثل نانی که ژانوالژان دزدید و شاید این حادثه جلو چشم خیلیها بود اما هوگو افق وسیع این ایده سوژه را دید و آن را تبدیل به رمان بینوایان کرد. نویسنده باید در خشت خام، تصویری را که می خواهد خلق کند، ببیند. بنابراین پاشنه آشیل ما، در خوانش است.
🔸اهمیت اسطوره
در ادامه، مجید قیصری از اسطورهها و کهنالگوها گفت که وقتی در زیرمتن وجود داشته باشند، موجب غنای متن میشوند و به خواننده، حس کشف را میدهند. کشف، همان لذتی ست که از خواندن داستان میبریم. بنابراین اگر متنی بتواند ارجاعات قرآنی و اسطورهای را استفاده کند، احتمال ماندگاری آن بیشتر میشود. الگوهای اسطورهای مانند لنگرگاه عمل میکنند. زیرا کهنه نمیشوند و ما را به ناخودآگاهمان متصل میکنند. در تعریف آقای قیصری، اسطورهها، الگوهای تکرارشوندهای هستند که پشت آنها روایتی وجود دارد. مانند الگوی شیخ صنعان عطار، هابیل و قابیل، یا رستم و سهراب.
🔹خلق شخصیت
عوامل دیگری که متن خوب را میسازند، خلق شخصیت متفاوت و داشتن گره داستانی ست که شخصیت را به کنش وادار کند.
پس از اینکه سوژه، شخصیت و اتفاق را مشخص کردیم، تازه به ایده رسیدهایم. مرحلهی بعدی باید از خودمان بپرسیم که موضوع چیست؟ تم چیست؟ اینجا شاکلهی داستان ما مشخص میشود.
🔸تاریخ شفاهی یا داستان
مجید قیصری در جواب این سوال که تاریخ شفاهی بهتر است که به روایت تبدیل شود یا داستان؟ گفت:هر فرمی، کارکرد خودش را دارد. مخاطبان انواع مختلفی دارند. برخی منطقی اند و روایت، منطق است. اما داستان، یک تفکر شهودی ست. شبیه وحی میماند. مخاطب شهودی با داستان بیشتر ارتباط میگیرد.
@markazasnadqom
📚سلسله نشستهای نقد و بررسی کتاب ۴
📌ایستگاه خیابان روزولت
روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا
🖊با حضور نویسنده کتاب:
جناب آقای محمد محبوبی
🔹زمان: یکشنبه ۱۱آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۵
🔸مکان:میدان معلم،کوچه ۲۲،کوچه ۲۲ ،پلاک ۲۶
@markazasnadqom
📌سلسله نشست های شب های حوزه
🔺حوزه علمیه مطلوب در نگاه آیت الله خامنه ای
🔻با ارائه : حجت الاسلام موسوی
⏰یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۸
🏠قم میدان معلم کوچه ۲۲ پ۲۶ مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم
@markazasnadqom